Tuesday, October 24, 2006

Εντεκα (θέματα που διάβασα στο περιοδικό Βαβέλ - Ιανουάριος 1983)

Έχω παλιά περιοδικά που τα είχα πάρει όταν βγήκαν ή τα βρήκα στην ανακύκλωση, ή τα αγόρασα από παλαιοπωλεία. Πρώτη φορά όμως κατέβασα ένα παλιό τεύχος περιοδικού από το Ίντερνετ [blue-whitegt].

babel33-01
Βαβέλ, τ. 33, Ιανουάριος 1983, δρχ 100

1) Γράφει στο εξώφυλλο: ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Στο editorial διευκρινίζεται: «Αλλά μην ξεγελιέστε από τον τίτλο. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Επειδή όμως φαντάζει έτσι προοδευτικός και ανανεωτικός μας φάνηκε πως μπορεί να μας βγάλει απ’ την αμηχανία του πώς να αναγγείλουμε αυτό το τεύχος». Άλλα θέματα του editorial: η άνοδος του δολαρίου και η αύξηση στις τιμές των άλμπουμ της Βαβέλ, τα περιεχόμενα του τεύχους και η ανακοίνωση του επόμενου τεύχους που θα γιορτάζει τα 3 χρόνια Βαβέλ.
2) Τα κόμικς των πρώτων σελίδων: Σελίδα Quino. Πελάτης σε κατάστημα. /// Σελίδα Mordillo. Μια απρόβλεπτη προσσελήνωση. /// Δύο σελίδες Feifer: Παιδί που προσπαθεί να γιατρέψει την κατάθλιψη του πατέρα του (1) και ευτυχισμένη κυρία που βρήκε το νόημα της ζωής (2).
3) Πολύ ενδιαφέρον κείμενο με τίτλο That’s Art του Α. Ευδαίμων. Με αφορμή όσα έγραψε ο Γιάννης Τσαρούχης στο προηγούμενο τεύχος (στο οποίο ο ζωγράφος προλόγιζε τα κόμικς ενός νέου σκιτσογράφου), αναλύεται η εικαστική πλευρά των σύγχρονων κόμικς.
4) Δύο ιστορίες του Δημήτρη Παπαιωάννου (του γνωστού). Μπούτια κλπ και Τριχόπτωσις και Φαντασία.
5) Διαφημίσεις: [1, 2, 3, 4, 5] Οδός Πανός, εκδόσεις, bar, βιβλιοπωλεία, Cat Computers (Ιπποκράτους 57, δεν είμαι σίγουρος τι πουλάει), φαλλικό ολοσέλιδο για το βιβλίο του Ν. Πλατη («For Supermen – Ήτοι το εγκόλπιον του καλού μαλάκα»), βιβλία κόμικς (Γ. Ιωάννου, Α. Καλαμάρας), και ολοσέλιδη διαφήμιση Μαφάλντα.
babel33-26
6) Η πρώτη (δοκιμαστική) εμφάνιση της στήλης ‘Αεροπλανάκι’. Ανάμεσα στις ειδήσεις και τα σχόλια ξεχωρίζω το κράξιμο των mainstream περιοδικών της εποχής στην τρίτη σελίδα: «Τα περιοδικά ποικίλης ύλης μετά τον ανταγωνισμό τους για το ποιο θα εξασφαλίσει την «αρσενικοποιημένη» Βουγιουκλάκη στο εξώφυλλό, μετράνε τις δυνάμεις τους και σ’ έναν άλλο τομέα. Τα κόμικς! Άρχισε ο Ταχυδρόμος με την Μπλανς Επιφανι. Έπεσε ηρωικά μαχόμενη, δολοφονημένη από το λέττερινγκ και την κακή μετάφραση. Υπεύθυνος του πρώτου εγκλήματος άγνωστος (το τέλειο έγκλημα!). Του δεύτερου η κυρία Έλενα Ακρίτα. Η οποία όλως πρωτοτύπως μετέφρασε τον σκιτσογράφο Pichard σε Ρισάρ. Και μετά διαμαρτυρήθηκε για τις μεταφραστικές ανοησίες της τηλεόρασης.» Επίσης σχολιάζονται αρνητικά το τύπωμα της Πωλέτ στον Ταχυδρόμο («Παγκόσμιο Βραβείο Χειρότερου Τυπώματος… κατάφερε να εξαφανίσει όλες τις λεπτές γραμμές!»), η μετάφραση του Άρη Δαβαράκη για την Bretecher και η Φελίνα του περιοδικού Ένα («που δεν μοιάζει με κανένα… Κόμικ τρίτης κατηγορίας και καλά να πάθει»!)
7) Πρωτοχρονιάτικο Δώρο: του Ηλία Κουρτέση. Γιορτινή σουρεαλιστική ιστορία. [απόσπασμα]
8) Copi – Ιστορία «Η Αυριανή Λέσβω». [1, 2]
9) Δισέλιδο Electron του Γρηγόρη Εμμανουήλ. [1, 2]
10) Αλληλογραφία [1, 2] : Οι αναγνώστες ζητούν περισσότερο Quino, διαμαρτύρονται για την τιμή του Heavy Metal («370 δρχ. ούτε Penthouse να ‘τανε») και αναρωτιούνται αν πέθανε ο Reiser.
11) Edika: Πελάτης σε σουρεαλιστικό εστιατόριο. [αποσπάσματα 1, 2]. Επίσης στην τελευταία σελίδα, κλείσιμο του περιοδικού με τέλειο κόμικ πάλι Edika. babel33-84

10 comments:

An-Lu said...

Αχχχχ! Μορντίλο!!!! Όλα μου τα ντοσιέ στη β΄γυμνασίου ήταν με Mordillo και ΤΙΠΟΤΑ άλλο!!!! ;-)

ralou said...

Ημουν και εγώ εκεί να χτυπιέμαι για τον Quino!
Ακόμα χτυπιέμαι για να πω την αλήθεια (όχι τόσο για Μαφάλντα όσο για τα μονοσέλιδα χωρίς λόγια)
Με το σταγονόμετρο πια σε ένθετα εφημεριδας.
Και Reiser βεβαίως και Edika και Copi με τις καθηστές φιγούρες του και Crepax -η Βαλεντινα του μοναδική-

Απαπα! πότε πέρασαν 23 χρόνια!

ci said...

Wow! Κορτο Μαλτεζε στο αεροπλανάκι!!!
Αυτό κι αν είναι σουβενίρ:))

Artanis said...

ΠΩ ΠΩΩΩΩΩ!
Τα παιδικά μου χρόνια!
(Ήταν η προαγωγή μου από το προηγούμενο στάδιο της Κάντυ-Κάντυ...)

Λύσιππος said...

Edika!

azrael said...

Εμένα μου άρεσε η Μαφάλντα.

Θυμάμαι που σιχαίνονταν τη σούπα , αλλά το αδερφάκι της την λάτρευε!!

"Θουπίτσα, Θουπίτσα , Θουπίτσα!!" ο μικρούλης και νααααα ξερατά η Μαφάλντα!!

...ααααχ τα έητις (again!)

enteka said...

ωραίο δεν είναι; στο σάιτ που ανέφερα έχει κι άλλα πολλά τεύχη βαβέλ απ' την πρώτη της περίοδο
:)

Unknown said...

ρε παιδιά μόλισ βρήκα το site τυχαία.Είμαι στο Βερολίνο και η Βαβέλ μοθ λείπει τόσο που την ψάχνω παντού. το 83 ήμουν μικρός αλλά από το 90 (θλιβερό ε?) την αγοράζω συνέχεια (ακόμα και αν μου κόστισε κάποια ειρωνικά σχόλια στο στρατό). Γεμίσατε ευχάριστα το βράδυ μου. Παρεμπιπτόντως ο Κωστάκης ο Ανάν αποτελεί την προσωπική μου αδυναμία

enteka said...

πεθαίνω για κωστάκη ανάν. πεθαίνω!

Anonymous said...

Όπως έψαχνα για Πωλέτ του Pichard (μην τυχόν και πουλιέται ακόμα πουθενά... yeah right...) έπεσα εδώθε και είπα να αφήσω ένα στίγμα για το greekcomics.gr

Όποια ψυχή εξιταρίστηκε με τη περιγραφή της βαβέλ, όλο και κάτι το ενδιαφέρον θα βρει και από κείθε ;)