Wednesday, January 17, 2007

Έντεκα (αποκόμματα για το άρθρο 24)

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη διαφορά από την τακτοποίηση μερικών «δασικών» εκτάσεων που έχουν ήδη χτιστεί ή από τον επακόλουθο (ψηφοθηρικό) απεγκλωβισμό ιδιοκτητών αυθαιρέτων από την χαοτική αναθεώρηση του άρθρου 24 που οδηγεί στην κατάργηση της προστασίας μέχρι και 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Οι οικολογικές οργανώσεις είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους, το Συμβούλιο της Επικρατείας καταδικάζει την αναθεώρηση ως σοβαρή θεσμική οπισθοδρόμηση.

O Υπουργός Περιβάλλοντος κύριος Σουφλιάς δήλωσε ότι η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου πρέπει να γίνει γιατί ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Αυτό, βέβαια, είναι το αστείο της χρονιάς!!! Πόσες και πόσες δεσμεύσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης ακυρώθηκαν ή ξεχάστηκαν, και σε πολλούς τομείς τα πράγματα χειροτέρεψαν. Και η μόνη (η μία από τις λίγες δεσμεύσεις) που επιμένουν να υλοποιηθεί είναι μία από τις χειρότερες!

1) Ελευθεροτυπία: Και μεις πού θα χτίσουμε; «Οι μισές εκτάσεις είναι δασικές και οι υπόλοιπες είτε αρχαιολογικοί χώροι είτε προστατευόμενοι από το Natura και άλλα τέτοια. Δεν έχει μείνει τίποτα για επενδύσεις. Και μεις πού θα χτίσουμε;»… Με ανοιχτό το στόμα έμειναν χθες όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου των Ενώσεων Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Συνέχεια
2) Ημερησία: Το τεράστιο πολιτικό παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση, με την «ομηρεία» όσων επιδιώκουν οφέλη από τον αποχαρακτηρισμό 40 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, φαίνεται από το γεγονός ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση η ΝΔ [ως αντιπολίτευση] αντιτάχθηκε στην αλλαγή του άρθρου 24. Συνέχεια
3) Καθημερινή: Με ανακοίνωση - παρέμβαση, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ εκφράζει την αντίθεσή της στην εκ νέου αναθεώρηση του άρθρου 24, τονίζοντας ότι «θα συνιστούσε σοβαρή, θεσμικά, οπισθοδρόμηση». Η δυσχέρεια ορθολογικής διαχείρισης του περιβάλλοντος δεν δικαιολογεί αποδυνάμωση της συνταγματικής προστασίας του, τονίζουν χαρακτηριστικά οι ανώτατοι δικαστές.
4) Aντίθετη άποψη έχει ο Γ. Τριήρης στην Απογευματινή: «Τέλος στον παραλογισμό του «άπαξ δάσος εσαεί δάσος». Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνήσουν για την αναθεώρηση του άρθρου 24 προς όφελος του δασικού πλούτου [!] της χώρας, αλλά και των πολιτών.» [το site της Απογευματινής είναι όλα τα λεφτά!]
5) Αγγελιοφόρος 1: Περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζεται ότι θα χάσουν το δασικό χαρακτήρα τους ή το χαρακτήρα του βοσκοτόπου. Συνέχεια…
6) Αγγελιοφόρος 2: ...οι δασολόγοι ξελαρυγγίζονται προειδοποιώντας ότι ο περιορισμός της προστασίας των δασών θα έχει ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον, αλλά η κυβέρνηση παριστάνει την κουφή. Αναμενόμενο! Oταν κυβερνάς με κριτήριο τις δημοσκοπήσεις, η ψήφος ανάγεται σε ύψιστη προτεραιότητα και καθετί που μπορεί να σου εξασφαλίσει την εκλογική υπεροχή θεωρείται θεμιτό […] Η ελληνική κοινωνία έχει αποκτήσει τέτοιο εθισμό, ώστε η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί σίγουρη πολιτική επένδυση.
7) Αγγελιοφόρος 3: [Στις 17/1] ως αντίδραση στη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συμβολική δενδροφύτευση στο Σέιχ Σου.
8) Ο Φώτης Κουβέλης στον Ελεύθερο Τύπο: «Υπό το πρόσχημα της χωροταξίας επαναλαμβάνεται η προσπάθεια οικοπεδοποίησης των δασικών εκτάσεων για καθαρά οικονομικούς και εκλογικούς λόγους… Τυχόν αλλαγή του θα σημάνει τη λεηλασία του περιβάλλοντος στο όνομα της ανάπτυξης».
9) Pathfinder: Μέχρι τώρα, η Ελλάδα αποτελούσε μοναδική περίπτωση χώρας που είχε επιχειρήσει να αναθεωρήσει τις διατάξεις για το περιβάλλον στο σύνταγμά της, όχι για επεκτείνει την προστασία του αλλά για να τη συρρικνώσει. Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Άρθρου 24, που αρχίζει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μας θυμίζει ότι πλέον αποτελούμε και τη μόνη χώρα που επιχειρεί τέτοιο παραλογισμό για δεύτερη φορά.
10) Ελευθεροτυπία: Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαπιστώνει ότι «σε καταφανή αντίθεση με τις προβλέψεις του Συντάγματος, η Ελλάδα, ως γεωγραφική οντότητα και βάση για τη ζωή όλων μας, νεκρώνεται με την τσιμεντοποίηση και την κακοποίηση». Συνέχεια…
11) Και τις πευκοβελόνες θα φάνε (από το blog Παρέμβαση)

Επίσης από τα blogs: error.gr /part mute / sting / naturemanagment / beautyelixirs / michalakis /

6 comments:

πολυβιος said...

έβλεπα τον σουφλιά απόψε στις ειδήσεις. καταφαβώς ο άνθρωπος έχει πάθει κάποιο εγκεφαλικό. γι' αυτό και κάνει τις μαλακίες. συγχαρητήρια, έντεκα.

πολυβιος said...

καταφανώς, ανόητε δεξιόχειρα, καταφανώς...

avissos said...

"Αυτό, βέβαια, είναι το αστείο της χρονιάς!!!"
k na skefteis oti i xronia akoma den arxise..sto telos de tha mporoume n'anasanoume apo ta gelia!

neutrino said...

επιτελους και λιγο να ασχοληθουμε και με το κατακαημενο το 24..!

τοση βαβουρα για τα αλλα, τα "φλεγοντα" αρθρα και αυτο που εχει αμεσο διακυβευμα (τα αλλα ειναι ηδη εν πολλοις "χαμενες υποθεσεις") και μεγαλυτερη σημασια μακροπροθεσμα, θα παει ακλαυτο.. επειδη μιλαει για τα "δεντρακια" και οχι για τις θεσουλες μας στο δημοσιο..

α ρε κατακαημενα πουρναρακια.. οταν θα ανασαινουμε με μασκες οξυγονου, θα καταλαβουμε επιτελους τι ειναι αυτες οι δολιες οι δασικες εκτασεις!


*συνεχεια στα υπεροχα ποστς -επι παντος του επιστητου- 11. καθε φορα εκπλησσομαι ευχαριστα!!! (ακομα και στο προηγουμενο, παρολο που ειμαι μια ταπεινη mainstream δεξιοχειρας..;p)

enteka said...

καλημέρα σε όλους. διαβάζοντας τα νούμερα των μελών των συνεταιρισμών κλπ δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο ρουσφέτι από καταβολής ελληνικού κράτους. πράγμα όχι απαραίτητα κακό, αλλά κακοσχεδιασμένο, το λιγότερο.

από τα πιο εξοργιστικά που άκουσα: ας αποχαρακτηριστούν τα δάση για να μην αναγκαζονται οι οικοπεδούχοι να τα καίνε!

Anonymous said...

"as apoxaraktiristoun ta dasi gia na min anagazontai oi oikopedouxoi na ta kaine"!!
Ti allo tha akousoume?