Thursday, January 25, 2007

Έντεκα (ξεχωριστοί αριστερόχειρες: #5)

bwgg21
H Germaine Greer, ίσως η πιο γνωστή φεμινίστρια του κόσμου, είναι μια αμφιλεγόμενη θεωρητικός και συγγραφέας. Θεωρείται η πιο σημαντική Γυναικεία Φωνή του 20ου αιώνα. Κυρίως όμως είναι μια Διασημότητα - σχεδόν ροκ σταρ.
Και όλα ξεκίνησαν το 1970 με την έκδοση του συναρπαστικού βιβλίου της The Female Eunuch. (Οκ, προφανώς όλα ξεκίνησαν με τη γέννησή της το 1939 στη Μελβούρνη, ή έστω με την μετανάστευσή της στην Αγγλία το 1965 με την αφορμή ενός διδακτορικού στο Cambridge).
Μετά την παγκόσμια επιτυχία του Female Eunuch, η Greer γύρισε όλο τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις, προσφέροντας στους θεατές έναν ερωτισμό περίεργο, σχεδόν μεσογειακό. Δεν ήταν η στερεοτυπικά σοβαρή και τσατισμένη φεμινίστρια. Διασκέδαζε με τα πάντα: στήλες εκκεντρικής μαγειρικής σε σατιρικά περιοδικά, παρουσίαση ανατρεπτικών τηλεοπτικών εκπομπών, gimmicks, πονηρές λέξεις. [Το 1972 την συνέλαβαν στη Νέα Ζηλανδία γιατί κατά την παρουσίαση του βιβλίου της χρησιμοποίησε τις λέξεις Bullshit και Fuck. Πόσο ξεπερασμένο ακούγεται αυτό!]
Μέχρι σήμερα δεν σταμάτησε να προκαλεί. Τα περιστατικά είναι υπερβολικά πολλά, το ίδιο όμως και οι επισκέψεις της σε βασανισμένες γυναίκες και οι αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
208773
Όταν κυκλοφόρησε το Female Eunuch φούντωσε ο πόλεμος μεταξύ των δύο φύλων: στο βιβλίο η Greer εξηγούσε τη δύναμη της Πατριαρχίας, το μισογυνισμό πολλών ανδρών, το μίσος και την αυτολύπηση πολλών γυναικών. Πολλά νοικοκυριά διαλύθηκαν όταν οι γυναίκες διάβασαν αυτό το βιβλίο. Υπάρχει κι ένας αστικός μύθος: μετά την ανάγνωση του βιβλίου πολλές αναγνώστριες πέταξαν το αντίτυπό τους στο κεφάλι του συζύγου τους, κάνοντας το Female Eunuch «το πιο δημοφιλές αντικείμενο για να πετάς στον άντρα σου όταν καβγαδίζετε.»

050023809Xl
Μερικά τρίβια:
* Το 2003 κυκλοφόρησε το “Beautiful Boy”, μια ιδιοσυγκρασιακή Ιστορίας της Τέχνης για την κρυφή ομορφιά των έφηβων αγοριών. Η Greer χαρακτηρίστηκε «μεσόκοπη παιδόφιλη», ενώ το αγόρι του εξωφύλλου προσπάθησε να αποσύρει τη φωτογραφία του. Η ίδια έγραψε πως ήθελε να εξερευνήσει την αδιαφορία των γυναικών για τους έφηβους και να τους ξαναδώσει το δικαίωμα στην οπτική απόλαυση.
* 29 ατάκες της.
*Θεωρείται, όπως και η Camille Paglia, εν μέρει Μαντονική. Πρόσφατο άρθρο της στον Independent (07/2006): The Genius of Madonna
*Μαθαίνοντας το θάνατο του συμπατριώτη της Steve Irwin (του τηλεοπτικού «κυνηγού κροκοδείλων») έγραψε στον Guardian: “O κόσμος των ζώων επιτέλους εκδικήθηκε τον Irwin… ελπίζω ότι τώρα τα «ντοκιμαντέρ» που παρενοχλούν και εκμεταλλεύονται τα ζώα θα σταματήσουν”. Υπήρξε γενική κατακραυγή για τις απόψεις της, όχι μόνο από απλούς φαν του νεκρού, αλλά και από πολιτικούς, δημοσιογράφους κλπ. Σοκαρισμένη από τις αντιδράσεις δήλωσε: «Nόμιζα ότι είπα κάτι το αυτονόητο. Απ’ ό,τι φαίνεται είμαι η μόνη που το βλέπει έτσι». [“δεν είσαι η μόνη Germaine” – enteka].
*A brilliant career, από το Salon
*Είχε την προσωπική της stalker. Μια 19χρονη φοιτήτρια που έστελνε γράμματα στη συγγραφέα, εισέβαλε στο σπίτι της τον Απρίλιο του 2000, την έδεσε σε μια καρέκλα της κουζίνας της (the irony!) κι έκανε ζημιές στο σπίτι. Την Greer την βρήκαν οι καλεσμένοι της, που κατέφθαναν για δείπνο και την έλυσαν. Η ίδια δήλωσε: «Μη με λυπάστε. Δεν είμαι εγώ το θύμα εδώ πέρα.»
*Κατέκρινε τα ριάλιτι, αλλά παρόλα αυτά μπήκε στο σπίτι του Big Brother Celebrity, UK όπου και άντεξε πέντε μέρες, πριν αποχωρήσει οικειοθελώς.
*Ήταν στενή φίλη του Frank Zappa και έχει ζητήσει να παιχτεί στην κηδεία της το ορχηστρικό του κομμάτι G-Spot Tornado.

11 comments:

Anonymous said...

το αγόρι στο εξώφυλλο δεν είναι από τον θάνατο στη βενετία ;
(κατά τα λοιπά, ευχαριστώ για το ποστ, διότι δεν γνώριζα την κυρία)

enteka said...

ακριβώς, αυτός είναι. διάβασε αυτό εδώ --> I'm not Germaine's toy, says cover boy

Anonymous said...

πριν το διαβάσω, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το αγόρι το 2003 που κυκλοφόρησε το βιβλίο, πρέπει να ήταν τουλάχιστον 40 χρονών ...
(πάω να διαβάσω τώρα αυτό στο οποίο με παραπέμπεις)

Anonymous said...

45 ήταν τελικά (το διάβασα)

amvro said...

η θεωρητική της συμβολή είναι από μηδενική εως μηδενική. κάθε σοβαρός διαννούμενος τη θεωρεί ασήμαντη. τα καραγκιοζιλίκια της στο bbro επιβεβαίωσαν την αστειότητα της κυρίας και είμαι λίγο οξύς γιατί επειδή είναι γνωστή, να μη τη θεωρούμε και σπουδαία τη μαιντανούκλα.


[νομίζω την ψιλοανεβάζεις...]

enteka said...

ε, αν δεν την ανεβάζουν οι σοβαροί διανοούμενοι ας την ανεβάσω λίγο εγώ ;)

amvro said...

τη συμπαθείς, τη συμπαθείς.. καλά το κατάλαβα :)

την έχουνε παντού όμως βρε έντεκα. σε talk shows, σε περιοδικά, σε αφιέρωμα για του ς ηλικιωμένους, σε αφιέρωμα για αυστραλούς, σε αφιέρωμα για λεσβίες (!!), για τη μόδα, παντού.. είναι αφόρητη.

[φαντάσου κάτι σε ζουράι στη νιοστή]

enteka said...

αυτό για τον ζουράρι με σκότωσε
;)

George Le Nonce said...

Ὑπερβάλλεις λίγο, Ἀμβρόσιέ μου, ὄχι καὶ Ζουράρω ἡ καϋμένη. Στὰ νιάτα της ἦταν ἐξαιρετική, τὰ τελευταῖα χρόνια ἔχει ραμολίρει κάπως, ἀλλὰ ἐγὼ τὴν συμπαθοῦσα καὶ τὴν συγχωρῶ, εἰς μνήμην...

ΥΓ - Κρίμα μία μούσα τοῦ Visconti νὰ καταντήσει ἀρτηριοσκληρωτικὸς σαρανταπεντάρης...

amvro said...

ας είναι τότε...

[ωραίο post btw]

An-Lu said...

Spirit of the 60's she was...