Monday, February 05, 2007

Έντεκα (ξεχωριστοί αριστερόχειρες: #7 Ned Flanders)

NED FLANDERS

Ένας απ’ τους πιο καλτ κατοίκους του Σπρίνγκφιλντ είναι ο διασημότερος αριστερόχειρας των κινουμένων σχεδίων. Γείτονας της οικογένειας Simpsons. Υστερικά θρησκευόμενος. Μόνιμος εχθρός του Χόμερ. Καλόκαρδος, ανιδιοτελής. Μιλάει με υποκοριστικά και σε κάθε τι που λέει προσθέτει λέξεις όπως diddly, fiddly και doodle, λέξεις που -τελικά- είναι απλώς καταπιεσμένες βρισιές.

Στο επεισόδιο When Flanders Failed, ο Ned αποφασίζει να ανοίξει ένα μαγαζί για αριστερόχειρες. Στο δεύτερο όροφο του εμπορικού κέντρου στήνει το «Leftorium» με προϊόντα όπως κούπες, ανοιχτήρια, σκεύη κλπ. Ο Χόμερ εύχεται να αποτύχει το μαγαζί του γείτονά του - πράγμα το οποίο και γίνεται. Κανείς δεν ψωνίζει από κει, κανείς δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή του.
Όταν όμως ο Χόμερ βλέπει το Leftorium κλειστό και το γείτονά του στεναχωρημένο, αποφασίζει να διαφημίσει ο ίδιος το μαγαζί στους κατοίκους του Σπρίνγκφιλντ (που οι περισσότεροι είναι αριστερόχειρες) καθώς και στο αφεντικό του τον πάμπλουτο Mr. Burns. Το επόμενο πρωί ο Ned Flanders πηγαίνει για να ξενοικιάσει το μαγαζί του, αλλά τον περιμένει μια μεγάλη έκπληξη: δεκάδες αριστερόχειρες σταλμένοι απ’ τον Χόμερ, περιμένουν να αγοράσουν βολικά γι’ αυτούς αντικείμενα, αντικείμενα που για χρόνια έψαχναν και δεν ήξεραν ότι υπήρχαν.
Το Leftorium αποδείχτηκε τόσο πετυχημένο που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Απέκτησε μάλιστα και ανταγωνισμό, αφού λίγο καιρό μετά άνοιξαν στην πόλη και τα Leftopolis και Left-Mart.

leftorium

[Ο βασικός αριστερόχειρας πίσω απ’ όλα αυτά είναι βέβαια ο Matt Groening, ο ιδιοφυής δημιουργός των Simpsons (και του Futurama). /// Το αγαπημένο μου κλιπάκι: 30 δευτερόλεπτα απ' το The Adventures of Ned Flanders, μαζί με το υπέροχο theme song του. /// Θυμάμαι ένα real life Leftorium στο κέντρο του Λονδίνου: μπρίκια, πιαστράκια, ψαλίδια, ακόμη και τετράδια για μας τους αριστερόχειρες. Δεν είχα αγοράσει κάτι σπουδαίο, μόνο κάτι αυτοκόλλητα. Καλώς ή κακώς, τόσα χρόνια αριστερόχειρας σε κόσμο δεξιόχειρων έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ οτιδήποτε – ακόμη κι αν δε με βόλευε στην αρχή τώρα ούτε το προσέχω. /// Κι άλλοι fictional αριστερόχειρες (μεταξύ των οποίων ο Κάιζερ Σοζέ και ο Darth Vader) εδώ]

11 comments:

enteka said...

O ned flanders μου έφερε γούρι. Mόλις πραγματοποίησα την υποχρεωτική μετάβαση του enteka στον νέο blogger2 - και ήταν τελείως αναίμακτη. Φοβόμουν τα χειρότερα, ότι όλα θα βγαίναν κινέζικα, ότι όλοι στα κόμμεντς θα έβγαιναν σαν anonymous και γενικότερα ότι θα ερχόταν η συντέλεια του μπλογκ μου. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, το νέο φόρματ του blogger2 είναι αδιάφορο και σχεδόν ίδιο με το παλιό, και το μπλογκ είναι ακόμη εκεί - που είναι και το σημαντικότερο.

Οκ, ασχολήθηκα λίγο κι εγώ με τις ιντερνετικές εξελίξεις που λέει κι ο Ελεύθερος Τύπος, δεν πιστεύω να 'χει παράπονο.

[Χωρίς πλάκα: Ο Ελεύθερος Τύπος έγραψε για το enteka: "Πολιτική και ιντερνετικές εξελίξεις δίνουν τον τόνο στο όγδοο δημοφιλέστερο ελληνικό μπλογκ".
Αντί για όγδοο έπρεπε να γράψουν εντέκατο κι αντί για πολιτική και ιντερνετικές εξελίξεις έπρεπε να πουν Λίστες Ποπ Κουλτούρας. Μάλλον είναι λίγο αργά για να το μετατρέψω σε politics & technology blog ώστε να ταιριάζω με την περιγραφή του Ελ. Τύπου. Κατά τα άλλα, ωραίο αφιέρωμα.]

Καλή Βδομάδα

Anonymous said...

Αγαπητό 11,

Θα θέλαμε τη γνώμη σας σχετικά με το φλέγον ζήτημα για τα δικαιώματα των blogs που προέκυψε.

Η εφημερίδα ΤΟ ΑΡΘΡΟ αναδημοσίευσε (μεταξύ άλλων) κείμενο από το ενημερωτικό blog γύρω από τα blogs, Blogger*s FAX, χωρίς την άδεια των δημιουργών του.

Το Blogger*s FAX (www.bfax.gr) έχει σαφή παράγραφο στο footer του που απαγορεύει σε έντυπα την αναδημοσίευση των κειμένων χωρίς άδεια.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τη συγκεκριμένη εφημερίδα από το να δημοσιεύσει το κείμενο μαζί με αναφορά στην πηγή.

Θα θέλαμε να μας πείτε τη γνώμη σας (χωρισμένο σε 11 bullets) για το συγκεκριμένο θέμα.

Μπορείτε να κάνετε comment εδω: http://www.simos.gr/2007/02/blog-post_9708.html

Ή να μας τη στείλετε με mail στο bfaxgr@gmail.com

Όλες οι απόψεις θα δημοσιευτούν σε ειδικό θέμα – φάκελο του Blogger*s FAX για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των bloggers.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το θέμα καθώς θεωρούμε ότι οι bloggers πρέπει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των κειμένων τους. Πρέπει να δοθεί μια λύση σε αυτό το θέμα και να μπει ένα τέλος στην αυθαιρεσία.

Αναμένουμε τις απόψεις σας,

Ευχαριστούμε πολύ,

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πηλροφορία ή διευκρίνιση,

Με εκτίμηση,

Simos – διαχειριστής Blogger*s FAX

ΥΓ. Συγνώμη που δημοσιεύουμε εδώ, λόγω έλλειψης email...

πολυβιος said...

τρυφερό το ποστ σου, αγαπητό 11.

enteka said...

πολύβιε, θενκς
σίμο, οκ θα σου γράψω
:)

Ιφιμέδεια said...

Καλά τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται κάπου! Το δικό μας σίγουρα! Εχτές έβλεπα Simpsons! Τους λατρεύω. Κατά σύμπτωση ήταν ένα επεισόδια που η Μάρτζ κόβει τον αντίχειρα του Όμηρου!

Όσο για το Leftorium, αν δεν κάνω λάθος υπάρχει ένα τέτοιο κατάστημα στο κέντρο των Αθηνών, ή τουλάχιστον υπήρχε. Κάπου στη Φειδίου, πίσω από το Τιτάνια. Θυμάμται κανείς καλύτερα;

Υ.Γ. Πάλι τα ίδια το Άρθρο;
Το αφιέρωμα του Ε.Τ. δεν το είδα. Καλό ήταν;

Anonymous said...

Δεν ξέρω αν έχει παραθέσει κανείς άλλος αυτή τη σελίδα:
http://www.aristeroxeiras.gr/index.html

ps. το blog σου είναι απλά καταπληκτικό!

YO!Reeka's said...

εμένα πάλι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας στους σιμπσονς είναι ο Απού με την τέλεια προφορά!

ATHENA said...

BART FOR PRESIDENT LEME!

EMENA TO AGAPHMENO MOY EPEISODIO ME TON NED EINAI EKEINH H MELOURA ME TON COMET POY 8A XTYPHSEI TO SPRINGFIELD KAI O FLANDERS ANOIGEI TO KATAFYGIO TOU GIA OLOUS ...

QUE SERA SERA !

An-Lu said...

Καλός ο Νέντ! ;-)

Anonymous said...

ναι υπάρχει τέτοιο μαγαζί είναι πράγματι πίσω από το Τιτάνια στη γωνία με ζωοδόχου πηγής, είναι όμως αδικο να πουλαν τα ψαλίδια σε τριπλάσια τιμή. κι άλλη τιμωρία?

enteka said...

ιφιμέδεια, το αφιέρωμα του Ε.Τ. ήταν καλούτσικο - κατά τη γνώμη μου.

coperty, θενκς και για τη σελίδα και για το ps. σου

yo!reeka, όλα τα επεισόδια που έχει κύριο ρόλο ο απού είναι φανταστικά. δεν είναι τυχαίο :)

athena: εμένα το αγαπημένο μου είναι αυτό που δείχνει τα παιδικά του χρόνια με τους γονείς τους hippy, που ο Νεντ ήταν σωστός διάολος.

an-lu: :)

α, μπα? "κι άλλη τιμωρία?" - ΛΟΛ!!