Tuesday, March 31, 2009

Έντεκα της Δευτέρας (light)

img700

1) Τα ποιήματα φυλακισμένων ανηλίκων παιδιών είναι από μόνα τους συγκινητικά. Πόσο μάλλον όταν κάποια απ’ αυτά είναι και καλά.
Η έκδοση είχε γίνει το 2007, υπάρχει όμως και σε ηλεκτρονική μορφή, ολόκληρη, στο ίντερνετ.
Είκοσι ποιήματα γραμμένα στις φυλακές ανηλίκων Διαβατών Θεσσαλονίκης.

2) cover lovers: είναι τελικά όσο καλό περίμενα.

3) Ακούω στον Πετρίδη πόσο λίγο πουλάνε τα ξένα cd στην Ελλάδα και σκέφτομαι το επίσημο τσαρτ της IFPI. Πόσο να πούλησαν όλοι αυτοί; Πόσα αντίτυπα μπορεί να αγοράστηκαν από τον περσινό δίσκο των Enigma (και μάλιστα απ’ την Limited Edition εκδοχή του) ο οποίος αυτή τη βδομάδα κάνει re-entry στο 47; Πάνω από ένα;
Το Top 50 Ξένων Aλμπουμ στην Ελλάδα.

4)
Op-art included

5) Αν δεν κάνουμε διπλές εκλογές φέτος, θα σκάσουμε – σκέτες Ευρωεκλογές δεν αντέχει κανείς σ’ αυτήν την χώρα! [#]

6) H επιστροφή της Αρλέτας – μια πολύτιμη συνέντευξη στον M. Hulot.

7)
Directed by Melina Matsoukas, "Not Fair" is the second single off of Lily Allen's It's Not Me, It's You, which finds the singer do-si-do-ing her way through a country-themed talent show plagued by animal overpopulation.

8) Bits & Pieces: η πόλη των σκιών /// ο παραμυθάς επιστρέφει στην tv /// melodrama remix, να μια λολίτα. /// The Monthly Edition : March Radio /// Η οικονομική κρίση χτυπάει και το βιβλίο; (Όχι ιδιαίτερα) /// Προστατευόμενη περιοχή ο πλανήτης Άρης; /// Ορχήστρα των Χρωμάτων: Η κρίση χτύπησε και το «παιδί» του Χατζιδάκι /// "Κλειστή Ζώνη": Το καρτούν που εξοργίζει το Ισραήλ /// Ποιος γράφει τα μηνύματα των διασήμων στο Twitter; (Οι ίδιοι?) /// τα γραφιστικά του YES. /// Οσα παίρνει ο Βαρδάρης /// Η blogger που γράφει το Ημερολόγιο μιας ξένης δίνει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Αυγή. /// (Μετά την Ζαζί!) Η Μερόπη Κοκκίνη στο μετρό. /// Ο Σάκης στο Άμστερνταμ, προχτές: Sakis Rouvas in TV’s Life & Cooking (29-3-09) /// Τα ποιήματα του Καρυωτάκη διαβασμένα από άλλους.

9)
(!!!!)

10) Meditation Flowers, είναι απ’ τα πιο ωραία διαδραστικά πράγματα που έχω δει, απλά χρειάζεται να έχεις μικρόφωνο εγκατεστημένο.

11) Από το τέλειο twitter του SpyrosVJ:::: ένα / δύο / τρία / τέσσερα / πέντε / έξι /

---------------------------------------------------

img7001
(την επόμενη δευτέρα, heavy)

Monday, March 23, 2009

Έντεκα της Δευτέρας [special message]

.
.
.
(NEO ποστ αύριο Τρίτη)
.
.
.


img878



1) Έλενα Ντέτσεβα, μητέρα της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
"Όταν τη βλέπω και κάνει τόσο κουράγιο παίρνω κι εγώ δύναμη. Από την πρώτη μέρα, όταν κατάλαβα ότι με ακούει, της έλεγα «μη χάνεις το κουράγιο κόρη μου. Θα περάσει. [...] Η ζωή μου δίδαξε να κρατάω την ψυχραιμία μου. Πάνω απ' όλα. Να μετράω κάθε μία λέξη που λέω, να είμαι πολύ προσεκτική και με τους δικούς μου ανθρώπους και με τους ξένους, να βοηθάω τον καθένα γύρω μου".
(Όλη η συγκλονιστική συνέντευξή της στον M. Hulot εδώ. // Λογαριασμός στήριξης για την Κ. Κούνεβα: 5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς, DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA)

2) "O Morrissey είναι εγγύηση, κάτι σαν τον Χατζηγιάννη."

xatzigiannis

(Η πιο ιερόσυλη παρομοίωση του κόσμου, απο το ''ser-free", μέσω stereonova.)
------------------------------------------------------------

3)

«Εσείς, άν ήταν να αγοράσετε ένα εκατομμύριο δραχμές, πόσα θα δίνατε;»
------------------------------------------------------------

4) 2001eyed_monolith
2001, SPACE ODDYSEY. (εικόνα)
Χτες βράδυ στο TCM είδαμε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για το πώς γυρίστηκε το 2001. Ποτέ δεν ήμουν σίγουρος τι γίνεται στο τέλος της ταινίας. Ένιωσα καλύτερα βλέποντας στο ντοκιμαντέρ πως ούτε κι ο Κιούμπρικ ήταν σίγουρος - τα λεφτά τελείωναν και έπρεπε να κάνουν κάτι στα γρήγορα. Ο ηθοποιός είπε ότι σχεδόν αυτοσχεδίασε κι ότι έσπασε το ποτήρι για να κυλήσουν πιο γρήγορα τα πράγματα. Ο Άρθουρ C. Κλαρκ είπε πως ίσως αντί για τέλος ο Κιούμπρικ ήθελε να δείξει μια αρχή - να συνεχίσει την ιστορία σε επόμενη ταινία. Δεν χρειάστηκε να γίνει άλλη ταινία -απ' τον Κιούμπρικ τουλάχιστον. Το 2001 είναι αξεπέραστο. [Τον πρώτο μήνα προβολής του οι κριτικοί το κατέκριναν ως βαρετό και ανούσιο. Οι αίθουσες που το έδειχναν ήταν άδειες. Η MGM αποφάσισε να αποσύρει την ταινία και να αποδεχτεί την αποτυχία. Και τότε ήρθαν οι φοιτητές. Τα joints κατά τη διάρκεια της προβολής. Οι διαφημίσεις στα έντυπα που παρουσίαζαν το 2001 ως ένα καταπληκτικό ψυχεδελικό τριπ. Η παγκόσμια επιτυχία. Η διαχρονικότητα.] Ο Κιούμπρικ πέθανε το 1999. Δεν πρόλαβε να φτάσει στην σημαδιακή ημερομηνία, για λίγο.
------------------------------------------------------------

5)

“Χιουμοριστικό” στιγμιότυπο απ' την εκπομπή του Σαββόπουλου Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι. Ο Νταλάρας βρίσκεται για συναυλία στην Ύδρα και κάποιος τον πληροφορεί ότι στο νησί βρίσκεται και ο Σαββόπουλος. Η συνέχεια επί της οθόνης. [Ολόκληρα επεισόδια του "Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι" στο αρχείο της ΕΡΤ στα Μουσικά Προγράμματα.]
------------------------------------------------------------

SPECIAL MESSAGE
img874

6) BITS & PIECES: Uh-oh... 'Sylvia Plath's son kills himself' /// Μικρό απόσπασμα: Η Σιωπή των Αμνών σε μιούζικαλ με lego /// O καθένας μπορεί να κάνει παραγωγή στους Daft Punk απ’ το πληκτρολόγιό του… [τέλειο!] /// Jade Goody R.I.P. /// Autotuning: kanye, you destroyed it. /// Η απίστευτη, αληθινή, ιστορία της Νταίζης Σούση, από τον Νίκο Δήμου. /// Ένα Blog Με Παλιά Παιδικά Βιβλία /// One Minute Stories /// Sally Spectra gives Stephanie Forrester a special haircut /// Όλοι ξέρουμε ότι είναι παράνομο το να αγοράσεις ναρκωτικά. Αν τα κερδίσεις όμως?… /// Τα καλά βίντεο κλιπ. Και ανά σκηνοθέτη. Pause online /// Είναι αληθινό το μαλλί του Σπύρου Ρέβη; κι αν ναι, είναι το τέλος της λογικής όπως την ξέραμε; /// Ένα τεστ του BBC-Face Memory Test /// Με αφορμή το νέο της best of η Annie Lennox έβγαλε ένα τραγούδι που δεν είναι αργό και τελείως βαρετό όπως αυτά των τελευταίων δέκα χρόνων της… Shining Light. /// Η ‘Α, Μπα?’ στη Νέα Υόρκη! /// tessera [4], από την discolata /// mElodraMarEmIX [HOW TO DISAPPEAR COMPLETELY*]


7) Ερωτευμένες βίδρες

8) Από το tvxs. Η ιστορία της Χαρίκλειας Ανανιάδου έχει κάνει ήδη το γύρο της Ελλάδας. Το καμένο της περίπτερο αναστηλώθηκε από τους αναρχικούς και τώρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης της ζητά να καταβάλει εισφορές και πρόστιμα, τα οποία ο ίδιος είχε υποσχεθεί ότι θα παραγραφούν…
Παρά το γεγονός ότι το περίπτερο της κ. Ανανιάδου κάηκε στις 2 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια επεισοδίων οι αρχές αρνήθηκαν να την εντάξουν στους δικαιούχους του επιδόματος για την αποκατάσταση των ζημιών.
Δράση τότε ανέλαβαν οι αναρχικοί οι οποίοι άνοιξαν λογαριασμό στην τράπεζα και συγκέντρωσαν 12.800 ευρώ τα οποία και της παρέδωσαν ώστε να αναστηλωθεί το περίπτερο, στο οποίο η κ. Χαρίκλεια εργάζεται επί 50 χρόνια. Αυτή τη φορά το πλήγμα ήρθε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος της ζητά να πληρώσει χρέη ύψους 4.200 ευρώ.
Το ποσό αφορά χρέη από μη καταβληθέντα δημοτικά τέλη (τα οποία ασφαλώς δεν μπορούσε να πληρώσει εφόσον το περίπτερο έμεινε κλειστό για αρκετούς μήνες) αλλά και πρόστιμα επί των χρεών αυτών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε υποσχεθεί πως τα χρέη και το πρόστιμο θα παραγραφούν, υπόσχεση που όπως φαίνεται ξεχάστηκε. (συνέχεια)

mega1
9) πριν από 20 χρόνια, το τηλεοπτικό πρόγραμμα των πρώτων ημερών του Mega Channel.


10) Flashbacks: (πάνω, η Courtney Love μιλάει με θαυμαστές του Kurt Cobain μετά την αυτοκτονία του). /// Rock against racism: Remembering that gig that started it all /// Andy Warhol paints Debbie Harry on an Amiga /// ο Τρούμαν Καπότε εξηγεί σε τηλεοπτική συνέντευξη την ιδέα πίσω απ’ το βιβλίο του In Cold Blood /// Πώς περνάει ο χρόνος - σε οικογένεια που φωτογραφίζεται κάθε χρόνο απ’ το 1976 /// Ο γάμος της Μαντόνα με τον Σων Πεν (16/8/85) από ψηλά! /// 1984: ο μικρός Keany Reeves και τα αρκουδάκια. /// Rock in Athens 1985 - The Stranglers - Midnight summer dream /// Δελτίο ειδήσεων του Αντ1, 1997 (παρουσιάζει η τατιάνα στεφανίδου): αργύρης ντινόπουλος ως πολεμικός ανταποκριτής / σημίτης πρωθυπουργός, πάγκαλος υπεξ / μητσοτάκης (όπως πάντα) / αύξηση θητείας στην παραμεθόριο / πόλεμος της Δήμητρας Λιάνη με τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου / Αλέξης Μητρόπουλος νεότερος και με μουστάκι) /

11)
Η Little Boots είναι όντως η μεγάλη ελπίδα της ποπ. Ο δίσκος της θα βγει το καλοκαίρι. Στο βίντεο παίζει (με τον πιο ευφάνταστο τρόπο) ένα απ’ τα κομμάτια της στο υπνοδωμάτιό της.

---------------------------------------------

img8782
!άιεγ
.
.

Thursday, March 19, 2009

Έντεκα (ρετρό tv-themes παιδικών σειρών)

(Χωρίς πολλά λόγια: σειρές των ‘80ς, αυτές που με σημάδεψαν όταν ήμουν παιδί.)


Νιλς Χόλγκερσον


Κάντυ κάντυ


Σπορτ μπίλι


Του κουτιού τα παραμύθια


Σάγκμα (το καλύτερο όλων)


Ο Θησαυρός της Βαγίας


Χιλιοποδαρούσα


Φρουτοπία


Αστυνόμος σαϊνης


Σούπερ γιαγιά


Ροζ πάνθηρας
.
.
(προσθέστε ελεύθερα)

Monday, March 16, 2009

Έντεκα της Δευτέρας [cover>lover]

563494972_5d9ee39121


1) Υπάρχει μια διασκευή σ’ ένα τραγούδι των Smiths που άκουσα μέσω του stereonova που δεν λέει να ξεκολλήσει απ’ το μυαλό μου.

Οι Welcome Wagon διασκευάζουν το Half a Person και το κάνουν με τρόπο μαγικό. Ξεκινάει κάπως φολκ και τρυφερά για να γίνει στο ρεφρέν ένας γκόσπελ ύμνος με δεύτερες φωνές αλά Mamas & The Papas, ένα πανηγύρι μελωδίας και χαράς.

Welcome Wagon - Half a Person

Είναι μια απ’ τις πιο πετυχημένες διασκευές που άκουσα ποτέ.

Τώρα όμως θα αρχίσω να ακούω όλο και περισσότερες σπάνιες διασκευές χάρη σε ένα νέο συναρπαστικό blog που έφτιαξαν δύο καλοί bloggers που έχουν και τις γνώσεις, και το γούστο αλλά και την παιχνιδιάρικη διάθεση να προσφέρουν απρόβλεπτες διασκευές. Ο Winter Academy και ο Gsus ενώθηκαν για ένα καινούριο θεματικό blog που έχει τον τίτλο

THE COVER LOVERS.

-----

periodiko index

2) αυτό που με έπεισε ήταν η φράση (αλλά και τα μεγέθη γραμματοσειράς:

ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΟΛΑ;

Έχεις σηκώσει ποτέ

ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Στην προσευχή;

3) Η τηλεόραση μου είπε ποιος τελικά είμαι

Ποιος χαρακτήρας του Lost? [Ο Τζακ] /// Ποιο τηλεπαιχνίδι? [Family Feud – Κόντρες] /// Ποιο Στρουμφάκι? [ο Τεμπέλης – Lazy Smurf] /// Ποιος χαρακτήρας απ’ το Friends? [Chandler] /// Ποιος απ’ το Μπέβερλι Χιλς, 90210? [Brandon Walsh] /// Ποιος απ’ τους Simpsons? [Lisa Simpson] /// Ποιος απ’ το Futurama? [Ο Fry] /// Ποιος άνδρας χαρακτήρας της tv? [Fox Mulder από X-Files] /// Ποιος από το SouthPark? [o Kenny] ///Ποια απ’ τα Χρυσά Κορίτσια? [η Dorothy Zbornac (το ’ξερα!) /// Ποιος απ’ το καρτούν-ριάλιτι Drawn Together? [O Xandir] /// Ποιος απ’ το Σταρ Τρεκ? [Ο Κάπτεν Κέρκ] /// Ποιος απ’ το The A-team? [O Hannibal Smith]

4)
Μr. Grumpy vs. Miss Sunshine (από την αγαπημένη μου Ιφιμέδεια)

5) Απολαύστε την συμμετρία των αριθμών!

1 x 8 + 1 = 9

12 x 8 + 2 = 98

123 x 8 + 3 = 987

1234 x 8 + 4 = 9876

12345 x 8 + 5 = 98765

123456 x 8 + 6 = 987654

1234567 x 8 + 7 = 9876543

12345678 x 8 + 8 = 98765432

123456789 x 8 + 9 = 987654321

---

1 x 9 + 2 = 11

12 x 9 + 3 = 111

123 x 9 + 4 = 1111

1234 x 9 + 5 = 11111

12345 x 9 + 6 = 111111

123456 x 9 + 7 = 1111111

1234567 x 9 + 8 = 11111111

12345678 x 9 + 9 = 111111111

123456789 x 9 +10 = 1111111111
-----

img814

6) Bits & Pieces #1. (η διαφήμιση από το νέο Ποπ + Ροκ) /// Για το θέμα των καλλιτεχνών (?) της ορχήστρας της Λυρικής και τις αντιδράσεις γράφει η Λώρη Κέζα στο πιο ουσιαστικό, κατά τη γνώμη μου, κείμενο που γράφτηκε τις τελευταίες μέρες. Το κλουβί με τους ακτιβιστές. /// Ένα σάιτ που υπολογίζει πόσο αξίζει το κάθε σάιτ ή μπλογκ – αν ο ιδιοκτήτης του αποφάσιζε να πουλήσει τη διεύθυνση. H πώληση του enteka θα με έκανε πλουσιότερο κατά: $6,336. (Εσάς;) /// Artfully On Saturday, το μπλογκ που γράφει ο τεχνοκριτικός Αυγουστίνος Ζενάκος. /// Guerrilla Gardeners της Θεσσαλονίκης /// χατζιδάκις – blogs tribute day /// female pop (αλά Ελληνικά!) /// douglas coupland quotes /// Το Melody του Ηλία Κυριαζή συνεχίζεται στο ZudaComics. [+ συνέντευξη] /// O Terry Pratchett στο Book Show της βρετανικής τηλεόρασης. /// Διάβασα στην Ελευθεροτυπία πως «Δύο σχολεία που διαθέτουν blogs, το 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο Λύκειο Πειραιά, θα τιμήσουν τον ποιητή της «Ρωμιοσύνης», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.» Το (online) δημοσίευμα δεν είχε τις διευθύνσεις των blogs (!), οπότε να τες: http://lykeio6o.blogspot.com/ και www10lykeiopeiraia.blogspot.com/


7)

SESAME STREET [goes brutal!]



8) pet-shop-boys-yes

“We can’t seem to remember how we came up with the title Yes,” says Neil Tennant. “Our official story is that we may have taken it from the famous Yoko Ono exhibition in 1967 where you had to climb up a step ladder – as John Lennon famously did - pick up a magnifying glass, look at a tiny word written on the ceiling, and the word was ‘yes’. I think it partly came from that.”

111111111111111

*Το Yes βγαίνει την επόμενη Δευτέρα.

9) Bits & Pieces #2: “Το άκουσα στις ειδήσεις του Σκάι χτες και προχτές βράδυ. Συγκινήθηκα. Είπα υπάρχει ελπίδα. Ανάμεσα στις χωματερές της πολιτικής, των ιερών και κοσμικών θεσμών, της διαπλοκής, του δόλου, της απέραντης απαισιόδοξης θλίψης για τα τεκταινόμενα στη χώρας μας, να λοιπόν κι η βάσιμη Ελπίδα… To χωριό Ανάβρα Μαγνησίας.” /// Στη νέα Βιβλιοθήκη (Καταφύγιο Θηραμάτων) της Ελευθεροτυπίας, υπό τη διέυθυνση του Γιώργου Χρονά: κάθε παρασκευή, απ’ τις 4 στις 6. /// Είδα μια διαφήμιση στην τηλεόραση, ένα περιοδικό για γονείς που λεγόταν parents. Έδινε δώρο cd, με πρωτοφανείς εκτελέσεις τραγουδιών των Beatles που ήταν διασκευασμένα σε νανουρίσματα (!). Και μετά είδα και αυτό. /// Εύστοχος, ως συνήθως, ο Παντελής Μπουκάλας: Τηλεοπτική λεύκανση /// /// αναζήτησεις εξωγήινης ζωής /// Το νέο, online, τεύχος του ΚΛΙΚ /// H σελίδα της Επιτροπής Προστασίας Σέιχ Σου: FOREST SOS. /// Εκεί Έγραφε Ο Ρόαλντ Νταλ /// To Ωραιότερο Τούνελ Του Κόσμου. /// For One Week Only. Ένα ντοκιμαντέρ της βρετανικής τηλεόρασης για τον σκηνοθέτη David Lynch. Ολόκληρο online. ///

10) Μειώθηκαν τα (νόμιμα) έσοδα της Εκκλησίας στην Ελλάδα, είναι και η κρίση που κάνει ανθρώπους να ζητούν απεγνωσμένα οικονομική βοήθεια απ’ τους ιερωμένους…

Την ίδια ώρα στην Κύπρο…

"Η Λευκωσία δεν δείχνει να επηρεάζεται από την κρίση που πλήττει όλες τις άλλες εκκλησίες. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος εξήγγειλε πριν από μία εβδομάδα την ανέγερση νέου καθεδρικού ναού στην κυπριακή πρωτεύουσα, ο οποίος θα κοστίσει 9 εκατ.ευρώ και προβλέπεται μεγαλειώδης. O νέος ναός θα χωράει 800 πιστούς, θα φτάνει σε ύψος τα 26 μέτρα και θα έχει τέσσερα καμπαναριά, αφού, όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, νιώθει άβολα να ξεναγεί ξένους ηγέτες εκκλησιών στη φτωχή Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία λειτουργεί σήμερα ως καθεδρικός ναός της Εκκλησίας της Κύπρου." #
(κρατιέμαι, αλλά δεν θα σχολιάσω)



11) Κάλλια superstar

Ήξερα κάποτε μια Κάλλια. Σκόρπιες αναμνήσεις: μια μεθυσμένη βραδιά στο μπαρ του Στέλιου, το τραγούδι «Κατάλληλες Προϋποθέσεις», η δημιουργία ενός νέου ποτού που το είπαμε ‘whatever’, καφέδες στην Ηλέκτρα στην Αρετσού μπροστά στη θάλασσα, μια άνοιξη στη Χαλκιδική στο σπίτι του Γιώργου με Γιουροβίζιον, τότε που κέρδισε η Τουρκάλα με το Everyway that I Can και όλοι χαρήκαμε.

Μετά τίποτα.

Και έπειτα μια ολοσέλιδη διαφήμιση στο περιοδικό Διαβάζω, με τη φωτογραφία κάποιας που της έμοιαζε. Το επίθετό της δεν το θυμόμουν – θα μπορούσε να ήταν Παπαδάκη όπως έγραφε η διαφήμιση; Θα μπορούσε όντως να ήταν αυτή η Κάλλια Παπαδάκη που μόλις έβγαλε βιβλίο και οι κριτικοί παραληρούν;

img871

Τελικά μπορούσε.

Α) «Νουβέλες που σε γραπώνουν και σε ταρακουνούν με το λογοτεχνικό τους ύφος […] εντυπωσιακή ωριμότητα και γοητευτικά αποτελέσματα.» [Η Μικέλα Χαρτουλάρη αφιερώνει όλη τη στήλη της στα Νέα στην Κ. Παπαδάκη].

Β) «Ο δρόμος γεννάει τις δικές του ιστορίες.» [Συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία]

Γ) *Λώρη Κέζα 1. «Ένα ταλεντάκι ξεφύτρωσε στην Αιόλου. Η Κάλλια Παπαδάκη, πρωτοεμφανιζόμενη (γενν. 1978), έβγαλε το πρώτο βιβλίο της στις εκδόσεις Πόλις. Παρότι είχα αποφασίσει ότι μισώ τα κείμενα με μικρές προτάσεις, ανακαλώ. Τις εναλλάσει με διαφορετικά στυλ και είναι αρκετά ευρηματική ώστε η αφήγηση να μην είναι μόνο οι λέξεις ούτε το βιβλίο να είναι μόνο στόρι.» [Από το σάιτ Βιβλιογραφίες]
*Λώρη Κέζα 2. Σύμφωνα με τις επιλογές της Κέζα στο χτεσινό Βήμα, η Κάλλια Παπαδάκη είναι μία από τους πέντε συγγραφείς του αύριο, μία από τις πέντε ελπίδες της λογοτεχνίας μας.

Δ) «Ένα ξάφνιασμα από μια νέα συγγραφέα. Ώριμη σαν από καιρό […], μια επίδειξη γραφής, από κοφτές φράσεις μέχρι παραγράφους σελίδας, από pulp fiction μέχρι noir και λαϊκή γλώσσα που θυμίζει εγγονή του Ταχτσή. [Ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης, στο blog του]

(W.O.W. Μπράβο Κάλλια!)

---------------------------------------------------------



563494972_5d9ee39121a

Ένα (καινούριο) ανοιξιάτικο παραμύθι που έγραψα τις προάλλες.

.

.

Thursday, March 12, 2009

Έντεκα της Δευτέρας [την Πέμπτη]

scan0005

Συνεχίζω απ' το προηγούμενο ποστ, το επετειακό αφιέρωμα για τα δύο χρόνια της στήλης Έντεκα της Δευτέρας. [Το ίδιο το μπλογκ κλείνει σε λίγο τα τρία χρόνια του]

Διάβασα παλιά Έντεκα της Δευτέρας και επέλεξα διάφορα πράγματα για αναδημοσίευση - κυρίως αυτά που δεν θυμόμουν καν να είχα γράψει.

:)

--------------------------------------------------

Βαριέμαι τον Μπομπ Ντίλαν, κυρίως γιατί ο μπαμπάς μου (που έχει όλους τους δίσκους του) σχεδόν με ανάγκαζε από νήπιο να ακούω την κλαψιάρικη φωνή του τραγουδοποιού, ενώ ο ίδιος γρατζουνούσε μια κιθάρα με τα ίδια και τα ίδια τραγούδια. Τον συνόδευσα τελικά στo film για τον Ντίλαν, το I’m not There (που μ’ άρεσε πολύ) και κάτι περίεργο έγινε. Ο μπαμπάς μου μίκρυνε σαράντα χρόνια. Μετά την ταινία άρχισα να ακούω πράγματα που δεν μου είχε πει ποτέ και που (ντρέπομαι να πω) δεν είχα ενδιαφερθεί ποτέ να μάθω.

Για τις μπομπίνες που δανειζόταν για να ακούει Ντίλαν, για το σπίτι που έπιασε αμέσως με το που τελείωσε το σχολείο το 1964 - δυο δωμάτια στην Πλατεία Ναυαρίνου, για τους στίχους των τραγουδιών που του κρατούσαν παρέα στα 18 του και προσπαθούσε να τους καταλάβει γράφοντάς τους σ’ ένα τετραδιάκι, για τις κασέτες που έχασε, για τον ηλεκτρισμό που ένιωθε όταν άκουγε τα τραγούδια του Ντίλαν και ανατρίχιαζε κι ονειρευόταν να ‘χε μια κιθάρα και να γύριζε τον κόσμο τραγουδώντας…

Γυρίσαμε μαζί στο πατρικό μου και κοιμήθηκα εκεί. Και για πρώτη φορά εγώ του ζήτησα να γρατζουνίσει την κιθάρα του. Και για πρώτη φορά συνειδητοποίησα πως τα 'παιζε καλά ο άτιμος...
--------------------------------------------------

scan0006
Τέλειο εξώφυλλο, Μοτέρ

--------------------------------------------------

Άσχετο: Βλέπω όλες τις έντυπες και τηλεοπτικές διαφημίσεις ποτών (κυρίως του Johnny Walker) που είναι τόσο βαρυσήμαντες, τόσο inspiring, λες και θα αλλάξουν τον κόσμο, και σκέφτομαι: «χαλαρώστε, ουίσκι πουλάτε, κάνετε απλώς τον κόσμο να μεθάει! Αν οι πελάτες σας κάνουν το πρώτο βήμα θα τρεκλίζουν, δεν θα ξεπερνούν εμπόδια - ούτε θα χτίζουν αυτοκρατορίες…»
--------------------------------------------------

Οι διαφημίσεις του «Καρφιού», με τον Κακαουνάκη να σφαδάζει εκθέτοντας την εν πολλοίς εκβιαστική πραμάτεια του, θα έπρεπε να μπούνε στο Μουσείο Ανθρώπινης Παθολογίας, όταν και όπου ιδρυθεί. (lifo)
--------------------------------------------------

Ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο: Ο Μάνος Χατζιδάκις εναντίον της Αυριανής (και μια πικρή διαπίστωση στα σχόλια: «Η Αυριανή όμως όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά απάντησε και πολυάριθμους μιμητές. Σήμερα ο τόπος έχει γεμίσει τρωκτικά και η δημοκρατία μας χρειάζεται το Μάνο όσο ποτέ».)
--------------------------------------------------



Μια καρέκλα που κουνιέται κυκλικά, με το πιο αστείο ινφομέρσιαλ (στο οποίο εργαζόμενοι σε γραφείο προσπαθούν να γραπώσουν φακέλους καθώς η καρέκλα τους απομακρύνει). Επίσης βρήκα και ανάλογο blog, το http://infomercial-hell.com/blog/ που είναι σωστό χρυσωρυχείο. Μέσω gsus.
--------------------------------------------------


Μια παλιά αραβική παροιμία: "Αν ο φίλος σου είναι καμωμένος από μέλι δεν χρειάζεται και να τον φας."
--------------------------------------------------


Διαβάζοντας τη συγκλονιστική συνέντευξη της Λένας Πλάτωνος στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο και αυτά που είπε για το MySpace της, για πρώτη και μοναδική φορά θα ήθελα να έχω ένα myspace, ή να το φτιάξω σε πέντε λεπτά, να γίνω «φίλος της», ο νούμερο 3001, (αυτή θα είναι η μοναδική μου) να της στείλω ένα μήνυμα αγάπης που θα ξέρω ότι θα το διαβάσει, και να μην το ξαναχρησιμοποιήσω ποτέ. [Σημ. Λίγο μετά το έκανα]
--------------------------------------------------


Στο ‘Brilliant’ (του παλιού Fast Show) κάθε βδομάδα ένας μεσόκοπος άντρας ντυμένος σαν καμμένος τρέντι τινέιτζερ σατιρίζει την γρήγορη κουλτούρα, τον υπερβολικό ενθουσιασμό και την γλώσσα των νέων στα μέσα των ‘90ς, με σκηνοθεσία που θυμίζει MTV. Κάπως ακατάληπτα περιγράφει πόσο τέλεια είναι όλα στη σύγχρονη εποχή με τις σούπερ τεχνολογικές εξελίξεις – φυσικά το αστείο είναι ότι αυτά που λέει με τόσο ενθουσιασμό είναι πράγματα τελείως καθημερινά και αυτονόητα … [ένα / δύο]
--------------------------------------------------


img941
Από ένα παλιό Ποπάι - μια απίθανη ανακάλυψη [από το Ελεύθερος Σκοπευτής.]
--------------------------------------------------

Ειρωνεία: O Νίκος Χατζηνικολάου είχε καλεσμένους στην ενημερωτική του εκπομπή τους Ψωμιάδη, Ζουράρι, και Βελόπουλο. Το θέμα της εκπομπής; «Εθνικιστικές ακρότητες από τα Σκόπια»
--------------------------------------------------

Πώς μας βλέπουν οι ξένοι. Πριν δέκα χρόνια ένας Γερμανός φίλος έπαθε σοκ όταν του είπα ότι δεν ήξερα τον Costa Cordalis. «Μα, τι Έλληνας είσαι εσύ;» είπε και μου χάρισε το ξεκαρδιστικά easy listening cd με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. [Ο Costa Cordalis από την Ελατία Ζακύνθου είναι μεγάλο όνομα στη Γερμανία και όλοι νόμιζαν ότι θα ήταν και πρώτη φίρμα στην Ελλάδα - τον θεωρούσαν (στερεοτυπικά) αντιπροσωπευτικό Έλληνα. Τραγουδάει εύπεπτα schlager και το 2004 κέρδισε στο γερμανικό ριάλιτι I’m a Celebrity Get Me Out Of Here. Τώρα που μεγάλωσε, ο γιος και η κόρη του είναι οι συνεχιστές της Ελληνικής δυναστείας: οι τρεις τους παίζουν σε ταινίες -όπως το "The Cordalis Saga" [!!!], κάνουν χριστουγεννιάτικους δίσκους αλλά και μεγάλες συναυλίες. Όλα για την οικογένεια.]
--------------------------------------------------

euroflag410x283
--------------------------------------------------

Τις προάλλες περνούσα έξω απ’ αυτό το κατάστημα ακούγοντας αυτό το τραγούδι. Ξαφνικά στη βιτρίνα… τι να δω; Ήταν αυτό και με κάθε μεγαλοπρέπεια μου χαμογελούσε. Έτρεξα μέσα στο μαγαζί (λέγοντας αυτό στην πωλήτρια) και μπαίνοντας στη βιτρίνα πήρα στάση προσοχής και χωρίς να το πολυσκεφτώ έκλεισα τα μάτια μου και ονειρεύτηκα αυτό! [περισσότερα εδώ]
--------------------------------------------------

Στους 'Πρωταγωνιστές' του Στ. Θεοδωράκη με τους μοναχούς του Άγιου Όρους (που πολλοί μπορεί να είναι και πραγματικά αξιόλογοι), ανάμεσα στις άλλες απιθανότητες που ακούστηκαν για το άβατο ειπώθηκε κι αυτό: "Οι γυναίκες που παραβίασαν το άβατο όλες είχαν άσχημο τέλος. Η Μαλβίνα Κάραλη ήρθε κάποτε κρυφά στο άγιο όρος παραβιάζοντας το άβατο και είδατε πού κατέληξε!". Και μόνο για την τελευταία ατάκα του αγιορείτη μοναχού, σφίγγω κι εγώ το χέρι των γυναικών που διαμαρτυρήθηκαν μ' αυτή την πρωτοβουλία -για τα γνωστά 80.000 στρέμματα (όχι τα αγιορείτικα) της Χαλκιδικής.
--------------------------------------------------

«οι άνθρωποι διαβάζουν οποιαδήποτε ανοησία, αρκεί να είναι υπό τη μορφή αριθμημένης λίστας» [αυτό πρέπει να το κάνω tagline] Ένας απολογισμός του 2007: γράφει ο Δημήτρης Πολιτάκης.
--------------------------------------------------

Ακτίνες που παραπέμπουν στη σημαία των Σκοπίων, σατανικές χειρονομίες, σλόγκαν της νέας τάξης πραγμάτων, αστέρια σαν της αστερόεσσας των ΗΠΑ! Μια ξεκαρδιστική συνομωσιολογική (και σημειολογική) ανάλυση του εξωφύλλου ενός ενθέτου του MAX, απ’ αυτές που μόνο το press-gr θα μπορούσε να έχει. [κι ένα σχόλιο που του γράφει: “Θαύμασα την ανάλυσή σου. Ό,τι κάπνισες πριν τη γράψεις, έκανε εξαιρετική δουλειά! Πάντα άξιος, και εις ανώτερα.”]
--------------------------------------------------



Η Miss Piggy (πειραγμένη) εμφανίζεται να 'τραγουδάει' το Fuck the Pain Away της Peaches. Το καλύτερο βίντεο που είδα φέτος.
--------------------------------------------------

«Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορεί με ένα μαρκαδόρο ο Μαστρο-Νίκος. Σε τοίχους μας αφήνει σημάδια για το σχήμα αυτών που θα έρθουν. Μόνο αυτός που θα τολμήσει να συνθέσει τα κομμάτια του παζλ θα αντικρύσει την μεγαλύτερη εικόνα» Προφητειες του Δρομου.
--------------------------------------------------

Bits & Pieces #1: Εξαιρετικά εθιστικό παιχνίδι / don’t stare / Πόσο γρήγοροι είστε στη δακτυλογράφηση? / Τέλειο! Άγγελος Πλέσσας - Elastic enthusiastic / "Ο χρόνος είναι πολύ περίεργο πράγμα, διότι δε φτάνει που είναι δική μας εφεύρεση, μας καταπιέζει κιόλας!" (Κωνσταντίνος Τζούμας) / το πιο περίεργο zoom όλων των εποχών / Φωτογραφίες: αν το σπίτι των Simpsons ήταν αληθινό! / οι φάρσες του Τζίμη Πανούση δεν είναι στημένες… /// Τέλειο! Ολόκληρες ταινίες συμπυκνωμένες σε μια εικόνα. /// Online karaoke machine ///en I mana mou pou ftaiei /// Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι [ΕΡΤ, ‘80ς, Σαββόπουλος, Βίσση, Καρβέλας] /// ο κήπος με τα αγάλματα [τίτλοι αρχής] /// JEM: ίσως οι πιο καλτ τίτλοι αρχής κινουμένων σχεδίων
--------------------------------------------------

scan0008
Καλοί φίλοι με κάλεσαν στο παιχνίδι με τα χειρόγραφα. Να λοιπόν ο δικός μου γραφικός χαρακτήρας από μια σελίδα παλιού ημερολογίου. Είχα ένα μεγάλου σχήματος σπιράλ τετράδιο γεμάτο μικροσκοπικά γράμματα για να μην μπορεί να το διαβάσει κανείς στο σχολείο. Το έγραφα στις ώρες μαθημάτων, τελειοποιώντας συνεχώς τα όλο και μικρότερα γράμματα. [Ιανουάριος 1996. Θέματα: έρωτες στο φροντιστήριο, το MTV Alternative, περιοδικά, αστείοι καθηγητές, πολιτικοί τσακωμοί και επικαιρότητα, «την Τρίτη το βράδυ ο μπαμπάς πήγε σε ματς και ήμουν μόνος στο σπίτι - είδα Μπέβερλι Χιλς και μετά Ενώπιος Ενωπίο του Χατζηνικολάου: είχε το Λιάνη και τον Σταθη Τσαγκαρουσιάνο σχετικά με το καινούριο 01 που έχει συνέντευξη της Λιάνη και γίνεται της πουτάνας. Μάλωνε ο Τσαγκ. με τον Κακαουνάκη που είπε το 01 πορνοπεριοδικό και με τον Κομίνη που το είπε περιθωριακό και με ιδιαιτερότητες», δυο-τρία όνειρα, αγχωμένα διαγωνίσματα, πολύ γέλιο με τον κολλητό μου Χ.Θ. (Για το http://autographcollectors.blogspot.com/)
--------------------------------------------------

Ποιος θα το περίμενε ότι αν αφαιρούσες τον Γκάρφιλντ απ' τα ίδια του τα κόμικς το αποτέλεσμα θα ήταν ένα ακόμη καλύτερο κόμικ για τη σχιζοφρένεια και την αποξένωση της σύγχρονης ζωής; Κάποιος το περίμενε, και το έκανε.
--------------------------------------------------

25 τίτλοι ..που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι εκδόσεις Μόντερν Τάιμς για βιβλία, αν ξέμεναν από έμπνευση, από τον Schottkey. [Μερικοί απ’ τους 25: Της χαρμολύπης μαραθιά / Νιο σε γνώρισα, σοφό μ’ αφήνεις.. / Άστρα στο μαβί της φόρεμα / Ένα ποτάμι από σάρκα.. /Πιότερο από ποτέ.. / Νεφέλη, ζεις για όσα έζησες /Δακρυσμένη Μαρμαρυγή...
--------------------------------------------------

«Το ΚΙSS!» Στα παραλειπόμενα της κυριακάτικης συναυλίας των Kiss, ένα αριστουργηματικό flyer που διαβάζεται απνευστί και μας θυμίζει όμορφες στιγμές της δεκαετίας του '80 με σουρεάλ διαλόγους με τον καθηγητή του μαθήματος των θρησκευτικών. Κράζει τη ροκ μουσική του σατανά, χρησιμοποιώντας τεχνικές εφημερίδας τοίχου των Εξαρχείων. Απολαυστικό!
--------------------------------------------------

image025
--------------------------------------------------

Το καλύτερο όμως το διάβασα τυχαία σ’ ένα αξιοζήλευτο μπλογκ που δεν ήξερα ότι υπήρχε: ήταν εξαιρετικά δραματικό - η blogger μπαίνει στο νοσοκομείο για σοβαρή (!) επέμβαση και αφήνει τους σχολιαστές της σε ένα εικονικό καφενείο που μόνο άμα το δεις το πιστεύεις. Εκατομμύρια έτη φωτός μακριά απ' τη δική μας μπλογκόσφαιρα όπου όλοι τρώγονται για καυγά, στο τριανταφυλλένιο μπλογκ της Rose Yellow τα σιρόπια ξεχειλίζουν, οι απίθανες παρεξηγήσεις κρατούν λίγο, η ζάχαρη του καφέ λιγώνει, οι παραγγελιές και τα πρόστιμα (!) δίνουν και παίρνουν. Ο πραγματικός σουρεαλισμός κρύβεται στα comments (αλλά και στο ποστ-επιστροφή που ακολούθησε) και προτρέπω να διαβάσετε όσα περισσότερα μπορείτε απ’ τα 288 σχόλια που υπάρχουν. Ο βαρύγδουπος τίτλος του δραματικού ποστ είναι: Φοβάμαι. Φεύγω. Το blog αναλαμβάνει η Φωτεινή Σπανού.
--------------------------------------------------

chris_walken

--------------------------------------------------

O κηπουρός που περίμενε μάταια να πληρωθεί. Μια εξαιρετική ιστορία της Ασπασίας Κράλλη στο περιοδικό Monumenta, που μόνο με την φοβερή, χειροπιαστή ανατροπή του τέλους, αποκαλύπτεται πως ήταν πραγματική.
--------------------------------------------------

Ως μικρό αγόρι ο Τζέφρι Μαρκ Ντέσκοβιτς μπορούσε να κάνει μεγάλα μακροβούτια στην πισίνα που βρισκόταν κοντά στο σπίτι τους. Τις δύσκολες ημέρες στη φυλακή Ελμίρα, όπου πέρασε τα 16 χρόνια της φυλάκισής του για έναν βιασμό κι έναν φόνο που δεν διέπραξε, ο Ντέσκοβιτς έκλεινε τα μάτια του κάτω από το ντους και φανταζόταν ότι κολυμπούσε
--------------------------------------------------

ypovoleio vasilis aggelikopoulos
Σκαν από το Υποβολείο του Βασίλη Αγγελικόπουλου στην Καθημερινή.

--------------------------------------------------

Η πιο καλτ διαφήμιση που είδα φέτος, στο free-press Green. Πρέπει να μεγαλώσει σε άλλο παράθυρο για να αποκαλύψει το -σχεδόν παρανοϊκό- μεγαλείο της...

--------------------------------------------------


Το πιο νυσταγμένο γατάκι του κόσμου
--------------------------------------------------

Ερώτηση: Eίδα τα παιδιά της «Xρυσής Aυγής» στην τηλεόραση και θαύμασα το μπρίο και το πάθος τους. Πώς μπορώ να τους μοιάσω; Απάντηση: Eίναι απλό. Σταμάτα να θυμάσαι όλα όσα έχεις καταφέρει μόνος σου και άρχισε να αισθάνεσαι περήφανος για το μόνο πράγμα που δεν χρειάστηκε να προσπαθήσεις καθόλου: για το ότι είσαι Έλληνας. (νίκος ζαχαριάδης)
--------------------------------------------------

Σ’ ένα επεισόδιο του ριάλιτι Janice Dickinson Modeling Agency δυο μοντέλα της αρνούνται να γδυθούν, κι αφού πάνε στη συνάντηση μιας οργάνωσης που λέγεται Model4Jesus, αποφασίζουν με τη βοήθεια άλλων σεμνότυφων μοντέλων να αντιμετωπίσουν την Janice (και τρώνε τα μούτρα τους). Έψαξα λοιπόν την οργάνωση model4jesus και είναι αληθινή!
--------------------------------------------------

Bits & Pieces #2: Από το Feeling Minnesota έμαθα την ύπαρξη της silent disco, που είναι η πιο αστεία και τέλεια ιδέα. /// Ωραία είδηση για να γίνει διήγημα: O ραδιοφωνικός Dj που ξέχασε να βγει στον αέρα! /// 1000 Ημερολόγια Ένας περίεργος τύπος (με το όνομα someguy), σχεδίασε και μοίρασε στον κόσμο εκατοντάδες άδεια ημερολόγια, ελπίζοντας ότι με κάποιον τρόπο κάποτε θα του επιστραφούν, γεμάτα. Τώρα ανέβασε τα αποτελέσματα στο site του project. /// Stoned on judge judy /// Madonna vs Massive Attack - You must love me/Risingson Το καλύτερο (πειραματικό) mash-up της χρονιάς. /// Το καλύτερο ποστ για το καλύτερο ερωτικό τραγούδι όλων των εποχών [winter academy για το There is a Light that Never Goes Out] /// Σχεδόν τεχνολογικά μαγικό – γράφεις στίχους και βγαίνουν τραγούδια!!! (εμένα μ’ αρέσει και να βάζω και στίχους ήδη γνωστών τραγουδιών) /// Φτιάξτε το δικό σας ψυχεδελικό πόστερ για συναυλία. /// Μια σημειολογική ανάλυση της περσόνας «Μιλτιάδης Πασχαλίδης» και της αφίσας για τις συναυλίες του. Από τον Νανάκο.
--------------------------------------------------

Δύο σ' ένα, ένα πραγματικά τέλειο βίντεακι με την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (με διαφορετική μουσική) και μια σελίδα με τέλειες οπτικές εφαρμογές. εδώ
--------------------------------------------------

Λυπάμαι που θα το πω αλλά μάστορας στις προσωπικές πικρίες της TV είναι η Βάσια Τριφύλλη [ακολουθεί ο Γιώργος Πολυχρονίου] με πικρίες για το πώς κάποτε έκανε 70% και τώρα δεν της δίνουν εκπομπές, κι επειδή έσκιζε δεν της μιλούσαν και η Ρούλα την πολεμούσε, κλπκλπ. Την τελευταία πενταετία την έχω δει να γκρινιάζει σε δεκάδες εκπομπές για όλα αυτά και διαβάζοντας πρόσφατη συνέντευξη που λέει ακριβώς τα ίδια δεν μπορούσα να μη γελάσω βλέποντάς τη να δηλώνει: Με έχεις δει εμένα να βγω να κλαίγομαι;
--------------------------------------------------

ladoprakopoulos
Σ’ ένα παλιό μου ποστ μου έστειλε σχόλιο ο Φώντας Λαδοπρακόπουλος: «…Το ένα, είμαι κι εγώ από τη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο, επειδή είμαι ο Φώντας Λαδοπρακόπουλος, θά'θελα να σε καλέσω στο blog του φίλου μου που με φρόντιζε πάντα και λέγεται Κώστας Λαδόπουλος. Η δ/νση είναι http://www.proinakia.blogspot.com/. Μέσα εκεί θα βρεις δύο πολύ καλύτερες φωτογραφίες μου και, αν θες, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις αντί γι αυτή που έχεις, που τη βρίσκω λίγο μελαγχολική. Να είσαι καλά! Φ.Λ.» Μπαίνοντας στο blog του δημιουργού των παιδικών εκπομπών ανακάλυψα ότι αυτός έφτιαξε και μια απ’ τις πιο καλτ (και αλλόκοτα τρομακτικές για την τότε ηλικία μου) εκπομπές, τα Παραμύθια της Κούκλας!
--------------------------------------------------

2410927688_18c5ee0ae9d
!υονορχ υοτ ιακ
.
.

Monday, March 09, 2009

Έντεκα της Δευτέρας [δύο χρόνια]


(μέρος πρώτο)

Είχα ήδη το enteka για περίπου ένα χρόνο και ανέβαζα μονοθεματικά ποστ. Το ‘Έντεκα της Δευτέρας’ (αρχικός τίτλος ‘Έντεκα πρόχειρες σκέψεις της εβδομάδας’) θα ήταν μια μηνιαία στήλη. Διασκέδαζα τόσο όμως φτιάχνοντάς την που αποφάσισα να την κάνω εβδομαδιαία: ήταν, εκτός των άλλων, ένας καλός τρόπος για να στήνω ένα καλειδοσκοπικό -διαδραστικό- ημερολόγιο (πραγματικά χρήσιμο σε μένα), να μαζεύω τα σκόρπια κομμάτια μου και να τα τακτοποιώ στα 'συρτάρια της γνώμης μου'.

Ξαναδιάβασα τα περισσότερα απ’ τα Έντεκα της Δευτέρας των τελευταίων δύο χρόνων και επέλεξα μερικά αποσπάσματα: τα καλύτερα μπερδεμένα με τα χειρότερα, με τυχαία χρονολογική σειρά (και για περισσότερη σύγχυση χωρίς ημερομηνίες…)

Καλή βδομάδα!


-----------------
-----------------
-----------------
Εδώ και χρόνια έχω κρατήσει ένα απόκομμα απ’ την Ελευθεροτυπία που με είχε πραγματικά εντυπωσιάσει. Μιλούν υπεύθυνοι τηλεοπτικών σταθμών για τα σενάρια που τους στέλνουν φερέλπιδες σεναριογράφοι [με προτάσεις για σειρές]. Και το πιο παράξενο περιστατικό απ' όλα: «Εφερε -πάνε δέκα χρόνια τώρα- κάποιος μια πρόταση, την ακούμπησε σε ένα γραφείο και εξαφανίστηκε», θυμάται ο Λοΐζος Ξενόπουλος. «Λεγόταν "Ποιος σκότωσε το μαναβόπαιδο" και ήταν μικρές, αυτοτελείς αστυνομικές ιστορίες με ένα ιδιαίτερο μαύρο χιούμορ, στις οποίες πρωταγωνιστούσε ένα παιδί, ο Νεόφυτος, και η γιαγιά του. Το βρήκαμε, το διαβάσαμε, άρεσε σε όλους μας. Φάγαμε τον κόσμο να βρούμε τον συγγραφέα. Δεν βρέθηκε ποτέ και η πρόταση έμεινε στο συρτάρι. Από περιέργεια και μόνο, θα ήθελα κάποτε να γνωρίσω τον άνθρωπο που το 'κανε...».
-----------------

Siskel’s Test, το αλάνθαστο τεστ του μακαρίτη κριτικού Gene Siskel για το αν αξίζει ένα φιλμ: «Καθώς το βλέπετε αναρωτηθείτε: είναι αυτό το φιλμ πιο ενδιαφέρον απ’ ό,τι θα ήταν ένα ντοκιμαντέρ με τους ίδιους ηθοποιούς να γευματίζουν;»
-----------------

stereo kamin
-----------------

Για ποια βαρυσήμαντη υπόθεση θα μπορούσε η εφημερίδα Espresso να χρησιμοποιήσει την εξής φράση; Αν ήταν σκηνή από ταινία του Γούντι Αλεν, θα τη θεωρούσαμε ευρηματική.
-----------------

Βρέθηκε στο youtube: Κάποτε ο σκηνοθέτης John Waters (για να ευχαριστήσει ένα μικρό ανεξάρτητο σινεμά που έπαιζε για μήνες το Pink Flamingos), γύρισε ένα σποτάκι-ανακοίνωση 40 δευτερολέπτων που προβαλλόταν πριν από κάθε προβολή ταινίας -και προβάλλεται ακόμη σε μερικά art-house σινεμά των Η.Π.Α.- και ανακοίνωνε πως το κάπνισμα δεν επιτρέπεται μέσα στην αίθουσα. Φυσικά το έλεγε με τέτοιο τρόπο που ήθελες να ανάψεις τσιγάρο με τη μία. [Καλύτερη ατάκα: How can anyone sit through a length of a film, especially a European film, and ΝΟΤ have a cigarette?"] Το κλιπ είναι εδώ
-----------------

tisdefteras
-----------------

Sleep defragmentation [απ’ τα 'Νέα'] Τα αποτελέσματα των ερευνών για τον ύπνο είναι εντυπωσιακά: Ο κοιμισμένος εγκέφαλος ξεδιαλύνει πρώτα τα γεγονότα και τις πληροφορίες τη ημέρας και τα χωρίζει σε κατηγορίες ανάλογα με το θέμα τους. Μετά τα ενώνει σε αναγνώσιμα «πακέτα», σε διαφορετικά χρονικά σημεία της νύχτας. Έτσι, τα διάφορα στάδια του ύπνου χειρίζονται συγκεκριμένα είδη πληροφοριών.
-----------------


TV: η πρώτη διαφήμιση για το Mega, πριν αυτό ξεκινήσει / 20-11-89: η αρχή του πρώτου δελτίου με την Λ. Κανέλλη / [+ 1-3-92: Ολόκληρο το 10λεπτο νυχτερινό δελτίο του Mega της 1ης Μαρτίου 1992: Η Μαρία Χούκλη παρουσιάζει, ο ρεπόρτερ Θ. Ρουσόπουλος από την Τεχεράνη έχει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, το μποϊκοτάζ ενάντια στα Ολλανδικά προϊόντα, το Μακεδονικό, ο ΥΠΕΞ Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής /// Μουσικόραμα! Απόσπασμα απ’ το 1986 αλλά και η αποφώνηση της τελευταίας εκπομπής για την δεκαετία του ’80. /// Rave on TV: τηλεοπτικό θέμα για την ελληνική ρέιβ μέσα ‘90ς / Νατάσα Ράγιου (!) και ρέιβ / Η περίφημη ΜΑΝΑ ΡΕΪΒΕΡ!

------------------

008_window

-----------------

Χτες είδα ξανά τη Ρούλα Βροχοπούλου να κλαίει. Φώναζε: «Έχασα τον άντρα μου…Έχασα το παιδί μου! Έχασα την αξιοπρέπειά μου! Έχασα χτες την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου!» [Δεν είναι ότι έχασε τον άντρα της ή δεν ξέρω γω τι – πάντα έτσι ήταν! Πριν 3-4 χρόνια στο Wall έβαζε τα κλάμματα ή τις φωνές για πολύ πιο ασήμαντα πράγματα όπως «Δεν πήρα εγώ τα κουτάλια…!» και «Πού πήγαν οι παντόφλες μου?»]

-----------------

854743485_f977a39a19

Στο Fast Show (του BBC) είχαν ένα υποθετικό ευρωπαϊκό σταθμό με μια επινοημένη γλώσσα που έχει στοιχεία από Ανατολική Ευρώπη, Ιταλία, Ισπανία αλλά και αγγλικά λογοπαίγνια. Είχε διάφορες εκπομπές και σόου, eurotrash διαφημίσεις κι ένα φοβερό δελτίο ειδήσεων. [τηλεπαιχνίδι / δελτίο ειδήσεων / ένα οικονομικό τοκ σοου που εξελίσσεται σε κάτι απίθανο!]

-----------------

Έκανε τον απολογισμό, λέει, του κυβερνητικού του έργου ο Καραμανλής, εν όψει εκλογών: Πόσα σπουδαία έργα! Πόσες εκκωφαντικές επιτυχίες! Πόσοι άξιοι άνθρωποι και συνεργάτες τους. Τι εξωφρενικό πλήθος υλοποιημένων εξαγγελιών. Πόσο σεμνά κυβέρνησε –και κυρίως! – πόσο ταπεινά. Αυτό το κοινωνικό πρόσωπο! Αυτός ο μεσαίος χώρος της Δεξιάς του Κυρίου, του Πολύδωρα, του Τσιτουρίδη, του Ψωμιάδη και του Γιακουμάτου [των κουμπάρων, των υποκλοπών, των καμμένων δασών και πόλεων, του Βατοπεδίου]. Αυτή η πρόοδος της χώρας… Η τρομακτική άνθηση της οικονομίας. Τα γρήγορα αντανακλαστικά! Η βελτίωση της καθημερινότητας… Ω, οι ευτυχισμένες μέρες! Μακάρι να κρατήσουν για πάντα…
-----------------

Βίντεο: (ίσως) η καλύτερη ‘παιδική’ ταινία ever. To Κόκκινο Μπαλόνι – έναδύοτρίατέσσερα. /// Rammstein - Ich Will, Winnie the Pooh version [ιδιοφυές!!] / /// Water Balloon Explosion /// Η πρώτη ταινία του Μελ Μπρουκς (μικρού μήκους) The Critic, δείχνει μια ψευδοπειραματική ταινία και ο θεατής-κριτικός σχολιάζει. /// Έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων /// παρωδία Britpop group και διευθυντή δισκογραφικής (αλά Frankly Mr. Shankly) /// Από μια ταινία του 1967, το πώς φαντάζονταν τότε τα κομπιούτερ του 1999. [απίστευτο!] /// Στην ώρα του γυρίσματος: Victor Webster erection while filming /// Η ταινία The Big Lebowski συμπυκνωμένη σε δύο λεπτά μόνο με τις φράσεις που περιέχουν τη λέξη fuck. Πραγματικά πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις. Big Lebowski - The Fucking Short Version
-----------------


believe in santa - reflexive games
Αν υπήρξε κάποια υπόνοια ότι είμαι σοβαρός άνθρωπος, την διαψεύδω. Στη φωτογραφία είναι το pc game με το οποίο έχω κολλήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Έχεις ένα μαγαζί δώρων και ελέγχοντας την πωλήτρια και τους υπαλλήλους με το ποντίκι φτιάχνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς τα δώρα που ζητούν οι πελάτες. Υπάρχει και σε καφετέρια, εστιατόριο κλπ, αλλά αυτό το δωράδικο είναι το αγαπημένο μου.
-----------------

«Έχω στην κατοχή μου τα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα. Τα βρήκα έπειτα από όραμα και παρακαλώ το υπουργείο Πολιτισμού να έρθει, να τα εξετάσει και να τα εκθέσει σε όποιο χώρο επιθυμεί. Δεν είμαι τρελή, ούτε γραφική
-----------------

Διαβάζοντας τη βιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου εντόπισα μια πραγματικά συγκινητική αναφορά στο, ας πούμε, ξεκίνημα του ελληνικού ίντερνετ στα μέσα των ‘90ς. Η Μπέλλου ξεχασμένη, φτωχή στο νοσοκομείο διάβαζε ευτυχισμένη τα γράμματα που της έστελναν αυτοί που δεν την ξέχασαν. Μεγάλη χαρά της έδωσε και ο ‘Φάκελος Μπέλλου’, μια σελίδα «που άνοιξαν στο ίντερνετ ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παναγόπουλος και ο Γιώργος Λιγεράκης, στέλεχος της εταιρίας Κομπιούτερς Α.Ε…. Δημιούργησαν ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό φαν κλαμπ με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για την Μπέλλου αλλά και να μεταδώσουν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της.»

-----------------

ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Ιστορίαι (5ος π.Χ.)
«Στα συμπόσια των πλούσίων Αιγυπτίων, άμα τελειώσει το δείπνο, κάποιος υπηρέτης περιφέρει ένα ξύλινο ομοίωμα νεκρού μέσα στο φέρετρό του, σκαλισμένο και χρωματισμένο όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να μοιάζει αληθινό, το οποίο έχει μήκος μία έως δύο πήχες. Το δείχνει στον καθένα από τους καλεσμένους λέγοντας: «Βλέπε τον αυτόν και τρώγε και γλέντα, γιατί έτσι θα είσαι όταν πεθάνεις». Αυτή τη συνήθεια έχουν στα συμπόσια». [μετ. Α. Σ. Βλάχος, εκδ. Ωκεανίδα]
-----------------

img519
όλα είναι καλύτερα από ψηλά [η γειτονιά μου, από ψηλά]

-----------------

Bits & Pieces: Απλά απολαυστικό Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Φλωρίνης κατὰ τῆς Γιόγκα1997, η 14χρονη Amy Winehouse σε μικρό ρόλο στο ξεκαρδιστικό Fast Show του BBC. /// Λάικα /// Keneth Anger: Αυτή τη συνέντευξη ήθελα να την είχα πάρει εγώ /// ΑΥΤΟ /// ARCHIVE Λεσβίες υπάρχουν και στην Ελλάδα! (περιοδικό ΠΑΝΘΕΟΝ, τεύχος 701, Ιούνιος 1980) /// το Family Guy κλέβει τους Simpsons /// θα κάνατε κλικ σ’ ένα ελληνικό σάιτ που λέγεται Help The Monk? http://www.helpthemonk.gr/ Παρακαλώ πατήστε αυτό το κουμπί. /// O Andy Warhol τρώει ένα χάμπουργκερ. (κυριολεκτικά) /// Στο Kakorama μπορεί κανείς να δει τι γινόταν στην ποπ κουλτούρα τη μέρα που γεννήθηκε, βάζοντας την ημερομηνία. Να τι συνέβη όταν γεννήθηκα εγώ.

-----------------

The Shining: ένα trailer με σκηνές μίας από τις πιο τρομακτικές ταινίες όλων των εποχών, που όμως την κάνει να φαίνεται σαν μια οικογενειακή feel good κομεντί!

-----------------

1677551711890138613927
Τέλεια η εικονογράφηση της lifo για την ιδανική γειτονιά. Δεν ξέρω τα μαγαζιά, η ιδέα όμως της συμπύκνωσης χώρου κατ’ επιλογή μας μου άρεσε και μου θύμισε την αγαπημένη μου αρχιτεκτονική φαντασίωση: η δική μου ουτοπία θα ήταν ένα συνονθύλευμα από αγαπημένες μου περιοχές πόλεων. Θα ήταν σχετικά μικρή και προσπελάσιμη και θα περιλάμβανε συγκεκριμένες γειτονιές του Λονδίνου, δυο-τρεις δρόμους του Βερολίνου, τη γειτονιά μου στην Θεσνικη (και το κέντρο της), λίγο από Αθήνα και μερικές παραλίες της Χαλκιδικής. Πχ. με το που θα τελείωνε το κέντρο της Θεσνίκης θα βρισκόσουν στις γειτονιές του Λονδίνου, δίπλα στις οποίες θα ήταν η Unter Den Linden και πάει λέγοντας. Α, και για συναισθηματικούς λόγους στην άκρη της πόλης μου θα υπήρχε και η Κομοτηνή.
-----------------

The Worst Interviewer in the World (μάλλον δεν έχουν δει τη Γεωργία Μπάρκα)
-----------------

Ένα απόσπασμα (που μου φάνηκε εξαιρετικά αστείο) από τη συνέντευξη της σκηνοθέτιδος Βανέσσας Ζουγανέλη στη lifo: «Το σενάριο της Τζίνα Ντοστογιέφσκι, της ταινίας που έκανα τώρα, το είχα καταθέσει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου το 2003. Κανονικά υποτίθεται ότι τα σενάρια εγκρίνονται ή δεν εγκρίνονται μέσα σε 6 μήνες. Εγώ είχα την ατυχία να πέσω σε κάτι αλλαγές διοίκησης, σε εκλογές, σε απανωτά γεγονότα που καθυστερούσαν τη διαδικασία... φοβερή γραφειοκρατία. Όπου πια, όταν το ενέκριναν, λέω, τι είναι αυτό, ούτε που θυμάμαι και δεν ξέρω πια αν θέλω να το κάνω...» [Τελικά το έκανε και βραβεύτηκε στη Δράμα!]
-----------------

Μερικοί από τους καινούριους βουλευτές του Λαος που από χτες είναι στη Βουλή: Καρατζαφέρης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, υιός του Πλέυρη, Κυριάκος Βελόπουλος… [Χίλιες φορές να είχε βγει η Έφη Σαρρή τελικά!]
-----------------
real3dsmall

(ο εκλογικός τίτλος της χρονιάς?) O AΛΑΒΑΝΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΤΟΝΝΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ
-----------------

"Εχω ακούσει και διαβάσει καμιά εκατοστή φορές ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη. Αγωνίζομαι να βρώ ποιός είπε ότι υπάρχει. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να το είπε κανένας". (πετεφρής)
-----------------

Richard_Prince
Ένα έργο του Richard Prince
-----------------

Κρυφάκουσα σήμερα στο λεωφορείο δυό αγόρια γύρω στα δέκα.
Α: Ρε μαλάκα, ο Φωτούλης πέθανε; Β: Όχι ρε συ, είναι στη φυλακή για παιδεραστία. Τον είδα και σε όνειρο πριν καιρό - εφιάλτης! Α: Ααα... η αδερφή μου τον έβλεπε στην τηλεόραση παλιά, τι μαλάκας κλόουν. Β: (ντροπαλά) Ξέρεις... κι εγώ τον έβλεπα καμιά φορά. Α: (ανακουφισμένος και χωρίς ντροπή πια) Κι εγώ τον έβλεπα! Ήξερα και το τραγούδι. (τραγουδάει) Μπουμπουκάκια μου εσείς... Β: Η κόρη του πήγαινε στο ίδιο σχολείο με την ξαδέλφη μου. Α: (με κουτσομπολίστικη ελπίδα!) A, ναι; Και πώς είναι;... Ωραία;;; Β: Μπα, μια χοντρέλα είναι. Α: (απογοητευμένος) Ααα...
-----------------

Ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου
[απ’ τους Αντικριστούς Καθρέφτες, 1998]
ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ
Λέω να γράψω πάλι λίγο μπερδεμένα
Όχι από θύμηση ή επιθυμία σουρεαλισμού
Αλλά για να μην καταλαβαίνουνε οι άλλοι
Ότι δεν έχω φτάσει να τους καταλάβω
-----------------

θέλω αυτό το βιβλίο.
-----------------

Πολύχρωμο Σοκ
Δύο φωτογραφίες του Νίκου Κουλούσιου
img283
img285
[Καζαμπλάνκα, 2007, Ζωντανά και βαμμένα έγχρωμα κοτοπουλάκια στην αγορά της πόλης]
-----------------

If I could project my thoughts του Steven Appleby: το εξυπνότερο κόμικ-στριπ που διάβασα ποτέ. Ένα απόκομμα απ’ τον guardian, ξεχασμένο σ’ ένα συρτάρι μου – μέχρι χτες.
-----------------

'Στην ηλικία σου παιδί μου', έλεγε ο καταπιεστικός πατέρας σ’ ένα σίριαλ, ‘ο Μότσαρτ είχε κατακτήσει την Ευρώπη ως παιδί-θαύμα’. ‘Ναι μπαμπά’, απαντούσε το παιδί. ‘Στην ηλικία σου όμως κι ο JFK ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ’. [Σε αυτό το σάιτ, μπορείς να δεις τι είχαν καταφέρει οι Άλλοι σε κάθε ηλικία (και στη δική σου). Πχ. Στα έντεκά της η Ντόλι Πάρτον έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική εμφάνιση, στα 11 του o MC Hammer, προσελήφθη ως παιδί για όλες τις δουλειές σε αθλητική ομάδα, ενώ ο Shostakovich κατάφερε να παίξει ολόκληρο το έργο του Μπαχ ‘Well-Tempered Clavier’. ]
-----------------

brain
# Υποτίθεται ότι το σημαντικό για την παραπάνω εικόνα είναι πως αν βλέπεις τη χορεύτρια να πηγαίνει αριστερόστροφα χρησιμοποιείς το αριστερό μέρος του εγκεφάλου -και το αντίστροφο. Στην πραγματικότητα -κι επειδή είναι θέμα αντίληψης, αυτό που κάνει την εικόνα την καλύτερη οφθαλμαπάτη που έχω δει είναι ότι μετά από λίγο, κοιτώντας τη σκιά της πατούσας, ο εγκέφαλός σου μπορεί να αλλάξει τη φορά της. Πραγματικά απίστευτο.
-----------------

Η 'Α, Μπα?' παρουσιάζει σήμερα: ΟΝΕΙΡΑ! Η ιστορική σκηνοθεσία ονείρου του Dali στην ταινία Spellbound του Alfred Hitchcock .. και η θεωρία της. /// Βλέπετε εφιάλτες? να γιατί, και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης. Κατάλογος με τα πιο συχνά σενάρια, (Δεν είναι καζαμίας!) Εδώ. /// Εγώ πάντως, μετα από αυτό, είδα εφιάλτη /// Τα όνειρα στη διαφήμιση: πειραματικό κλιπ για την τηλεόραση με θέμα dream sequence /// Τα πάντα για τα όνειρα. /// εφιαλτικό παιδικό καρτούν /// Για λουξ όνειρα: διάσημα σεντόνια! τώρα και στην Ελλάδα. /// 30 δευτερόλεπτα με ξεκαρδιστικό θαλάσσιο περιστατικό της Kim Wilde.
-----------------

scan0004
Για μένα είναι η φωτογραφία της χρονιάς (2007): η Ντόρις Λέσινγκ έχει μόλις γυρίσει ανυποψίαστη απ' τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ και ο διεθνής τύπος την περιμένει στο κατώφλι της, πληροφορώντας την ότι μόλις κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
-----------------

Πρώτη φορά στην Αθήνα, 1991, σε κεντρικό δρόμο βλέπω από μακριά τον Βύρωνα Πολύδωρα (ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος του Μητσοτάκη ή κάτι τέτοιο). Κάθομαι και τον χαζεύω για λίγο, ήταν η πρώτη διασημότητα που έβλεπα από κοντά. O οδηγός - σωματοφύλακάς του προφανώς με βλέπει, έρχεται και με αρπάζει σπρώχνοντάς με μαλακά προς τον Πολύδωρα. “Κύριε Υπουργέ” του λέει όλο περηφάνια, “ένας μικρός θαυμαστής σας” [!!!] Δεν ξέρω πώς να αντιδράσω και τον κοιτάζω με απάθεια (και λίγο τρόμο). Ο Πολύδωρας ‘ενθουσιασμένος’ μου σφίγγει το χέρι με υπερβολική δύναμη, μου λέει “τι κάνεις αγόρι μου;” Και αφού μου μπερδεύει τα μαλλιά, φεύγει μ’ ένα χαμόγελο ικανοποίησης…
-----------------

The best 5 second clip on the internet (με ήχο, οπωσδήποτε)
-----------------
-----------------
-----------------

2
(συνεχίζεται -και τελειώνει- την Πέμπτη)
.
.

Thursday, March 05, 2009

Έντεκα (ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους)

Patrick_Caulfield_4358
* Άσχετη εικονογράφηση: Patrick Caulfield

Ο Ιανός Θεσσαλονίκης, που στις 20 Μαρτίου έχει εκδήλωση για την παγκόσμια μέρα ποίησης, κάλεσε ανθρώπους του πνεύματος να διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα. Για κάποιον, (κουφό, σχεδόν ιερόσυλο!) λόγο κάλεσαν κι εμένα. Τέλος πάντων, το όλο θέμα με έκανε να ξαναψάξω αυτό το τέλειο site του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού με τα σπάνια online κείμενα.
Για άλλη μια φορά χάθηκα στις σελίδες της ψηφιακής βιβλιοθήκης. Είναι ένα χρυσορυχείο.

6a00d8341c731d53ef00e54f5662d38834-640wi

"H ηλεκτρονική έκδοση του Σπουδαστηρίου Nέου Eλληνισμού περιλαμβάνει ευρύ πολιτισμικό υλικό στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Ανθολόγιο κειμένων από την Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Ανθολόγιο Αναγνώσεων (σε μορφή αρχείων mp3), Ανθολόγιο Μαρτυριών και Ανθολόγιο Παιδικής Παράδοσης, ένα Χρονολόγιο (1801-1981), Έργα Αναφοράς και χρήσιμες διαδικτυακές Συνδέσεις."

Χτες μπήκα κι άκουσα τα mp3 με τα έργα των ποιητών και των λογοτεχνών διαβασμένα, κυρίως, απ’ τους ίδιους. Το Ανθολόγιο Αναγνώσεων είναι πολύτιμο – κι όμως είναι δωρεάν.

2562989396_e78a9ded60

Έντεκα σελίδες με ποιητές που διαβάζουν τα ποιήματά τους.

1) Μανώλης Αναγνωστάκης.
2) Ζωή Καρέλλη
3) Kώστας Βάρναλης 4) Κική Δημουλά
5) N. Εγγονόπουλος
6) A. Εμπειρίκος
7) Νίκος Καρούζος
8) Nίκος Γαβριήλ Πεντζίκης
9) Γιάννης Ρίτσος
10) Mίλτος Σαχτούρης
11) Γιώργος Σεφέρης

-----------------------
-----------------------
+ bonus: Κ.Π. Καβάφης (ποιήματά του διαβάζουν οι: Έλλη Λαμπέτη, Γ.Π. Σαββίδης, Μίμης Σουλιώτης κ.α.)

74_52

* Το σάιτ: Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
** Έντεκα (αγαπημένα μου ποιήματα)
.
.

Tuesday, March 03, 2009

Έντεκα της Δευτέρας [δράση!]

img491
(τώρα)

1) Κατά Φαντασίαν Υπερήρωας. Ένα πρωί που πήγαινα με το λεωφορείο στη δουλειά, κάπου στη Βασιλίσσης Όλγας είδα κάτι εξωφρενικό. Στο πεζοδρόμιο ήταν μαζεμένοι πέντε-έξι μεγαλόσωμοι τύποι και στη μέση είχαν έναν μικροσκοπικό άντρα, μάλλον αλλοδαπό. Τον χτυπούσαν με λύσσα, έτσι όπως μόνο στις ταινίες είχα δει...

Γύρισα ενστικτωδώς απ' την άλλη, αλλά μιας και το λεωφορείο σταμάτησε σε φανάρι κοίταξα πάλι προς το πεζοδρόμιο. Ήθελα να δω τον μικρόσωμο άντρα να δραπετεύει, να τρέχει μακριά, ήθελα να δω κάποιον αστυνομικό ή πολίτη να μπαίνει στη μέση. Και πιο πολύ ήθελα να ήμουν υπερήρωας, (κατά φαντασίαν υπερήρωας)∙ να έδινα μία σπάζοντας την οροφή του λεωφορείου και, σ' ένα δευτερόλεπτο να είχα φτάσει πετώντας στο πεζοδρόμιο…

Ναι, θα άρπαζα τον δύστυχο άντρα και θα τον πήγαινα μια ιπτάμενη βόλτα πάνω απ' την πόλη, δείχνοντάς του από ψηλά ένα εκατομμύριο κατοίκους της που δεν είναι τελείως μαλάκες όπως εκείνοι που τον χτυπούσαν στην Β. Όλγας... Φυσικά, τίποτα απ' αυτά δεν έγινε. Το φανάρι έγινε πράσινο, το λεωφορείο ξεκίνησε κι εγώ ξαναβυθίστηκα στις σκέψεις μου...

2)

3) Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μιλά στον Ε.Τ. για τα Λαδάδικα: «Η ευρύτερη περιοχή Λαδάδικα ήταν εκεί που τώρα ξεφύτρωσαν εστιατόρια μέχρι το λιμάνι. Κάθονταν Έλληνες από την Αίγυπτο. Μαζί μ’ αυτούς και κάποιοι Αιγύπτιοι. Αυτά είναι προ Χριστού να φανταστείς… Μαζί τους ήρθαν και Εβραίοι, η πρώτη ομαδική εγκατάσταση Εβραίων στη Θεσσαλονίκη έγινε το 150 π.Χ. Τώρα τα μπορντέλα εξαφανίστηκαν και δεν έμεινε ούτε ρουθούνι. Ξεφύτρωσαν αυτές οι κουλτουριάρικες ταβέρνες που σε γδέρνουν, πασάροντας μετριότατες τροφές. Έχει τη φήμη ότι εκεί μαζεύεται η κουλτούρα. Ε, ας φάνε κουλτούρα!»


4) WHAT?

5) "Ούτε γενικώς."
zaxarea-rousopoulos
[από ένα ποστ του Mr. Arkadin]
Έγραψε καμιά πεντακοσαριά λέξεις ο Θόδωρος Ρουσόπουλος σήμερα στην "Καθημερινή" αλλά εγώ έχω κολλήσει σε μια μόνο φράση: "Δεν μου αρέσει το χάιδεμα αυτιών. Ούτε του πολιτικού προς τον πολίτη. Ούτε γενικώς". Για κάποιο λόγο, διαβάζοντας αυτή τη φράση, η σκέψη μου πήγε στη Μάρα Ζαχαρέα. Που στερείται αυτής της αισθησιακής απόλαυσης, να της χαϊδεύουν τ' αυτιά. [...]

6) BITS & PIECES: θέλω τέτοια γατάκια /// Ο cyrus σχολίασε: Καθώς έβλεπα αυτό το βίντεο, άκουγα κάτι περίεργους θορύβους… Ήταν το IQ μου, που έπεφτε… /// Σενάριο comics /// 11 Super Awesome Photoshop Movie Effects /// Εξαιρετικό: Η Λένα Πλάτωνος στο melodrama, τη ραδιοφωνική εκπομπή του Πάνου Μιχαήλ. /// Χρόνια πολλά στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο. /// Η ακροδεξιά στην Ευρώπη (Ρίτσα Μασούρα). /// batman pows /// Το Λάος στην εξουσία; Πολίτης 235, ένα νέο μπλογκ εναλλακτικής πραγματικότητας… /// Η καλύτερη ατάκα για το νέο θέμα Άνθιμου και δασικής έκτασης στο Πανόραμα ήρθε από την Ελληνοφρένεια: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Ή ΔΑΣΟΣ! /// Το μπλογκ του Δημήτρη Παπαϊωάννου ακόμα κοιμάται. /// LISTS OF LISTS /// Ο Ντένης Ηλίαδης ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του «The Last House on the Left» στο Χόλιγουντ. Εμείς ετοιμαζόμαστε για την πρεμιέρα του «Σούλα Έλα Ξανά» με τη Ζέτα Μακρυπούλια... # /// H 50χρονη Μπάρμπαρα E. απολύθηκε από σούπερ μάρκετ του ανατολικού Βερολίνου, στο οποίο εργαζόταν τα τελευταία τριάντα ένα χρόνια ως ταμίας, με την κατηγορία ότι οικειοποιήθηκε δύο κουπόνια αξίας ενός ευρώ και τριάντα λεπτών που είχε ξεχάσει ένας πελάτης. (Ο Μιχάλης Μητσός γράφει για την ταξική δικαιοσύνη)


7) Από το arxediamedia: Ένα νέο τηλεοπτικό σποτ φέρει την υπογραφή των αδελφών Κοέν και σχολιάζει με καυστικό τρόπο την καμπάνια παραγόντων της βιομηχανίας του άνθρακα που τον τελευταίο χρόνο έχει ξοδέψει περισσότερα από 40εκ $ σε διαφημίσεις προκειμένου να πείσει ότι η παραγωγή φιλικού προς το περιβάλλον άνθρακα είναι δυνατή.

focus
8) Σκόρπισα μεγαλόψυχα τον πολύτιμο χρόνο μου σε online tests. Σύμφωνα με αυτό το τεστ για την πολιτική μου τοποθέτηση «you are Gandhi: left/ social libertarian». Σύμφωνα μ’ αυτό το τεστ για τη σεξουαλικότητα: “You are 46% gay”. Σύμφωνα μ’ αυτό το τεστ προσωπικότητας «Your Personality is Very Rare (INTP). Your personality type is goofy, imaginative, relaxed, and brilliant[!]”.Όσον αφορά το τεστ για το πόσο nerd είμαι το αποτέλεσμα ήταν «Not nerdy, but then again not that cool either…». Σύμφωνα με το τεστ «Πότε θα πεθάνετε» θα φύγω σε ηλικία 72 ετών (όσο υπολόγιζα). Όσον αφορά το αν είμαι ηθικός ή ανήθικος το τεστ το είπε ξεκάθαρα: είμαι ανήθικος όσο δεν πάει.

9) Ξεκοκκαλίζοντας το εξαιρετικά εθιστικό σάιτ της Λώρης Κέζα διάβασα διάφορες κριτικές και συνεντεύξεις. Και βρήκα κάτι που μου έκοψε την ανάσα: μια συνέντευξη που είχε πάρει η ίδια απ' τον Bret Easton Ellis. Είχαν μιλήσει για πάνω από μια ώρα στο τηλέφωνο για τα βιβλία του (αυτό ήταν που ζήλεψα περισσότερο) με αφορμή το καινούριο -τότε- βιβλίο του Glamorama. Η συνέντευξη είναι εδώ.


10) To νέο βίντεο κλιπ.

11) flashback

Πέρσι τέτοια εποχή στο enteka: 11 ονειρικές διαφημίσεις / 11 θέματα από ένα παλιό 01 / 11 της Δευτέρας / 11 αγαπημένα οσκαρικά τραγούδια / 11 ρετροφουτουριστικές '80s διαφημίσεις / κλπ / ΜΑΡΤΙΟΣ 2008

Πρόπερσι τέτοια εποχή στο enteka: 11 αγαπημένες παιδικές σειρές / 11 ταινίες αυτοβιογραφίας / 11 τέλεια ντοκιμαντέρ / 11 ταξίδια σε μια μέρα / 11 τρόποι για να ξεκινήσεις το μπλογκ σου / 11 εικόνες του Ιερώνυμου Μπος / 11 αγαπημένα tv theme songs / 11 συνεντεύξεις από τη Μαρία Ρεζάν / ΜΑΡΤΙΟΣ 2007

----------------------------------------------------------

img491a
τέλος προγράμματος : εθνικός ύμνος