Monday, May 21, 2007

Έντεκα (της Δευτέρας)

img168

1) Σύντομη υποκειμενική ανασκόπηση της 4ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Υπέροχος χώρος, ψιλόβροχο, δωρεάν είσοδος, Πέτρος Μάρκαρης, ομιλίες, εκθέσεις, το βιβλίο Νιλς Χόλγκερσον, ντοκιμαντέρ, Θανάσης Βαλτινός, μια τεράστια κότα (άνθρωπος με στολή) που ήθελα να αγκαλιάσω, η Σώτη Τριανταφύλλου, νεράιδες –που αποδείχτηκαν γνωστές, φυλλάδια σε σακούλες, πάρα πολλά φυλλάδια, η λέσχη ανάγνωσης του Soul, στο Φινλανδικό περίπτερο συζήτηση για Μούμιν, η Βέφα Αλέξιάδου στα ροζ με προβολείς επάνω της, φοβερές εικονογραφήσεις παιδικών, «ο Κόσμος είναι επίπεδος», άψογος επαγγελματισμός, λογοτεχνική όαση.
[Φοβερή Σκηνή: Κοπέλα ενθουσιάζεται με βιβλίο και το δείχνει στο φίλο της. «Ααα, γίογκα!!!». Αλλά πλησιάζοντας πιο κοντά, απογοητευμένη: «Ααα… Γκόγια.»]

2) Έψαχνα φανατικά μια θεωρία συνομωσίας με τον αριθμό 11 και χάρη στο πρόβατο τη βρήκα. To The Secret Behind the Number 11 (φωτο)τελειώνει ως εξής: "Στείλτε αυτό σ' όσους ξέρετε και σε 11 λεπτά θα πάρετε μια συμπαθητική έκπληξη, εάν όχι θα πάρετε τον κλονισμό της ζωής σας σε 11 λεπτά."

3) Ο Αντώνης Τσιπρόπουλος είναι αθώος και αυτό το ξέρει όποιος έχει μπει στο ίντερνετ έστω και μία φορά (κι ας μην ξέρει ότι το ξέρει). Υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής: 987. Μπορείτε να υπογράψετε εδώ.

4) Περιμένω με αγωνία την ταινία των Simpsons. [και το Inland Empire περίμενα με αγωνία - κι ακόμα περιμένω…] Κι ενώ γίνεται διαγωνισμός μεταξύ των διαφορων υπαρκτών Springfield για το ποιο θα φιλοξενήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, η Fox κινήθηκε νομικά για να απαγορεύσει την ιντερνετική παρωδία ‘OJ Simpsons’, με πενιχρά αποτελέσματα: Όλα τα «επεισόδια» είναι ακόμα στο YouTube.

5) Bits & Pieces: Νέα έκθεση στο αγαπημένο μου μουσείο: Το Herakleidon, μετά τον Escher, τον Vasarely και τον Ξενάκη παρουσιάζει: ADOLF LUTHER (1912-1990) «Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ» Φωτοαντικείμενα, κατοπτρικά αντικείμενα, επιδαπέδιοι & αιωρούμενοι φακοί, αρχιτεκτονικές συνθέσεις, χώρος λέηζερ, ακουαρέλες, (περισσότερα) /// Άξιος συνεχιστής του Jerry Falwell (δείτε παρακάτω) o Στέλιος Παπαθεμελής καταφέρεται εναντίον του θεσσαλονικιώτικου gay film festival. /// Το σταυρόλεξο που έφτιαξε ο Μπιλ Κλίντον για τους New York Times /// Πάλι από New York Times: Η Θεσσαλονίκη είναι το Seattle των Βαλκανίων (!) /// Δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσει: κατά τη γνώμη μου ο Πάνος Μεταξόπουλος είναι η πιο γελοία περσόνα της Ελληνικής Τηλεόρασης ///

6) Η νέα μόδα στην Τσιμισκή: αποστεωμένοι ζητιάνοι με αναπηρικά καροτσάκια. Καθώς περπατούσα το πρωί, μια μαμά έσπρωχνε το γιο (που δεν είχε πόδια) με το καροτσάκι στο πεζοδρόμιο πριν τη Βενιζέλου. Μια γυναίκα με μηχανάκι (στην πίσω θέση ο γιος της) έχει ανέβει στο πεζοδρόμιο και μαρσάρει κανονικά, ανοίγοντας δρόμο ανάμεσα στους πεζούς. Μητέρα και γιος στο μηχανάκι έφτασαν πίσω απ’ τη μητέρα που έσπρωχνε το καροτσάκι του γιου (τι συμβολισμός! σαν από τραγικό μυθιστόρημα). Και τότε, αυτή στο μηχανάκι δυσφορώντας φωνάζει: «Κουνήσου! Μου κλείνεις το δρόμο!» και μαρσάρει. Η ζητιάνα προσπαθεί να κουμαντάρει το καροτσάκι. Όταν τελικά η ανυπόμονη μοτοσυκλετίστρια κοντεύει να περάσει φωνάζει κάτι του στιλ: «Μπλέξαμε τώρα και με τους βρωμοζητιάνους!». Δεν μιλάω και πολύ συχνά αλλά αυτή τη φορά φώναξα – και το φχαριστήθηκα: «Καλά, δεν ντρέπεσαι; ΕΧΕΙΣ ΑΝΕΒΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΙ ΟΔΗΓΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΖΗΤΑΣ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ??!!»

7) Πριν καιρό η μαμά μου διάβασε για τους Street Panthers, την ομάδα της Θεσσαλονίκης για τα δικαιώματα των πεζών. [Κολλούν αυτοκόλλητα που λένε «Είμαι γάιδαρος παρκάρω όπου γουστάρω», σε αυτοκίνητα που κλείνουν στάσεις, διαβάσεις, χώρους αναπήρων ή αφήνουν μηδαμινό χώρο στα πεζοδρόμια.] Όλοι στην οικογένεια ξέραμε πως αυτή η ομάδα ήταν ό,τι έπρεπε για τη μαμά: είχαμε βαρεθεί να την ακούμε να βρίζει χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα. Της αγόρασα αυτοκόλλητα και τώρα είναι ευτυχισμένη: έχει πάρει πολύ σοβαρά τις οδηγίες κι έτσι έχει κολλήσει μόνο 2-3 εδώ και μήνες - μόνο σε παρκαρίσματα που βγάζουν μάτι. [Χτες είδα και αυτό το βίντεο. Το blog: StreetPanthers – Οργισμένοι Πεζοί]

8) Οι Σωστές Απαντήσεις στο κουίζ του προηγούμενου ποστ: 1. Άντι Γουόρχολ – Η Φιλοσοφία του Α. Γουόρχολ 2. Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου – Σπίτι για Πέντε 3. Ναστραδίν Χότζας 4. Όσκαρ Γουάιλντ – Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι 5. Τσαρλς Μπουκόφσκι – Pulp 6. Έλενα Ακρίτα – Η Έλενα στη Χώρα των Θαυμάτων 7. Χρ. Χωμενίδης – Η Φωνή 8. Ρεϊμόν Κενό – Η Ζαζί στο μετρό 9. Λένος Χρηστίδης – Ψυχ 10. Σώτη Τριανταφύλλου – Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης 11. Αγκάθα Κρίστι – 10 Μικροί Νέγροι. [μπράβο στους νικητές– ξέρετε ποιοι είστε. Το jpg για σας.]

9) Αντίο λοιπόν Jerry Falwell: Ως μεγιστάνας τηλευαγγελιστής ήσουν ο αρχηγός της δεξιοχριστιανικής Ηθικής Πλειοψηφίας των Η.Π.Α. Πολέμησες με τόλμη οτιδήποτε δεν καταλάβαινες κι έσυρες στα δικαστήρια τον Larry Flint και το περιοδικό του Hustler. Με εντυπωσιακή ρώμη κατακεραύνωσες τις αμβλώσεις, την ισότητα των δύο φύλων, τους gay, την ανεξιθρησκία. Το 1999 εντόπισες τη ρίζα του κακού στην παιδική σειρά του BBC Teletubbies κατηγορώντας τον Tinky Winky ως gay-πρότυπο και απειλή για τις αθώες ψυχούλες των παιδιών μας. Μας μαγνήτισες από τηλεοράσεως με τους πύρινους λόγους σου, με το καλοσυνάτο βλέμμα σου. Μας ένωσες και μας εμψύχωσες λίγες μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 όταν δήλωσες πως ο Θεός τιμώρησε την Αμερική για την ανοχή της στις φιλελεύθερες ιδέες, τις φεμινίστριες και τους γκέι. Σε ευχαριστούμε που με τον οργανισμό Family Values συσπείρωσες ξανά τη χριστιανική δεξιά χαρίζοντας τη δεύτερη τετραετία στον G.W. Bush. Η ζωή τελείωσε για σένα την περασμένη βδομάδα, ευτυχώς όμως χάρη στην γεμάτη αγάπη και κατανόηση δράση σου η κληρονομιά σου θα επηρεάσει και τις επόμενες γενιές. Τώρα σίγουρα θα έχεις περάσει τις πύλες του παραδείσου και θα ξεκουράζεσαι στα καταπράσινα λιβάδια, πλάι στους αιώνιους μικρούς καταρράκτες. Αντίο, λοιπόν, Jerry Falwell, κι ευχαριστούμε για όλα.

10) Όπως τα Στρουμφάκια, λέγεται ότι ήταν κομμουνιστική προπαγάνδα, ο Τεν Τεν λέγεται ότι ήταν αντικομουνιστική προπαγάνδα. (Διαβάζοντάς τον τώρα, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω όντως κάποιον ρατσισμό για τους διάφορους λαούς που επισκέπτονται οι ήρωες.) Anyway, ήταν απ’ τα αγαπημένα μου κόμικς και δεν έγινα ρατσιστής, οπότε μικρό το κακό. Ξαφνικά κάτι έγινε στο Χόλιγουντ και όλοι (Σπίλμπεργκ και Πίτερ Τζάκσον δηλαδή) θέλουν να κάνουν τον Τεν Τεν ταινία. [εικόνα: ο Μιλού σε χαρτάκια LSD – από εδώ]

11) Κάποτε, και για καναδυό χρόνια δούλεψα στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης του Λονδίνου - μια δουλειά που μου πήγαινε. [Αγαπημένη κλισέ φράση απαξίωσης της σύγχρονης τέχνης: «Ε, αυτό μπορεί να το κάνει κι η τρίχρονη κόρη μου!» ή «Έτσι ζωγραφίζει κι ο πεντάχρονος γιος μου». Ήρθα σε επαφή με εκατοντάδες ζωγραφιές μικρών καλλιτεχνών και δυστυχώς, όχι, η πλειοψηφία των τρίχρονων γιών καλώς ή κακώς ΔΕΝ μπορεί και ΔΕΝ ζωγραφίζει έτσι.] Παρ’ όλα αυτά όταν διάβασα για τα 20 χρόνια του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου δε μπόρεσα να μη χαρώ. Εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια.
---------------------------------------------------------

+ ποστ μέσα στο ποστ

Έντεκα (τρίβιαλ πράγματα που έμαθα από το αγγλικό Weakest Link)
[από τον futurenow]

*To 2006 το Ρωσικό κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα να στείλει τη Madonna στο διεθνή διαστημικό σταθμό για τουρισμό.
*Στην Οδύσσεια του Ομήρου υπάρχει λεπτομερή περιγραφή του πως να φτιάξει κανείς φέτα.
*Η Πάτσι Κένσιτ έπαιξε τον πρώτο της ρόλο όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρονών στην ταινία Big Bugsy.
*H αγγλική λέξη «disaster» είναι ελληνική. (ο Δις-Αστήρ, δυσοίωνο άστρο)
*Η ηλεκτρική καρέκλα εφευρέθηκε από έναν οδοντογιατρό.
*Οι αστερίες δεν έχουνε εγκέφαλο.
*Το πραγματικό όνομα της Barbie είναι Barbara Millicent Roberts.
*Zorro στα Ισπανικά σημαίνει αλεπού.
*Οι πολικές αρκούδες είναι αριστερόχειρες.
*Ο Jim Morrison ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έχει συλληφθεί ποτέ επί σκηνής.
*Popephobia/Παποφοβία είναι η φοβία με τους Πάπες.

15 comments:

enteka said...

The Secret behind the number 11
(απιθανότητες by anonymous)

1 Η New York City έχει 11 γράμματα
2)Το Afghanistan έχει 11 γράμματα
3)Το Ramsin Yuseb έχει 11 γράμματα (Ο τρομοκράτης που απείλησε να καταστρέψει τους δίδυμους πύργους το 1993)
4)Ο George W Bush έχει 11 γράμματα

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια μόνη σύμπτωση, αλλά αυτό παίρνει ενδιαφέρον:
1) Η Νέα Υόρκη είναι το 11ο κράτος.
2) Το πρώτο αεροπλάνο που συντρίβει ενάντια στους δίδυμους πύργους ήταν αριθμός πτήσης 11.
3) Η πτήση 11 έφερνε 92 επιβάτες. 9 + 2 = 11
4)Η πτήση 77 που χτύπησε επίσης τους δίδυμους πύργους, έφερνε 65 επιβάτες. 6 + 5 = 11
5)Η τραγωδία ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου, ή 9/11 δεδομένου ότι είναι τώρα γνωστή. 9 + 1+ 1 =11
6)Η ημερομηνία είναι ίση με τον αριθμό τηλεφώνου 911 υπηρεσιών αμερικανικής έκτακτης ανάγκης.
Καθαρή σύμπτωση.; Διαβάστε επάνω και αποφασίστε σας:
1)Ο συνολικός αριθμός θυμάτων μέσα σε όλα τα αεροπλάνα που ήταν με αεροπειρατές ήταν 254. 2 + 5 + 4 = 11
2) 11 Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αριθμός 254 του ημερολογιακού έτους.
3)Ο βομβαρδισμός της Μαδρίτης πραγματοποιήθηκε στο 3/11/2004. 3 + 1 + 1 + 2 + 4 = 11.
4)Η τραγωδία της Μαδρίτης συνέβη 911 ημέρες μετά από το δίδυμο γεγονός πύργων.

Δοκιμάστε αυτό και δείτε πώς αισθάνεστε κατόπιν, έκανε την τρίχα μου να σταθεί όρθια:
Ανοίξτε ένα έγγραφο του Microsoft Word και κάνετε τα παρακάτω :

1. πληκτρολογήστε με κεφαλαία γράμματα Q33 ΝΥ. Αυτός είναι ο αριθμός πτήσης του πρώτου αεροπλάνου που χτύπησε τον έναν από τους δίδυμους πύργους.
2.Κάντε bold το Q 33 ΝΥ .
3. Αλλάξτε το μέγεθος της γραμματοσειράς σε 48.
4. Αλλάξτε την γραμματοσειρά στο WINGDINGS ........................ Τι σκέφτεστε τώρα;;;; Στείλετε αυτό σε τόσους ανθρώπους όσοι και ξέρετε και σε 11 λεπτά θα πάρετε μια συμπαθητική έκπληξη, εάν όχι θα πάρετε τον κλονισμό της ζωής σας σε 11 λεπτά.

JustAnotherGoneOff said...

Ελπίζω αυτό εδώ να σου διαλευκάνει πολλά hoaxs της 11/9 που αναπαράγεις... Καλή βδομάδα :-)

enteka said...

thanks, απορώ κιόλας που κόσμος μπήκε στον κόπο να εξηγήσει την απιθανότητα της συγκεκριμένης θεωρίας και να την απομυθοποιήσει. [απ' την άλλη υπάρχουν πολλοί που είναι έτοιμοι να πιστέψουν οτιδήποτε]

καλή βδομάδα σ' όλους!

JustAnotherGoneOff said...

Κι εγώ δεν απορώ που τόσος κόσμος μπήκε στον κόπο να κατασκευάσει αυτές τις απιθανότητες.

Παρεμπιπτόντως, καλό κατευόδιο στον Jerry Falwell. Ο Πατ Ρόμπερτσον ζει ακόμα;

Wrong Guy said...

Μ'αρέσει τόσο ο τρόπος που γράφεις! Μου φτιάχνεις μια εικόνα για τη Σαλονίκη που πολύ θα ήθελα να είναι αληθινή...

Gap Lab said...

hola chico,, akouses to kainourio madonna, se paragwgh Pharrell Williams (den moiazei mepharrell ka8olou btw)? you can download it here: liveearth.msn.com/green/Madonnadownload

xxx

enteka said...

Pat Robertson is still alive!

wrongguy: :)

gaplab: to xo akousei ki exo anamikta synaisthimata, afti ti stigmi m' aresei...

Gap Lab said...

etsi einai,, h8ela na 3era o pharrell ti akribws ebala sto komati,, thn ki8ara?? LOL

cobden said...

Γειά :)Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα γράφεις για τον Jerry Falwell.
Kοίτα όμως κι αυτό το αναπάντεχο άρθρο από τον ίδιο τον Larry Flynt, μου έκανε πολύ εντύπωση όταν το διάβασα
http://www.latimes.com/news/opinion/la-op-flynt20may20,0,2297247.story?coll=la-opinion-center

Jane E. said...

Σχετικά με Τεν Τεν, ελπίζω να μην επηρεάστηκες και στο θέμα του μισογυνισμού που αποπνέει, αφού σπάνια προβάλλει γυναικείες φιγούρες... Γενικά το συγκεκριμένο κόμικς έχει κατηγορηθεί πολλάκις.

Anonymous said...

1) κατάφερα να γίνω τύφλα στην έκθεση.(ανακάλυψη, έχουμε κοινούς φίλους).
2)Ξέρω πολύ κόσμο, που πάει να πει οτι σε 11 λεπτά δεν προλαβαίνω να τους το στείλω, οπότε περιμένω σε 11 λεπτά να πάρω τον κλονισμό της ζωής μου. Η συμπαθητική έκπληξη είναι οτι θα πάρω τον κλονισμό σε 11 λεπτά. (κανονικά είμαι κλονισμένος πάντα).
3) Δέν ξέρω τον Τσιπρόπουλο και πρόσφατα έχω μάθει το γιατί τον τρέχουν σε δίκες. Αλλά και μόνο που είναι απέναντι στον Λιακόπουλο, του δίνω δίκιο.
4) Είναι κουφό αλλά δεν έχω δει ΠΟΤΕ τους Simpsons!!! Δεν ξέρω καν πώς μοιάζουν. Γιατι; Ξέρω γω; (κάρμα;)
5) Σε μία παράγραφο Eshcer, Ξενάκης, Falwell, Παπαθεμελής και Μεταξόπουλος; Είσαι θεός!!!
6) Να φωνάζεις πιό συχνά. Έλεος πιά με την δικτατορία του αυτοκινήτου (ή έστω στην περίπτωση σου, των μηχανών) YA BASTA!
7) Μαμάδες rules!!!Η δικιά μου τους κοπανάει τους καθρέφτες λέμε.
8) Έχω διαβάσει τα 1,4,5,6,10,11. Δεν βρήκα ούτε ένα (μπράβο κλάπ, κλάπ)
9) Κρίμα. Δεν πιστεύω ούτε στόν Παράδεισο ούτε στην κόλαση για να πώ J. Falwell go to hell.
10) Είμαι πατέρας!!! που πάει να πεί οτι βλέπω/ακούω πέντε ώρες στρουμφάκια την ημέρα. ΕΛΕΟΣ
11) Άντε και να ζωγραφίζει έτσι. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί ούτε να το εξηγήσει ούτε να το αναλύσει και σε μερικές περιπτώσεις ούτε καν να το περιγράψει (κατα πάσα πιθανότητα το ίδιο ισχύει και για τους γονείς του).
11+1)Δεν έχω την παραμικρή ιδέα γιατί έγραψα τέτοιο σεντόνι. Σόρρυ. Μάλλον φταίει που γιορτάζω.

enteka said...

gap lab: άκου όμως, σκέφτηκα κάτι θετικό - ακόμα συνεχίζει να κάνει ό,τι θέλει τους παραγωγούς της. οπότε δεν υπάρχει, μάλλον, λόγος να φοβόμαστε για το νέο δίσκο (ότι θα 'ναι rent-a-rapper κλπ)

cobden: ζεις!! το άρθρο που λες (στα μάτια μου) τονίζει τον αμοραλισμό και την υποκρισία και των δύο ["But I'd do anything to sell the book and the film, and Falwell would do anything to preach"], αλλά ήταν, όσο να'ναι και λίγο αισιόδοξο (και μεγαλόψυχο).

jane e. φαντάσου ότι αυτό δεν το είχα σκεφτεί καν! ο μόνος γυναικείος χαρακτήρας που θυμάμαι στο Τεν Τεν ήταν μια παχουλή τραγουδίστρια της όπερας που έσπαγε τζάμια με το τραγούδι της "Σαν κοιτάζομαι στον καθρέπτη, σε κοιτώωω, Μαργαρίτααα".

indictos: το ήξερα αυτό για τους κοινούς φίλους. τέλειο το σχόλιό σου, αυτά τα σχόλια μου φτιάχνουν τη μέρα!

:)

Anonymous said...

tosa polla gia sxoliasmo, toso liga egkefalika kyttara gia xrisi...
loipon:
afto me tin yoga kai ton goya me ekane na gelasw dynata.
eixa na gelasw dynata me blog apo ena post tou peepingtom, k prin apo afto apo kati alla tis misirlou.
episis, prosfata milagame gia to 8ema 8es/kis-seattle stis discolatas
xm...ti allo..
gia ta parkarismata:
enas malakas me a8inaikes pinakides (profanws) eixe kleisei me to jeep tou ton dromo pou odigouse sto sarakiniko stin milo. afou perasame me xilia zoria, o kollitos mou katevike k tou afise ena xarti sto tzami pou egrafe:
"EISAI MALAKAS.
manolis"

opote paw na tsekarw tous streetpanthers (an k to onoma mou kanei club tou paniwniou, alla telos pantwn)
gia tin Überbitch tou weakest link de 8a sxoliasw, 8elei ksexwristo post..
kalimera

enteka said...

kalamesygxwreis, τα νέα αυτοκόλλητα των street panthers θα πρέπει να γράφουν
"EISAI MALAKAS.
manolis"

:)

Anonymous said...

ποιος μπαλαδόρος με το νούμερο 11 στη πλάτη σας αρέσει?