Friday, May 26, 2006

Έντεκα (θέματα του περιοδικού Εικόνες [3-2-88] που βρήκα στην ανακύκλωση)

eikones '88
Τα αγαπημένα μου περιοδικά είναι τα παλιά. Αυτά που κάθε σελίδα τους φέρνει μια έκπληξη ή/και μια ανάμνηση. Μ’ αρέσει να χώνομαι στην εκάστοτε εποχή, να παρατηρώ τις τότε αντιλήψεις και, με την «γνώση» που έχω σήμερα να βλέπω τι απ’ όσα γράφουν επαληθεύτηκε ή διαψεύσθηκε. [δείτε επίσης το ποστ της 6ης Μαΐου για το Πάνθεον του 1972]
Κάποια περιοδικά τα είχα κρατήσει εγώ (και τώρα κρατάω επιλεγμένα, ξέροντας ότι σε 20 ή 30 χρόνια θα είναι –τουλάχιστον για μένα- πολύτιμο αρχειακό υλικό). Κάποια άλλα τα αγοράζω από μαγαζιά με μεταχειρισμένα. Τα περισσότερα (και τα καλύτερα) τα βρίσκω σε σακουλές δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης.

Αυτό που διάβασα σήμερα είναι οι ΕΙΚΟΝΕΣ Τεύχος 170, 3 Φεβρουαρίου 1988, Τιμή 200 δρχ.

1) Εξώφυλλο: Αλίκη Βουγιουκλάκη σε έξαλλη πόζα χορού από society party με τίτλο: Η Νύχτα του Μεγάλου Χαλασμού. [και μέσα 8σελιδο φωτογραφικό αφιέρωμα απ’ το πάρτι - γιατί να μην έχω σκάνερ??] Το ζεϊμπέκικο της Αλίκης πάνω στο τραπέζι («σηκώνει το αριστερό της πόδι, που βγαίνει με χάρη έως τα όρια του μηρού από το σχιστό της φόρεμα, και συνεχίζει να το σηκώνει!»). Ο Ψάλτης με την Καίτη Φίνου, η Νόρα Βαλσάμη με την Ελένη Ερήμου, φιλιά (όχι καυτά) της Αλίκης με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Κι ο Κούρκουλος που παρεξηγήθηκε με φωτογράφο που τον τράβηξε αγκαλιά με την Μ. Λάτση. Του είπε: «Εσύ δεν έχεις γυναίκα, παιδιά, γκόμενα; Δεν θέλεις να κρατήσεις ορισμένες σου στιγμές ιδιωτικές;».
2) Διαφήμιση ολοσέλιδη για τα Bodyline: Μπέττυ Βαλάση πριν, τεράστια μέσα σε ένα μπλε σύννεφο που την παχαίνει περισσότερο - 128 κιλά. Μπέτυ Βαλάση τώρα, με μαύρο προκλητικό φόρεμα και ύφος όλο αυτοπεποίθηση - 74 κιλά. «Έδιωξα 54 κιλά σε 8 μήνες και συνεχίζω!». [και στο κάτω μέρος της σελίδας και ο Γιάννης Βόγλης, πριν 121, μετά 86. Στο μετά κρατάει το τεράστιο, παλιό παντελόνι στο οποίο κολυμπάει].
3) Κοσμικά: «Εντύπωση έκανε στα εγκαίνια της έκθεσης για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λόρδου Βύρωνα στο ροζ κτίριο, όχι τόσο η μάξι φούστα της [Υπουργού Πολιτισμού] Μελίνας Μερκούρη, όσο το τιρμπάν μιας κυρίας, γιατί ήταν φτυστό με εκείνο του φιλέλληνα ποιητή. Το μαντίλι της ήταν ελληνικότατο και συνδυαζόταν με πράσινο ταγεράκι».
4) Μνήμη Καρόλου Κουν (ένας χρόνος από τον θάνατό του): «Το Θέατρο Τέχνης αποφάσισε να τιμήσει την τελευταία σκηνοθεσία του Δασκάλου και να μην διακόψει τις παραστάσεις του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη ‘Ο Ήχος του Όπλου’ τη φετινή σεζόν.»
5) Παραπολιτικά: Α) “Χοντράδα” Μητσοτάκη. Πήγε στην Θεσν/νικη και μιλώντας στον δημοτικό ραδιοσταθμό του Κούβελα FM 100 είπε: «Ρώτησα τον Αντρέα. Δεν ντρέπεσαι; Δεν είσαι εξευτελισμένος πρωθυπουργός;» Το τηλεφωνικό κέντρο πήρε φωτιά και την επομένη η δήλωση «Είσαι ξεφτυλισμένος» ήταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Β) Γύρω στα 1000 άτομα συγκέντρωσε στο κέντρο «Καλύβα» ο Γεράσιμος Αρσένης, πρόεδρος του νέου κινήματος «Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα». Κληρώθηκαν από κρουαζιέρες μέχρι συνδρομές στο περιοδικό Αντί. Τον λόγο πήραν και οι οπαδοί του νέου κόμματος, Νίκος Ξανθόπουλος και Καίτη Γκρέι.
6) Αφιέρωμα για τα δορυφορικά πιάτα με τίτλο Η Ευρώπη στους… δέκτες μας. «Τέρμα ο μονόλογος απ’ τα κανάλια της… Βαγγελίτσας […] Να ‘χουμε φροντίσει πρώτα απ’ όλα να μάθουμε ξένες γλώσσες και δεύτερο να μην ξεχνάμε το φαγητό στην κουζίνα μέχρι να καρβουνιάσει…»
7) Διαφήμιση για Κόκα (όχι Κόκα Κόλα). Με τεράστια γράμματα: «Κανονικά και με τον νόμο (Ν. 434) τα καταστήματα καλλυντικών διαθέτουν ελεύθερα κόκα». Και μικρή φωτογραφία στο κάτω μέρος της σελίδας ένα κουτάκι που γράφει coca. Και με μικροσκοπικά γραμματάκια: Parfums de Toilette – Paris.
8) Γελοιογραφίες για «την κακή συνήθεια» της νεολαίας να απομονώνεται ακούγοντας γουώκμαν. Α) Γονείς στα παιδιά τους που και τα δύο φορούν ακουστικά γουώκμαν : «Βρε, εμείς ακούγαμε τους γονείς μας όταν μας μιλάγανε, εσείς γιατί δεν ακούτε;» Β) Δύο νέοι, ο ένας φοράει γουώκμαν και λέει στον άλλο: «Το μόνο κακό με το γουώκμαν είναι που μου κρύβει το σκουλαρίκι».
9) Μόδα απερίγραπτη: βάτες, γκέτες, ταγιέρ, ντε-πιες, πλεκτά με ακούσια σουρεαλιστικά σχέδια. «Φούστα πλισέ με εφαρμοστή μπάσκα από 5.900-8.500 δρχ. Καρό ασπρόμαυρη κλασική ζακέτα τριών τετάρτων από 26.000 δρχ.»
10) Τηλεόραση: Αφιέρωμα στη νέα σειρά του Δαλιανίδη «Οδός Ανθέων» (13 επεισόδια, Κατρανίδης, Βούρτση, Ράντου) Highlights από το πρόγραμμα (το οποίο καθημερινά τελείωνε στις 12 με ειδήσεις). ΕΤ1: Ομιλείτε Ελληνικά, Τρεις στον Αέρα, Μουσικόραμα [Παρασκευές 7.20-8.10], Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια, Ελλάδα Δεν Είναι Μόνο η Αθήνα, Παρασκήνιο. ΕΤ2: Τα Χρυσά Κορίτσια, Αλφ ο Εξωγήινος, Της Βαγγελίτσας το Κανάλι, τηλεπαιχνίδι Τα Παιδία Παίζει, Ρεπόρτερς, Η Αλεπού κι ο Μπούφος. Παιδικά: Γύρω Γύρω Όλοι, Νιλς Χόλγκερσον, Καραγκιόζης, Επιθεωρητής Σαϊνης, Του Κουτιού τα παραμύθια, Φράγκολ Ροκ, Με το Α με το Β με το Ν και με το Σ, Σάγκμα.
11) Ζώδια για την εβδομάδα 3-8 Φεβρουαρίου 1988. Ταύρος: «Ίσως να νιώσετε κούραση ή κάποια μοναξιά… Φροντίστε να μην μεγαλοποιείτε τα γεγονότα, γιατί τίποτα δεν θα ‘ναι τόσο δραματικό, όσο θα νομίζετε εσείς.»

18 comments:

Anonymous said...

Τόλμη και γοητεία δεν είχαμε το 88;

Anonymous said...

Τί μας θύμησες τώρα...Οι "Εικόνες" ήταν από τα must περιοδικά που κυκλοφορούσαν στο σπίτι.
Άσε που και τί δε θά'δινα για να ξαναδώ Alf,Νίλς Χόλγκερσον κι ένα σωρό άλλα.
Nice post ;)

Ιφιμέδεια said...

Μπράβο σου 11 !!!
Καταπληκτική δουλειά για άλλη μια φορά!
Φανταστικό ταξίδι αναμνήσεων...

An-Lu said...

αρχίζω να νιώθω γριά...πέρασαν κιόλας 18 χρόνια από τότε;;;;;
Μαμά μου!

cobden said...

Τέλειο!Αν και εκείνη την περίοδο, αγοράζαμε τα κοσκωτικά έντυπα της ΓΡΑΜΜΗΣ, ΕΝΑ (που δεν μοιάζει με κανένα)και το νεανικό ΚΑΙ ( που σόκαρε τον πατέρα μου, για την τολμηρότητα των θεμάτων του!)...

PS Πάντα στην πολιτική πρωτοπορία η Καίτη Γκρέυ !Ξέρει και μυρίζεται από μακριά ένα πετυχημένο πολιτικό σχήμα!

Anonymous said...

Kala... pou thimithkes to KAI cobden? trelainomouna gia afieroseis...kai pithia

Idάκι said...

Απίστευτο πόσα θυμάμαι από αυτά ενώ ήμουν στην καρακοσμάρα μου...

Τέλειο ;)

Αν-Λου, δεν πετάνε τέτοια νούμερα χωρίς προειδοποίηση!! Άκου 18 χρόνια από τότε!

enteka said...

καλό σαββατοκύριακο σ' όλους:)

npl: ήταν το 88 η Τόλμη, αλλά μάλλον άρχισε μετά τον Φεβρουάριο. [έχω και ένα ΚΑΙ του '84 με εξώφυλλο Ελένη Φιλίνη, κάποτε θα το κάνω ποστ]

evelina: σύντομα θα γράψω και για αγαπημένες παιδικές εκπομπές, εκεί να δεις αναμνήσεις...

morgana + ιφιμέδεια + id: να 'στε καλά!

an-lu: LOL, καλά σου λέει η Id, πολύ απότομα μας το πέταξες! :) :)

cobden: γελάω ακόμα με το σχόλιό σου για την Καίτη Γκρέι και την πολιτική πρωτοπορία!!

kyrallina said...

Χε χε, έχω στα χέρια μου δυο δερματόδετους τόμους με όλα τα τεύχη του περιοδικού ΕΙΚΟΝΕΣ του 1966 και του 1967. Φυλαγμένους από την γιαγία μου.
Ξέρω ότι αυτή την στιγμή έχεις πρασινίσει από την ζήλεια!!!!!

enteka said...

kyrallina, δεν το συζητώ! καλή ανάγνωση!!! [κι αν ποτέ θελήσεις να κάνεις καμιά εντεκάδα για να δούμε τι γράφαν τότε, ξέρεις το email μου,] ;)
xxx

Nikos said...

Ωραίο concept blog εχεις!

Δεν μου λέει πολλά αυτό το ποστ γιατί είμαι μόλις 20 χρονών και πολλά πράγματα μου είναι άγνωστα.. :-)

Τα ζώδια έγραψαν.

enteka said...

mr.f ευχαριστώ [έβαλα και ως background στο pc μου το ηλιοβασίλεμα απ' το blog σου]
Επειδή βλέπω στο προφίλ σου ότι είσαι Κριός:
"Κριός 3-9 Φεβρουαρίου 1988:
Οι μέρες που ακολουθούν θα είναι θαυμάσιες γεμάτες υποσχέσεις κι ευκαιρίες. Θα είστε αισιόδοξοι κι όλα θα έρχονται ευνοϊκά χωρίς να το επιδιώκετε. Και οι έμποροι και οι καλλιτέχνες θα είστε από τους ευνοούμενους. Να τολμάτε και να μη διστάζετε να βάζετε σ' εφαρμογή τα σχέδιά σας."
:)

kyrallina said...

Στείλε μου test στο mail μου για να δω τη διεύθυνσή σου.

enteka said...

ok σου στέλνω, πάντως είναι και στο profile μου
:)

Sleeper in Metropolis said...

Ο ΛΑ-Ο-Σ Α-ΠΑΙ-ΤΕΙ: ΠΑΡΕ ΣΚΑΝΕΡ! :)

enteka said...

lol, πρέπει, πρέπει...
[θα πάρω, λοιπόν]

An-Lu said...

Κι εμένα μου ήρθε απότομο το νούμερο όταν έκανα την αφαίρεση.....άστο να πάει άστο!

Anonymous said...

Super color scheme, I like it! Keep up the good work. Thanks for sharing this wonderful site with us.
»