Tuesday, July 11, 2006

Έντεκα (θέματα απ' το περιοδικό Ραδιοπρόγραμμα - Αυγουστος 1952)

Έχω ξαναγράψει για την αρχειακή μου μανία και την αγάπη μου για τα παλιά περιοδικά τα οποία διαβάζω ως ιστορικά ντοκουμέντα. Μ’ αρέσει να βλέπω τι άλλαξε και τι όχι ή να διαβάζω προβλέψεις που διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Ένα πρόσφατό μου απόκτημα (πολλές φορές τα βρίσκω στην ανακύκλωση, άλλες σε παλαιοπωλεία) είναι το Ραδιοπρόγραμμα, αυτή η Έκδοσις του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας που καλύπτει την περίοδο 10-16 Αυγούστου 1952 (54 χρόνια πριν από σήμερα, 14 πριν την έλευση της τηλεόρασης) κι έχει στο εξώφυλλο την κυρία Κατερίνα (λεζάντα: Η Ελληνίς καλλιτέχνης του θεάτρου πρόζας).
radioprogramma
1) “Editorial” με τίτλο Η Παναγιά Μαζί Μας και υπότιτλο ‘Τη Υπερμάχω Στρατηγώ’. Απόσπασμα: «[Στον πόλεμο δώδεκα χρόνια πριν] αλήθεια, η Παναγιά μας συνώδευσε στη νικηφόρα πορεία μας. Πολλοί είναι αυτοί που είδαν τη Γυναίκα με το μαύρο πέπλο, που το ανέμιζε το ξεροβόρι, να τους καλεί και να βαδίζει από νίκη σε νίκη. Πολλοί δεν πίστεψαν στην θεία εκείνη οπτασία. Το θαύμα όμως είχε συνετελεσθή: Νικήσαμε!!»
2) Τίτλοι προγραμμάτων του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών: «Το Αιώνιο Θαβώρ», «Δίσκοι στην Τύχη» [ωραίο κόνσεπτ!], «Ό,τι ζητούν οι ασθενείς», «Ξέρετε τι σας τραγουδούν; Σας μεταφράζουμε τα ωραιότερα ξένα τραγούδια.», «Μουσική για Κινηματογραφικό Όργανο», «Παληά Μουσική», «Τα Χρόνια τα Παλήα», «Άλλοτε και τώρα», «Ώρα για Σάμπες!». Επίσης κάθε πρωί στις δέκα: «Η Θεία Λένα στα Μικρά Παιδιά – Εκπομπή για μικρά παιδάκια 3-5 ετών».
3) Διαφήμιση: «Ωραιότατα Εσώρρουχα Πάμφθηνα! *Κομπινεζόν σατινέ 29.000 δρχ, Κυλόττες έξτρα σατινέ και σαρμέζ κλώς 12.500, Μπλούζες Ζέρσεϋ Φιλέ 39.000 * Στο ξεπούλημα της Σίλκα Α.Ε. Αποθήκη Μητροπόλεως 44β.
4) Γελοιογραφίες. Η πιο ενδιαφέρουσα είναι αυτή που καυτηριάζει το (καινούριο για την εποχή) φαινόμενο της φανατικής ζωοφιλίας. Τίτλος: Το Άκρων Άωτον Ζωοφιλίας. Εικόνα: Μια γυναίκα-σωφερίνα (φυσικά) έχει τρακάρει με το αυτοκίνητό της. Βλέπουμε ότι έχει πατήσει έναν άνθρωπο, αλλά αυτή κοιτά με τρυφερή ανακούφιση ένα γατάκι που παραλίγο να πατούσε και λέει: «Η καημενούλα… Ευτυχώς γλίτωσε.»
5) Τα Αγγλικά Δια Ραδιοφώνου: Δημοσιεύεται το τετρασέλιδο απομαγνητοφωνημένο κείμενο από το 150ον Μάθημα που θα μεταδιδόταν την Δευτέρα 11 Αυγούστου 1952. (Mrs. Grey: Hello William. I am glad you are here. Did you remember to get the wine? Mr. Grey: Oh yes, I remembered to get the wine. Mrs. Grey: How many bottles did you get? Mr. Grey: Three. Mrs. Grey: Three? We ’re not going to drink all of it tonight, are we??!)
6) Διαφήμιση: (γραμμένο πάνω σε ένα σχέδιο ανοιχτού στόματος). ΟΥΛΙΤΙΣ – ΠΥΟΡΡΟΙΑ – ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ * αγοράστε SANOGYL – ΣΑΝΟΖΥΛ
7) Highbrow ανέκδοτα κυρίως για μαέστρους και κλασικούς συνθέτες. «Ο Γάλλος συνθέτης Μπεντζαμέν Γκοντάρ (1849-1895) είχε αρχίσει να συνθέτει πολύ νέος, μα σήμερα η δίκαιη λησμονιά σκεπάζει όλα του τα έργα. Αντίθετα ο επίσης Γάλλος συνθέτης Ε. Σαμπριέ (1841-1894), άρχισε να συνθέτει σε προχωρημένη ηλικία, μα τα έργα του εξακολουθούν να παίζονται και σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Μια μέρα που κουβεντιάζουν στο καφενείο λέει ο Γκοντάρ στον Σαμπριέ: -Αλήθεια, αγαπητέ μου Σαμπριέ, τι κρίμα που αρχίσατε να συνθέτετε τόσο αργά. – Ω, αγαπητέ μου Γκοντάρ, αποκρίθηκε ο Σαμπριέ, είναι πολύ πιο κρίμα που εσείς αρχίσατε να συνθέτετε τόσο νωρίς.»
8) Διαφήμιση που φαίνεται σαν να ‘ναι στήλη του περιοδικού (με σκοπό να μπερδέψει τους αναγνώστες): «Μια Γυναίκα Ζητάει Συμβουλή! ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάθε φορά που βλέπω φωτογραφίες από τις Σταρ, η τελειότητα του δέρματός τους με ξαφνιάζει…Θα είναι θαύμα να έχω ένα δέρμα τόσο τέλειο. Νομίζετε θα ήταν δυνατόν; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως, κάθε δέρμα μπορεί να ωμορφήνη χάρις στην κρέμα Tokalon! (…) Κάνετε μια δοκιμή και δεν θάχετε κανένα λόγο να ζηλεύετε την ωμορφιά των Σταρ!»
9) Ειδικό κουπόνι που κόβεται εύκολα και καλεί τους αναγνώστες να το ταχυδρομήσουν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών (Ρ.Σ.Α. Ρηγίλλης 2 , Αθήνα) ζητώντας το τραγούδι («δίσκο») της αρεσκείας τους.
10) Αλληλογραφία: εκνευρισμένοι ακροατές ρωτούν γιατί δεν παίχτηκαν οι παραγγελιές τους, ενώ είχαν στείλει κανονικά το κουπόνι. Δεσποινίδες από την επαρχία εκφράζουν τη λύπη τους για τον παραγκωνισμό της επαρχίας απ’ το Ραδιοπρόγραμμα, κάποιος ζητά να ακουστεί μουσικό πρόγραμμα με τον Ν. Μοσχονά (και το ΡΠ απαντά: «Ο διάσημος Έλλην βαθύφωνος Ν. Μοσχονάς θα ακουσθή δύο φορές από τον Ρ.Σ.Α. αυτή την εβδομάδα!»)
11) Πρωινή εκπομπή του ραδιοσταθμού Θεσσαλονίκης: «6.30 Έναρξις – Προσευχή. 7.00 Γυμναστική. 7.15 Χαρούμενοι Σκοποί. 7.40 Ενώ Αρχίζει η Μέρα. Κουβεντούλα – Μουσική – Διαφημίσεις. 9.00 Ρίχαρντ Στράους. Βαλς από την όπερα «Ο Ιππότης με το τριαντάφυλλο». 9.30 Τέλος πρωινής εκπομπής. (Η μεσημβρινή αρχίζει στις 12.30)

29 comments:

enteka said...

Άλλα παλιά περιοδικά:
Πάνθεον του 1972
Εικόνες του 1988

Ιφιμέδεια said...

Τέλειο ποστ!

Μου άρεσε πολύ ο τίτλος της εκπομπής: "Ό,τι ζητούν οι ασθενείς".
Αν κατάλαβα καλά είναι παραγγελιές από θαλάμους νοσοκομείων; Τύπου η ζωή εδώ τελειώνει σβήνει το καντήλι μου;

Πολύ σωστά αναφέρεις ότι τα έντυπα μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της εποχής πολύ πετυχημένα!

aurora_eyes said...

Έντεκα, εσύ που όλα τα ξέρεις, να ρωτήσω κάτι; Τι είναι σαρμέζ κλώς και μπλούζες Ζέρσεϋ Φιλέ; Εεεε; Θα μου πεις; (έχω ξεμείνει από εσώρΡουχα!!!)

enteka said...

it's all (παληά) greek to me. Όπως και το εξής από το ποστ με το Πάνθεον:

"Πλέξτε, λοιπόν ένα χαρούμενο, φωτεινό σετ, με το βελονάκι, διαλέγοντας τα χρώματα που θα ταίριαζαν αρμονικά με τα πλακάκια του τοίχου…Κάνετε 70 γαϊτ. στον αέρα και πλέκετε πλέξι φανταιζί σε ρίγες επί 29 εκ…Τελειώνετε πλέκοντας απλώς 2 σειρές άρριχτα γαϊτ. και μια σειρά πλέξι κάβουρα."

Jamella said...

εκτός βέβαια από όσα διαβάζω, απόλαυσα την ορθογραφία.
τί κρίμα..
θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα να γράφαμε τα παλιά κείμενα με τα σημεία στίξης [δασείες, περισπωμένες κλπ].

Jamella said...

* μπλούζες ζέρσευ φιλέ= μπλούζες φτιαγμένες από ζέρσευ ύφασμα [ το ζέρσευ έχει στη σύνθεσή του αρκετό νάυλον] , φιλέ=με πλέξη δικτιωτή.
υποθέτω οτι θα ήτανε κάποια παροδική μόδα οι μπλούζες - διχτάκια.
:-)

aurora_eyes said...

Ναι αλλά εμένα το σαρμέζ κλώς με καίει!!! Βοηθήστε μεεεεε!!!

urbane71 said...

Μπράβο βρε έντεκα, ωραίο post! Εχω μανία με παλιά περιοδικά και εφημερίδες. Μπορώ να κάθομαι ώρες (μέρες) και να διαβάζω. Την μισή Τρίτη Λυκείου την έφαγα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (εδώ στην Αθήνα) στο αρχείο των εφημερίδων. Ειδική εμμονή με τις διαφημίσεις αλλα και τον σχολιασμό μεγάλων γεγονότων που έζησα (και όχι μόνο). Oι κάπως "ξυνές" γελοιογραφίες που σχολιάζουν τα "νέα ήθη", σαν κι αυτή που αναφέρεις, επίσης, αξεπέραστες! Μερικές φορές έχω μία φοβερή νοσταλγία για τις δεκαετίες 50 και 60, χωρίς φυσικά να τις έχω ζήσει. Θα πρέπει να το ψάξω (μαζί με πολλά άλλα).

M said...

Τελικά σε κάθε δεδομένη στιγμή μιας κοινωνίας ο καλύτερος καθρέφτης των mainstream συνηθειών και αντιλήψεων είναι αυτά τα περιοδικά.

Άσχετο μα σχετικό: Τραγικό πάντως που μέχρι το 1990 η (πιο σύγχρονη από το post) τηλεόρασή μας ήταν κρατική, με αποτέλεσμα η ιδιωτική μας τώρα να έχει προσπαθήσει να αντιγράψει 50 χρόνια πορείας της στις ξένες χώρες (π.χ. Αγγλία - Αμερική) και έτσι να έχουμε αυτό το θέαμα σήμερα στις μικρές μας οθόνες.

cobden said...

Το ΡΑΔΙΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ήταν ο πρόδρομος της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ?

Jamella said...

τύπος υφάσματος aurora eyes.
η εποχή εκείνη ήταν η εποχή των κάθε φύσεως νάϋλον συνθετικών υφασμάτων.
σήμερα φυσικά τα αποφεύγουμε αλλά τότε ήταν το γκραν σουξέ, το μεγάλο γεγονός..
καινουριοφερμένο, άρα, της μοδός.

Anonymous said...

χαχαχα....τα 3 και 4 μ'έστειλαν!;pp

enteka said...

cobden: Ναι η Ραδιοτηλεόραση ήταν η εξέλιξη του Ραδιοπρογράμματος (απλά τότε δεν υπήρχε TV). Μου έκανε εντύπωση πάντως που δεν υπάρχει ταυτότητα με ονόματα συνεργατών. Τα κείμενα,οι απαντήσεις, το editorial, όλη η ύλη είναι ανυπόγραφη, λες και γράφτηκε μόνη της (ή με την βοήθεια της Παναγίας).

jamella, θα ήθελα κι εγώ να τα είχα μεταφέρει με όλα τα σήμεία στίξης. Επίσης θα ήθελα να βάλω και φωτογραφία του εξωφυλλου, αλλά: πήγα χτες σε ίντερνετ καφέ και μου το σκάναρε σε jpg αλλά είναι τεράστιο (900kb) και δεν μπορώ να το μικρύνω. Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει ας στείλει μέιλ.

evelina: :)

σπύρο: μ' αρέσει επίσης ο τίτλος Μουσική για Κινηματογραφικό Όργανο, επειδή δεν τον καταλαβαίνω καθόλου!

Δεν είναι τρομερό, ότι όταν σκέφτεσαι Παληά Μουσική και Καλά Παληα Χρόνια, ο νους μας πηγαίνει στη δεκαετία του '50, όπου όμως κι εκεί πάλι νοσταλγούσαν μια άλλη Παληά Καλή Εποχή.

Αυτό το θέμα το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Κάθε εποχή (λένε) είναι χειρότερη σε αντίθεση με τότε "που εμείς ήμασταν νέοι, και όλα ήταν χάλια, αλλά εμείς περνάγαμε ωραία, ενώ σήμερα..." και μπορεί όντως όπως κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί, ακόμα περισσότερα να έχουν χειροτερέψει.

Αλλά, καλοί μου άνθρωποι, δεν σας περνάει απ' το μυαλό ότι δεν είναι σύμπτωση που όλοι οι άνω των 40 εδώ και αιώνες λέτε το ίδιο ακριβώς; Δεν καταλαβαίνετε ότι το¨"καλό" δεν ήταν απαραίτητα στην εποχή αλλά στο ότι ήσασταν νέοι;
Κι εγώ έχω ένα κόλλημα με τα 80s αλλά δεν θα πω ότι τότε ήταν όλα καλά και σήμερα δεν βγαίνει τίποτα - θα πω απλώς, σήμερα δεν μου κάνουν τα πράγματα τόση πρωτόγνωρη εντύπωση όσο τότε που ήμουν μικρός (ή νεότερος).

Κάθε γενιά τα παθαίνει αυτά! Αν είναι δυνατόν να λέγεται ότι "τότε είχαμε πόλεμο, τότε πεθαίναν δίπλα μας ζητιάνοι, τότε είχαμε δικτατορία ή δεν είχαμε να φάμε, αλλά ήταν καλές εποχές..."!

Ακρων Αωτον Παλαιολατρίας:
Είχα διαβάσει έναν αρχαίο συγγραφέα, που ζούσε κατά την περίοδο του Περικλή και γκρίνιαζε σ' όλο το κείμενο ότι "οι νέοι σήμερα.. δεν είναι τα πράγματα όπως παλιά... οδέυουμε προς την καταστροφή" κλπ.

Και η εποχή που περιέγραφε (και κατηγορούσε!) ήταν η χρυσή εποχή, τότε που έγιναν τα σπουδαιότερα φιλοσοφικά, επιστημονικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά επιτέυγματα του ελληνισμού! [Κι όμως, αυτός αναπολούσε μεμψίμοιρα την παιδική του (ή νεανική του) ηλικία, θεωρώντας ότι εκφράζει αντικειμενική, ιστορική άποψη.
(ουφ)

dr.manos: συμφωνώ για την τηλεόραση. Τα μεμονωμένα περιοδικά δεν νομίζω ότι περιγράφουν με ακρίβεια το mainstream της κάθε εποχής, άλλα ήταν πιο σοβαρά άλλα πιο κουτσομπολίστικα, άλλα της δεξιάς, άλλα της αριστεράς. (Αν και υποθέτω ότι οι διαφορές είναι πιο έντονες στα σημερινά έντυπα - μεταξύ τους)

urbane: Πάρε κι άλλη μία "ξυνή" γελοιογραφία που σατιρίζει την μόδα της εποχής, την "τρέλα" των γυναικών (πάλι) με τα ριγέ φορέματα. (Κυρία με φόρεμα με ρίγες σαν της ζέβρας), στέκεται στη διάβαση του δρόμου και οι ρίγες της φαίνονται σαν αντανάκλαση των διαβάσεων. Δυο άντρες σχολιάζουν ψηλομύτικα: "Μωρέ μπράβο! Έκανε και τη σκιά της, της μόδας!..."

:)

Idάκι said...

Χαχαχαχ... Τέλειες οι γελοιογραφίες Έντεκα!

Άλλο ένα υπέροχο, νοσταλγικό ποστ... ακριβώς όπως λες, όχι για μια καλύτερη εποχή, αλλά για άλλες φάσεις αντίληψης, τόσο προσωπικής όσο και των υπολοίπων προς έναν εναλλασσόμενο κόσμο.

Αυτό το κείμενο που αναφέρεις, του συνομήλικου του Περικλή, το έχω διαβάσει κι εγώ, και μου είχε κάνει εντύπωση...

enteka said...

id: λολ :)

[άσχετο και one-off. Πότε θα καταργηθούν οι διαφορετικές γραμματοσειρές στο Μόνιτορ; Δεν έχουν χρησιμότητα, και είναι και intimidating. ok, υπάρχει και η απλή εμφάνιση πέρα από την enhanced (στην απλή το έχω κι εγώ, εκτός από πριν λίγο, που είδα τα enhanced και σκιάχτηκα), αλλά πού βοηθάει πέρα από το φούσκωμα μυαλών και τις αντιπαραθέσεις?]
:)

M said...

enteka: Όντως, όταν εξετάζεις κάποια πτυχή της τότε πραγματικότητας πρέπει να διαβάσεις την πλειονότητα των δημοφιλών εντύπων έχοντας μια καλή ένδειξη του ποιος κατηύθυνε τα γραφόμενα και ποιο ήταν το γενικότερό τους πνεύμα. Ας πόυμε στη συγκεκριμένη περίπτωση που επέλεξες έχουμε να κάνουμε με ένα έντυπο κρατικό, σε μια εποχή που η ελευθερία του Ε.Ι.Ρ. δεν ήταν σε καμία περίπτωση η ίδια με αυτήν που απολαμβάνει κατά πολλούς η σύγχρονη ΕΡΤ (αλλά και πάλι δεν είναι BBC)

Σήμερα συμφωνώ ότι τα έντυπα έχουν εντονότερες διαφορές. Η ελευθερία του τύπου έχει επιτρέψει την εμφάνιση πολλών εντύπων που η ύπαρξή τους και μόνο θα ήταν αδιανόητη τη δεκαετία του 50 (βλέπε την Γαλέρα ας πούμε), όμως τα μεγαλύτερης κυκλοφορίας (και πιο δημοφιλή άρα) περιοδικά ακολουθούν το ίδιο, κεντρώο πολιτικά και mainstream κοινωνικά, ύφος σε μια προσπάθεια να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο αναγνωστικό κοινό χωρίς να αφήνουν το δικό τους 'στίγμα' στο χώρο.

Μόνο οι εφημερίδες διατηρούν όλες μια κομματική (ή έστω πολιτική) ταυτότητα.

silly redhead* said...

Ωραίο ποστ έντεκα. :)
drmanos δε συμφωνώαπόλυτα.Στις μέρες μας αυτό που κερδίζει περισσότε(αναγνώστες στη προκειμένη περίπτωση) είναι το διαφορετικό.Καινούργιο,πρωτοτυπο,εναλλακτικό,καινούργιο με όποια μορφή μπορεί να υπάρξει.Στη συνέχεια βέβαια,όταν κάποιος δει ότι πουλάει το αντιγράφει.Κι έτσι γίνεται της μόδας και παύει να έχει το δικό του στίγμα.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Kαλαμάτα,29. Του ανταποκριτού μας. Εις το χωριόν Ευδόκιμον Ηλείας, η Συριανή Κανελλοπούλου, ετών 28, θέλουσα να εκδικηθή τον εραστήν και ομοχώριον της Ευθ. Ηλιάδην ή Κόκκαλην, ο οποίος την εγκατέλειψε δια να νυμφευθή άλλην, επεδίωξε μετ' αυτού συνάντησιν κατά την οποίαν, και εις στιγμήν ερωτικής περιπτύξεως, τον ετραυμάτισεν σοβαρώς δια ξυριστικής λεπίδος εις ευαίσθητον σημείον του σώματος. Το θύμα αιμάσσον, και εν μέσω φρικτών πόνων, μεταφέρθη εις το νοσοκομείον της πόλεώς μας. Ο Ηλιάδης ή Κόκκαλης επρόκειτο να τελέση αύριον τους γάμους του μετά πολυφέρνου νέας εκ γειτονικού χωρίου, σκοπός δε της δράστιδος,ως ωμολόγησεν, ήτο να καταστήση τούτον ανίκανον.

Μια άλλη πλευρά του '52.

cobden said...

Μιας και εκεί με οδηγούν τα ...δυσβατα μονοπάτια της έρευνας, από τον Σεπτέμβριο θα έχω πρόσβαση σε ελληνικές εφημερίδες της δεκαετίας του 1910...Σκέφτομαι τί θησαυρός θα είναι κρυμμένος στα κιτρινισμένα φύλλα τους...Υπόσχομαι να μοιραστώ μαζί σας τα πιο hot παραλειπόμενα της εποχής!

enteka said...

dr. manos: συμφωνώ (και παίζει ρόλο και η επιλογή του εντύπου)

sillyblonde: :)

npl: άψογο!

cobden: μην μας κρύψεις τίποτα!

:)

Jamella said...

npl , κάποια αμερικανίδα, χρόνια μετά, τα κατάφερε τελικά..
:-D

Anonymous said...

@jamella
:)

πρωτοπόρα όμως η Ελληνίδα...

tzo said...

Έτυχε να εργαστώ ένα διάστημα στο αρχείο της Βουλής!
Έβλεπα μπροστά μου συνέχεια παλιές εφημερίδες και κάποια περιοδικά!
Ήταν εκπληκτική εμπειρία, ξαφνικά μεταφερόσουν σε εποχές που ούτε οι παππούδες σου δεν έζησαν! Διάβασα εφημερίδες του 1800 και κάτι, εφημερίδες της περιόδου της κατοχής και πολλά άλλα που δύστυχος έχω αρχίσει να ξεχνάω!
Νομίζω πως θα έπρεπε μια μέρα να πάω μια βόλτα δήθεν ότι θέλω να ψάξω κάτι!
Μπορείτε να το κάνετε και εσείς, το αρχείο βρίσκεται στη Λένορμαν στο παλιό καπνεργοστάσιο, θα ζητήσετε να δείτε εφημερίδες κάποιας περιόδου και θα σας δώσουν ένα ψηφιακό αρχείο η πιο πιθανό ένα φιλμ που θα διαβάζεται σε Reader.
Η διαδικασία είναι πολύ όμορφη! Μπορείτε να βγάλετε και φωτοτυπίες σημειώνοντας τις σελίδες!

cobden said...

Ξαναδιαβάζοντας το post μου έκανε πολύ εντύπωση πως το 1952, πλήρωνες 12.500 δρχ για μια...κυλότα!!!Όλα αυτά βέβαια πριν την υποτίμηση του Μαρκεζίνη!

enteka said...

jamella + npl: λολ

allitnil: πολύ καλή συμβουλή. τι ενδιαφέρον να διαβάζεις κείμενα επικαιρότητας από τόσο παλιά! (Btw η Jamella είχε χτες μια απίστευτη Βασιλική Διαταγή του 1883)

cobden: οι τιμές έχουν πλάκα! προχτές είδα στον Εκατομμυριούχο μια ερώτηση που έλεγε: Ποιο είναι το μεγαλύτερο σε χαρτονόμισμα που έχει ποτέ τυπωθεί στην Ελλάδα; Η απάντηση ήταν νομίζω το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων. Ο παίκτης το βρήκε γιατί θυμήθηκε κάποιον σε μια παλιά ελληνική ταινία να δίνει φιλοδώρημα 50 εκατομμυρίων.

sorry_girl said...

Περιττό να σου πω οτι το Τοκαλον βγαίνει ακόμα!

Jamella said...

καλημέρα.
μάλλον μας μετέδοσες τη μανία enteka.
:-)
και ο Vrypan έχει κάποιο post με λινκ για τα παλιά τεύχη του περιοδικού pixel.
[οκαυ, είναι της ειδικότητά του].

sorry_girl, που είδες tokalon?
wow..

Anonymous said...

θα ήθελα αν γινεται να μου στείλετε το το μουσικό πρόγραμμα ακριβως ;opvw e;inai και τα στοιχεία της εφημερίδας(τίτλος,χρονολογία..), τα χρειάζομαι για την πτυχιακή μου εργασια mail : essp24@hotmail.com