Wednesday, May 31, 2006

Έντεκα (ατάκες για τα βιβλία)


[Μόλις τελείωσε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (στα περίπτερα της Δ.Ε.Θ). Πήγα το Σάββατο κι ένιωσα σαν να ’μουν στον παράδεισο. Χιλιάδες βιβλία, τέλεια διοργάνωση, χρηστικοί χώροι, δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις. Πέρσι είχα πετύχει μια συζήτηση (και προβολή τέλειου ντοκιμαντέρ) για τον Ηλία Πετρόπουλο, φέτος κάτι ανάλογο για τον Γιώργο Ιωάννου. Πέτυχα επίσης κι έναν πολύ παλιό συμμαθητή που δεν τον είχα καν για βιβλιόφιλο (πριν από 15 χρόνια τουλάχιστον) και τώρα ήταν ο υπεύθυνος του περιπτέρου των αγαπημένων μου εκδόσεων.

Κατά τα άλλα, περιμένω να ξεκινήσει όπου να 'ναι κι η πατροπαράδοτη, υπαίθρια έκθεση βιβλίου στην παραλία. Μια από τις πρώτες μου αναμνήσεις (το ’81; Το ’82;): Ήμασταν όλη η οικογένεια στην έκθεση και ξαφνικά άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς . Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος, ο άνεμος έριξε τις τέντες των περιπτέρων, τα βιβλία έγιναν χάλια. Μέχρι να φύγουμε πολλά βιβλία είχαν πέσει στη θάλασσα. Αυτή η εικόνα (και σε συμβολικό επίπεδο) ακόμα με ταράζει.

Άλλες σκόρπιες αναμνήσεις απ’ την έκθεση της παραλίας: οι γονείς μου να αγοράζουν βιβλία απ’ τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τα άπειρα φυλλάδια που μάζευα, τα τέλεια παιδικά βιβλία που μου αγόραζε ο μπαμπάς, τα αγαπημένα μου χοτ ντογκ απ' τις καντίνες, τα ηλιοβασιλέματα. [Θυμάμαι επίσης πριν μερικά χρόνια, όταν ο Χρονάς υπέγραψε ένα βιβλίο του που είχα αγοράσει. Καθώς απομακρύνθηκα κοίταξα στα κρυφά την αφιέρωση: δεν κατάλαβα τίποτα -ωραίος γραφικός χαρακτήρας αλλά πανδύσκολος. Τι να κάνω; Να μείνω για πάντα με την απορία; Καθώς με είδε να τον ξαναπλησιάζω, στο περίπτερο του Οδός Πανός, γέλασε: «Μη μου πεις, ξέρω», είπε, «δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τι έγραψα. Συμβαίνει συχνά.» Η αφιέρωση έλεγε, Στον Άρη, το Θεό του πολέμου]


  1. Ουμπέρτο Έκο: (ποιο βιβλίο θα έπαιρνε μαζί του σε ερημικό νησί;): «Τον τηλεφωνικό κατάλογο. Με όλους αυτούς τους χαρακτήρες θα μπορούσα να δημιουργήσω μια ατελείωτη σειρά από ιστορίες.»
  2. Bertrand Russell: «Υπάρχουν δύο κίνητρα για να διαβάσεις ένα βιβλίο: πρώτον, το απολαμβάνεις και δεύτερον μπορείς να καυχηθείς ότι το διάβασες».
  3. Μαντόνα: «Τα αγαπημένα μου βιβλία όταν ήμουν παιδί; ‘Πίπη Φακιδομύτη’, ‘Μικρός Πρίγκιπας’, ‘Το Λιοντάρι η Μάγισσα και η Ντουλάπα’».
  4. Francis Bacon: «Κάποια βιβλία τα γεύεσαι, άλλα τα καταπίνεις και, λίγα, τα μασάς και τα χωνεύεις».
  5. Mark Twain: «Κλασικό είναι ένα βιβλίο το οποίο όλοι υμνούν, αλλά κανείς δεν το έχει διαβάσει».
  6. Siouxsie Sioux: «Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι το Attack on the Mill & Other Stories του Εμίλ Ζολά».
  7. Cicero: «Δωμάτιο χωρίς βιβλία είναι σαν σώμα χωρίς ψυχή».
  8. Neil Tennant: «Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν το ‘Ο Κόσμος του Χθες’ του Stefan Zweig».
  9. Groucho Marx: «Πρέπει να πω πως θεωρώ την τηλεόραση πολύ εκπαιδευτική. Κάθε φορά που κάποιος την ανοίγει, πάω στη βιβλιοθήκη και διαβάζω ένα βιβλίο».
  10. Βολταίρος: «Είναι καλύτερο να σιωπάς, παρά να αυξάνεις την ποσότητα των κακών βιβλίων».
  11. Justin Timberlake: (στην ερώτηση τι καλό διάβασε πρόσφατα): “You mean like a book?”

17 comments:

Neilys said...

βιβλίο ε;; καιρό έχω να ανοίξω ένα κανονικό και λέγοντας κανονικό..εννοώ ένα μη παραφυσικόκατι σαν αυτά που διαβάζω.

enteka said...

και τα 'παραφυσικά' έχουν ψυχή ;)

loretta said...

Πολύ ωράιο το ποστ... και κάπως νοσταλγικό.

An-Lu said...
This comment has been removed by a blog administrator.
An-Lu said...

Και αναρωτόμουν για την προέλευση του 5....πάλι ο Longhorn Clemens έφη! Έέχει πει πολλά σωστά αυτό το "παιδί"!

Anonymous said...

Καλέ....αυτό το τελευταίο γιατί το έβαλες;;;
Άαααχχχχ...η σημερινή νεολαία!;p

Xilaren said...

Jacques Derrida (απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει διαβάσει όλα τα βιβλία που γεμίζουν τη σοφίτα του σπιτιού του από το πάτωμα έως το ταβάνι): Of course not! I have only read one, but this one I have read really well...

Miss Anthropy said...

Ατάκα Άντζελας Δημητρίου όταν ερωτήθη απο τον Χατζηνικολάου "Διαβάζεις?" και η απάντηση της ήταν "Ξέρω!". Νομίζω οτι τις ξεπερνάει όλες!!! Τύφλα να έχει ο 'Εκο!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

cobden said...

A,ρε enteka, τι μου θύμησες με την υπαίθρια έκθεση βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης!Πέντε χρόνια που έμεινα στην πόλη σαν φοιτητής πήγαινα κάθε χρόνο...Θυμάμαι έπεφτε πάντα μέσα στην εξεταστική , και το βλέπαμε σαν καλή ευκαιρία για να ξεσκάσουμε!Θυμάμαι το στριμωξίδι που επικρατούσε πάντοτε...Πήγαινα συνήθως με μια φίλη μου,και ενώ πάντα ξεκινάγαμε με την καλύτερη διάθεση, στα πρώτα είκοσι λεπτά την έπιανε κλειστοφοβία και αγοραφοβία και μου γκρίνιαζε για να φύγουμε!Τελικά καταλήγαμε τσακωμένοι...Θυμάμαι πολύ έντονα κι εγώ τον Χρονά και τον Χριστιανόπουλο..Μια χρονιά που είχα αγοράσει ότι υπήρχε από Poe... τους συμφοιτητές που βλέπαμε τυχαία εκεί ...και άλλες πολλές αναμνήσεις...με μελαγχόλησες τώρα ...

enteka said...

γεια σε όλους :)
άέναε, έχει πει κι άλλα πετυχημένα ο Έκο, είχε και μια στάνταρ απάντηση όταν τον ρωτούσαν αν έχει διαβάσει όλα τα βιβλία στην βιβλιοθήκη του, λίγο πιο επιθετική απο του Ντεριντά που γράφει η xilaren (αλλά δεν την θυμάμαι)
loretta ευχαριστώ, είδα το προφίλ σου μόλις και μ' άρεσε (εκτός των άλλων) το 'άπαντα Χρηστίδη'. (same here)
an-lu μου, πάρε κι αυτό (του ίδιου): "Good friends, good books and a sleepy conscience: this is the ideal life."
evelina: λολ :)
xilaren: τέλεια ατάκα!
cruella: "Ξέρω!!!!"
astarte: μαγικό, όπως το λες (χαίρομαι για τα παιδικά βιβλία που λες) :)
cobden: thanks for sharing

+ bonus Mark Twain:
"My books are like water; those of the great geniuses are wine. (Fortunately) everybody drinks water."

alienlover said...

Έκο και πάλι Έκο !!!
Ο Τζαστιν.. με έστειλε ..αδιάβαστη :ρ !!
λατρεύω τα βιβλία, η βιβλιοθήκη μου στην Ελλάδα είναι γεμάτη . Εδώ προς το παρόν έχω μόνο του παν/μιου, μαγειρικής και το Μπαουντολίνο του Έκο ( φυσικά) το οποίο όμως δεν αξιώθηκα να διαβάσω ακόμα :(

Πολύ ωραίο το ποστ σου Έντεκα, εύγε!!

Idάκι said...

Μελαγχόλησα... θέλω έκθεση βιβλίου!! Πεδίο του Άρεως πήγαινα κάθε χρονιά...

Αν και με αποζημιώνουν τα αγγλικά βιβλιοπωλεία :-D Λέω να καταφύγω κανά τρίωρο αυτό το σ/κ...

enteka said...

alienlover: σ' ευχαριστώ :) να αξιωθείς να το διαβάσεις, είναι ωραίο.
id: τώρα μελαγχόλησα εγώ ;) θέλω βόλτες στο Λονδίνο! Τα αγαπημένα μου βιβλιοπωλεία ήταν το πως-το-λένε στο Picadilly Circus (το εξαώροφο, με καφέ για ανάγνωση στο υπόγειο) και ένα γωνιακό στο Soho (εκεί που αρχίζει το red light district) που είχε κυρίως βιβλία για τις τέχνες.
:)

Dastardly Kinkajou said...

Πόσο πίσω με πήγες! Αυτή η έκθεση ήταν το highlight της χρονιάς! Όχι μόνο ικανοποιούσα στο έπακρο το βίτσιο μου με τα βιβλία, αλλά εκεί ένιωθα ότι τελείωσε επιτέλους το σχολείο, γιατί στις εξετάσεις του Ιουνίου με κυνηγούσαν οι γονέοι να παρατήσω τα εξωσχολικά για να διαβάσω μαθηματικά! Αμ δε! Τα βιβλιαράκια μου από τότε τα έχω ακόμα, τα μαθηματικά δε τα έχω αφήσει προ πολλού στο χρονοντούλαπο!

Sleeper in Metropolis said...

Έχω 15 βιβλία αρχινισμένα! Κακό, ε;;
Τα μισά τα διαβάζω κούτσα-κούτσα!
Αλλά τελικά πέφτω με τα μούτρα στο "7 μέρες ΤV"... ομολογώ...

Μαριλένα said...

Νομίζω η απάντηση του Έκο ήταν κάτι του στυλ: "όχι, αυτά είναι που πρέπει να διαβάσω μέχρι το τέλος της εβδομάδας/μήνα(?)"

enteka said...

κι αυτό καλό!
(την ατάκα του την είχα πάρει από ένα δοκιμιακό βιβλίο του που διάβαζα τότε)