Tuesday, October 17, 2006

Έντεκα (πρόχειρα σχόλια για τις εκλογές)

[αν κρίνουμε απ' τα χέρια στα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας, όλοι νίκησαν - ακόμη και το κοριτσάκι που άλλαξε τη ζωή του Αλιάγα]
9_b58_b

1) Ο Χάρρυ Κλυνν δεν βγήκε. Επανεκλογή Οικονομίδη με 16.880 ψήφους (45%) – Χάρρυ Κλυνν 14.302 (38%).
2) Δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι η μη υποστήριξη του (σπουδαίου) Μπουτάρη (και η καθυστερημένη υποψηφιότητα Αράπογλου) ήταν ασυγχώρητη. Επίσης: Αμάν αυτή η αντιπολίτευση στην Θεσσαλονίκη, όλοι ξεχωριστά ήθελαν να κατέβουν! Και τώρα, απ’ ό,τι ακούγεται θα πάει σύννεφο το λευκό και το άκυρο στο β’ γύρο, κυρίως απ’ αυτούς που έλεγαν ότι ήθελαν να διώξουν τον Παπαγεωργόπουλο.
3) Είναι αλήθεια ότι η Τριφύλλη έσκισε σε σταυρούς; Διαβάζω ότι πρώτη στο ψηφοδέλτιο του Κακλαμάνη βγήκε η κόρη του Έβερτ (Αλεξία), ενώ στου Φασούλα πρώτη η Βαρόνη Βίκυ!
4) Για τον Ψωμιάδη και τον σκύλο της Πλατείας Αριστοτέλους [αντιγράφω απ’ τον Σ. Τσιτσόπουλο – athens voice]: Το πλάνο ήταν αμείλικτο. Ο νομάρχης Παναγιώτης ξέροντας πως η κάμερα γράφει και προφανώς για να κερδίσει και καμία φιλοζωική ψήφο επιχείρησε να τον χαϊδέψει. Ο κοπριτάκος αγριεύτηκε και τινάχτηκε γαβγίζοντας. Γέλασα με την ψυχή μου. Μπορείς να ξεγελάσεις τους ανθρώπους, όχι όμως και τα ζώα.
5) Τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά: αυτό ήταν το πιο γρήγορο ποστ στο Μόνιτορ αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit-polls. [από το Σκέφτομαι, … άρα υπάρχω]
6) Ένας φίλος πήγε στην Κατερίνη για να ψηφίσει. Ξυπνάει με χανγκόβερ λόγω κραιπάλης, και στο παραβάν ξεχνάει τα ονόματα που έπρεπε να ψηφίσει. (Του τα είχαν πει οι γονείς του ώστε να ψηφίσει τους υποψήφιους του Πασόκ). Βλέπει τα ονόματα υποψηφίων Νομαρχών και Δημάρχων και δεν του θυμίζουν τίποτα, πόσο μάλλον τα ονόματα των συμβούλων τους οποίους έπρεπε να σταυρώσει. Σταυρώνει έναν συνονόματό του (θεωρώντας ότι είναι συγγενής) για το δήμο ρίχνοντας το αντίστοιχο (άγνωστό του) ψηφοδέλτιο. Στην Νομαρχία είναι πιο προσεκτικός, για να είναι σίγουρος ότι δεν θα ψηφίσει Ν.Δ. κατά λάθος, ρίχνει λευκό. Βγαίνοντας τον ρωτάει τηλεφωνικώς ο μπαμπάς του τι ψήφισε. Απ’ ό,τι φαίνεται ο υποψήφιος σύμβουλος με το ίδιο επίθετο με τον φίλο μου δεν είναι συγγενής του, αλλά γνωστός ακροδεξιός της περιοχής που κατέβαινε με την ΝΔ. «Και στην Νομαρχία;» «Λευκό». Μου τα διηγήθηκε τηλεφωνικά ο Χ. καταλήγοντας, «τρελάθηκε που ψήφισα τον δεξιό δήμαρχο αλλά με το που του είπα 'στη Νομαρχία λευκό' μου έκλεισε το τηλέφωνο!»
7) Αποτελέσματα στα κανάλια: τι φριχτός πονοκέφαλος! Τι βαβούρα, τι πλήθος μαζεμένο. [Επίσης: εγραψε ο Άνεμος: Μετράει κανείς τα "λουλούδια" που κάνουν παρέλαση από τα κανάλια απόψε; Τι Ρεγκούζας, τι Τσιτουρίδης, τι Κεχαγιόγλου, τι Μαντούβαλος! Μόνο ο Γιοσάκης, ο Πανάγος και ο Βαβύλης δεν πέρασαν (ακόμη!)]
8) Δεν έχει ξαναγίνει! Το Star είχε lifestyle αποτελέσματα. Παράθυρα με: Λαμπίρη, Λιβανίου, Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, Λιάγκα, Πυριόχο. Την παράσταση κατά τη γνώμη μου έκλεψε αυτή η περίεργη του Gala, η Μαρία Σταματέρη που την είχαν φέρει και σαν ειδικό να μιλήσει για τις εκλογές. «Εσύ Μαρία Σταματέρη, ψήφισες;» ρωτάει ο Λιάτσος. «Εεε…» λέει αυτή ναζιάρικα. «Εεε, όχι.» «Όχι;! Γιατί;» «Εεε, να.. δεν πρόλαβα… έλειπα κι ήρθα κατ’ ευθείαν στο στούντιο»!
9) Την βουλευτική έδρα του Κακλαμάνη παίρνει η πρώτη επιλαχούσα Μάρω Κοντού[!]
10) Μετά την ψηφοφορία, καθώς απολαμβάναμε τον ήλιο τρώγοντας έξω, σκέφτηκα ότι δεν θα 'ταν κι άσχημο να υπάρξει και β’ γύρος για να ξαναβρεθούμε την επόμενη Κυριακή και πάλι στην Καλαμαριά –τέτοιες καλές ευκαιρίες για οικογενειακές εξόδους σπανίζουν.
11) Σχολεία – εκλογικά κέντρα. Πηγαίνοντας να ψηφίσω σε ένα άγνωστό μου σχολείο, πέρασα κι απ’ το παλιό μου δημοτικό. Μιας και ήταν ανοιχτό και γεμάτο κόσμο, υποκρίθηκα τον ψηφοφόρο και μπήκα μέσα. Πρέπει να ‘χουν περάσει πάνω από 15 χρόνια.
Διάφορες σκηνές απ’ το παρελθόν με χτυπούσαν κατακέφαλα κι ένιωσα 80 χρονών: εδώ ήταν η κούνια, εδώ οι βρύσες που όποιος καθυστερούσε να πιει τον φωνάζαμε νεροφίδα, εκεί το εγκαταλελειμμένο τρομαχτικό σπίτι που πήρε φωτιά. Μπήκα στην εποχή, μόνο οι παραισθήσεις μου έλειπαν!
Όμως, πόσο μικρότερα μου φάνηκαν όλα αυτή τη φορά. Αυτή ήταν η τεράστια αυλή; Πώς συρρικνώθηκε έτσι το υπέροχο κυλικείο που έπαιρνα τα σάντουιτς με λουκάνικο; Τι χαμηλά ταβάνια, τι μικροσκοπικές αίθουσες! Κάθισα πολύ ώρα εισπνέοντας αλλόκοτα πανοραμικές εικόνες της παιδικής ηλικίας, κι έγινα ξανά αυτός που υπήρξα.
Θυμήθηκα, -καλύτερα ένιωσα-, όλη την καθημερινότητα, ό,τι έκανα κι ό,τι αισθανόμουν τότε, τις μουσικές εκπομπές στην τηλεόραση, τα τρεχάματα, το Εμείς κι ο Κόσμος, τις σειρές, τα παιχνίδια, τα περιοδικά, τις γεύσεις, το ‘προσοχή-ανάπαυση’, την προσευχή, το συγκρότημα με την ξαδέλφη μου, τους φίλους, την μαθητική εφημερίδα, τις εκδρομές στις αμυγδαλιές. (…) Ήταν μια τέλεια εποχή. Και για πρώτη φορά ένιωσα αυτήν τη ‘συνέχεια’ στη ζωή μου: δεν μου ήταν πια τόσο άγνωστος ή τόσο μακρινός ο μικρός Α., αυτός ο μικροσκοπικός πρόγονός μου. Βγαίνοντας απ’ το σχολείο ένιωσα μια ακατανίκητη ευφορία. Δεν προσπάθησα να την αναλύσω, ήξερα πάνω-κάτω το λόγο της. Τέλεια εποχή τότε – τέλεια εποχή τώρα.

11 comments:

enteka said...

Οι διάσημοι συχνά έχουν καλλιτεχνικά επίθετα, εύηχα ως επί το πλείστον. Μόνο στο στρατό και στις εκλογές συνειδητοποιεί κανείς ότι, ναι, ο περισσότερος κόσμος δεν λέγεται Γεωργιάδης και Παπαδόπουλος.
Ένα, κάπως ανώριμο, παιχνίδι είναι να επιλέγεις τα πιο παράξενα και ασυνήθιστα επίθετα απ'τα ψηφοδέλτια. Να μερικά από προχτές:

1) ΤΟΥΡΤΑ ΜΑΡΙΑ
2) ΜΑΛΑΚΑΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
3) ΑΓΓΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4) ΜΠΕΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
5) ΦΩΝΑΖΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
6) ΧΑΤΖΗΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΥΜΕΩΝ (όντως σε αριστερό ψηφοδέλτιο)
7) ΧΟΡΟΣΚΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
8) ΖΩΛΑΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
9) ΠΕΣΕΞΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
10) ΣΟΥΣΟΥΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
11) ΚΑΥΧΙΤΣΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
[+1: ΖΛΑΤΑΝΟΥ ΦΕΡΡΕΙΡΑ ΜΠΑΡΜΠΟΣΑ ΦΛΑΒΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΕΛ]

philos said...

Σε ευχαριστώ και οφείλω να πω ότι και σύ με εξέπληξες με την παρατηρητικότητά σου!
Απο μικρό παιδί μες το χώρο των δημοσκοπήσεων και των exit polls που δεν κόβεται εύκολα η ρημάδα η συνήθεια...
;)

Anonymous said...

Έντεκα, δεν είδες και κάποιον ΑΡΧΟΛΕΩΝ ΑΡΤΕΜΙΟ από ένα χωριό στα Χανιά :-P

enteka said...

καλό κουράγιο σ' όλους μας

[όλα τα αποτελέσματα εδώ ]

Anonymous said...

αχ πόσο πόσο πόσο θέλω να σχολιάσω αυτό που έκανε ο φίλος σου (#6) αλλά δυστυχώς δε μπορώ.. (βλέπε και το χτεσινό μου post) πάντως από το εξαιρετικό σου σημερινό 11ρι κρατάω τις 3 τελευταίες λέξεις

YO!Reeka's said...
This comment has been removed by a blog administrator.
urbane71 said...

Υπέροχο-υπέροχο-υπέροχο! Ειδικά το (11) και ο επίλογος μπαίνουν στην (μελλοντική) ανθολογία σου, αν μου επιτρέπεις:) Και πόσο σε καταλαβαίνω για το (10)!
Την Κυριακή σκεφτόμουν να ανεβάσω ένα post για το πόσο μου αρέσει η φάση των εκλογών (!) και τώρα στεναχωριέμαι που δεν το έκανα - λίγο βαρέθηκα, λίγο ότι βρίσκομαι σε έξαψη όλη τη συγκεκριμένη μέρα, όχι πάντα για τους λόγους που κάποιος (φυσιολογικός άνθρωπος) μπορεί να φαντάζεται.
ΥΓ. Κλασική αριστερή σκέψη: προκειμένου να μην βγει Πασόκος, καλύτερα λευκό ή άκυρο. Αθάνατη ελληνική αριστερά! (Αν και μεταξύ μας, πολύ αχώνευτη κι αυτή η Αράπογλου, κάθε φορά στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ ψωνίζει από σβέρκο).

cobden said...

Η βραδιά της Γιουροβίζιον , η βραδιά των εκλογών και γενικά ότι έχει αγωνία για το αποτέλεσμα, είναι τα καλύτερα μου, από τότε που ήμουν παιδί!Πάντα θεωρούσα πολύ περίεργους και πολύ βαρετούς όλους αυτούς που προτιμούσαν εκείνο το βράδυ να βγουν έξω ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να συγκεντρωθούν οικογενειακώς ή με φίλους στο σπίτι τους, να παραγγείλουν ή να ετοιμάσουν φαγητό , να παρακολουθήσουν και να σχολιάσουν τα αποτελέσματα μέχρι πρωϊας!Σαν γιορτή!
Δυστυχώς φέτος δεν τις χάρηκα αυτές τις εκλογές!Ήμουν δικ. αντιπρόσωπος και μέτραγα σταυρούς μέχρι τα ξημερώματα!Δεν υπάρχει πιο κουραστικό πράγμα!

CutiesCabs said...

Enteka you're a bonafide hit.
Σε βλέπω στο επόμενο μεταμοντέρνο free press να αναλαμβάνεις στήλη με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις υπόλοιπες.

polikarpos said...

λοιπόν θα συμφωνήσω απόλυτα με τον/την cutiescabs, και επίσης να προσθέσω ότι λέμε, λέμε, και ξαναλέμε για την θεσσαλονίκη και για σκοταδισμούς κλπ κλπ, και δεν κοιτάμε τα χάλια μας με την βαρώνη (όχι την τζίνα-την άλλη) και την μπόκοτα (!!!!) στον πειραιά, εμείς οι προοδευτικοί και σκεπτόμενοι χαμουτζήδες...
τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς.

Tertuliano Máximo Afonso said...

Πολύ ωραία τα σχόλια σου για τις εκλογές.
Το καλύτερο όμως αυτών των εκλογών ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα του Καρατζαφέρη. Το διάβασα μια μέρα στην Αριστοτέλους και γελούσα μόνος μου ασταμάτητα στο δρόμο. Για το κυκλοφοριακό λέει θα άνοιγε ολόκληρη σήραγγα στον Χορτιάτη για να φέρει πιο κοντά τη Θεσσαλονίκη με τη Θράκη! (Εδώ μια τρύπα του μετρό δεν μπορούμε να ανοίξουμε ολόκληρη σήραγγα στο Χορτιάτη θα ανοίγαμε...) Τα μπάζα από εκεί θα τα έριχνε στην παραλία όπου θα έφτιαχνε μια επιπλέον τεράστια λεωφόρο τεσσάρων λωρίδων παρακαλώ. Επίσης θα έστελνε τον σιδηροδρομικό σταθμό στα Διαβατά (εδώ δίπλα δηλαδή...). Θα κυκλοφορούσε το "Λαχείο Πόλεως" και φυσικά το καλύτερο, που για την καταπολέμηση της ανεργίας θα έφτιαχνε τη μασκότ της πόλης για τη δημιουργία του οποίο θα μπορούσαν να απασχοληθούν εώς και 30.000 δημότες!..
Γέλασα με την ψυχή μου!

Μέχρι που είδα τα αποτελέσματα των εκλογών...