Tuesday, May 02, 2006

Έντεκα (πράγματα που μ' αρέσουν στο ελληνικό Ίντερνετ)

1. Το υλικό που υπάρχει στο Ανθολόγιο αναγνώσεων από τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (από ραδιοφωνικά και άλλα αρχεία) εκτός από πολύτιμο είναι και δυσεύρετο. Διαβάζουν κείμενά τους οι Εγγονόπουλος, Εμπειρίκος, Ιωάννου, Σαχτούρης, Χειμωνάς κ.α.

2. Το φοβερά απρόβλεπτο site του ηθοποιού
Θάνου Σαμαρά, γιατί είναι σχεδιασμένο τέλεια κι έχει τα πιο απίθανα links.

3. Το πολύχρωμο site του Φλωρινιώτη. Είναι προσωρινά (ελπίζω) offline, όταν όμως το πετυχαίνεις χορταίνεις κιτς εξώφυλλα δίσκων και απίθανα sound bites πασπαλισμένα με φιλοσοφικές ρήσεις του καλλιτέχνη.

4. Διάφορες σελίδες με webcam σε πόλεις της Ελλάδας. Βάζω συχνά την κάμερα στην πλατεία Κομοτηνής και την αφήνω να παίζει, ταξιδεύοντας στον χωροχρόνο.

5. Στο in.gr έχει μια σελίδα με τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της ημέρας. Με ξετρελαίνει το αρχείο που φτάνει μέχρι το μακρινό 1999. Βάζω ημερομηνίες κλειδιά, όπως το Μιλένιουμ, περιόδους εκλογών (και κυρίως τις Δευτέρες μετά τις εκλογές), Eurovision κλπ και πάντα εκπλήσσομαι (ευχάριστα ή δυσάρεστα).

6. Μια μεταφορά ξένου site στην ελληνική πραγματικότητα, το scepdic.gr είναι ο παράδεισος του σκεπτικιστή συνομωσιολόγου. Είναι ένα τέλειο λεξικό που απομυθοποιεί εκατοντάδες μεταφυσικά και παραψυχολογικά φαινόμενα και δοξασίες - σε καμία περίπτωση όμως δεν αφαιρεί την λογοτεχνική τους αξία.

7. Δεν έχω προσέξει και πάρα πολλές καλοφτιαγμένες σελίδες για τα εικαστικά (σχόλια και προτάσεις ευπρόσδεκτα) μ’ αρέσει όμως πολύ το virtual tour της έκθεσης Monument To Now στο ομώνυμο site, ίσως γιατί μου είχε αρέσει πολύ η έκθεση ή ίσως γιατί είχε τόσο ήλιο.

8. Το ξεχασμένο site στο Geocities για την Πάολα (όχι την στρίπερ του Survivor2.) Αποπνέει μια αρχοντική νοσταλγία. Διάβασα με ενδιαφέρον όλα τα αποκόμματα που την αφορούν με quotes από Βέλτσο, Τσαγκαρουσιάνο, Ν. Δήμου, Β. Βασιλικό, Θ. Αλεξανδρή καθώς και το χρονικό των εκδοτικών –και άλλων- περιπετειών της μέσα από τις εφημερίδες της εποχής.
[απόσπασμα από τα Νέα 1979] Οι "τραβεστί" έκλαιγαν και αθωώθηκαν.
ΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ξεσπούσε συχνά σε γέλια. Οι δικαστές του Τριμελούς ήταν φανερά οργισμένοι. Πολλοί από τους ακροατές φανερά πικραμένοι. Ορισμένοι από τους 8 κατηγορούμενους "τραβεστί" έκλαιγαν… Και η κατηγορία με την οποία τους μάζεψε η "κλούβα" στην Συγγρού ο τίτλος της χθεσινής τραγωδίας: - Απόπειρα παρά φύσιν ασελγείας εκ λόγων κερδοσκοπίας… Διαμαρτυρήθηκαν: "Είμαστε καλλιτέχνες χορευτές" είπαν. Και παραπονέθηκαν: "Μας φωνάζουν σύκα, καρύδια. Γιατί κύριε Πρόεδρε? Αφού έτσι αισθανόμαστε, τι να κάνουμε? Γυναίκες νιώθουμε"… Και το δικαστήριο τους αθώωσε γιατί η νομοθεσία στο σημείο αυτό είναι ελλιπής.

9. Δεν έχω δει ακόμα την ταινία, το site όμως της Αληθινής Ζωής είναι ό,τι πιο δημιουργικό, interactive και καλαίσθητο είδα τελευταία. Ξεφυλλίζεις ένα εικονικό περιοδικό, απαντάς σ’ ένα κουίζ που σου αποκαλύπτει το χαρακτήρα σου και βλέπεις μια flash εφαρμογή με την υπόθεση της ταινίας δοσμένη με τον πιο cyberεικαστικό τρόπο.

10. Το τέλειο με το ADSL είναι ότι μπορείς να κατεβάζεις χίλια πράγματα και να ακούς ταυτόχρονα και ραδιόφωνο. Οι αθηναϊκοί rock, red, best, εν λευκώ, ο 88μισό της Θες/νίκης, ο xfm και το radio 1 του Λονδίνου, το Fritz του Βερολίνου και άπειρα online radios με chill out είναι για μένα η καλύτερη παρέα.

11. Ελληνικά blogs. Εθιστικά όσο και τα ριάλιτι. Είναι πολλά αυτά που διαβάζω και πηδώντας ανάμεσα στα διαφορετικά θέματα και στυλ νιώθω σαν αναγνώστης ενός customized περιοδικού. Μ’ αρέσουν: Fantastic 80's, Μ. Hullot, W.D.Y.S. Look Like, old boy, naftilos, future now, iblog, arxediamedia, screenwriting, nylon, provato, retroblog, nanakos, vita moderna, μούτρα, Γ. Πετρίδης, Manifesto, King of the Mountain κ.α.

2 comments:

Anonymous said...

This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
»

revqueer said...

Ώστε από εδώ ξεκίνησαν όλα ε;

Από τότε είχε φανεί πάντως πως είχες potential!!