Monday, June 08, 2009

Έντεκα της Δευτέρας [perfect drug]

img091

1) Το πιο όμορφο πράγμα που είδα τελευταία: την Παρασκευή το βράδυ η ΕΤ1 είχε το καθιερωμένο, νυχτερινό, καλοκαιρινό κονσέρτο της Φιλαρμονικής της Βιέννης, ζωντανά από τους κήπους του παλατιού Schoenbrunn της Αυστριακής πρωτεύουσας. To Summer Night Concert με ταξίδεψε πίσω στη μέρα που πριν καναδυό χρόνια κάναμε βόλτα σ’ εκείνους τους κήπους: τώρα ήταν φωτισμένοι, τα σιντριβάνια ήταν χρωματιστά, η θέα υπέροχη. Με κυρίεψαν: Νοσταλγία, όρεξη για ταξίδια, επιθυμία για το πραγματικά όμορφο.

Μετά βγήκα μια βόλτα εδώ γύρω. Η πλαζ, η θάλασσα, η –σχεδόν- πανσέληνος, το παλιό μου σχολείο, το σπίτι μου από ψηλά, οι άνθρωποί μου: οκ, σκέφτηκα, το πραγματικά όμορφο είναι πιο κοντά απ’ ό,τι νόμιζα. Και ως δια μαγείας λίγα από τα υπαρξιακά μου θέματα λύθηκαν.

Γυρνώντας σπίτι είδα πως το καλοκαιρινό κονσέρτο απ’ τους κήπους του παλατιού έπαιζε ακόμα – και κορυφωνόταν με πυροτεχνήματα. Δεν χάσαμε χρόνο: κανονίσαμε με τον Γ. ένα σωρό ταξίδια. Η Βιέννη μας περιμένει και πάλι. Μάλλον.

2) (Από #)
Παρακολουθούμε την συνέντευξη της βουλευτού και πρώην προέδρου της Βουλής κ. Άννας Ψαρούδα Μπενάκη. Η δημοσιογράφος την ρωτά πως σχολιάζει την σάτιρα που κάνει στους πολιτικούς ο Λ.Λαζόπουλος. Η απάντηση της είναι ότι δεν παρακολουθεί Λαζόπουλο και ότι δεν είναι μια επιλογή που θα έκανε αν έβλεπε εκείνη την ώρα τηλεόραση. Στην ερώτηση αν θα πήγαινε καλεσμένη στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου αποκάλυψε ότι της έχει γίνει πρόταση να πάει αλλά αρνήθηκε επειδή τέτοιες εκπομπές δεν είναι του επιπέδου της και "δεν ταιριάζουν" όπως είπε με την δική της προσωπικότητα. Σημειώνουμε ότι όλα αυτά τα ανέφερε κατά την διάρκεια μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε στο μεσημεριανάδικο TV Weekend της Βάσιας Λόη στο Alter. [!!!]

3) Η δραματική (έως κωμικοτραγική) σχολή υποκριτικής της Έλντας Πανοπούλου, Μέλισσα!

[+ η σχολή της Μιμής Ντενίση]

4) Charlie Brooker's screen burn
Ο εύστοχος και εξαιρετικά αστείος τηλεκριτικός του Guardian ήρθε διακοπές στην Κρήτη. Και στο άρθρο του γράφει - επιτέλους- για πρώτη φορά για την ελληνική τηλεόραση (μεγάλη μας τιμή). Αυτό που φαίνεται να τον εντυπωσίασε πιο πολύ ήταν οι ο παρουσιαστής και οι κριτές του Ελλάδα Έχεις Ταλέντο:

But perhaps the most mesmerising thing I've seen was a few moments of the Greek incarnation of Britain's Got Talent. It was instantly recognisable - same format, same logo, same visual grammar and similar acts. This only served to highlight the differences. Instead of young, slim Ant and Dec, there was one middle-aged paunchy bloke standing just off stage giggling to the cameras.

The judges, meanwhile, were spectacular. Impossibly, they look even weirder than the British Morgan/Holden/Cowell lineup. There was a pretty woman, a bloke who resembled a bleached-blond pimp from the year 2049, and a terrifying man who appeared to have undergone extensive plastic surgery at the hands of a demented satirical artist - who'd decided to make him look precisely like David Hasselhoff morphing into Michael Jackson.

I didn't see him indoors. I was standing in the night air, watching him for several minutes on a silent plasma TV through the window of a shut hair salon, before snapping out of the trance and getting on with the holiday. Wherever you go, TV ultimately tastes the same. And there's more than enough of it at home. (thanks Xilaren!)

3568988127_2f24fba9f7
5) Bits & Pieces: (υπέροχη φωτο Bjork: υποψηφιότητα για το καλύτερο φετινό εξώφυλλο περιοδικού!) /// Το ντοκιμαντέρ για τη φύση HOME που παίχτηκε ταυτόχρονα σ’ όλο τον κόσμο, είναι και online (ολόκληρο) εδώ. /// Υπάρχει πραγματικά κάποιος που να αντέχει να διαβάσει ολόκληρες τις σελίδες της Σιβυλλας στο ΒΗΜΑ; /// Ένα ωραίο blog: http://tetradiospiral.blogspot.com/ /// O Δράκουλας Σε Blog. O “Δράκουλας” του Μπραμ Στόκερ ήταν γραμμένος με τη μορφή επιστολών που αντάλλασσαν οι χαρακτήρες του βιβλίου. Καθώς έχουν περάσει 102 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε, και τα δικαιώματα είναι στο public domain, κάποιος ξεκίνησε ένα blog που αναρτά τις επιστολές χρονολογικά, όπως εμφανίζονται στο βιβλίο. Εδώ. /// "Θα ήθελα να παρακαλέσω τους Goin' Through να μην χτυπάνε τόσο ανελέητα το σύστημα από μέσα, γιατί θα πέσει προς τα έξω και θα πλακώσει ανθρώπους που είναι ακόμη εκεί." /// .'. Discordia .'. (fnord) /// Ένας Αρκούδος Κρεμασμένος Πάνω Από Τις Ράγες Του Τρένου /// "Η μάνα μου είναι η συγγραφέας Ευγενία Φακίνου. Είναι αστείο διότι σπάνια κάνουν το συνειρμό, δεν περιμένουν να είμαι εγώ ο γιoς της Φακίνου." O Γιώργος Φακίνος μιλάει στη Μερόπη Κοκκίνη. /// Ταινίες Σε 4 Καρέ /// ένα ακόμα καλό MelodramaRemix /// ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Και πάλι πρωταθλήτρια στα αιωρούμενα σωματίδια (damn!) ///

6) (Έρχονται!)
NINE INCH NAILS – The Perfect Drug
Ένα απ’ τα αγαπημένα μου βίντεοκλιπ όλων των εποχών. Σε καταπληκτική σκηνοθεσία του Mark Romanek. Απ’ την ταινία του Davud Lynch 'Lost Highway'.

7) ΘΗΛΥΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ!

Είδα στο youtube μια περσινή τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε η συγγραφέας Χρύσα Δημουλίδου στη Βάνα Μπάρμπα. Πιο ενδιαφέρουσα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Μιλάνε για τον Επίκουρο, για τη σεξουαλικότητα, τα gay rights, την αρχαιολατρία, τους μπλόγκερς που πλήγωσαν τη Δημουλίδου (!). Δεν κρατιέμαι να μην απομαγνητοφωνήσω κι ένα -σχεδόν σόκιν- απόσπασμα του διαλόγου τους.

Χρ. Δημουλίδου: Αποποιήθηκα της χριστιανικής εκκλησίας, τα τελευταία χρόνια, και δεν θεωρούμαι χριστιανή ορθόδοξη, και το λέω, ξαναζήτησα το παλιό όνομα αυτό [το Χρυσηίδα, αντί για Χρύσα].
Βάνα Μπάρμπα: Έχουμε δηλαδή έναν θηλυκό Καζαντζάκη;
Χρ. Δημουλίδου: (γελάει και ψιλοαπρόθυμα συμφωνεί). Ε… ναι, πάρ’ το έτσι!

[το βίντεο της συνέντευξης]

8) Τελείως άλλο θέμα.

Σάββατο 12 Ιουλίου 1942

bundesarchiv_bild_101i-168-0894-20a2c_griechenland2c_saloniki2c_erfassung_von_juden

"Τας πρώτας ημέρας του Ιουλίου του 1942 εδημοσιεύθη εις τας εφημερίδας της Θεσσαλονίκης επίσημος ανακοίνωσις της Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησεως Θεσσαλονίκης-Αιγαίου. Δι’ αυτής προσεκαλούντο άπαντες οι Ισραηλίται άρρενες, ηλικίας 18-45 ετών όπως παρουσιασθούν εις την πλατείαν Ελευθερίας την πρωιαν του Σαββάτου 12 Ιουλίου, ώρα 3ην πρωινήν, επί απειλή αυστηρών ποινών."

[Η συνέχεια είναι γνωστή. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον κόσμο στην Πλατεία Ελευθερίας και μέρος της θάλασσας και του λιμανιού. Εδώ και χρόνια δουλεύω εκεί δίπλα. Σήμερα αυτό ακριβώς το μέρος είναι πάρκινγκ αυτοκινήτων, και λίγο πιο πάνω αφετηρία λεωφορείων. Σύμφωνα με έρευνες έχει τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη, αλλά και την μεγαλύτερη ηχορύπανση. Αυτό φυσικά δεν είναι τίποτα όταν δει κανείς τις εικόνες που διαδραματίστηκαν στην Πλατεία (υποτίθεται) Ελευθερίας πριν από 67 χρόνια…]

*Φωτογραφίες από το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη / Photos from the Shoah in Salonica (Abravanel)

9) Από μικρός είχα το όνειρο κάποτε να πάω στη Μπιενάλε της Βενετίας. (Σιγά το απραγματοποίητο όνειρο, δεν είναι και στην άλλη άκρη της γης.) Το ξέρω ότι κάποτε θα πάω, όμως θα είναι φέτος ή σε δύο χρόνια; Η έκθεση πάντως αρχίζει, ο Λουκάς Σαμαράς μας εκπροσωπεί, κι επίσης διάβασα στην Ελευθεροτυπία ότι υπάρχει και περίπτερο στο ίντερνετ.
"Για πρώτη φορά το Ιντερνετ «εκπροσωπείται» στην Μπιενάλε με ολόδικό του περίπτερο. Ας περηφανευτούμε καθώς υπεύθυνος (δική του ήταν η ιδέα) είναι ο Μίλτος Μανέτας. Το κοινό θα μπορεί να το δει πληκτρολογώντας http://www.padiglioneinternet.com/ (7 Ιουνίου έως 22 Νοεμβρίου). Θα φιλοξενεί δουλειές άλλων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ."

10) 3932f4cb1c6891f86b03f42c4fdf8c09-d270f7f562174cee8e1a14861d03c1b3
Βουκαμβίλια-γίγαντας, απ' το πράσινο αφιέρωμα της Lifo.

11) Τα είδα στο PopoCulture αλλά δεν μπορώ να μην τα βάλω κι εδώ. Οι δύο καλύτερες literal video versions γνωστών βίντεο-κλιπ. Δηλαδή τα κανονικά βίντεοκλιπ με αλλαγμένους στίχους που περιγράφουν αυτά που κυριολεκτικά γίνονται στην υπόθεση. Ως επί το πλείστον πανέξυπνα και ξεκαρδιστικά αστεία.


Βonnie Tyler – Total Eclipse of the Heart


Meatloaf – Anything for Love

[δεν είναι τυχαίο που και τα δύο τραγούδια, που έχουν τόσο κωμικοτραγική υπόθεση, γράφτηκαν απ’ τον Jim Steinman, τον μάστορα των δραματικών, υπερβολικών τραγουδιών... Καλή βδομάδα!]

----------------------------------------------------------------------

img091a
ςέγολκε ςιτ αιγ ηξέλ ετύο
.
.
.
.
.

14 comments:

Α, μπα? said...

ακόμα δεν είδα τη συνέντευξη της Δημουλίδου, που πιστεύω θα μου φτιάξει τη μέρα (τη βδομάδα:) αλλά πρέπει να σου πω ότι με το site της Mελισσας έχασα τον κόσμο για μισή ώρα, το είδα ΟΛΟ
η άλλη μεγάλη θεατρίνα, η Μιμή, γιατί δεν έχει site από το "σχολείο" της?

enteka said...

έχει και παραέχει!

[την πρόσθεσα στο ποστ]

καλή βδομάδα :)

jamanfou said...

Ήξερα ότι έπρεπε να γίνω ηθοποιός και θα γινόμουν ασύλληπτου βεληνεκούς star αλλά δεν είχε ανοίξει ακόμα η άνωτερη-sic- δραματική σχολή της κας Πανοπούλου... damn...

graoutso said...

κοιτάζω τη σχολή της Έλντας και το Line-up των καθηγητών και πραγματικά προσπαθώ να φανταστώ τι κόσμος πηγαίνει εκεί. Μάλλον άμα θες να κάνεις καριέρα στην επιθεώρηση είναι το πιο hot μέρος. Επίσης έχω αρχίσει να έχω αμφιβολίες για το πώς γράφεται το ταξίδι (ή ταξείδι).

Flanders said...

Ουτε ενα κομματακι για τις εκλογες και το μηνυμα τους , Εντεκα ; Πως ερμηνευεις την αποχη ; Γιατι ανεβηκε ο Καρατζαφερης ; Γιατι επεσε ο Τσιπρας ; Γιναμε ολοι Οικολογοι (γι'αυτο βλεπω στον καδο ανακυκλωσης αλλ'αντ'αλλων ; Θ'αλλαξει απο αυριο ;) .Ε, λοιπον,μπραβο.Οποιος εχει blog σ'αυτον τον τοπο εχει και αποψη πολιτικη.Ειναι σχεδον ανακουφιστικο να διαβαζεις για την δραματικη (στην κυριολεξια) σχολη της Πανοπουλου παρα βαρια και βαρυσημαντα "σεντονια".Χιλιες φορες να βλεπω την φατσα του Ντοναλντ παρα πολλων αλλων.Και δεν ανηκω στους Ελληναραδες που απειχαν και παραπονιουνται.Ψηφισα....
Keep up the good work..
ΥΓ : δεν ειπες , τελικα ειδες την Συνεκδοχη ;

enteka said...

jamanfou, :)

graoutso, πάντως έχει και μερικούς καλούς καθηγητές, αυτό είναι το εντυπωσιακό. Και στης Ντενίση - ξέρω ότι έδινε τρελά λεφτά σε 'ποιοτικούς' του χώρου για να διδάξουν στη σχολή της, οι οποίοι όμως ντρεπόταν να δεχτούν. [κι εγώ αρχίζω να έχω αμφιβολίες για το πώς γράφεται το Groucho] ;)

flanders, αν άρχιζα να γράφω θα έβγαινε όλο το ποστ για τις ευρωεκλογές, οπότε κρατήθηκα...
ΥΓ. Ναι την είδα. Η ταινία της χρονιάς για μένα!

:)

abravanel said...

Πιστεύω οτι σιγά σιγά θα δεις οτι υπάρχει πολλά περισσότερος εβραϊσμός στην σημερινή Θεσσαλονίκη από ότι γενικά νομίζουμε - ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

graoutso said...

χε χε. τυπικό misconception που έχει στοιχειώσει την online περσονα μου. btw, νομίζω ότι είναι η 1η φορά που σχολιάζω στο blog σου παρά το γεγονός ότι έχω χάσει ελάχιστες "δευτέρες" τα τελευταία 2 χρόνια!

Zpi said...

Κορυφαίο το site της Ελντας Π.
ήθελα να το χαζεύσω καμιά ώρα αλλά δεν άντεξα τη μουσική υπόκρουση {δε μου κοψε να κλείσω τα ηχεία}.
Ασε που είδα μια γνωστή μου στις καθηγήτριες και έπαθα πλάκα..;)
Ποτέ δεν ξέρεις τελικά χεχε

Greets

enteka said...

abravanel, χαίρομαι που το ακούω.

graoutso, :)

γεια σου zpi!

Unknown said...

ούτε λέξη! :P

spiral said...

γειά!
thanx για το link. απορώ πώς έπεσες πάνω μου! :)

κι εγώ μαζί σου για nin, αν κι έπρεπε να τους δούμε (κι αυτούς) μια δεκαετία πίσω. έστω κι έτσι...

συγκλονιστική η φωτογραφία από την πλατεία ελευθερίας. είναι τρομερό κι εξοργιστικό μαζί το πόσα πολλά πράγματα χωράνε κάτω από το χαλί της ιστορίας μας.

τα λέμε!

Anonymous said...

Εγω πάντως –όσον αφορά την Έλντα Πανοπούλου- πιστεύω πως το site (και το γεγονός γενικά της δραματικής της σχολής) δεν είναι αλήθεια αλλά μέρος ενός viral marketing που στήνεται για το PΕΝTHOUSE-THE RETURN (aka ΡΕΤΙΡΕ-Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ), είς όψην της 20ης επετείου του Mega Channel.

WinterAcademy said...

αχ μονο πειτε μου σας παρακαλω, ποιος ειναι ποιος στο σχολιο του guardian? ουτε το ειδα, ουτε καταλαβα.

[οκ, παρ'οτι ειμαι και λιγο ηλιθιος, δε θα διαφωνησω, νομιζω οτι ο ψινακης καταλαβα ποιος ειναι..]

[βιεννες και πραγες και αλλες τετοιες πολεις - καρτ ποσταλ προσωπικα δε μου λενε και πολλα. Και φετος ψηφιζω βερολινο δαγκωτο!]