Wednesday, June 13, 2007

Έντεκα (καταπληκτικά κινηματογραφικά σπίτια)

lost_highway home l.a.
(εκτός συναγωνισμού: το ατμοσφαιρικό σπίτι του Lost Highway, L.A. California)

Η τακτική αναγνώστρια που υπογράφει ως "α μπα?" είχε προτείνει πριν καιρό αυτό το θέμα, στέλντοντάς μου και εικόνες και λέξεις για σπίτια που υπήρχαν σε ταινίες (είτε σκηνικά είτε πραγματικές κατασκευές). Έγραψα κι εγώ δυο-τρία, έγραψαν κι άλλοι και το ποστ αρχιτεκτονικού σινεμά είναι επιτέλους έτοιμο.


[Τα 6 πρώτα διάλεξε και περιγράφει η "α μπα?"
1) le_mepris Le Mepris του Godard με την Bardot. Το σπίτι είναι ένα παλιό πολυβολείο, η θέα από και προς δεν παίζεται με τίποτα, αλλά και εσωτερικά σκίζει.

2) being_thereBeing There με τον Sellers. Η ταινία προσωπικά μου ψιλοάρεσε αλλά το σπίτι σ' αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Καλά, υπάρχουν τόσο πλούσιοι άνθρωποι? (μιλάμε για πλούσιους που την βασίλισσα της Αγγλίας την βάζουν κάτω και την φτύνουν) αλλά πέρα από τον πλούτο το σπίτι είναι τρομερό, τρομερό, τρομερό.

3) How to Murder your Wife με τον Jack Lemmon. Προσοχή στο μπάνιο και στην κουζίνα, είναι σούπερ. Το υπόλοιπο είναι επίσης σούπερ με την έννοια ότι οπτικοποιεί καταπληκτικά το σπίτι του καλοζωισμένου εργένη με γούστο -οποιασδήποτε εποχής- και με πιστή ατμόσφαιρα Νέας Υόρκης -που δεν έχω πάει αλλά φαντάζομαι.

4) Η villa Arpel από το Mon Oncle του Tati. Βέβαια δεν είναι κανονικό σπίτι, αλλά μόνο για τις ανάγκες της ταινίας, είναι σχεδιασμένο όμως από σχεδόν αρχιτέκτονα, τον Jacques Lagrange που ήταν ο μόνιμος set designer του Tati και κατά τη γνώμη μου είναι αξιοσημείωτο γιατί ενσωμάτωσαν με χιούμορ όλες τις παρενέργειες του μοντέρνου κινήματος. Είναι άπειρες οι αστείες λεπτομέρειες αλλά ενδιαφέρουσες μόνο σε αρχιτέκτονες φοβάμαι...:)

5) Και στο Playtime του Tati υπάρχουν τρομερά κτίρια -σε αυτήν την περίπτωση σχολίασαν μέσω της αρχιτεκτονικής όλες τις εκφάνσεις της ζωής (δουλειά, σπίτι, εμπόριο, διασκέδαση)και μάλιστα σύμφωνα με την Χάρτα τωνΑθηνών, το περίφημο συνέδριο αρχιτεκτονικής στο οποίο ο τεράστιος Le Corbusier ανέπτυξε τις θεωρίες του περί μοντέρνας πόλης.

6) Bρήκα άλλο ένα σπίτι και μάλιστα με ονοματεπώνυμο: το Manderley από την ταινία Rebecca του Hitchcock. [Ούτε στην ταινία αλλά ούτε και στο βιβλίο της Daphne du Maurier δεν αναφέρεται η ακριβής τοποθεσία του Manderley, αν και εικάζεται ότι θα ήταν στην Κορνουάλη όπου ζούσε η συγραφέας. Μετά την επιτυχία του βιβλίου και της ταινίας το Manderley έγινε το πιο συνηθισμένο όνομα για έπαυλη στην Αγγλία. Πριν χρόνια η Enya μετονόμασε το δουβλινέζικο κάστρο της σε Manderley.]

[τώρα γράφει η female Darcy]18451306
7) Για τα κινηματογραφικά σπίτια (αν δεν έχει ήδη συμπληρωθεί η 11δα) εγώ προτείνω το Match Point του Γούντι Άλεν, το σπίτι με την απίστευτη θέα στον Τάμεση. Μόλις το είδα είπα ότι με τέτοιο σπίτι κι εγώ την παντρευόμουν. [Σημείωση του Enteka: στο σινεμά που το είδα, όταν έδειξε το σπίτι για πρώτη φορά ακούστηκε ένα συλλογικό "Αααα!" απ' τους θεατές.]

[τώρα γράφει ο graham]
8) Η πρώτη μου σκέψη, είναι το Xanadu από το Citizen Kane. [Το design του σπιτιού βασίστηκε στο κάστρο του William Randolph Hearst στο San Simeon]


[Τα τελευταία τρία διαλέγει ο enteka]
9) Sliver με Σάρον Στόουν και W. Baldwin. sliver Έχω μεγάλο κόλλημα με 'κείνο το σπίτι, στην κορυφή λεπτού σαν φέτα ουρανοξύστη, διαμέρισμα καλωδιωμένο μ' ένα σωρό τεχνολογικά γκάτζετ. Για χρόνια ήταν το ονειρεμένο σπίτι για μένα. Έζησα σ' ένα παρόμοιο στο Βερολίνο (minus the technology) και ήταν υπέροχo.

10) Home Alone. Όταν βγήκε η ταινία δεν τύχαινε ποτέ να βρίσκομαι Μόνος στο Σπίτι (το να είμαι home alone είναι η καλύτερη κατάσταση ύπαρξης για μένα) και ζήλευα τρομερά τον Κέβιν που 'χε όλο αυτό το μεγάλο, διόροφο σπίτι, χριστουγεννιάτικα στολισμένο και γεμάτο εν δυνάμει παγίδες. [στη φωτο η ιδιωτική κατοικία που χρησιμοποιήθηκε ως το σπίτι της οικογένειας ΜακΆλιστερ. Βρίσκεται στα προάστια του Σικάγο, στην οδό 671 Lincoln Ave, και η οικογένεια που μένει εκεί έχει πια συνηθίσει τους περίεργους τουρίστες.]

11) 2001:Space Odyssey. Στο τέλος ο ήρωας ζει μια χωροχρονική αποκάλυψη και βρίσκεται στο πιο υπέροχο, μεταμοντέρνο σπίτι, φουτουριστικό αλλά ταυτόχρονα στο στυλ του Λουδοβίκου του 16ου.

30 comments:

P. said...

Αν θα έπρεπε να επιλέξω νομίζω ότι θα διάλεγα το Match Point ακόμα και αν φορτωνόμουν την Γεργία Βασιλειάδου (και είχα γκόμενα τη Scarlet). Στο σινεμά που το είδα ακούστηκε ακριβώς το ίδιο επιφώνημα θαυμασμού. Αλλά είναι σπίτι; Μου θύμησε μια αίθουσα με καναπέδες με τέλεια θέα στο Tate Modern.

Provato said...

γιάμη ποστ! μπεεεεέξελεντ! μπεεε

:-)

the goo goo mucks said...

εγώ ως dream house έχω το σπίτι του "κακού" στο "Oldboy"...Τρελαίνομαι και μόνο που το σκέφτομαι:
Νερό που τρέχει σε όλο το χώρο σε ρυάκια από μπετό (WOW), το μπάνιο που είναι αν θυμάμαι ένας κύβος μέσα στο χώρο και ανοίγει σα να σκάει, τελείως minimal αν θυμάμαι καλά και σκοτεινό, αλλά για μένα υπέροχο!!

(αν θυμάμαι καλά γιατί την είχα δει και στο cinema όταν είχε βγει..)
Her Goo-Goo Highness,
3d,
Dementing Dominatrix Princess

Anonymous said...

Το σπίτι απο το Hunger (D. Bowie, C.Deneuve, S. Sarandon)κατα προτίμηση με αυτούς μέσα.

neutrino said...

θα συμφωνησω με ματς ποιντ και το σπιτι του Τατι (καλα εγω η ηλιθια που ειχα παει οταν ρωταγες; απροσεκτη στα πιο σημαντικα παντα). επειδη εγω ειμαι σεμνη και ταπεινη, θελω το υπεροχο μικρο αισθησιακο χαμοσπιτο του "In The mood for Love", και να μου το διακοσμησει ομως ο Γουονγκ Καρ Γουαι.

marl(t) said...

βασικά δεν είναι ένα απλό πολυβολείο αυτό στην Περιφρόνηση του Godard αλλά η περίφημη/περιβόητη Casa Malaparte της οποίας η ιστορία εμπεριέχει μπόλικα στοιχεία ενδιαφέροντα σε ο,τιδήποτε άλλο εκτός από αρχιτέκτονες...Το προάστιο του Chicago λέγεται Evanston και γυρίζονται τακτικά ταινίες εκεί μιας και θεωρείται ιδανικό - ψιλοπλούσιο αλλά όχι δήθεν, ωραία πάρκα, καλά σχολεία, το γνωστό Northwestern που είναι κάτι σαν το Harvard των Μεσοδυτικών ΗΠΑ. Το highlight βέβαια είναι πως είναι δικό μου hometown. Α, και του John Cusack...

The wise Aineolach said...

perusi eixa gnwrisei ena paidi sto londino k kaname parea.autos genika itan poli koinwnikos k ekane me polu kosmo parea.eixe meinei gia xristougenna londino kai otan girisa sizitousame pws perase ktl...kai mou leei to eksis: xristoug psiloxalia alla prwtoxronia teleia.eixe brethei mesw enos filou tou filou se ena spit i alla matchpoint.mou leei paizei na itan k to idio.oloi oi kalesmenoi apla eixan piasei mia thesi sti tzamaria...

ena allo spiti pou mou ekane tromeri entipwsi einai apo mia agnwsti sxetika tainia: "life as a house" me kevin kline.mia mikri ksilini monokatoikia sto xeilos tou gremou kai apo katw olos o wkeanos.aksizei na dei kaneis tin tainia mono k mono gia na blepei to spiti me background to apeiro...:)

Sleeper in Metropolis said...

Να αναφέρω και την κατοικία Lovell, μοντερνιστικό μανιφέστο, πρωτοπόρο της προκατασκευής και της χρήσης μεταλλικού σκελετού σε κτίριο τέτοιας κλίμακας, έργο του Richard Neutra το οποίο εμφανίζεται στο L.A. Confidential. Αν ενθυμούμαι καλώς είναι το σπίτι του κακού. Οι χαράξεις της πόρτας στην οποία ορμάει ο Ράσελ Κροού και τελικά την σπάει είναι σκέτο ποίημα! :) Όχι ότι στην ταινία παίζει κανένα ρόλο για να συγκρατήσει το Ράσελ αλλά λέμε τώρα...

Alkisti said...

Εγω θα ελεγα και το σπιτι απο την ταινια Hostage με B.Willis αλλα μολις διαβασα "The exterior views of Smith's lavishly appointed house were filmed at a real house in the unincorporated Topanga Canyon area, between Malibu and Los Angeles; the interior scenes were done on soundstages in Hollywood.
Επισης το Lake house ηταν καλο.
Α και το παραλιακο σπιτι στο Βασικο ενστικτο μου αρεσε πολυ.
Sorry που οι ταινιες ειναι χαλια, αλλα τα σπιτια πολυ καλα...:)

enteka said...

τέλεια σχόλια!
να ευχαριστήσω και πάρα πολύ για τη βοήθειά της αυτήν που εμπνέυστηκε το ποστ!
α μπα; you rule!

Anonymous said...

Θυμάται κανείς το σπίτι της Γκουίνεθ Πάλτροου και του Μάικλ Ντάγκλας στο Perfect Murder;

ξενιτεμένη said...

match point dagkoto!

alla episis

i spitarona tou bill (kai mi rotisete poiou bill!)

to ksilino spitaki me thea ti limni stous erastes tou arktikou kiklou

to spiti tis julia roberts sto closer

to spitaki sti formentera sto lucia y el sexo

kai tosa alla!
poli oraio post, evge!!

Idάκι said...

Συγνώμη αλλά ξεχάσατε το σπίτι της Κίκα του Αλμοδοβάρ - ο παράδεισος των πολυχρωμικών ;)

Πάντως τα σπίτια που διαλέξατε είναι κορυφή και ζηλεύω ζηλεύω!!!!

Τις καλησπέρες μου.

oni said...

Ti wraio post! Den exw dei to match Point, alla twra to spiti ayto me prokalei na to parw se DVD na to dw ap oles tis pleyres! Ti yperoxo! Logikotatos o 8aymasmos tou koinou :P Otan ginw megalos k tranos 8a paw na to agorasw LOL

Anonymous said...

πω πω πόσα σπίτια δεν είχα σκεφτεί!!
enteka: (κοκκίνισα)

m.hulot said...

call me please! δεν βρίσκω το τηλέφωνό σου...
mhulot@otenet.gr

Wrong Guy said...

Eyes wide Shut
To spiti toy zeygous einai poly urban me varia xromata, xamilous fotismous, oti prepi na se xekourazi apo ti voi tis polis.
to eida pris posa xronia kai akoma to thimame olokathara!

χλωροφύλλη said...

Ωραίο!

Ολα τα σπίτια στις ταινίες του Γούντυ Αλλεν είναι καταπληκτικά.

Το μικρό σπίτι στο λιβάδι

Το σπίτι των Ουόλτονς

Το σπίτι στη Γλυκιά Συμμορία

Το σπίτι στο Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι

enteka said...

:):)

a female Darcy said...

opos katalaves ena post den einai arketo. sto epomeno(an ftiaxeis) kalitera na mazepseis ena soro protaseis kai meta na mas afiseis na psifisoume... :P

Cle Petridou said...

Εξαιρετικό το ποστ αυτό, μου θύμισε όψεις που νόμιζα ξεχασμένες
και στέκομαι περισσότερο στο Mepris toy Jean Luc Godard με αυτό το τέλειο σπίτι. Θυμάμαι όταν το είδα, πριν 25 χρόνια και βάλε, είχε επηρεάσει πολύ στις σπουδές αρχιτεκτονικής που έκανα τότε.
Αλλά και τα σπίτια και οι λεπτομέρειες του Jacques Tati άφησαν κάτι επάνω μου, άσε που τον Τατί τον θεωρώ μεγαλοφυΐα.
Το… χειροτερότερό μου είναι αυτό το μετμοντέρνο της Οδύσσειας του διαστήματος.

φιλιά

Anonymous said...

to spiti tou tyler sto fight club to egrapse kaneis?

H mono se mena exei meinei kollimeno sto myalo to xarxalo?

mauve said...

Αχ τι ωραίο post! Και μετά από καιρό ένα comment κι από μένα.

Το #1 οπως ειπώθηκε από τη maroulitaaa είναι η casa malaparte στο Capri του Ιταλού Ρασιοναλιστή Αρχιτέκτονα Adalberto Libera. Λέγετε ότι τελικά το σπίτι έχτισε ο ίδιος ο Malaparte, αλλά το αρχικό concept της οροφής και του τρόπου που στήθηκε πάνω στο βράχο είναι όλο του Libera.

ο Tati (σχετικά με το #5 - Playtime) έχτισε αυτή την πόλη όπου τα αεροδρόμια είναι ίδια με τα νοσοκομεία (sequence αρχής της ταινίας), τα κτίρια γραφείων είναι απρόσωπα blocks, και τα σπίτια κυριολεκτικά διαφανή για να σχολιάσει την μετάλλαξη του μοντέρνου κινήματος. Εξαιτίας των πολυέξοδων σκηνικών, ο Tati χώθηκε στα χρέη και νομίζω ότι δεν γύρισε κι άλλη ταινία μετά από αυτή.

Και 3-4 alternatives:
-. To εσωτερικό στο διαμέρισμα του μεγάλου αρχηγού στο Blade Runner που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η villa miniatura του FLW (Frank Lloyd Wright).

-. Η σκάλα και το φόντο (σιδηροκατασκευή με τύπου υαλότουβλα), καθώς κι όλο το κτίριο (μοντέρνο) του κακού στη ταινία Black Cat.

-. Η ταινία the cabinet of Dr. Galigari και τα σκηνικά του Poelzig για την ταινία Golem του Wegener.

-. Οι ταινίες The Fountainhead του 1949, The Belly of an Architect (1984) και Aeonflux του 2006.

και βέβαια τα Malin Residence ("Chemosphere") στο Body Double και Elrod Residence στο Diamonds are forever του τεράστιου John Lautner.

Α μην ξεχάσουμε και το all times favourite κτίριο του ελληνικού κινηματογράφου κυρίως στα έγχρωμα της δεκαετίας του '70 - Βίλλα Καζούλη

enteka said...

:)

[mauve, εξαιρετικές οι πληροφορίες. νομίζω ότι είχα κάπου δει φωτογραφίες της Βίλλας Καζούλη, όπως είχε χρησιμοποιηθεί σε διάφορες '70s ταινίες. Μήπως τυχόν έχεις κάποια φωτογραφία;]

mauve said...

Έχω τραβήξει φωτογραφίες πριν τον διαγωνισμό που είχε γίνει (1995 περίπου-Ο πρώτος διαγωνισμός μελετο-κατασκευή - δημιούργημα ως concept του Λαλιώτη για να αποφύγει τις ενστάσεις των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που κατ' ουσίαν ήταν μειοδοτικός διαγωνισμός και ελάχιστα ένοιαζε την επιτροπή η αρχιτεκτονική λύση - γι' αυτο και χρησιμοποιήθηκε/τε στις επισκευές/αναπαλαιώσεις κλπ κλπ). Αυτές οι φωτογραφίες έχουν κάπου εξεφανιστεί. Έδειχναν και το εσωτερικό μαυρισμένο από την τελευταία φωτιά που είχε ξεσπάσει. Αν τις βρω θα σου στείλω αγαπημένε enteka :-)

Από τις ελληνικές ταινίες πάντως θυμάμαι και τον Κούρκουλο αλλά και τον Σπυρο Καλογήρου να παίζουν μέσα στη Βίλλα Καζούλη. Και κάτι να έχει να κάνει με γερμανούς η υπόθεση.

enteka said...

να 'σαι καλά!

Anonymous said...

Άργησα, αλλά ας προσθέσω και εγώ 2 από τα αγαπημένα μου, μιας και δεν είδα και καμιά αναφορά στον ελληνικό κινηματογράφο
Το σπίτι της πρώτης σκηνής στο "Μ'Αγαπάς" του Πανουσόπουλου και αυτό στην ταινία "Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας" του Παναγιωτόπουλου.

Anonymous said...

i would suggest an p;ianetai bebaia ..apo to theatriko sleuth:))thimitheite atmosfaira esoterika kai eidika ti skini me ta kosmimata sthn krebatokamara..

Anonymous said...

epishs to spiti apo th lewforo ths dysews tou Billi Wilder einai kataplhktiko!

Anonymous said...

Καλησπέρα!

Μηπως γνωρίζει κάποιος που βρίσκεται η βίλλα στην οποία γυρίστηκε η ταινία ''Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας'' (1978) του Παναγιωτόπουλου;

Ευχαριστώ!