(revised)
Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, τα τηλεοπτικά «Μίκυ Μάου» (όπως τα λέγαν οι μεγάλοι, λες κι ήταν όλα το ίδιο), μού ήταν απαραίτητα όσο και το οξυγόνο. Τα καλύτερα ήταν στην ΕΡΤ2 που είχε σταθερό απογευματινό παιδικό πρόγραμμα.
Το μεσημέρι ο σταθμός έκλεινε (ή δεν είχε ανοίξει καν) και περίμενα με αγωνία να τελειώσει η ώρα κοινής ησυχίας για να αντικατασταθεί το ασπρόμαυρο ρολόι της οθόνης με το «για να δούμε τι θα δούμε». Έβλεπα τα πάντα και πάνω από μία φορά - αυτές όμως είναι οι αγαπημένες μου σειρές κινουμένων σχεδίων εκείνης της εποχής όπως τις θυμάμαι τώρα:
1) Νιλς Χολγκερσον
Ήταν το όνειρό μου να γίνω (ακόμα πιο) μικρούλης και να πετάω πάνω απ’ όλη αυτή την υπέροχη φύση, πηγαίνοντας στη Λαπωνία.
Η σειρά ήταν μαγική: τα χρώματα, η μουσική, η Άκα, η φύση, οι περιπέτειες. Κι όσο για τους τίτλους αρχής, αν έχει γραφτεί ποτέ πιο όμορφη μελωδία, εγώ δεν την έχω ακούσει…
Το βιβλίο (στο οποίο βασίστηκε η σειρά του 1981) το έγραψε η Σουηδή Selma Lagerlof και εκδόθηκε το 1906. Λίγα χρόνια πριν, το 1902 ο Σύλλογος Δασκάλων Σουηδίας είχε ζητήσει απ’ την Lagerlof ένα σχολικό εγχειρίδιο που θα βοηθούσε τα παιδιά να μάθουν γεωγραφία. Το εγχειρίδιο γεωγραφίας δεν διδάχτηκε μόνο στις αρχές του αιώνα στα σουηδικά σχολεία: πρόκειται για μια απίθανη περίπτωση παραγγελίας και πληρωμένου έργου που ξέφυγε απ’ τα όρια της αρχικής χρήσεώς του και έγινε ένα παγκόσμιο (υποσυνείδητο) μάθημα απολαυστικής γεωγραφίας.
Στον πρόλογο της αγγλικής έκδοσης μαθαίνουμε για το πώς γράφτηκε «Το θαυμαστό ταξίδι του Νίλς Χόλγκερσον»: "[Lagerlof] devoted three years to Nature study and to familiarizing herself with animal and bird life. She has sought out hitherto unpublished folklore and legends of the different provinces. These she has ingeniously woven into her story."
2) Αστυνόμος Σαϊνης
Όποιος υπήρξε παιδί τη δεκαετία του ’80 θα θυμάται την επιρροή του στις σχολικές αυλές: τις ατάκες (Έχεις πρόβλημα; Σαϊνης. /// Εμπρός καλό μου [τάδε] /// κλπ), τα αστεία («Αυτό το μήνυμα θα αυτοκαταστραφεί», έγραφε το χαρτί κι ο Σαϊνης το πετούσε πάντα εκεί που κρυβόταν ο αρχηγός του), τη μουσική και τα τραγούδια.
Επάνω είναι οι τίτλοι αρχής, με την κανονική τους μουσική, που στην Ελληνική εκδοχή ακουγόταν στο τέλος. Στους ελληνικούς τίτλους αρχής (που κι αυτοί αξίζουν) ακουγόταν άλλο τραγούδι (Σχέδιο… και αίσθημα ευθύνης / Πρόβλημα; Αστυνόμος Σαϊνης).
Ζήλευα (και ζηλεύω) τα gadgets του Σαϊνη και το interactive βιβλίο της ανιψιάς του. Αξέχαστη και εμβληματική η ερμηνεία του Τάσου Κωστή (Φοίβος του Ρετιρέ) ως Σαϊνης, αλλά και φοβερή η φιγούρα του Κακός (Dr. Claw) που βλέπαμε μόνο το χέρι του και σε κάθε επεισόδιο προσευχόμουν να κατορθώναμε να τον δούμε ολόκληρο. Για την ιστορία, η σειρά δημιουργήθηκε το 1983 και κράτησε δύο χρόνια. Οτιδήποτε έγινε μετά (spin-offs, εκμοντερνισμένο καρτούν και ταινίες) ήταν για τα σκουπίδια.
3) Ροζ Πάνθηρας
Δεν έχω ξαναδεί Ροζ Πάνθηρα από τα ‘80ς και (μιας και την παράσταση έκλεβε ο επιθεωρητής) δεν πολυθυμάμαι τι του γινόταν: αν κλείσω τα μάτια μου θα τον δω να έχει ένα σωρό προβλήματα με άλλα ζώα που κατσικώνονταν στο σπίτι του και όλο νομίζει ότι κατάφερε να τα διώξει – ή με μια βρύση που έσταζε κι όλο νόμιζε ότι την είχε κλείσει. Πάνω είναι οι εξαιρετικοί ‘ροκ’ τίτλοι αρχής, με τον Ροζ Πάνθηρα να καταφτάνει μέσα σε ροζ αγωνιστικό αυτοκίνητο και εδώ είναι το κλασικό βίντεο τίτλων με τη μουσική του Μανσίνι.
4) Κάντυ Κάντυ
Ας το παραδεχτούμε: κάτω απ’ όλα τα όμορφα χρώματα, τις μεθυστικές μουσικές και τα εκπληκτικής πιστότητας παραμυθένια σχέδια, η Κάντυ Κάντυ ήταν μια ξεδιάντροπη (και καταπληκτική) Παιδική Σαπουνόπερα.
Βασίστηκε στο τρίτομο μυθιστόρημα της, 59χρονης σήμερα, Γιαπωνέζας Kyoko Mizuki (1975), και γυρίστηκε σε κινούμενα σχέδια το ’76. Όμως μόλις στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η Κάντυ έγινε διάσημη στην Ευρώπη και την Αμερική. Το 2005 Αμερικάνοι παραγωγοί προσπάθησαν να προβάλλουν καινούρια επεισόδια στην τηλεόραση, τους σταμάτησε όμως η Mizuki. (Επάνω οι ελληνικοί τίτλοι αρχής, με το τραγούδι στα ελληνικά).
5) Sport Billy
Περιπέτειες και ένα βαλιτσάκι που όλοι θέλαμε να έχουμε. Έξτρα πόντους για την καλτ κακιά, την Βάντα. Ένα καθαρά ευρωπαϊκό καρτούν που ξεκίνησε την προβολή του το 1979 – η εμμονή του Σπορτ (sic) Μπίλυ με το ποδόσφαιρο έκανε την Fifa να τον υιοθετήσει ως επίσημη μασκώτ για παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου εκείνης της περιόδου. (Πάνω οι ελληνικοί τίτλοι αρχής.)
6) Τα Στρουμφάκια
Σκεφτόμουν να γράψω στο ‘Πες το Και Θα Γίνει’ για να με στείλει στο Στρουμφοχωριό - μέχρι που μου αποκάλυψαν ότι δεν υπάρχει. Ό,τι αξεσουάρ υπήρχε μου το είχαν αγοράσει: κασετίνα, φιγούρες διαφορων ηρώων (τώρα που το γράφω βλέπω στο γραφείο μου έναν που παίζει φλάουτο), μπλουζάκια, κασέτες με τα τραγούδια, κόμικς – η λίστα δεν έχει τέλος.
Η επιτυχία τους συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στο Σταρ – όμως πρέπει να πω εκείνα τα ανθρωπόμορφα γιγάντια Στρουμφ που ήταν κούκλες παιγμένες από ανθρώπους και έβγαζαν φριχτούς δίσκους και βίντεοκλιπ στην Legend του Άλτερ προσβάλλουν βάναυσα την ιστορική μνήμη και την στρουμφοαισθητική. [Πάνω οι ελληνικοί τίτλοι αρχής.]
7) Σάγκμα
Περιπέτεια σε άλλους πλανήτες. Κάποιοι ζούσαν ήσυχα στην Αρκαδία μέχρι τη μέρα που ο ήλιος τους, ο Σάγκμα, αρρώστησε βαριά . Τότε τα παιδιά της Αρκαδίας βγήκαν στο διάστημα για να πολεμήσουν. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία - το μόνο που μετράει είναι αυτό:
Το τραγούδι των πειρατών του Σάγκμα είναι το αγαπημένο μου όλων των εποχών και στο ρεφρέν λέει: «♪ Πιες, πιες της λησμονιάς το κρασί, ♪ πιες πιες μέθα μια νύχτα κι εσύ, ♪ κι η ζωή σου θα αλλάξει με μιας, ♪ σαν πειρατήηηης θα τριγυρνάαας». [Επάνω είναι η εξωφρενικά πιασάρικη ελληνική εκτέλεση - λες κι ακούς 80ς electro vs. Κλάους Νόμι).
8) Μούμιν
Δεν θα πω τίποτα, μόνο αυτό.
9) Thundercats.
Ο μόνος λόγος που έβλεπα (όποτε κατόρθωνα) Thundercats ήταν επειδή η σειρά ήταν απαγορευμένη. Η βία, τα τέρατα και οι εκρήξεις την είχαν εξορίσει στην βραδυνή ζώνη. Τα καρτούν που παίζονταν στην παιδική απογευματινή ζώνη ήταν πολύχρωμα και χαρούμενα, καλλιεργούσαν την εξυπνάδα και τη δημιουργικότητα, ήταν παρμένα από κλασικά βιβλία, ήταν με λίγα λόγια «ποιοτικά». Σε σχέση με τα βίαια και κάπως ανεγκέφαλα παιδικά κινούμενα σχέδια που θα προβάλλονταν (στις παιδικές ζώνες των ιδιωτικών καναλιών) λίγο μετά την πτώση της ΕΡΤ και μέχρι σήμερα, το Thundercats μοιάζει σχεδόν απλοϊκά αθώο.
Τότε μόνο τα μεγάλα παιδιά έμεναν ξύπνια μέχρι τις δέκα που το έπαιζε – το hype όμως είχε δημιουργηθεί στο μυαλό μου και όπως και με κάθε σειρά που μου έλεγαν ότι δεν πρέπει να βλέπω (άλλο παράδειγμα το Μπένι Χιλ) έκανα ό,τι περνούσε απ’ το χέρι μου για να μην την χάνω.
10) Η Μάγια η Μέλισσα
Λοιπόν, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η Μάγια Μέλισσα είναι η πρώτη τηλεοπτική ανάμνηση που έχω. Τα επεισόδιά της με ακολουθούσαν όλη την υπόλοιπη ημέρα και πιθανότατα στοίχειωναν τα όνειρά μου.
Ξαναείδα ένα επεισόδιο πρόσφατα κι έπαθα σοκ με το πόσο μπε-μπε και αφελές είναι το καρτούν, ενώ στα πέντε μου μου φαινόταν σούπερ περίπλοκο και φαντασμαγορικό.
[Το βιβλίο γράφτηκε το 1912 απ’ τον Γερμανό Waldemar Bonsels και οι αναλυτές αποκαλύπτουν πως επρόκειτο για ένα παιδικό βιβλίο με πολιτικό νόημα (υποστήριζε τον γερμανικό εθνικισμό) και ρατσιστικά μηνύματα. Υποθέτω ότι αυτά δεν πέρασαν και στη σειρά, αλλά ακόμη κι αν πέρασαν είμαι σίγουρος πως δεν επηρέασαν την ψυχοσύνθεσή μας… Πάνω οι ελληνικοί τίτλοι αρχής.]
11) Χάϊντι
Άλλο ένα ονειρεμένο καρτούν με υπέροχη φύση. (Μόνο τώρα συνειδητοποιώ πόσο επηρέαζαν τη φαντασία των μικρών τηλεθεατών τα τοπία και τα σκηνικά των κινουμένων σχεδίων.) Έχω την εξής ανάμνηση: είμαστε με την οικογένεια εκδρομή και ξαφνικά η αδερφή μου (τότε τελείωνε το δημοτικό, εγώ ήμουν στα νήπια) είδε το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 στην εφημερίδα:
«Στις 5 η ώρα έχει Χάιντι! Ξαναρχίζει η Χάιντι!» Ενθουσιασμένοι πρήξαμε τους γονείς να γυρίσουμε νωρίτερα ώστε να είμαστε σπίτι στις 5 - λατρεύαμε αυτό το καρτούν. Τελικά οι μεγάλοι υπέκυψαν στις πιέσεις και θυμάμαι καθαρά την έξαψή μας καθώς ο μπαμπάς οδηγούσε απ’ την εξοχή πίσω στο σπίτι – δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Μπαίνουμε μέσα, ανοίγουμε την τηλεόραση, προλαβαίνουμε στο τσακ το ‘Για να δούμε τι θα δούμε’ και…
Δεν είναι αυτή η Χάιντι, αυτή είναι μια ξένη! Αντί για το γνωστό καρτούν, είχε μόλις ξεκινήσει μια απαίσια εκδοχή με ανθρώπους, πραγματικούς ανθρώπους, μίζερη και σκοτεινή, σε μια ξένη γλώσσα και με υπότιτλους. Καταστροφή. Με κομμένα τα φτερά, καθίσαμε και είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς αμίλητοι, προσέχοντας να μην δείξουμε την απογοήτευσή μας στους μεγάλους (των οποίων την εκδρομή είχαμε ψιλοκαταστρέψει με την απαίτησή μας για πρόωρη επιστροφή στην αγκαλιά της τηλεόρασης). Δεν ξανάδαμε άλλο επεισόδιο. Ποτέ.
.
.
(προσθέστε ελεύθερα)
.
.
.
36 comments:
Αχ Άρη μου! Το ωραίο ταξίδι στο παρελθόν και τι ωραία το σχολίασες!
Πόσο δίκιο έχεις: η Κάντυ-Κάντυ ήταν τρελλή σαπουνόπερα (ίσως να επηρρέασε και τον Φώσκολο).
Τον Σπορτ Μπίλλυ τον μισούσα: ήθελα η μόνη συμπαθής σε μένα Βάντα να τον βουτήξει και να του αλλάξει τον αδόξαστο. Αλλά αν θέλω να είμαι δίκαιη πρέπει να πω ότι επιβιώνει (σε μας τους γηραιότερους) ακόμη και σήμερα η ατάκα: έχω την τσάντα του Σπορτ Μπίλλυ (τύπουτα χωράει όλα κλπ.)
Τα στρουμφάκια ήταν ευχάριστο θέαμα μέχρις ενός σημείου, κάποια στιγμή ήθελα κι αυτά να τα πιάσει ο Δρακουμέλ (και να μην δραπετεύσουν).
Όσο για το Σάγκμα (που να με σκότωνες δεν θα θυμόμουν τον τίτλο): τα κατάφερες και όλη την ημέρα θα τραγουδάω το τραγούδι....
Καλημέρα!
Στρουμφάκια για πάντα.Εξαιρετικό ποστ .Καλημέρα
Ερώτηση: ο ελληνικός τίτλος του σάγκμα ήταν ταξίδι στο κέντρο της γης;
το πιες πιες της ταραχής το κρασί με είχε προβληματίσει πολύ ως στίχος όταν ήμουν παιδί. ακόμα και τώρα όμως μου φαίνεται εντελώς παράξενος. καλημέρα επίσης
Τι ωραίες εποχές...να προσθέσω επίσης Captain Harlok, τον καπετάνιο με την ουλή στο μάγουλο και το πειρατικό καράβι που ταξίδευε στο διάστημα. Αυτό το παιδικό πραγματικά με τρόμαζε αλλά δεν μπορούσα να ξεκολλήσω
Σάγκμα και Μούμιν δεν έχω ιδέα ποιά είναι ,δε τα παρακολούθησα ποτέ αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι γραμμένα στο DNA μου! Τέλειο ποστ!
Να συμπληρώσω τον Οδυσσέα στο διάστημα (δε θυμάμαι τον τίτλο), την Ιστορία του Κόσμου (γαλλική παραγωγή), το διαστημόπλοιο Yamato (Star Blazers) πάλι δε θυμάμαι ελληνικό τίτλο), τους Thunderbirds...
ouranio toxoo
xiliopodarouσa
nice!
άνετα θα έβαζα αυτό στο δικό μου τοπ τεν:
http://www.youtube.com/watch?v=tmZEgR0NiBg
ειδικά το ίντρο είναι συγκινητικό
συγνώμη για το τεν
εννοούσα ιλέβεν
Το όνομα Σάγκμα μου έφερε μια μελαγχολία... μόλις είδα λίγο την ηρωϊδα με τα άσπρα, θυμήθηκα οτι θημώμουν αυτή τη σειρά αλλα οτι δεν την πολυκαταλάβαινα... και οτι δεν την θυμάμαι και καλά. Θυμάμαι εικόνες αλλα όχι τα τραγούδια...
και τώρα στο κυρίως θέμα του σχολίου
Μπορεί το μούμιν να μή το έβλεπα... αλλα η εικονα που παρέθεσες μου θύμησε ένα παιχνιδάκι που έπαιξα πρόσφατα και που με έκανε να αισθανθώ οτι είμαι μέσα σε ένα παραμύθι με εικόνες και μουσικές που ακόμα με κάνουν να αισθάνομαι σαν παιδί... Braid το όνομά του...
http://braid-game.com/
Siginitiki anadromi!
simfwnw me Strato kai Odysseia3001
kathws kai ti galliki seira me ton Maestro me ti leyki genniada pou mas mathene: istoria kai to anthrwpino swma
Θυμάμαι που διάβαζα στο "Τηλέραμα" το πρόγραμμα και στους Thundercats είχε την υποσημείωση "κινούμενα σχέδια για ενήλικους". Τελικά μόνο ανήλικοι τα έβλεπαν!
Συμφωνω με τον ανωνυμο για το ιλεβεν.Ισα που με πιανουν τα κλαμματα που το ακουω.
Αυτο το μουμιν ουτε που το ξερω.
Για τα αλλα προσκυνω!
Συγκινήθηκα :)
Δεν έχει καθυστερήσει πολύ μια διασκευή του τραγουδιού του Sagma, από τους Micro, π.χ.;
Εγώ μισώ την Πένυ, θέλω να δω τι θα έκανε αν χτύπαγε ο σκληρός του laptop της.
Ξέχασες το bolek+lolek και το λαγουδάκι με τα burburry αυτιά αλλά κυρίως το διαστημόπλοιο αργώ και τα κινεζικα παραμύθια. http://mon.otonous.info/post/197721819/manga-nippon-mukashibanashi
More Heidi: http://mon.otonous.info/post/213112459/heidi
αααααααααχχχχ....
εγω εβλεπα και: μια φορα κι εναν καιρο ηταν ο ανθρωπος, ομαδα τζι και φυσικα τα γιαπωνεζικα παραμυθια [και οχι κινεζικα] που εχουν και το πιο τελειο τραγουδι τιτλων
κατα τα αλλα κι εγω μισω την πενυ αλλα οχι τοσο οσο την καντυ καντυ
Σου θυμίζει κάτι ο "Ομάδα Τζι" ?
Θυμάμαι ότι ήταν 5, τον αρχηγό τον έλεγαν Μαρκ, τον υπαρχηγό Τζέισον και υπήρχε και μια κοπέλα...
:-)
http://www.benelic.com/moomin_bc/main.html
ok, elpizo na fainetai tora. kai pame pali: moomin cafe sto tokyo!
http://www.benelic.com/moomin_bc/main.html
από το σάγκμα θυμάμαι μόνο το τραγούδι, κατά τα άλλα μου ήταν αδιάφορη. επίσης και εγώ ήθελα να πιάσει τα στρουμφάκια ο δρακουμέλ και ναι, και εγώ είδα ενήλικος τη Μάγια και μου φάνηκε απίστευτα βαρετή και απλοϊκή.
στα δικά μας προσθέτω ουσάνιο τόξο με Ροζαλία και Τιμολέοντα και δελτίο καιρού από Φώντα Λαδοπρακόπουλο
επίσης θυμάμαι αμυδρά Ομάδα G και Γκαλάκτικα!
Mε αφορμή αυτό που έγραψες για τους Thundercuts.
Πράγματι στο δικό μας μυαλό φαίνονταν βίαιο ενώ με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ soft.
Αναρωτιέμαι που θα "βγει" όλη αυτή η βία με την οποία βομβαρδίζονται τα παιδιά σήμερα.
(και ας ακούγεται περίεργο να το λέει αυτό κάποιος με το nickname , scarface).
Σε όσες παιδικές σειρές σημείωσες , θα ήθελα να προσθέσω και μία ακόμα που ήταν κινούμενα σχέδια (διαστημική) αλλά δεν θυμάμαι με τίποτα το όνομα
(3 Τζι? , τζέι... κάτι?? μπορεί και όχι).
Αναμνησεις...τρελος fan των στρουμφ.Θυμαμαι να εχω μικρα smurfs figures,κασετες με τραγουδια,μαξιλαρακι (ακομα υπαρχει στο σπιτι της γιαγια μου),και διακομσηιτκο-με τσεπες για τον τοιχο! Και φυσικα υπαρχουν και οι γνωστες θεωριες συνομωσιας οτι τα στρουμφακια ειναι ολα κομμουνιστες. Βαριεμαι να τα εξηγω,αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν εχουν και εντελως αδικο,αν το καλοσκεφτεις...
Τον Σαγκμα δεν τον θυμαμαι καθολου.
Οσο για αστυνομο Σαινη,να πουμε οτι ο Καπουτζιδης επηρεαστηκε απο αυτον (δεν βλεπουμε ποτε στον α' κυκλο τον κακο,μονο το χερι του).
Και κατι περιεργο που ακουσα : ισχυει οτι ο κακος ηταν...(spoiler alert)...ο ιδιος ο Σαινης ;
Η λίστα είναι ατελείωτη..
Δον Κιχώτης, ο Νταρτακάν και οι 3 σωματοφύλακες, Τάο-Τάο, Φρου-Φρού, Ρούι(οι περιπέτειες του μικρού Ελ Σίντ), Μάπετ Σόου, Fraggle Rock. Eίμαι 35 και τα θυμάμαι σχεδόν όλα.
Η κόρη μου σε 30 χρόνια από τώρα τι αναμνήσεις θα έχει από την παιδική ζώνη της ελληνικής τηλεόρασης? Της ανύπαρκτης παιδικής ζώνης..
Καλησπέρα,
(Με ενδεχόμενο τον κίνδυνο να επαναλαμβάνομαι, καθως το ποστ σου είναι αναθεωρημένη έκδοση παλαιότερου)
Φέρνω στο μυαλό μου την Άκκα, στον Νιλς Χόλγκερσον και σκέφτομαι ότι είχε εμβληματικά φρύδια, όπως του Καραμνλή!!!
Σχετικά με τον Σαΐνη δεν νομίζω ότι υπήρχε παιδί, που να μην είχε τσαντισθεί, που δεν έβλεπε τον Δρ Κλάου ολόκληρο. Ομοίως και στα κινούμενα σχέδια (συνήθως Τομ και Τζέρρυ) με τα πόδια (παπούτσι και τέλος γάμπας) και την φωνή ( η κυρά του Τομ; ) αλλά ποτέ ολόκληρο το άτομο! Γκρρρρ!!!!
Πάντως, όταν βλέπαμε το φοβερό βιβλίο της Πένυς δεν νομίζω ποτέ να πιστεύαμε ότι λίγο πολύ πολλά από αυτά θα τα είχαμε μαζί μας σήμερα και μάλιστα σε μικρότερες συσκευές!
Σχετικά μετον Ροζ Πάνθηρα έχω την εντύπωση ότι δίνεις τους τίτλους τέλους και όχι της αρχής. Αυτό, που δεν κατάλαβα ποτέ είναι την σχέση των κινουμένων σχεδίων με τις ταινίες με τον Πήτερ Σέλλερς. Πάντως, στο πλαίσιο των κινουμένων σχεδίων νομίζω πως προτιμούσα τις ιστορίες με τον μπλε μυρμηγκοφάγο και το κόκκινο μυρμήγκι.
Κάντυ Κάντυ: Ποτέ δεν έβλεπα. Ξέρω, πάντως, ότι υπήρχε ένας Τέρρυ και κάποιος Άντονυ και μια Ελίζα, που πρέπει να ήταν bitch με όλη την σημασία της λέξης!
Sport Billy. Οι προσφωνήσεις του Νάνου ήταν αντίστοιχες με το "Εμπρός καλό μου..." του Σαΐνη: τί μοχθηροτάτη, τί κακοτάτη κλπ και όλα αυτά με μια creepy γλοιώδη φωνή.
Στρουμφάκια. Πέρα από τα κουκλάκια κλπ, αγόραζα και την στρουμφοεφημερίδα!!!
Τα Σάγκμα δεν μού λένε τίποτα, ενώ τα Μούμιν δεν τα θυμάμαι στην τηλεόραση και ένα βιβλίο, που μού είχαν φέρει στην έκτη δημοτικού, το διάβασα πρόσφατα, αφού διάβασα κάποιο ποστ σου!
Τα Thundercats δεν θυμάμαι να ήταν τόσο αργά. Θυμάμαι αυτό, που θυμούνται προφανώς όλοι. Έχουν γραφεί σελίδες επί σελίδων για ερωτικούς κλπ συμβολισμούς στα παραμύθια. Στην περίπτωση των Thundercats η θεωρία αυτή, εάν ισχύει, ήταν ολοφάνερη με το ξίφος, που μεγάλωνε (θυμάστε μήπως να το κρατούσαν και στον καβάλο; ) Ο φαλλικός συμβολισμός και μάλιστα με τον δυναμισμό της στύσης ήταν ολοφάνερος.
Η σειρά, πάντως, δεν μού πολυάρεσε και σπάνια την έβλεπα.
Την Μάγια Μέλισσα δεν την καλοθυμάμαι. Είχα, πάντως, κάποιο κουκλάκι. Δεν ήταν αφελής σειρά στα πέντε σου. Ήταν περίπλοκη. Για όλους μας δηλαδή!
Με την Χάϊντι θυμάμαι και ένα κοριτσάκι, πλούσιο, που το έλεγαν Κλάρα και που ήταν ανάπηρο, αλλά μετά περπάτησε. Και φυσικά η Χάϊντι μού είχε κολλήσει την ιδέα ότι θα ήθελα το δωμάτιό μου να είναι σοφίτα!
Όταν προβάλλονταν πολλές από αυτές τις σειρές έβγαιναν και αλμπουμάκια με αυτοκόλητα. Αγοράζατε; Εγώ θυμάμαι ότι είχα Χάϊντι, αλλά και Στρούμφ και νομίζω και Μάγια η Μέλισσα, ενδεχομένως και άλλα.
Θυμάμαι επίσης δύο άλλα παιδικά (ή ενδεχομένως και ένα, αλλά να τα μπερδεύω). Δεν ήταν, όμως, κινούμενα σχέδια. Δεν θυμάμαι καθόλου τους τίτλους. Το ένα ήταν κάποιες ιστορίες, που τις "έπαιζαν" δάχτυλα. Η άλλη ήταν μια, όπου πρωταγωνιστές ήταν κάποια αντικέιμενα, που άλλαζαν μορφές συνενώνονταν κλπ και η όλη η αισθητική θύμιζε μοντέρνα video art κλπ. Θυμάται κανείς τίποτα;
Θυμήθηκα και το Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο...άνθρωπος για το οποίο έχω απωθημένω, καθώς το έχω δει μόνο αποσπασματικά
Καλημέρα :-)
XILIA EYXARISTW gia ola ta sxolia, ta diavasa ola me endiaferon, alla den mporo na apantiso sto kathe ena ksexorista (pros to paron)
xairetismata ap' tin zesti Karpatho!
:)
Επέλεξε τα θέλω της ψηχής.
"Θέλω" χωρίς ηλικία.
Και τα 11 είναι υπέροχα.
(καιρό έχουμε να τα πούμε...)
Να έχεις ένα υπέροχο ΣαββατοΚύριακο.
Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis.wordpress.com
facebook.com/kostasvloutis
twiter.com/kostasvloutis
Tέλειο ποστ...αναρωτιέμαι αν τα σύγχρονα παιδιά οταν θα μεγαλώσουν λιγάκι θα θυμούνται τα "μικυ μάους" που παρακολουθουσαν οταν ήταν παιδιά....τα παιδιά των 80s πάντως, η σημερινή δλδ γενιά των 25+ αναπολεί όλα τα παραπάνω καρτουν που σχολίασες.Θα συμφωνήσω για τον Νιλσ Χολγκερσον οτι ίσως ειναι το καλύτερο παιδικό που έχει γινει ποτέ.Θέλω να προσθέσω οτι στα 80ς είχαν παιξει και άλλα υπέροχα και αμνημόνευτα καρτουν οπως :τα Kινέζικα παραμύθια,ο ιστορικός Φρου Φρού,τα αγαπημένα αρκουδάκια της αγάπης,και ο πολύ αγαπημένος Τάο-Τάο...το Σάγκμα και το Μουμιν η αλήθεια μου ειναι οτι δεν το παρακολουθούσα...
αγαπημένα,λατρεμένα 80ς....
τελικά το καρτούν για το οποίο έγραψα παραπάνω λεγόταν "ομάδα G"
και παιζόταν 1979 -81 αν θυμάμαι καλά.
τελειο ποστ.. Οι παιδικες αναμνησεις ειναι οι πιο δυνατες που εχουμε και οι πιο πολυτιμες. Χαιρομαι που ανηκω στην γενεια που μεγαλωσε με αυτα αντι για ποκεμον, ντραγκονμπολ και αλλα παρομοια σκληροπυρηνικα "μικι μαους" :-)
Προτεινω να δειτε οτι εχει κανει ο Hayao Miyazaki (εκανε τα backgrounds της Χαιντι τοτε - τωρα θα τον ξερετε απο τις ταινιες Spirted Away, Howl's Castle).. Βλεπoντας τις ταινιες του.. πραγματικα ενιωσα κατι μαγικο..οπως τοτε που ειμουν πιτσιρικι βλεπoντας ολες αυτες τις σειρες που ανεφερες..
Και παλι θενκς για το ποστ..
Egw eimai 24 k o aderfos mou 20, thymomaste ta miki maous pou perigrapsate me eksairesi to taksidi sto kentro tis gis. Ta kalytera pantws itan kapoia paramuthia, ektos apo ta iaponezika, pou ksekinousan me mia glykia mousiki k edeixnan kati poulakia na petoun kata mikos k diagwnia stin othoni, de thymamai titlo alla tetoia itan ta kalytera.
Miki maous typou Candy Candy k kati alla iapwnezika itan ontws skliropyrinika giati milousan gia erwta, thanato, zilies k intrigkes k mas agxwnan. Episis me frikaran kati epeisodia iapwnezikwn miki maous me vrikolakes k psiloporno pou epaizan sto topiko kanali tis polis mou mazi me thundercats k sport-billy enniote. O logos pou thymamai ta miki maous auta k o aderfos mou alla k polla paidia tis ilikias twn 20 ews 25 simera einai oti paizontan se topika kanalia k ws gnoston argousan merika xronia. Diladi otan to paidiko teleiwne ap tin kratiki tileorasi stin opoia epaize gia kapoia xronia, ksekinouse na paizei sto topiko kanali. Etsi prolavan k alles genies ta kinoumena sxedia auta.
Heydi itan agapimeno opws k kathe eidous paramythia.
Eseis prolavate to "Kapou kapws kapote", "Tou koutiou ta paramyhtia", "Scooby Doo", "Nindja Turtles", "transformers", "GI-JOE" k.a. i eixate megalwsei pleon gia na vlepete paidika;
Egw pantws pou eida k ligo pocemon mia xara kinoumeno itan.
Na eiste oloi kala!
Yperoxo keimeno, bravo sto dimiourgo.
Τέλεια όλα τα κινούμενα σχέδια της 20ετίας 70-80-90 γιά μας τους παλιούς. Είμαι 42.
Βρήκα τα περισσότερα εδώ: h**p://www.the80scollection.co.cc/
Ego tha prostheso k ton frou frou
Καλησπέρα.Ρε παιδιά θυμάται κανείς μια σειρά με ζώα, νομίζω αγγλική ήταν και έδειχνε τα ζώα που μιλούσαν πχ ο ασβός το κουνέλι κλπ.Ομως φαινοντουσαν σαν αληθινά όχι καρτούν;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Post a Comment