Saturday, December 01, 2007

Έντεκα (κομμάτια απ' το Red Hot & Blue - repeat)

RedHot
Πρώτη Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids
[Επανάληψη από πέρσι]

Ήταν 1990 όταν αξιωθήκαμε επιτέλους να αγοράσουμε cd player, μετά από χιλιάδες παρακάλια. Ήταν το πρωτοχρονιάτικο δώρο μου και την επόμενη μέρα έτρεξα στο Rock 100 (ένα φοβερό δισκάδικο στη Διαγώνιο που δεν υπάρχει πια) για ν’ αγοράσω το πρώτο μου cd. Έψαξα αρκετά και πήρα το Red Hot & Blue, μια συλλογή που είχε σκοπό να αφυπνίσει τον κόσμο για το Aids. Γυρνώντας σπίτι με το λεωφορείο περιεργαζόμουν έκθαμβος το χρυσό δισκάκι, σαν να ήταν ένα πολύτιμο αντικείμενο από το μέλλον.
Σήμερα το ξανάκουσα. Μερικά απ’ τα πιο σημαντικά ονόματα της εποχής διασκεύασαν τραγούδια του Cole Porter, ο καθένας σε διαφορετικό μουσικό ύφος.
Είναι τόσο καλό όσο θυμόμουν. Και το ίδιο και τα βίντεο κλιπς. Σπουδαίοι σκηνοθέτες (Βέντερς, Τζάρμους, Μέιμπερι κ. α.) έφτιαξαν σε χρόνο ρεκόρ ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που είχε προβληθεί κι απ’ την ΕΡΤ, οπτικοποιώντας όλα τα τραγούδια της συλλογής.

Take Eleven

Neneh Cherry - I Got U Under My Skin (σκηνοθεσία Jean-Batiste Mondino)
Debbie Harry + Iggy Pop - Well Did You Evah? (σκηνοθεσία Alex Cox)
U2 - Night and Day (σκηνοθεσία Wim Wenders)
Erasure - Too Darn Hot (σκηνοθεσία Adelle Lutz)
Annie Lennox - Every Time We Say Goodbye (σκηνοθεσία Ed Lackman)
David Byrne - Don't Fence Me In (σκηνοθεσία David Byrne)
Sinead O'Connor - You Do Something To Me (σκηνοθεσία John Maybury)
Jody Watley - After You Who (σκηνοθεσία Matthew Rolston)
Tom Waits - It's All Right With Me (σκηνοθεσία Jim Jarmusch)
Aztec Camera - Do I Love You? (σκηνοθεσία John Scarlett-Davies)
Jungle Brothers - I Get A Kick Out Of You (σκηνοθεσία Mark Pellington)

(*κι ένα απ’ τα αγαπημένα μου τραγούδια απ' τη συλλογή που δεν το βρήκα σε κλιπ: Kirsty McCall & The Pogues – Miss Otis Regrets)
stop

14 comments:

m.hulot said...

kalo mina!
to agapimeno mou einai to i got u under my skin. einai kai to kalytero kommati pou exei pei i neney cherry. nomizo...

m.hulot said...

neneh

enteka said...

αυτό που λες καθώς και το Well Did you Evah ήταν τα καλύτερά μου τότε, και είναι ακόμη. (φαίνεται δεν άλλαξαν και τόσο πολύ τα γούστα μου).

καλό μήνα :)

πολυβιος said...

συγχαρητήρια
και καλό μήνα

Anonymous said...

Έχεις πολύ καλή μνήμη, σχεδόν είχα ξεχάσει τη συλλογή αυτή.
Καλό μήνα :)

basik-ly said...

Εγώ το έχω σε διπλό βινύλιο και θεωρώ εξαιρετική την ερμηνεία της k.d. lang στο So In Love, πολύ κεφάτους τους Negresses Vertes στο I Love Paris και μοναδικό, όπως πάντα, τον Tom Waits - που άκουγα και σήμερα στο Orphans - σε μια sui generis εκτέλεση του It's All Right With Me.
Πολύ καλό άλμπουμ.

nanakos said...

1991...τελευταία παρασκευή πριν τις απόκριες...σχολάσαμε νωρίτερα και λουσμένος από κάτω μέχρι πάνω με αφρούς και σερπαντίνες μπήκα στο Orfeo, ένα μικρό πανάκριβο μαγαζάκι στον Πειραιά που το είχαν δυο αδερφές (γυναίκες αδερφές και μεγάλης ηλικίας) κι αγόρασα το δίσκο. Πρωτίστως για την Άννι Λένοξ! Ακόμα το ακούω και με συγκίνει σα να το ακούω κάθε φορά, πρώτη φορά!

Anonymous said...

eixe kai kales(isos kai kalyteres) synexeies ayti i seira..alla auto to 2plo vinylio einai to pio agapimeno..!

unapatatras said...

πράγματι πολύ καλό άλμπουμ. με καλύψατε :-)
και ένα από τα 2-3 cd που έχασα κάποτε μυστηριωδώς και ευτυχώς ξαναβρήκα μετά από χρόνια στην αγγλία. τα βίντεοκλιπ μου διαφεύγουν όμως. θα φροντίσω να καλύψω το κενό.

sensualmonk said...

μαγική και μπερδεμένη εποχή. σε βινύλιο, πάντως. και τα βιντεοκλίπ σε ειδικό αφιέρωμα στην τηλεόραση: α β ά σ τ α κ τ ο του percy adlon με την k.d.lang [όπως κι η ερμηνεία της], ασπρόμαυρα υπέροχη η sinead o'connor -με λαμέ τουαλέττα και πλατινέ μαλλί- στου john maybury [που της είχε κάνει και το βιντεοκλίπ για το 'nothing compares 2u' - αλλά γύρισε και την εκπληκτική ταινία 'love is the devil'], και απλά σούπερ ο... ξέφραγος david byrne! [but i bopped most to jimmy's 'from this moment on']

enteka said...

(είχα διάφορες ιδέες για φετινό ποστ για τη μέρα αφύπνισης για το aids αλλά καλώς ή κακώς η καλύτερη είχε ανέβει πέρσι. τα προηγούμενα σχόλια έγιναν πέρσι τέτοια μέρα όταν πρωτοανέβασα το ποστ.)

Καλό χειμώνα - ΤΩΡΑ λέμε καλό χειμώνα, όχι σαν κάτι εκνευριστικούς που το λένε μόλις τελειώνει η άδειά τους το καλοκαίρι!

:)

Stratos Bacalis said...

Μπράβο Έντεκα! Εμένα το αγαπημένο μου είναι της k d lang, έχω μια αδυναμία στην κυρία καθώς και στον Cole Porter. Επίσης η Sinead είναι καταπληκτκή, άλλωστε όλα τα τραγούδια είναι υπέροχα στη συλλογή.
Καλό μήνα και συνεχίζουμε την προσπάθεια!

Unknown said...

Χμμ... Είχε πέσει κατά λάθος στα χέρια μου, πιτσιρικάς τότε, γούσταρα κασέτες γραμμένες ροκ μπαλάντες, Άλις Κούπερ, Γκανς & Ρόουζες και Βασίλη Παπακων/νου, κι αυτή η μουσική ήταν για φλώρους, κι έτσι έκρυψα το cd στον πάτο του κάτω συρταριού. Πέρασαν χρόνια για να το ξεθάψω, να το ακούσω με διαφορετικά αυτιά και να το εκτιμήσω. Το πιο ανησυχητικό είναι οτι το τραγούδι του Jimmy Sommerville -του αμφιλεγόμενης σεξουαλικότητας καράφλα που κορόιδευα στα 13 μου- είναι πλέον το αγαπημένο μου από τη συλλογή. Αρε π***ανα ζωή, έτσι τιμωρείς την ύβρη... Τέσπα, να και ένα link για ένα απόσπασμα από το (καθόλου) αμφιλεγόμενης (πλέον) σεξουαλικότητας videoclip:

http://www.youtube.com/watch?v=NK26rkTJB0s

enteka said...

(lol!) s; eyxaristo, to eixa ksexasei afto to clip