Wednesday, November 21, 2007

Έντεκα (πράγματα που μ’ αρέσουν στη Θεσσαλονίκη – τώρα)

img772
[από a.v. - εικόνα Α. Βλαβογελάκης (fanzein)]

Mε ελάχιστες εξαιρέσεις ζω στο μικρόκοσμό μου – σ’ ένα υποκειμενικό σύμπαν/κολάζ φτιαγμένο από ψηφίδες χώρου και χρόνου. Για να το πω απλά, και σαφώς πιο απομυθοποιητικά, ζω κυρίως στο μυαλό μου –και στο σπίτι μου. Αγαπάω τα (συνήθως ευτελή) νέα και παλιά μικροαντικείμενά μου, τους φίλους, την τηλεόραση, το ίντερνετ, τα βιβλία, τη μουσική. Τα υπόλοιπα σημαντικά -αέρας, ήλιος, σύννεφα, τοπία, άνθρωποι- τα βρίσκεις σχεδόν παντού. Κι όμως, επέλεξα: ο ελεγχόμενος μικρόκοσμός μου θα είναι στην Θεσσαλονίκη. Να γιατί:

1) Όπου και να πήγα υπήρχε μια αόρατη κλωστή που, στο τέλος, με τραβούσε εδώ. Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες μνήμες της παιδικής ηλικίας που μας καθορίζουν: οι στιγμές που ανακαλύπτουμε τον κόσμο με μάτια ορθάνοιχτα απ’ την έκπληξη, τότε που όλα είναι εντελώς καινούργια και εντυπωσιακά. Αυτές οι μνήμες είναι η δική μου αόρατη κλωστή.

2) (Οι φίλοι και συγγενείς μου.)

3) Το ραδιόφωνο. Ok, ο Πετρίδης και το Τρίτο Πρόγραμμα ακούγονται σ' όλη την χώρα, αλλά ειδικά εδώ υπάρχει ο πολιτιστικός 9.58 αλλά και δύο εξαιρετικοί σταθμοί ξένης μουσικής, ο Republic και ο κλασικός 88μισό (με τις τέλειες εκπομπές του Άρη Καραμπεάζη).

4) Σχεδόν όλοι οι ιστορικοί κινηματογράφοι έκλεισαν, ευτυχώς όμως επέζησαν και κάποιοι: Βακούρα, Φαργκάνη, Μακεδονικόν, Ολύμπιον, Κολοσσαίον, Ράδιο Σίτυ, Αριστοτέλειον - οι συμβατικοί κινηματογράφοι που απέμειναν, μια σινεφίλ ευκαιρία για περιπλανήσεις στην πόλη. [Θα θυμάμαι πάντα ότι το Lost Highway το είδα στον Αλέξανδρο και το Δαμάζοντας τα Κύματα στο Λάουρα∙ στ’ αλήθεια όμως δεν μπορώ να ξεχωρίσω αν οι ταινίες που είδα πρόσφατα στα πανομοιότυπα multiplex ήταν στην αίθουσα 2, 7 ή 11.]

5) Για κάποιον λόγο θεωρώ ότι έχω χορτάσει τα nights-out και ποτέ δεν βγαίνω βράδυ σε bar/club. Η μόνη περίπτωση να ξεκουνηθώ είναι να παίζει στο Art-House o dj Βαγγέλης Ρίσσος: κάποιες Κυριακές κάνει ανεπανάληπτες ’80ς βραδιές με τρας, tv-themes και τέτοια, ενώ τις Τρίτες κάνει θεματικές βραδιές [προχτές είχε διασκευές και remixes, παλιότερα Morrissey, PSB, Depeche κλπ]. Bάζει υπερσπάνια βίντεο, διακοσμεί τον χώρο, τυπώνει σχετικά αυτοκόλλητα, μοιράζει κονκάρδες φτιαγμένες ειδικά για τη βραδιά κλπ.

6) Το σύμβολο της πόλης είναι ο Λευκός Πύργος, που είναι μια χαρά, αλλά προσωπικά προτιμώ τον ρετροφουτουριστικό Πύργο του ΟΤΕ που στριφογυρίζει και πάλι (ή ξαναχάλασε;) μέσα στη ΔΕΘ. Όταν τα καλοκαίρια πηγαίνω θερινό στο Ελληνίς, πίσω απ’ την οθόνη ο Πύργος ορθώνεται φωτισμένος επιβλητικά: με υπνωτίζει σχεδόν, σαν ένα μαγικό διαστημόπλοιο έτοιμο για γαλαξιακά ταξίδια.

7) Άνθρωποι: η Δανάη των Love Boat Orchestra, ο Γιάννης Μπουτάρης (το αντίβαρο στο συντηρητισμό της πόλης), η Βάγια Ματζάρογλου, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, η Ελένη Χοντολίδου, ο Κωστής Ζαφειράκης, ο κομίστας Γιώργος Τσούκης, ο Στέργιος Δελιαλής (αλλά και οι νέοι designers), ο Σάκης Σερέφας, οι bloggers της πόλης (winter academy, ντισκολάτα, ινδίκτος, άνεμος, κ.α.)

8) Ο Κύριος Πόλυς, καλτ φιγούρα του τοπικού τηλεμάρκετινγκ στο Time Channel: είχα προσπαθήσει να του πάρω συνέντευξη (μα το Θεό! υπήρξε διευθυντής περιοδικού που δέχτηκε τέτοιο θέμα), αλλά ποτέ δεν κατόρθωσα να μιλήσω με τον ίδιο: «Μας παίρνουν συνέχεια και μας κάνουν τέτοιες πλάκες», είπαν και υποσχέθηκαν να τον πείσουν. Δυο χρόνια μετά, ακόμα περιμένω.

9) Οι φοβεροί δίδυμοι που χαιρετούν τον κόσμο σε εγκαίνια μαγαζιών και πρεμιέρες θεάτρων. Μια φορά έξω απ’ το θέατρο Αμαλία είδα μόνο τον έναν κι έκλαιγε. Φοβήθηκα ότι αδερφός του είχε πεθάνει -ευτυχώς διαψεύστηκα.

10) Bits & Pieces: το Λούνα Παρκ / το κτίριο στα Πανεπιστήμια που μοιάζει με χάι-τεκ αυγό / το Εντευκτήριο / η θάλασσα / το Neverland / οι πίνακες του Warhol στο ΜΜΣΤ / ο κλασικός Εξώστης [η πρώτη σελίδα είναι εμφανισιακά ίδια εδώ και 20 χρόνια -σχεδόν ανατριχιαστικό!] / το Χρυσό Παγώνι / το SOUL / ο Ιανός / το Κωστή -κι ας έκλεισε / η Πλατεία Ναυαρίνου / τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ [να ’χα και καμιά διαπίστευση…]

11) Η μεγάλη Συλλογή από Κλισέ: «Η ερωτική πόλη», «Το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι το πιο δύσκολο κοινό!», «Η νύμφη του Θερμαϊκού», «Η πρωτεύουσα των Βαλκανίων», «Η συμπρωτεύουσα με τις αιθέριες υπάρξεις και τις πιο τρέντι φατσούλες», «το Σιάτλ των Βαλκανίων (!!!)», «Εδώ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους».

img776

['80s καρτ-ποστάλ]
-

(ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!)
-

31 comments:

discolata said...

1. Το δεύτερο παγκάκι αριστερά απο τπ Μακεδονία Παλλάς, μετά τα μεσάνυχτα και στη βέσπα καρό κουβερτάκι. Όταν και όποτε δε μπορώ να κάνω αλλιώς.

2. Η Ταχιάου των Επιλογών και του ραδιοφώνου. Ο Ζουράρις της Μακεδονίας, η Κεχαγιά και η Ταλαντινού του Σάντευ,ο Τσιτσόπουλος και η Ματζάρογλου του Σόουλ. Θαυματοποιοί, όλα όσα μόνο η παρείστικη δουλειά μπορεί να δημιουργήσει. Ρισπέκτ.

3. Εσύ και οι εντεκάδες σου. Δε σε γλείφω τώρα. ΑΛλά αυτή είναι η δική μου εντεκάδα, οπότε σιλάνς.

4. Τα παιδιά της Αλτερβίζιον. Και του Συνεδρίου απο πίσω. Ανεκτίμητα.

5. Το φαγάκι του Κάπελα στην Καλλάρη.Γιαμ.Αλλά και το Κινέζικο απο δίπλα που είναι σαν Γκούντις κομμουνιστικό (δοκίμασε την κινέζικη μπιρίτσα).

6. Ο Βασίλης του μπαρ Ντοντ τελ Μάμα. Ο τελευταίος των Μοικανών. Τώρα που το σκέφτομαι, ολόκληρη η Καλλάρη, ναι.

7. Ο Βουκυκλαράκης του Ντεκοράμα Άρτε. Καρτούν. Θα ήθελα μια φορά να χωθώ στο κεφάλι του μέσα.ΑΝ ο Άρνιο σχεδίαζε ποτέ άνθρωπο, αυτον θα έκανε.

8.Ο Αλέξης Φλωράκης της Μάικρο εξτρίμ. Κούκλος, (και καλό παιδί,αλλά δε μας νοιάζει αυτό τώρα) σχεδόν ψεύτικος. Η φωτό του στο ντεσκτοπ της γραφίστριας απο τα τέλη του Σεπτέμβρη ανέβασε την παραγωγικότητα στο π κατακόρυφα.

9. Τα κορίτσια της Προξένου Κορομηλά Σάββατο μεσημέρι με σακούλες στα χέρια και ύφος 88 καρδιναλίων. Ψοφάω.

10. Ο ταξιτζής με το όνομα Υάκινθος. Θα ακούσεις ιστορίες μέχρι να φτάσεις εκεί που θέλεις, απίστευτες. Κα Γκε Μπε και Σι Αι Ει μαζί.

11. Να βγαίνεις μόνος σου το βράδυ επειδή ήταν σκατομέρα και νιώθεις να σε έχεσε ο Θεός, να πηγαίνεις για ένα ποτό να ηρεμήσεις και τελικά το επόμενο που θυμάσια να είναι η παρέα σου να σε κουβαλάει ζάντα σπίτι στις πέντε το πρωί. Η αξία του να μη μπορείς τελικά να κρυφτείς.

φιλί

enteka said...

ωω! σ' ευχαριστώ για τον κόπο σου.
[κρυφογέλασα με την αναφορά σου στο donttellmama]

:)

Anonymous said...

O OIΝΟΧΟΟΣ
ΤΟ SPIRTO
TO TOMΠΟΥΡΛΙΚΑ
Ο ΖΥΘΟΣ ΕΞΩ
Η Π. ΚΟΡΟΜΗΛΑ
Ο ΑΛΕΞΟΥΔΑΣ
ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ Μ ΚΑΛΛΙΔΟΥ
ΤΟ ΤΣΙΝΑΡΙ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ
ΤΟ ΓΕΝΤΙ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΞΩ
ΒΡΑΔΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΑ
ΤΟ ΡΟΚ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΑ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΤΟ RΟLLING UNDER

http://kapetank.wordpress.com/

An-Lu said...

χεχεχε!!!! Ειδικά το #11 με έστειλε ανατριχίλες όπως και κάθε φορά που ακούω κάποια από τις αναφερόμενες φράσεις ;-)

Anonymous said...

Επιτέλους μετά τόσα κλισέ που διαβάσαμε με αφορμή το φεστιβάλ!

Συμπληρώνω:
*Κρέπα στο Ναυαρίνο
*Το Ναυαρίνο (και χωρίς κρέπα;Ρ)
*Με τα πόδια παραλιακά από Λιμάνι ως Καλαμαριά.
*Μοδιάνο
*Τα στενά κοντά στην Ευζώνων
*Με λίγα λόγια: από τις ιδανικές ελληνικές πόλεις για βόλτες, παντός καιρού:)

Stratos Bacalis said...

1. Το ηλιοβασίλεμα μετά από καταιγίδα
2. Ιταλικό (αληθινό) στο Le Due Terre (γεια σου Gianfranco!).
3. Altervision-respect - αλλά και οι άλλοι ταλαντούχοι graphic designers της πόλης
4. ο Έντεκα
5. Η θέα από το Cloud Level Nine στο Μακεδονία Παλλάς και το ευγενέστατο team του!
6. Ο τόνος τατάκι στο προαναφερθέν μέρος! Αν δε το δοκιμάσετε, δε μπορείτε να καταλάβετε!
7. Indictos - rules!
8. Βόλτα στην Άνω Πόλη την άνοιξη
9. Τα κάστρα
10. Οι φάτσες της πόλης
11. Τα αρχοντικά στην Όλγας... τα θέλω! όλα!

One Big DJ said...

- To Αχίλλειον και η απιστεύτη θεά του στην παραλία.
- Κυριακές απογεύμα στο Άρωμα με τους θαμώνες να πίνουν ποτά στις 4 η ώρα και κατά τις 7 να χτυπιούνται στα διαζώματα με το Love Letter From Space.
- Tην πρώτη μου πόρτα στο Nani Nani όπου παραήμουν μικρός αλλά αποφασισμένος για να μπώ. Τελικά εκεί που εφεύγα με έβαλε μέσα ένας μόδιστρος με 3 μοντέλες αγκαζέ!
- Την κρέπα σοκολάτα - μπανάνα - τριμμένο μπισκότο - σαντιγύ στα Λαδάδικα.
- Τα πολύ όμορφα, προσεγμένα και χαμογελαστά αγόρια και κορίτσια της πόλης.
- Τον κατήφορο στις 40 Εκκλησιές μέχρι να κατέβω στο δρόμο με αέρα και -7 c που σου περνούσαν στο κόκκαλο και παγώναν το αίμα.
- Τα τσουρέκια του Τερκενλή, με έμφαση στο Σοκολάτα-Πορτοκάλι.
- Το Industrial Area που μου προμύνηε οτι έφτασα.
- Μεταμεσονύκτια ζώνη STAR FM μέχρι το πρωί.

Να'σαι καλά που με έκανες να φρεσκάρω την μνήμη μου και να θυμηθώ πόσο ωραία Σ/Κ έχω περάσει εκεί.

One Big DJ said...

Ξέχασα...και τα κυριακάτικα σέτ του Βαλαβάνη στο Νανί again. Ποτέ δεν πιστεύα οτι νωρίς το βράδυ ένα club θα ήταν τόσο ασφυκτικά γεμάτο.

Anonymous said...

TO STEREODISC
TO BERLIN
TO INSTITUT FRANCAIS
H Χ.Α.Ν.Θ.
Ο Ο.Α.Σ.Θ.
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ (ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ)
Ο ΧΑΤΖΗΣ (ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ)
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
ΤΑ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ ΠΡΙΝ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΘΟΥΝ
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ SIOUXSIE ΕΝ ΕΤΕΙ...
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ WIPERS ΕΝ ΕΤΕΙ...
.ονομα στο νερο.

fieryfairy said...

το Acid στα γενέθλια μου που νόμιζα θα τα περάσω μόνη και κατέληξαν τα καλύτερα γενέθλια (τα πιο wild anyway)

το nani nani πρωτοετής (ψάρι δηλ) που ένιωθα ότι ήμουν και καλά νέα υόρκη (επαρχιωτάκι τι να κάνεις)

βλέποντας καταιγίδα καλοκαιρινή καθισμένη στον Θερμαϊκό, δίπλα στην είσοδο

αμέτρητες ταινίες τζαμπατζέ (avant premiere στα ελληνικά), να'ναι καλά τα ραδιόφωνα και ο άκης

αναμνήσεις σκόρπιες. αν μπορούσα να δουλέψω Θεσ/νίκη, θα γυρνούσα Ελλάδα.

Αταίριαστος said...

Πρέπει να ανοίξω το αναμνησιολόγιο...
1. Οι μεταμεσονύκτιες προβολές στον Έσπερο και στο ... πώς το έλεγαν; Ριβολί; που διοργάνωναν φοιτητικές ομάδες (υπάρχουν ακόμη οι κινηματογράφοι; γίνονται ακόμη άραγε προβολές;)
2. Το "Καφέ Άλφα", Εθνικής Αμύνης και Σβώλου (λειτουργεί ακόμη;)
3. Το βιβλιοκαφέ "Ζώγια", Σβώλου και Αγγελάκη (λειτουργεί ακόμη;)
4. Τα τελείως βρομιάρικα σουτζουκάκια του Κόκκορα και τα τοστ της Ευρώπης στη Ναυαρίνου. (λειτουργούν ακόμη;)
5. Το φεστιβάλ, βέβαια.
6. Τα κουλούρια στο φούρνο στη Ροτόντα (βγαίνουν ακόμη στις 2 το βράδυ;)
7. Το Berlin, βέβαια.
8. Το Παραρλάμα! Αυτό ξέρω ότι δεν υπάρχει πια.
9. Οι βόλτες στο γιουσουρούμ.
10. Τα παραλιακά καφέ παρά τη βρόμα του λιμανιού.
11. Τα ραντεβού στην Καμάρα (δεν υπήρχαν κινητά τότε).

Anonymous said...

"ta byzakia tis marias" sto ouzou melathron

Kos Polys? RESPECT! Exw idi 2 tepangiaki apo ekeinon!

Φώτης said...

Συμφωνούμε και μένα αυτά και άλλα ... 9 με αρέσουνε ... γιάυτό και είσαι ήδη πρώτο ποστ post sto http://waterpolopaokjouniors.woedpress.com που συντηρώ ;-)

Stratos Bacalis said...

Να συμπληρώσω?...

1. Rock 100 που με περιέθαλψε και φρόντιζε να τρέφει τις μουσικές μου εμμονές όσο κανένα άλλο δισκάδικο στην πόλη...
2. Sterodisc - όπου πρωτοάκουσα Dead Can Dance και Rickie Lee Jones...
3. Μπελ Αιρ...ιδιαίτερα Κυριακές νωρίς το βράδυ, που νομίζεις ότι είναι Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα από τον κόσμο και το χαμό
4. Meet me - άψογη αισθητική, άψογο φαγητό, άψογο σέρβις, καλές τιμές - τι άλλο να ζητήσεις?
5. Παπαρούνα - όταν πρωτοξεκίνησε
6. Βόλτα στα λουλουδάδικα
7. Καφέ στο ταπεινό δημοτικό αναψυκτήριο στην Κρήνη όταν έχεις βαρεθεί τα δήθεν και θες δροσιά και να σκάει το κύμα στα πόδια σου μέσα στην πόλη
8. Πάρτυ με dj τον Καραμπεάζη! Respect!
9. Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Μίκρο, Ίνφο και τα άλλα παιδιά...που προσπαθούν παρόλο το χάλι...
10. Εκθέσεις κόμικς στο Μύλο...και σαν θεατής και σαν εκθέτης...
11. Dead Can Dance Ιούνιος 1996, Θέατρο Δάσους με καταιγίδα στην Κατερίνη να φοντάρει κεραυνούς και αστραπές, η Φωνή να ιερουργεί και ένα κοριτσάκι καθισμένο δίπλα μου, θάτανε τριών χρονών, να ψιθυρίσει στη μαμά του όση ώρα αλλάζανε όργανα οι μουσικοί: "μαμά, δε τελείωσε ακόμα ε? δε θέλω να τελειώσει"...ακόμα ανατριχιάζω όταν το θυμάμαι...

Anonymous said...

erchomai gia liges meres thn allh vdomada meta apo pousia xronwn. mou leipei poly h polh ths paidikhs mou hlikias. na'sai kala pou mou thymises to giati..

Anonymous said...

Έντεκα, με συγκίνησες περισσότερο με τους δίδυμους. Αυτά τα παιδιά, που έπαψαν να είναι εδώ και χρόνια, μεγαλωμένα στο Παπάφειο θαρρώ, τουμπιώτες-εμβλήματα της νεότητάς μου. Ένα ζεστό χαμόγελο από τότε που ήμουν παιδί. Και ναι, ευτυχώς ζουν ακόμη και ακόμη χαιρετούν, αν και πιο κουρασμένα κι άτονα. 'Αντε να προσθέσω κι εγώ τον οβολό μου:

1. Το κυλικείο της Φιλοσοφικής όπου αγάπησαν πολλοί, δικοί μας και ξένοι φοιτητές.
2. Τα σημεία συνάντησης μπροστά στην Αγία Σοφία και στην Καμάρα. Πολλές φορές περνάω από μπροστά μόνο για να δω το ύφος της άβολης προσμονής σε φρέσκα μουτράκια.
3. Ο παπαγάλος του Μπαρμπουνάκη και το υποχθόνιο πλέον βιβλιοπωλείο του Ραγιά.
4. Η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης.
5. Από τα σινεμά που χάθηκαν, προσθέτω και την Θυμέλη, δίπλα στην Ευαγγελική Εκκλησία στην Παλαιών Πατρών, μια αγκαλιά, μια χούφτα τόση δα και ταινίες του ανεξάρτητου αμερικάνικου. Και φυσικά ο Έσπερος που έγινε κι αυτός πάρκινγκ.
6. Το De Facto με τις εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής.
7. Ο Λοξίας.
8. Το Μπιτ Παζάρ με τη γύρω αγορά του.
9. Ο Οινοχόος και οι Καμάρες για ακαδημαϊκούς και φοιτητόκοσμο.
10. Η πόλη από ψηλά στο Σέιχ Σου, ακόμη και τώρα που απέμεινε φαλακρό.
11. Η διαδρομή Σοφούλη-Κυβερνείο. Κάτι ξέρουν τα ζευγαράκια...

Και πολλά άλλα...

Καλή σου μέρα και ευχαριστώ και σένα και τους σχολιαστές σου.

revqueer said...

Εγώ θα τονίσω όπως ο big dj τη μαγεία που ακούει στο όνομα Τερκενλής. Θεσ/νίκη λίγες φορές έχω έρθει και είναι το πράγμα πράγμα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνω οποτεδήποτε πάω!

Σοφία said...

Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος που έζησε υπέροχα φοιτητικά χρόνια και την λάτρεψε; Θα προσπαθήσω όμως...
1. Τα ταβερνάκια της Άθωνος (τότε το φόρτε μας ήταν η πέργκολα! Δεν ξέρω αν υπάρχει πια.)
2. Τα καλύτερα ρεμπετάδιακα που έχω πάει στην ζωή μου!
3. Ο μύλος!!!
4. Τα σαντουέτσια στο "έτσι"! Υπάρχει ρε παιδιά;
5. Το παγωτό Ferrero του Τερκενλή!
6. Τα ατελείωτα πήγαινε έλα απ' την Σαλαμίνα στον Λευκό Πύργο.
7. Το 52 γεμάτο φοιτητές για Σίνδο (σαρδελοκούτι μιλάμε!)
8. Για καφεδάκι στον κάκτο μόλις έκανε την εμφάνισή της η Άνοιξη
9. Μια ταράτσα στην Μοναστηρίου, κοπσίδια στην θράκα, κρασί και ανατολή ηλίου με θέα τους γερανούς απ' το λιμάνι!!!
10. Βραδινή βόλτα στα κάστρα (λατρεύω τον φωτισμό κατά μήκος της διαδρομής!)
11. Οι καλύτεροι άνθρωποι... Πάντα θα γυρίζω για τους ανθρώπους που γνώρισα και αγάπησα!
Αχ! Τι αναμνήσεις μου ξύπνησαν κι απόψε;!

gerasimos said...

Άντε να πω κι εγώ ο Αθηναίος που όμως εδώ και λίγα χρόνια ζω στη Θεσσαλονίκη:
1. Το πρώτο που πρόσεξα, τι άλλο: τα μπουγατσάδικα.
2. Το δεύτερο που πρόσεξα, οι φυσαρμόνικες (έτσι τα λέγαμε τα λεωφορεία αυτά στην Αθήνα, έκαναν συνήθως δρομολόγια από βόρεια προς νότια προάστεια).
3. Μέρη που αφήνουν να αναδυθούν αρώματα από το κοσμοπολίτικο παρελθόν της πόλης, όπως το Όριεντ.
4. Το πραγματικά πρώτο που πρόσεξα, ο Τερκενλής και τα τσουρέκια στις βιτρίνες αλλά και τα καζάν ντιπί του Χατζή και και και...
5. Το σαφώς ανώτερο και φθηνότερο από της Αθήνας φαγητό όπως στο Ούζου Μέλαθρον, στο Γεντί και αλλού.
6. Οι κοντινές εκδρομές στα λουτρά Πόζαρ, στα Γρεβενά (μιάμιση ώρα πλέον), στη Χαλκιδική βέβαια.
7. Το Φεστιβάλ αν και στα τελευταία έχω πάρει απουσία.
8. Kitchen bar.
9. Οι αυθεντικοί και καθόλου στημένοι άνθρωποι. Μεγάλη ανακούφιση σε σχέση με την Αθήνα.
10. Ο φοιτητόκοσμος.
11. Μόλις σκέφτηκα άλλα τόσα που μου αρέσουν... οπότε σταματώ εδώ!

Anonymous said...

oi enteka xiliades neo dimokrates pou tha psifizoun gia ta epomena enteka xiliades xronia papagewrgopoula kai pswmiadi, gia nees ittes gia nees syntrives

enteka said...

εξαιρετικά ενδιαφέροντα όλα τα παραπάνω :)

και με αφορμή το προηγούμενο ανώνυμο σχόλιο, αφού συμφωνήσω απόλυτα, να πω ότι αν έγραφα όσα με πειράζουν θα γέμιζα δέκα ποστ - αλλά τώρα περνάω θετική και αισιόδοξη φάση.
Δεν μπορώ να μη σχολιάσω τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στο κέντρο. Είμαι στο λεωφορείο και στις στάσεις ανοίγουν οι πόρτες και μπαίνει μέσα τόσο καυσαέριο που είναι απίστευτο. Τις προάλλες άκουσα για μια πρωτιά της πόλης στην Ευρώπη από την άποψη της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Δεν βλέπω κάποιος δήμαρχος ή νομάρχης να κάνει κάτι για το πρόβλημα που όλο και χειροτερεύει...

Anonymous said...

Τις προαλλες το ακουσες;Ειμαστε οι πρωτοι σε ολη την Ευρωπη,εδω και τουλαχιστον δυο χρονια.Δευτερο το Manchester.Τι Λωζαννη,τι Κοζανη...
.ονομα στο νερο.

Anonymous said...

1)Το Μπητ Παζαρ και τα απίστευτα μεθύσια με φίλους
2)Προβολή 11 στο Ολύμπιον καθημερινή και μετά παγκάκι στην Αριστοτέλους
3)Η θέα απ την ταράτσα του Πολυτεχνείου
4)Η ΔΕΘ
5)Δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις απ το σπίτι σου και να μην δεις γνωστό
6)Παγκάκι στη Ναβαρίνου με μπύρες
7)Το soul
8)Οι μπάντες διάφορων φίλων να παίζουν σε Μύλο, Υδρόγειο και Βίλκα
9)Τρυποκάρυδος
10)Το ότι όπως και να είναι την λατρεύουμε!

phoinix said...

1.το φρουτότυπο στη Ναυαρίνου
2.Η Ζεύξιδος το καλοκαίρι
3.το Ψυλικολοτζι στη Ζεύξιδος (το καλύτερο ψιλικατζίδικο της πόλης
4.για καφέ στο διατηρητέο την άνοιξη
5.τσιγάρο στο πεζούλι στην Αγια Σοφία
6.οι μυρωδιές του Cookie-Man στην Μακένζι κινκγ
7.η βιτρίνα του LAK
8.πάνω κάτω βόλτες στη Τσιμισκή και ας βρέχει
9.Η θέα της πόλης απο κίτσεν
10.Το πάρκο μετά το Μακεδονία Παλλάς για βόλτα το απόγευμα
11.τα παλιαντζίδικα στο Μπιτ-Μπαζαρ

WinterAcademy said...

[καταρχην σ'ευχαριστω, σημαινει πολλα για μενα το σχολιο σου]

εστυψα το κεφαλι μου.
μονο πραγματα που δε μ'αρεσουν μου ηρθαν..

μαλλον περναω απαισιοδοξη φάση
[τα τελευταια τριαντ.. εεε.. 29 χρονια]

φεστιβαλ κινηματογραφου, stretto, τα μανιταρια στην παπαρουνα, ο γιωργος που μας κανει yoga, rollin under, λωττος, 11, μακεδονικον,πούρα χατζηφωτίου, lemon pie κωνσταντινίδη, το ΚΤΕΛ - η ιστορια της ζωης μου..

Φώτης said...

yes
οι πατάτες ΄΄κομπλέ΄΄...
το γεμιστό μπιφτέκι...
η μελιτζανοσαλάτα ....

κουιζ:ποιό ''ιστορικό'' εστιατόριο (1972) της πόλης μας είναι ;;;;

enteka said...

(μήπως το tiffanys?)

Φώτης said...

Σωστό
κέρδισες ενα :-*

vlavo said...

De sou exw afhsei pote sxolio (ap oti 8umamai dld), alla htan efkairia h anafora sou. Thnx a lot.

fantazomai oti to ksereis, alla vriskomai sto: blogs.athensvoice.gr/vlavo

enteka said...

to ksero :)

Μαίρη said...

εχω να ανέβω Θεσσαλονικη 5 χρόνια και ανεβαίνω για ένα τετραήμερο λίαν συντόμως...
κάθησα και έγραψα πράγματα που θέλω να κάνω (αν υπάρχουν ακόμα αυτά που θέλω)και είπα να googlarw να δω μήπως μου διέφυγε τίποτα...
1. Βόλτα στην παραλία (δεν θα ξεχάσω που κατεβαίναμε 2 άτομα και καταλήγαμε σε τεράστια παρέα με αγνώστους που είχαν μια κιθάρα για παρέα)
2. Κρέπα στη Ναυαρίνου, τόστ μετά από ξενύχτι (στη Γιώτα-δεν έχω ιδέα αν υπάρχει ακόμα)
3. μπουγάτσα για πρωινό στην Αιμιλία στη Μητροπόλεως
4. Τρίγωνα Ελενίδη
5. bit bazar για μπύρες
6. ξαρχάκο για ούζα
7. αθωνος για φαγητό
(θα φύγω από εκεί με 6-7 κιλάκια επιπλεον νομίζω)
8. Τα απίστευτα ρεμπετάδικα
9. Βολτα στα κάστρα
10. Καφέ στην παραλία και στον πύργο του ΟΤΕ
11. Βόλτα στα Λαδάδικα
και εννοείται να συναντήσω αγαπημένους φίλους που έχω να δω χρόνια...
θα προλάβω????