Monday, June 05, 2006

Έντεκα (από τα χειρότερα εξώφυλλα δίσκων [#1] )

Το εξώφυλλο, το περιτύλιγμα δηλαδή, είναι συχνά παραπλανητικό. Μια πετυχημένη ή/και πρωτότυπη για την εποχή της ιδέα μπορεί να δείχνει απίστευτα ξεπερασμένη, μέχρι και γελοία, χρόνια μετά.

Μια αποτυχημένη όμως ιδέα (ακόμη και για την εποχή της) κάνει μπαμ από μακριά. Αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι κάτι πήγε στραβά. Ίσως ο καλλιτέχνης είχε κακούς συμβούλους, ίσως η δική του μεγαλομανία τον έκανε να απορρίψει εναλλακτικά, πιο καλόγουστα, εξώφυλλα. Ίσως έφταιγε το μακιγιάζ, η περίεργη αίσθηση χιούμορ του σχεδιαστή, η αρχική ιδέα ή το τελικό αποτέλεσμα.

Όποιος και να είναι ο λόγος για τα κακά εξώφυλλα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μου προκαλούν μια αλλόκοτη συμπάθεια, μια ανάγκη να κάνω πατ πατ στους ώμους των εικονιζόμενων καλλιτεχνών και να τους καθυσυχάσω λέγοντάς τους: «έκανες ένα έργο τέχνης, κακό μεν αλλά έργο τέχνης».

Δεν θα το πιστεύω πραγματικά, αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι σαγηνεύομαι από την, σχεδόν γκροτέσκα αλλά και ιδιοσυγκρασιακή, έλλειψη νεωτερισμού ή αξιοπρέπειας των album covers, που διάλεξα για την φωτογραφική εντεκάδα του Ιουνίου.

*Την ιδέα μου έδωσε το λεύκωμα του Νικ Ντι Φόνζο, The Worst Album Covers in the World, Ever!, που παρουσίασε 80 εξώφυλλα δίσκων. Μερικές προτάσεις του ήταν όντως συγκλονιστικές και μπήκαν στην εντεκάδα μου. Άλλα εξώφυλλα μου πρότεινε η Λ. και μερικά ακόμη επέλεξα εγώ.



1973, Geraldine and Ricky, Trees Talk Too!

[H Geraldine Ragan γεννήθηκε στο Τέξας και δέχτηκε τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα της στα 16α γενέθλιά της. Του ζήτησε να της δώσει μία, οποιαδήποτε, δύναμη και σε αντάλλαγμα του υποσχέθηκε να κηρύττει πάντοτε τον λόγο Του. Και, ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα, η Geraldine έλαβε όπως λέει ή ίδια, την Θεία χάρη. Το επόμενο κιόλας πρωί είχε γίνει εγγαστρίμυθος!
Το ταλέντο που της έδωσε ο Θεός, το χρησιμοποίησε τα επόμενα χρόνια για να δοξάσει το όνομά Του. Μόλις τελείωσε το σχολείο, (και αφού απέρριψε μια πρόταση εργασίας από την Disneyland), γύρισε ολόκληρη την Αμερική ως μέλος της Χριστιανικής Υπηρεσίας διασκεδάζοντας τους πιστούς με τον Ricky, τον δικό της Mr. Hat.
Το 1972 η Geraldine γνώρισε και παντρεύτηκε τον επαγγελματία παίκτη του γκολφ (και μετέπειτα ιερέα) Dave Ragan. Μαζί έγραψαν τραγούδια κι εμφανίστηκαν σε χριστιανικά τηλεοπτικά προγράμματα.
Σήμερα ζουν μαζί με τα δύο παιδιά τους (και προφανώς και με τον Ricky) στο Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα κι εμφανίζονται σποραδικά σε εκκλησίες τραγουδώντας παλιές επιτυχίες τους όπως τα Reading the Bible και The Three Little Trees.]

13 comments:

alienlover said...

Υπάρχουν και χειρότερα, είμαι σίγουρη!!!

Anonymous said...

Σίγουρα υπάρχουν και χειρότερα και σίγουρα η συγκεκριμένη, με τα όσα περιγράφει ο φίλος enteka, είναι περιορισμένης ευθύνης αλλά είναι πραγματικά μια πολύ καλή αρχή! Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο...

enteka said...

lol, υπάρχουν και σούπερ εξτρίμ, εμένα μ' άρεσαν όμως τα κάπως naive και απρόσμενα.
:)

the ibt said...

Επειδή η μανδάμ μου θύμησε έντονα το επεισόδιο "Christian Hard Rock" του Southpark, θα σας απαντήσω με ένα (κατ)ηχητικό ντοκουμέντο που ανέβασα αποκλειστικά για σας στο

http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=CFAFFD9F110A756D

I need you in my life, Jesus
I can't live without you, Jesus
And I just want to feel you deep inside me, Jesus


Enjoy :p

enteka said...

iblog: thanks, apolaystiko!!
despo: :):)

Anonymous said...

Κυκλοφορούσε και ένα mail από inbox σε inbox. Για ψάξου και ίσως το πετύχεις. Θα σε βοηθούσε πολύ στο έργο σου αν και ψιλιάζομαι ότι πολλά εξώφυλλα είναι παρμένα από το εν λόγω βιβλίο.

cobden said...

Απ'ότι ξέρω το "χριστιανικό ροκ" είναι αρκετά δημοφιλές στις Η.Π.Α....Έχεις ακούσει ποτέ, enteka?Yπάρχουν κομμάτια που αξίζουν?

I.I said...

η "καλλιτέχνις" είναι πιο τρομακτική από την κούκλα του Σατανά δίπλα της, που όντως θυμίζει Chucky!!!

enteka said...

ανεκπαίδευτε: δεν το έχω δει, θυμάμαι όμως ένα email που κυκλοφορούσε με εξώφυλλα ελληνικών δίσκων που ήταν πολύ αστείο

cobden: νομίζω η χριστιανική μουσική ακούγεται ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα κομμάτια (είτε είναι country ή ροκ) απλά αντί για baby λένε jesus :)

ιουδα: είπες σατανά και θυμήθηκα να ποστάρω το σατανικό μου αφιέρωμα για τη σημερινή μέρα του Αντιχρίστου. ;)

loretta said...

Νομίζω οτι αξίζει να μπει στα χειρότερα εξώφυλλα στο γκόσμο αυτό του Λένον με τη Γιόκο Τσόκο που είναι τσίτσιδοι. Το τέλος της σεξουαλικής συνείδησης. Αν είσαι μικρό κοριτσάκι και το δεις θα βλέπεις εφιάλτες οτι όταν μεγαλώσεις θα έχεις τέτοια τρίχα και τέτοιο βυζί. ("Μην κλαις καλό μου, δε θα γίνεις έτσι, πιστεψε με, φερτε ένα ποτήρι νερό για το παιδάκι, να συνέλθει")

Katerina said...

Εγώ lorettaκι όταν είμανε μικρή είχα δει τη Λωξάντρα που γένναγε και έπαθε κάτι επιπλοκές και κάποιος τράβηξε μία χατζάρα να την ξεγεννήσει. Εκεί είναι που έπαθα το σοκ που περιγράφεις. Στιγμές ζωής.
Θυμάται κανείς;;
εντεκάκι, κάπως έτσι:
Don't you want me Jesus,
Don't you want me ooooooh-oh oh

Anonymous said...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»

Anonymous said...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»