Thursday, May 31, 2007

Έντεκα (τι έγινε μετά: #1 Boney M)

[Μια πολύ περιστασιακή θεματική εντεκάδα]

Οι Boney M δε μ' αρέσουν κ α θ ό λ ο υ. Τα τραγούδια τους τα βρίσκω εκνευριστικά κλπ. Κάνοντας όμως μια 'έρευνα' για ένα περιοδικό πριν χρόνια (για το "πού ήταν τότε διάφορα φαντάσματα του παρελθόντος"), ανακάλυψα μια απίστευτα μπερδευτική και αστεία ιστορία. Το κομμάτι των Boney M. δεν χωρεσε στη δημοσίευση, αλλά πάντοτε ήθελα να το μοιραστώ με κάποιον. Να η ευκαιρία.

boney_m

Το λαμπερό ντίσκο γκρουπ με την καρναβαλίστικη διάθεση και τις πιασάρικες επιτυχίες μεσουρανούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Rivers of Babylon, Rasputin, Ma Baker, Daddy Cool. Μπορεί τα τραγούδια τους να 'έμειναν', οι ίδιοι όμως μπερδεύτηκαν αρκετά, κυρίως με το θέμα του Ονόματος.
Πολλά και διάφορα συνέβησαν στους Boney M: ο τραγουδιστής Bobby Farrell απολύθηκε το 1981 και αντικαταστάθηκε από τον Reggie Tsiboe, ξαναγύρισε όμως το 1985. Το 1986 το γκρούπ διαλύθηκε αλλά ξαναενώθηκε με την αυθεντική του σύνθεση το 1988.

Κι εδώ τα πράγματα περιπλέκονται: Η Liz Mitchell φεύγει το 1989 και φτιάχνει τη δική της εκδοχή των Boney M μαζί με τον Reggie Tsiboe, ενώ ο (παραγωγός) Farian κρατάει την ‘αυθεντική’ εκδοχή του γκρουπ παράλληλα. Τότε ξεκίνησε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε όλα τα μέλη, τους παλιούς και τους καινούριους (και κάποιους ακόμη που ήθελαν να εμφανίζονται ανά τον κόσμο ως "οι αυθεντικοί Boney M"). Με μια απόφαση στα πρόθυρα της hyperreality που θα σόκαρε τον Baudrillard αλλά και τον Walter Benjamin ο Δικαστής τελικά κατοχύρωσε το όνομα και στα τέσσερα (!) μέλη των πρώτων Boney M, που σήμαινε ότι ο καθένας από τους τέσσερις μπορούσε να το χρησιμοποιεί για το δικό του γκρουπ, χωρίς να διευκρινίζει αν είναι παλιός, καινούριος, αυθεντικός ή ψευδεπίγραφος.

Από το 1994 υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές εκδοχές των Boney M που εμφανίζονται live σ’όλο τον κόσμο πάντα πείθοντας ότι είναι οι πραγματικοί και μοναδικοί Boney M. Σαν μίμοι των εαυτών τους, ούτε οι ίδιοι ξέρουν ποιοι είναι οι πραγματικοί, ανοιγοκλείνουν με το αζημίωτο τα στόματά τους στις ίδιες και τις ίδιες επιτυχίες.

[Update: πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν τέσσερις εκδοχές του γκρουπ (το κάθε μέλος είχε κι από ένα συγκρότημα, νοικιάζοντας παράλληλα άλλα τρία μέλη) και γυρίστηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ για τις διαμάχες τους. Ούτε καν θυμάμαι ποια version του γκρουπ ήρθε στην Ελλάδα πέρσι και τραγούδησε στην πρεμιέρα του Fame Story 4, εικάζω ότι ήταν αυτή του Farrel - ο οποίος είπε "μαλάκα, γαμώ την παν*γία σου" στον αέρα και μετά έκλαιγε κι έλεγε ότι δεν ήξερε τι σήμαινε αυτό που του το είχαν μάθει ναυτικοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε οι εκπομπές αλλά ούτε τα blogs που κάλυψαν τότε το θέμα δεν αναφερόταν σ' αυτόν με τ' όνομά του ("ο τραγουδιστής των Boney M"), γιατί προφανώς δεν ήξεραν ποιος απ' όλους ήταν - κι επίσης δεν υποψιάζονταν το πόσοι πολλοί υπάρχουν.]

7 comments:

enteka said...

από wikipedia:

Liz Mitchell is currently touring the world with her line-up of Boney M., which is the only official line-up supported by Farian (the court ruling of 1990 stated that all four members are entitled to perform their own Boney M. shows), as well as releasing solo albums.

Marcia Barrett has released two solo albums, and Maizie and Bobby are touring with their own Boney M. groups

Bobby Farrell recorded his own Boney M. tribute album in 2005, and Maizie Williams released her first solo album Christmas 2006.

Maizie Williams releases her version of "Sunny" as a single February 2007, while Madeleine Davis is currently working on a solo jazz CD to be released in 2007.

A musical based on the music of Boney M., Daddy Cool, is now open in London, with a second show opening in Berlin in April 2007.

In a sign of their continued popularity in South Asia, a concert by Boney M. (featuring Marcia Barrett) was a featured attraction at the 37th International Film Festival of India (IFFI. The group is also popular in the Vietnamese Diaspora, and was recently featured in Thuy Nga music productions.

Bobby Farrel's Boney M. will be doing a big concert in Ra'anana, Israel in May 2007. Boney M. featuring Liz Mitchell will be doing a big concert tour in Germany in November 2007, playing live with band.

χλωροφύλλη said...

Απολαυστικό!

Anonymous said...

φαντασου να συμβει το ιδιο με καποια μπαντα σαν τους polyphonic spree και να υπαρξουν και εγω δεν ξερω ποσες διαφορετικες versions της μπαντας.
και τωρα το τελειο σεναριο. αφου συμβει αυτο, καποια στιγμη στο μελλον να ερθουν σε συννενοηση ολες οι versions της μπαντας και να δωσουν την πρωτη παγκοσμια τουρνε που θα διαρκουσε 1 μερα, καθως καθε version της μπαντας θα εμφανιζονταν σε διαφορετικο μερος του κοσμου

enteka said...

xaxaxa teleio me tous polyphonic!

nanakos said...

Όχι αγοράκι μου, δεν κατάλαβες καλά! Αν θες να κάνεις εντεκάδα "που είναι τώρα?" και να έχει και μια ιδέα τσίπας άσε τους Μπόνει Μ και άλλους παρόμοιους. Αυτά τα ξέρει κι ο Λέννυ! Σημασία έχει να μας πεις που είναι η Δεβόρα με τον Γιάννη, η νικήτρια του Πάρτυ, η μάνα της Μαίρης Σκόρδου, η κυρία Πατσιαούρα κλπ. Αυτά είναι αφιερώματα!
Στρώσου!

enteka said...

έχεις δίκιο...
ίσως αν συνεργαστούμε?

nanakos said...

"Dude, you got yourself a VERY weird...DEAL!!"

Bring it on!!