Thursday, January 29, 2009

Έντεκα (αγαπημένα μου τραγούδια με samples)

wwwnopatterndotcom324554

Το All Over The World, ένα τραγούδι απ’ τον νέο δίσκο των Pet Shop Boys, θα περιέχει ένα sample [δεν ξέρω από ποια εκτέλεση] αυτού του κομματιού του Τσαϊκόφσκι. Με αφορμή αυτό χάθηκα στο λαβύρινθο των τραγουδιών που αποτελούνται από samples, των τραγουδιών που έγιναν samples σε άλλα – και των διαφορων ιστοριών γύρω απ’ αυτά.

[Τραγούδια με sample = τραγούδια που χρησιμοποιούν αυτούσιο κομμάτι της αυθεντικής παραγωγής ενός άλλου τραγουδιού (επίσημες κυκλοφορίες, όχι mash-ups ή διασκευές ή ρεμίξ). Ελπίζω ότι αυτά που διάλεξα δεν παραβιάζουν κάποιον κανόνα…]


1) Madonna - Hung Up [2005]
Πιστεύω πως εδώ έγινε η πιο έξυπνη χρησιμοποίηση sample όλων των εποχών. Χωρίς το sample του Gimme Gimme Gimme των Abba [1979] το Hung Up θα ήταν απλά ένα φανταστικό ποπ τραγούδι. Με το sample όμως…

2) Pm Dawn - Set Αdrift on a Μemory Bliss [1991]
Χτισμένο με samples από το True των Spandau Ballet [1983], το είχα σε 7ιντσο σινγκλάκι, (και θυμάμαι ότι ακουγόταν το ίδιο καλά και ανάποδα…).

3) Utah Saints - Something Good [1992]
Απ’ τα πιο αγαπημένα μου, βασίζεται στο Cloudbusting της Kate Bush [1985]. Οι Utah Saints ήταν τέλειο '90ς συγκρότημα, σχεδόν όλα τα τραγούδια τους είχαν πανέξυπνα samples. Ένα άλλο τους που με ξετρέλαινε ήταν το What Can You Do For Me? που είχε ένα πειραγμένο sample απ’ τη φωνή της A. Lennox στο There Must Be An Angel των Eurythmics.

wwwnopatterndotcom32fdfdf

4) Timelords (KLF) – Doctorin the Tardis [1988]
Στις πρώτες δουλειές τους οι KLF έκλεβαν ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε, τους έκαναν μήνυση, τα άλλαζαν, τα ξαναέβαζαν κ.ο.κ. Μεγάλη ιστορία. Σ’ αυτό το τραγούδι (που το ηχογράφησαν ως Timelords και ήταν το πρώτο τους Νο1 στην Αγγλία) σαμπλάρουν την σατανική μουσική της σειράς Dr. Who.

5) Kanye West – Stronger [2007]
Ο Κanye West ράπαρε πάνω στο τραγούδι των Daft Punk – Harder, Better, Faster, Stronger [2001], με εντυπωσιακά αποτελέσματα. [+++]

6) Neneh Cherry - Buffalo Stance [1988]
Είναι, σε μεγάλο βαθμό, βασισμένο στο Buffalo Girls του Malcom McLaren, το οποίο είναι πολύ προχωρημένο για την εποχή του [1982], όπως πάντα ήταν και ο ίδιος ο Malcom McLaren. [Άλλη μεγάλη ιστορία.] Μόνο αυτό το τραγούδι του χρησιμοποιήθηκε από τουλάχιστον 20 καλλιτέχνες -μέχρι σήμερα, στα εξής τραγούδια: 2 Live Crew’s “Mr. Mixx on the Mix!” / Beastie Boys’s “59 Chrystie St.” / Eminem’s “Without Me” / Beatnuts’s “Third of the Trio” / Beatnuts’s “World's Famous” / Beatnuts’s “World's Famous_ Intro” / Chubb Rock’s “The Big Man” / Das EFX’s “Baknaffek” / Das EFX’s “They Want EFX” / De la Soul’s “Baby, Baby, Baby” / DJ Honda’s “Roc Raida Intro” / Dr. Octagon’s “Real Raw” / Hammer’s “It's All Good” / Jungle Brothers’s “Tribe Vibes” / Meat Beat Manifesto’s “10 X Faster than the Speed of Love” / Neneh Cherry’s “Buffalo Stance” / Poison Clan’s “Put Shit Pass No Ho” / Skee-lo’s “I Wish” / Smif-n-Wessun’s “Let's Git It On” / Sublime’s “Doin' Time” / Super Cat’s “Ghetto Red Hot” / The Coup’s “Gunsmoke” / X-Clan’s “Grand Verbalizer, What Time is It?”.

7) Portishead – Glory Box [1994]
Ομολογώ ότι δεν ήξερα πως η μουσική του βασίστηκε στο Ike's Rap ΙΙ του Isaac Hayes [1971].
Την ίδια περίπου εποχή βγήκε και το Hell is Round the Corner του Tricky που έχει το ίδιο ακριβώς sample. Μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι είχαν ανταλλάξει μουσική επειδή ήταν όλοι απ’ το Bristol και ήταν φίλοι ή κάτι τέτοιο... Δεν είχαν ιδέα, ούτε οι Portishead ούτε ο Tricky για αυτή τη σύμπτωση - μέχρι που πλέον ήταν πολύ αργά. Το άλμπουμ του Tricky ηχογραφήθηκε πρώτο, αλλά το Glory Box γράφτηκε πρώτο.)

8) A Tribe Called Quest - Can I Kick it? [1991]
Απ’ τα πολύ αγαπημένα μου, με sample από το Walk on the Wild Side του Lou Reed [1972].

9) Massive Attack - Man Next Door [1998]
Από παλιά αναρωτιόμουν ποιο είναι καλύτερο, αυτό που σαμπλάρει ή αυτό που σαμπλάρεται. (10.15 Saturday Night των Cure, [1979]).

wwwnopatterndotcom324

10) DJ Shadow - The Organ Donor [1996]
Καλά, ολόκληρος ο δίσκος ‘Entroducing…’ είναι εξαιρετικός, θεωρείται ο πρώτος δίσκος που φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου από samples άλλων κομματιών (εδώ η ιστορία του). Το Organ Donor έχει samples από τα εξής: 1) Someone-Bill & Tim 2) Tears-Giorgio Moroder 3) PM or Later (Instrumental) - The New Breed, 4) There's a DJ in Your Town - Samson & Delilah. Το πιο σημαντικό απ’ τα τέσσερα είναι αυτό που έδωσε τη μελωδία και το οργανάκι στον DJ Shadow, δηλαδή το Tears του Giorgio Moroder [1972].

11) Vanilla Ice – Ice Ice Baby [1990]
Το sample είναι βέβαια από το Under Pressure των Queen και του Bowie [1981]… Ή μήπως όχι; Στην πραγματικότητα ο Vanilla Ice κατάκλεψε το Under Pressure αλλά χωρίς να το σαμπλάρει ακριβώς – πρόσθεσε μια νότα στο τέλος της μουσικής φράσης και μετά ισχυρίστηκε ότι αυτή η έξτρα νότα έκανε το τραγούδι του διαφορετικό! (Τελικά συμβιβάστηκε εξωδικαστικά κι έδωσε ένα ποσοστό των πωλήσεων στους συνθέτες του Under Pressure.) Την ίδια περίπου εποχή Νο1 παντού ήταν και ο μεγάλος αντίπαλός του, ο Mc Hammer με το U Can’t Touch This [1990], που είχε sample από το Super Freak του Rick James [1981].

----------------------------------------------------------------------

[Κάπως Άσχετο: Μια φίλη μου μού έδειχνε κάποια παλιά home videos που είχαν γυριστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σε μια απ’ τις κασέτες κάποιος είχε βιντεοσκοπήσει ένα πάρτι γενεθλίων της. Α’ γυμνασίου πρέπει να πήγαινε τότε. Έβλεπες καμιά δεκαριά έξαλλα παιδιά να τρώνε δρακουλίνια και να γελάνε. Και τότε κάποιο απ' αυτά έβαλε στο πικάπ το Ice Ice Baby, που τότε είχε πρωτοβγεί. Τα παιδιά εκστασιάστηκαν κι άρχισαν να χορεύουν σαν τρελά, μαζί τους φυσικά και η μικρή εορτάζουσα φίλη μου, που ήξερε (και φώναζε) απέξω όλο το ραπ.

Κοίταξα την τριαντάχρονη πλέον φίλη μου δίπλα μου κι έβαλα τα γέλια – τώρα πλέον ακούει άλλα πράγματα, και ίσως ντράπηκε και λίγο που στα 12 της τα 'δινε όλα με Vanilla Ice. «Δες μας!» μου είπε δείχνοντας τον πρώην εαυτό της και τους μικρούς συμμαθητές της στην οθόνη, «χοροπηδάμε, ουρλιάζουμε, παραληρούμε από εορταστικό ενθουσιασμό!...» Το ξανασκέφτηκε λίγο και είπε: «Δεν είναι απίστευτο που κάποτε είχαμε τόση ενέργεια από μόνοι μας; Που μπορούσαμε και διασκεδάζαμε έτσι, τόσο φυσικά, ούτε αλκοόλ ούτε τίποτα; Που χαιρόμασταν αβίαστα, χωρίς την παραμικρή ψυχική προσπάθεια;!»]

wwwnopatterndotcom32
*εικόνες
**sampling
*** Πάσχος Μανδραβέλης
****αγαπημένα τραγούδια με samples – προσθέστε ελεύθερα.
.
.

10 comments:

Α, μπα? said...

δεν είχε γίνει και ένας τσαμπουκάς με το justify my love της Madonna και τους Public Enemy? Eσύ θα τα θυμάσαι καλύτερα..

(τεράστιο, συναρπαστικό θέμα, και οι φωτο που διάλεξες τέλειες!)

enteka said...

ναι, τσαμπουκάς είναι η σωστή λέξη...

το justify my love το είχα βάλει σε μια άλλη λίστα (έντεκα Νο2 της Αγγλίας - http://enteka.blogspot.com/2007/11/2-singles.html ]


Justify My Love – Madonna [1990]
Είχε sample από το Security of the First World των Public Enemy [χωρίς άδεια]. Επειδή όμως κι οι Public Enemy έκαναν πολλά samples χωρίς άδεια δεν τόλμησαν να τη μηνύσουν, την εκδικήθηκαν όμως κάνοντας την παραγωγή σε ένα τραγούδι-απάντηση που αντι-samplάριζε το Justify My Love και είχε τον τίτλο λογοπαίγνιο To My Donna.

Anonymous said...

τέλειο enteka.
αυτό για το pet shop boys με έχει ενθουσιάσει.
moroder, τι να πω?
j adore, πεθαίνω

Anonymous said...

όλα των beastie boys!

(nick)

WinterAcademy said...

εξοχη ιδεα!!

οπως εχω ξαναγραψει, τα samples του kanye west [εκτος τελευταιου αλμπουμ] τα βρισκω πολυ προβλεψιμα

Ισως χωρουσαν καπου και οι avalanches, που εκαναν κι αυτοι ενα περιφημο αλμπουμ μονο με samples και μετα εξαφανιστηκαν..

Επισης, τελικα το bittersweet symphony των verve, με την πονεμενη ιστορια του, θεωρειται ως sample του τραγουδιου των rolling stones, οποτε κι αυτο ειναι υποψηφιο..

μερικα αλλα που μου'ρχονται προχειρα στο μυαλο..

+ massive attack - safe from harm [Billy Cobham]

+ gangsta's paradise - coolio [stevie wonder]

+ ολα τα samples στο καταπληκτικο τελευταιο αλμπουμ του jens lekman

+ εκεινες οι κοπελιτσες που σαμπλαρισαν το how soon is now πως λεγονταν? [χιπι τσικ or sth ηταν το τραγουδι..]

+ το καταπληκτικο the greatest hit της annie σαμπλαρει το ακομη καταπληκτικοτερο everybody της madonna

αυτα για την ωρα..

[αν η φιλη σου ντρεπεται που ακουγε vanilla ice, τι να πει και η φιλη μας πιο πανω που ΤΑ ΕΙΧΕ και μαζι του για ενα φεγγαρι??]

περιμενουμε την εντεκαδα των διασκευων [ή την εχεις κανει ηδη?]

Anonymous said...

MIA - Paper Planes (The Clash - Straight To Hell)

(γενικά πάντως, νομίζω ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα του τι είναι σαμπλάρισμα και τι διασκευή. Των Tatu στους Smiths είναι διασκευή, όπως νομίζω και του Coolio που απλά αλλάζει κάποιους στίχους)

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ said...

Mελωδικός είσαι απόψε κια υτό είναι καλό.

Μου αρε΄σει που συνοδεύεις το άρθρο σου μ'αυτές τις φωτογραφίες...

'Εξυπνο.

Καλό σου μήνα, Άρη.

Κώστας
vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com

(σ.: Τώρα μπαίνω πιο γρήγορα στο blog σου...)

enteka said...

franchise me: κι εγώ τους περιμένω τους psb, σχεδόν με αγωνία

nick, πολύ σωστό

κώστα βλουτη, καλό μήνα!

winter, soho τις λέγανε! Αγαπημένες διασκευές (δικές μου) δεν έχω κάνει, χρειάστηκε να το ψάξω γιατί νόμιζα ότι είχα κάνει. Μόνο αυτές http://enteka.blogspot.com/2006/10/blog-post.html, άλλων.

indictos, πολύ σωστό (και εύστοχο!) για τη ΜΙΑ και τους clash! [Δεν εννοούσε τις tatu ο winteracademy, αλλά τις πιο παλιές soho... http://www.youtube.com/watch?v=wdmDzfSKGgc

:)

Nathalie said...

8a prose8eta rabbit in your headights (unkle fet. thom yorke) me sample ap'to jacob's ladder!!

Anonymous said...

kai to "SUPREME" tou Robbie Williams
pou exei sample apo to " I will survive" einai polu kalo