Monday, June 01, 2009

Έντεκα της Δευτέρας [ποτ]

timg092

1) Χτες βράδυ έγινε κάτι πρωτοφανές στη γειτονιά. Διακοπή ρεύματος. [Επειδή είναι ένα νοσοκομείο στο δρόμο σπάνια μας κόβουν το ρεύμα. Δεν θυμόμουν να είχε γίνει ποτέ.] «Γιούπι!», σκέφτηκα, «ρομαντισμός!». Ανάψαμε τα κεριά, είδαμε τα αστέρια απ’ το μπαλκόνι, θαυμάσαμε τη νυχτερινή θέα χωρίς την φωτορύπανση, απολαύσαμε την ησυχία μιας που τα μπαρ από κάτω δεν έκαναν τη συνηθισμένη φασαρία τους. Απολαύσαμε μια αλλιώτικη ζωή.

Και μετά αρχίσαμε να βαριόμαστε. Νύσταξα απ’ τις 11 το βράδυ. Και κοιμήθηκα. Λίγο αργότερα, μέσα στον ύπνο μου, άκουσα ήχους και κατάλαβα ότι το ρεύμα επέστρεψε. Μου ήρθε να σηκωθώ, να δούμε ξένα ριάλιτι στο dvd, να κοιτάξω τα email μου, να βάλω τα cd που αγόρασα, να δω την αστυνομία ζώων του Χιούστον στο Animal Planet, ακόμα κι εκείνον τον περίεργο στο άλτερ που εξιχνιάζει φόνους κι είναι έτοιμος να σκάσει στα γέλια.

(Ξανακοιμήθηκα αμέσως. Το όνειρο που είδα περιείχε θραύσματα απ’ όλα τα παραπάνω, ήταν ένα καλειδοσκοπικό κολάζ μισοφωτισμένων κάστρων, αστείων φόνων, χαμογελαστών κουταβιών, μοντέλων που τσακώνονται επειδή οι κριτές τις βαθμολόγησαν χάλια, χυμένων κεριών που βάζουν φωτιές σε πολύχρωμες βελούδινες κουρτίνες – και μιας ακτίνας φεγγαριού που με ταξίδεψε στο πιο Ήσυχο Μέρος του Κόσμου.)

2) Άλλο: Μία γνωστή μου έψαξε τον εαυτό της στο google. Έγραψε το ονοματεπώνυμό της, πάτησε search και περίμενε τα αποτελέσματα. Υπήρχε ένα και μοναδικό αποτέλεσμα, ένα και μοναδικό κείμενο στο ίντερνετ που αναφερόταν σ' αυτήν.
Ήταν το σάιτ που ανακοίνωνε τη λίστα με τους αποτυχόντες των εξετάσεων του ΑΣΕΠ (τις οποίες είχε δώσει το 2006). "Είναι επίσημο, δεν είμαι τίποτα άλλο παρά μια αποτυχημένη", μου είπε κι έπεσε σε μια ωραιότατη κατάθλιψη.

[To ανέφερα αυτό επειδή μόλις πρόσθεσα το ονοματεπώνυμό της σ' ένα παλιότερο, άσχετο ποστ (γράφοντας ότι είναι καταπληκτική) με σκοπό να εμφανίζεται κι αυτό στα αποτελέσματα του google.]

3) Εκτός από τον κανονικό Σάκη Ρουβά (και τον Σάκη Ρουβά του Πειραιά) υπάρχει και ο Σάκης Ρουβάς της Ρωσίας. Είναι ένας ταλαίπωρος (και ιδιαίτερα μη-όμορφος) καλλιτέχνης που όταν παλιά συνεργάστηκε με τον δικό μας, ο Ψινάκης προσπαθούσε να πείσει τα ελληνικά ΜΜΕ πως ο Ρώσος είναι τόσο διάσημος στη χώρα του που ο τίτλος «Σάκης Ρουβάς της Ρωσίας» ήταν όντως ταιριαστός. Είχαν κάνει ένα ντουέτο, μάλλον τραγικό, τα κανάλια χρησιμοποίησαν αρκετές φορές τη φράση «Σάκης Ρουβάς της Ρωσίας» κοροϊδευτικά – και μετά τον ξεχάσαμε.

Μέχρι προχτές. Τον εντόπισα σε ένα βίντεο του fail-blog. Τραγουδάει play back ένα τραγούδι, κάνοντας δυναμικές και μελοδραματικές κινήσεις, μέχρι που τον πλησιάζει μια συνάδελφός του και…




4) Από το gravity & the wind:

Με τα αντανακλαστικά Ραν Ταν Πλαν που με χαρακτηρίζουν τελευταία, δηλώνω κι εγώ, μετά τον Νίκο Σαραντάκο, τη συμπαράστασή μου στον [blogger, δημοσιογράφο και αρθρογράφο των Νέων] Γιάννη Χάρη για την απαράδεκτη αγωγή που έκανε εναντίον του ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο οποίος πριν λίγους μήνες είχε στραφεί και εναντίον του ακτιβιστή Λύο Καλοβυρνά γιατί από τις σελίδες του περιοδικού 10% «τόλμησε» να στηλιτεύσει τις ανοησίες που εκστόμισε ο «Άγιος».

Ο κ. Σεραφείμ, σε δηλώσεις του με αφορμή τη δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου, είχε πει ότι οι γκέι είναι «ηθικά απονευρωμένοι, με ψυχοπαθολογικές εκτροπές και ψυχασθένειες, με μανία ικανοποιήσεως της ψυχοπαθολογικής των εκτροπής», και ότι «έκαναν αξία ζωής το σωλήνα αποβολής περιττωμάτων». Νομίζω πως κάθε εχέφρων άνθρωπος μπορεί να κρίνει από μόνος του αν και κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις τιμούν τον ίδιο τον κ. Σεραφείμ ως άτομο ή τη θέση που κατέχει ως «πνευματικός πατέρας» του ποιμνίου του, ώστε να έχει την απαίτηση να τον σεβαστούν και όλοι οι υπόλοιποι. Εκτός κι αν πιστεύει ότι, ακριβώς λόγω της θέσης του, τα λόγια του δεν πρέπει να υφίστανται καμία κριτική από κανέναν — οπότε περνάμε σε άλλο, εντελώς διαφορετικό, θέμα...

Πάντως, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο κι από την ομοφοβία του Μητροπολίτη, το ρατσισμό του και τη δικομανία του, είναι η υποκρισία του: βλέπετε, ο «Άγιος» αξιώνει να έχει μόνον ο ίδιος το δικαίωμα να αποκαλεί ψυχοπαθείς τους άλλους — αλλά μόλις κάποιος υπονοήσει οτιδήποτε για τη δική του ψυχική υγεία (όπως έκανε με το γάντι και με το σύνηθες άψογο στιλ του ο Γιάννης Χάρης), τάχα μου προσβάλλεται και ζητάει τα ευρώ με το τσουβάλι..(περισσότερα)

5)
Μια απ’ τις καλύτερες διαφημίσεις που έχω δει ποτέ – και από άποψη αισθητικής και από άποψη μηνύματος.
6) "Σε ποιον τελικά ανήκει ο Ρίτσος;" Ο Γ. Γιατρομανωλάκης σχολιάζει στο Βήμα ένα δημοσίευμα του Ριζοσπάστη. Με τρόπο απολαυστικό καταλήγει "Μήπως δηλαδή κάνει λάθος η Προκοπάκη, ο Αργυρίου, ο Πρεβελάκης, ο Μαρωνίτης, ο Σαββίδης, ο Πήτερ Μπήαν, ο Ε. Κήλυ, οι νέοι λαμπροί μελετητές του ποιητή, οι διατριβές, οι σοβαρές μελέτες και τα άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, όλοι εκείνοι που δεκαετίες τώρα μοχθούν να βγάλουν τον ποιητή από τη σιωπή και να δείξουν την τέχνη του και τα μεγάλα θέματα που τον απασχολούν, μήπως δηλαδή όλοι αυτοί κάνουν λάθος, βέβηλοι συνάμα και παραχαράκτες, και έχει τελικά δίκιο η κυρία Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ; "
Όλο το κείμενο εδώ.

7) img065
Bits & Pieces #1: Το 30λεπτο Πουθενά του Δημήτρη Παπαϊωάννου /// Εκστρατεία κατά των «φυλακισμένων της φτώχειας» από τη Διεθνή Αμνηστία ///Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο θα γυριστεί με ευθύνη της Νομαρχίας Μαγνησίας /// Beastie Boys ft. The Roots /// Βίντεο: Ο Χρόνος Περνά Πάνω Απ’ Τα Κανάρια Νησιά /// Η μαρτυρία του Χατζιδάκι: σε επιστολή και χαρτοπετσέτα /// Απίθανο: ΘΥΜΑ ΤΥΠΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ Η LIFO, Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΑΙΤ /// Στο πάρτι της Νένης, από τον Γιώργο Χρονά. /// Μεγάλο κόλλημα: τα ψαράκια στο blog της 'A, Μπα?', (πάνω αριστερά) /// Δεν χρειαζόμουν κίνητρα για να πάω να ψηφίσω, είναι αυτονόητο ότι θα το έκανα. Γι' αυτούς που το σκέφτονται όμως δυο εξαιρετικά σχετικά κείμενα: Να ΜΗΝ πας να ψηφίσεις! και Για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη./// Σταύρος Θεοδωράκης για τον Μιχάλη Τρεμόπουλο: Μόλις είχε τελειώσει την εμφάνισή του στην εκπομπή του Καμπουράκη και του Οικονομέα. Σε ένα μικρό χαρτί είχε σημειωμένα και τα υπόλοιπα ραντεβού της ημέρας. «Ο Κύρτσος είναι μακριά;». Ήταν στο Μega, στην Κατεχάκη και αναζητούσε τον δρόμο για τον Φλας στο Μαρούσι. Το κινητό του είχε σβήσει. «Δεν υπολόγισα τις στροφές στα Τέμπη και ξόδεψα όλη την μπαταρία». Ένας Θεσσαλονικιός χαμένος στην Αθήνα.

8) Για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
Όταν πεθαίνει κάποιος πολιτικός αρχίζουν οι αγιοποιήσεις. Και η, σχεδόν ψυχαναγκαστική, θλίψη ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν και τόσο σοβαροί λόγοι...

Κι όμως είμαι σίγουρος πως δεν ήμουν ο μόνος που όταν άκουσε την είδηση του θανάτου του Μ. Π. σκέφτηκε, με καθυστέρηση χρόνων ίσως: "Αυτός! Αυτός θα μπορούσε. Αυτόν χρειαζόμαστε".

Έναν τέτοιο πολιτικό θα ήθελα να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές (ευρωπαϊστή, ανανεωτικό, μετριοπαθή, έξυπνο, δραστήριο, μαχητικά οικολόγο, που "παρέμεινε στο μετερίζι του, χωρίς ανταλλάγματα, μειοψηφία μέσα στον ίδιο τον πολιτικό του χώρο, πασχίζοντας για το καλύτερο, γιατί το δικό του όραμα, η δική του θέση, δεν ήταν οφελημοθηρική #").

Μερικές φορές καταλαβαίνουμε ότι κάτι ήταν πραγματικά χρήσιμο μόνο όταν το χάνουμε. (Κακό του κεφαλιού μας.)

9) Τραγούδι της εβδομάδας στο electronically yours είναι το νέο τραγούδι των (ελλήνων) Μίκρο, που όπως φαίνεται κι απ’ το τραγούδι στο παρακάτω βίντεο είναι καλύτεροι –πιο πιστευτοί επίσης – με ‘ξένο’ στίχο. (Η είδηση όμως, για μένα, ήταν για το CSI!)


'The Sun In My Face' is a warm yet chilled four minute pop gem and the quality of this track comes as no surprise to EY as Mikro's driving force is none other than Marsheaux's co-producer Nikonn - who played a part in providing the Marshy girls with some very complex Mode-esque string arrangements on the forthcoming 'Lumineux Noir' track 'Sorrow'.
US crime show CSI also featured one of Nikonn's solo tracks on a recent episode after producers discovered his tracks on Myspace and Mikro's 'The Sun In My Face' is on par with the forthcoming Marsheaux album in terms of hooks and production.

10) last gas station
Bits & Pieces #2: (εικόνα απ’ το εξαιρετικό μουσικό blog Last Gas Station). Βίντεο: Ο Morrissey και ο Johnny Marr μαζί, σε συνέντευξη του 1985. /// Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις νέες στολές τις Ολυμπιακής. Εδώ. /// Το εξοργιστικά γελοίο ΕΣΡ ξαναχτυπά, τώρα για τα ντοκιμαντέρ σχετικά με το σεξ που παίζει ο Σκάι. Δεν το πείραξαν όμως όλα, μόνο ένα... /// Light & Magic /// trash flashback: Άννα Μαρία Λογοθέτη – Είμαι Τρελή για Σένα (+ πρόταση γάμου της, live στη Ρούλα Κορομηλά). /// H Βόρειος Ελλάδα στην ΕΛΛΑΔΑ της Νέας Υόρκης. /// απ' του m.hulot, ένα τραγούδι που μ' άρεσε /// Modern Living (neurotica series) /// bestdocumentaries (στα μηνιαία αρχεία του υπάρχουν δεκάδες ολόκληρα ντοκιμαντέρ) //// arizona dream's dream /// Νέο τέλειο b-side των PSB, που όντως κάνει τη διαφορά. /// Δεν ξέρω ποιο πράγμα είναι πιο απίστευτο. Το ότι ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ είναι ακόμα ζωντανός; Ή το ότι γυρίζει νέα ταινία σε κρουαζιερόπλοιο στη Μεσόγειο και την περασμένη βδομάδα πέρασε απ' τον Πειραιά; Και οι δύο πάντως ήταν, για μένα, πολύ ευχάριστες ειδήσεις. /// SOS!!! η Susan Boyle είναι η νέα (ταλαντούχα) Έφη Θώδη! ///H πιο ενδιαφέρουσα αποτίμηση του ντιμπέιτ, απ' τον Στ. Κασιμάτη. Πιο αστείο highlight της:
H εμφάνιση και ο λόγος του κ. Καρατζαφέρη ήταν ένας αυτοσχεδιασμός, στον οποίο αναγνώριζες ποικίλα στοιχεία: τον αμπελοφιλόσοφο του καφενείου, τον λαϊκό διαφημιστή (που εκτός από σλόγκαν γράφει και στίχους για τραγούδια...), τον καταφερτζή πλασιέ, που καμουφλάρει την απελπισία του σε τρελή χαρά, καθώς του ανοίγουν την πόρτα, γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι στο επόμενο δευτερόλεπτο να του την έχουν κλείσει κατά πρόσωπο!
11) ** Η πρώτη σίριαλ κίλερ της Περσίας δήλωσε ότι είχε σύμβουλο την Αγκάθα Κρίστι.
Η 32χρονη κατηγορείται για τη δολοφονία τουλάχιστον έξι ανθρώπων. Επέλεγε ηλικιωμένες, τις οποίες γνώριζε προσέγγιζε σε χώρους προσευχής. Πρότεινε να τις μεταφέρει με το αυτοκίνητό της και τους προσέφερε χυμό, στον οποίον όμως είχε ρίξει αναισθητικά χάπια. Εν συνεχεία τις στραγγάλιζε και έκλεβε τα κοσμήματα και τα χρήματα που είχαν στην κατοχή τους. Στην απολογία της είπε πως σχεδίαζε τα εγκλήματα, ώστε να μην αφήνει ίχνη, όπως οι ήρωες της Αγκάθα Κρίστι. ##

ΥΓ. Επειδή μετά από δέκα χρόνια κυκλοφορίας του, κάτι τυχαίο έγινε και το ξαναθυμηθήκαμε: For Real του Tricky, ένα εξαιρετικό single του.

------------------------------------------------

img092a
!ανήμ όλακ
.
.

8 comments:

Flanders said...

Να μην πας να ψηφισεις ; Οχι αγαπητε Εντεκα.Ψηφισε ενα σωρο μικρα κομματα-κομματακια.Ψηφισε λευκο.Γραψε ενα ποιημα (Ενα ωραιοτατο ακυρο).Δεν μπορω αλλο αυτη την απο-πολιτικοποιηση των ημερων με τα ρεπορταζ "με τους απογοητευμενους νεους" που ολοι δηλωνουν "οτι προτιμουν να πανε Μυκονο" και τους πετυχαινουν εξω απο το Mall.
Οσο για το Τρεμοπουλο ; Απλα να πω οτι δεν χρειαζεται να εχεις την ταμπελα για να εχεις οικολογικη ευαισθησια.Σιχαινομαι τις θεωριες συνωμοσιας , αλλα εδω μου βγαινουν πολλες μαζεμενες (σαν ηρωας Hollywood movie : απο το 1 % στο 8,5 ! Please !). Μην αγγιζετε,θα σκασει,ειναι φουσκα !

Zpi said...

Ε κάτω τα χέρι από το sex ντοκυμαντέρ του ΣΚΑΙ. Η σειρά δίνει υλικό για άλλα 30 σενάρια...

Οσο για τις εκλογές μάλλον θα αποφασίσω για την ψήφο μέσα στο παραβάν...

Καλή εβδομάδα .11

enteka said...

flanders η πλάκα θα είναι όταν κάποιοι απ' αυτούς που δεν θα ψηφίσουν θα γκρινιάζουν για την κατάσταση προεκλογικά. Ο Τρεμόπουλος με φοβίζει λιγάκι, όμως η σκηνή με τον ξαφνικά διάσημο και περιζήτητο απ' τα κανάλια θεσσαλονικιό που τρέχει σα ζαλισμένο κοτόπουλο στην αθήνα μου φάνηκε πολύ κινηματογραφική και μου τον έκανε πιο συμπαθή...

zpi, μόνο η αγγλική τηλεόραση κάνει τόσο καλά ντοκιμαντέρ, και μόνο ο σκάι τα παίζει εδώ. Γελάω με τους καημένους -έφηβους πιο πολύ υποθέτω- που περιμένουν να διασκεδάσουν και βλέπουν ένα σωρό εξτρίμ φετιχιστικά, γυναίκες με πάνες, καρφιά κλπ. Πρέπει να 'ναι πολύ απότομο, να μην πω τραυματικό το anti-climax τους...

:)

καλή βδομάδα, καλό μήνα και καλοκαίρι!

Viviana said...

έι, βλέπεις τέλεια όνειρα...

u-hoo / giannis kafatos said...

ti καλός που είσαι! αυτό που έκανες για τη φίλη σου είναι πολύ όμορφο. Μια ωραία εικόνα για να καλύψει την ασχήμια της επικαιρότητας που με κατατρέχει!
Για την "κνιτικη" κριτική λογοτεχνίας ... δεν αντέχω άλλο τους "αυθέντες". Πώ πω! δε θά ξεχάσω ποτέ το ύφος της κυρίας Αλέκας στην εκπομπή μας, στο μέγκα όταν χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι έκοψε μια για πάντα το βήχα σε όποιον τόλμησε να βάλει στο στόμα του το κομμά (της) και τα οικονομικά του / και τώρα μιλάμε για την "τεχνη" του κόμματος ...

είναι πολύ σούπερ το μπλογκ του Βάιου - last gas station! κι ο ίδιος γαμώ τα παιδιά!

Σε καλημερίζω, συμμερίζομαι και την απόψη σου για τις απώλειες που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε την αξία ...
ανθρώπων όπως ο Μιχάλης!
Καλά ταξίδια

Anonymous said...

Tο ΕΣΡ τα έχει παίξει.
Χθες πήγα στην Εφορία...Είχα παραισθήσεις, οτι ήμουν σε τηλεοπτικό πλατό και γύριζα το remake του Ρετιρέ! :-)

inspectorgadget

Dr_MAD said...

πολύ καλοί οι ΜΙΚΡΟ, αν και δεν προχώρησαν πολλά βήματα μακριά. είναι σαν ένα μπιτάκι γεμάτο μπατσούλες.

*so sweet αυτό που έκανες για τη φίλη σου. βγάζω καπέλο.

WinterAcademy said...

πολυ ωραια [ειδικα] τα bits & pieces, εστω κ καθυστερημενα

1.μ'αυτο το τρακ οι μικρο μαλλον επανορθωνουν -στα δικα μου αυτια τουλαχιστον- για την κακη τους εμφανιση στο support του morrissey [δεν πιστευω να διαφωνεις ε?]

2.δε θα διαμαρτυρηθουμε στον ΟΗΕ κ στη Χαγη για τις Ελλαδες της Αμερικης?

3.α, merci, δεν την ειχα δει συτη τη συνεντευξη των m/m [μαλλον θα προσπαθησε ο μοζ να εξαφανισει το βιντεο.. μαζι με το καρο σακακι..]