Tuesday, February 16, 2010

Έντεκα της Δευτέρας (χαμόγελο θριάμβου)

img119
all you need


1) Τις προάλλες, περπατώντας στην Πλατεία Αγίας Σοφίας είδα τη μάλλον θλιβερή εικόνα μιας απίστευτης γυναίκας. Ήταν περίπου 60 χρονών, ντυμένη με αστραφτερά ρούχα 20ρας. Είχε όλα τα τρέντι αξεσουάρ και φορούσε ασημένιο μίνι με ένα κοντό εξώπλατο μπλουζάκι που έδειχνε ένα ‘μοντέρνο’ τατουάζ. Η αγαπημένη μου λεπτομέρεια ήταν ένα μεσαίου μεγέθους ασημένιο κασετόφωνο που η γυναίκα είχε στον ώμο της (λες και ήταν from the ghetto), ένα κασετόφωνο που εκείνη τη στιγμή έπαιζε δυνατά τέκνο. Το δε πρόσωπό της ήταν μακιγιαρισμένο με κλοουνίστικη μαεστρία αλλά δεν έκρυβε τα χρόνια της (αντιθέτως, τα τόνιζε).

Όμως το χαμόγελό της ήταν συγκλονιστικό: ήταν χαμόγελο θριάμβου, σχεδόν γαλήνιας εσωτερικής ικανοποίησης. Και ήταν, όπως εγώ το είδα τελικά, ένα χαμόγελο που ακύρωνε όλα τα γέλια των περαστικών…

.
aretsou
2) Βρήκα ένα σάιτ με μια (τάχα) ποιητική περιγραφή της γειτονιάς μου:

"...μια περιοχή αντιθέσεων... Εδώ μπορείς να βρεις την ηρεμία και τη γαλήνη, αλλά και τα ξέφρενα, μέχρι πρωίας πάρτυ! Μπορείς να βρεις ένα restaurant κατάλληλο για επίσημο δείπνο, αλλά μπορείς να βρεις και το "βρώμικο"! Μπορείς να βρεις τον επαγγελματία, αλλά μπορείς να βρεις και τον "βαριέμαι-που-ζω" ψιλικατζή της γειτονιάς!" [" Οι άνθρωποι, το τοπίο... η ΖΩΗ... Έλα κι εσύ! ]


klf-food-pyramid

3) Κάποτε οι KLF είχαν ηχογραφήσει ένα τραγούδι για την ειρήνη. Είχαν πει πως θα το κυκλοφορούσαν σε single την αμέσως επόμενη ημέρα μετά απ’ την επικράτηση παγκόσμιας ειρήνης. Το K Cera Cera (War Is Over If You Want It), στο οποίο συνεργάστηκαν με την Red Army Choir εννοείται ότι δεν βγήκε ακόμα σε single, και δεν ξέρουμε και αν ποτέ θα γίνει παγκόσμια ειρήνη. Αν γίνει όμως θα πάω το επόμενο πρωί για να το αγοράσω. Όταν ήμουν μικρός η ύπαρξη τέτοιων τραγουδιών θα άγγιζε τα όρια του αστικού μύθου και ποτέ κανείς δεν θα είχε την ευκαιρία να τα ακούσει, ακόμα κι αν διέρρεαν. Τώρα όμως υπάρχει το youtube και το K Cera Cera (War Is Over If You Want It) υπάρχει εδώ.


4) Eρώτηση κρίσεως:

(στην προηγούμενη ερώτηση κρίσεως ψήφισαν σχεδόν τριακόσια άτομα: Το 89% προτιμά τον Firefox Mozilla και μόλις το 11% προτιμά τον Internet Explorer. Ανήκω σε αυτό το 11%.)

Σήμερα, για στατιστικούς λόγους, ενδιαφέρομαι για το φύλο των αναγνωστών του enteka.



(αν δεν εμφανίζονται οι απαντήσεις στο google reader μπείτε στο μπλογκ: www.enteka.blogspot.com)


5) Ώρα για Καραόκι!


[Ό,τι πρέπει για ντουέτο.]


6) ΟSCAR WILDE’S Quote-of-the-week:

tumblr_kspgv87JKZ1qzc4eao1_500

«Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth.»


7) POWERPLAY


Από τον νέο (κάπως συνηθίσιμο) δίσκο των Massive Attack – μόλις βγήκε το πρώτο βίντεο κλιπ.

.
bus

8) Bits + Pieces:  Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και οικονομολόγοι, δηλώνουν όλη μέρα στο Άλτερ εντυπωσιασμένοι από την πρωτοποριακή κίνηση του Γ. Κουρή να καλλιεργεί περγαμόντο και να το πουλάει στα σούπερ μάρκετ (!), κίνηση η οποία μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ανακάλυψη της πενικιλίνης από τον Αλέξανδρο Φλέμινγκ ή της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ του Περγαμόντο… /// Το Media Trip συνεχίζεται με τηλεόραση: Στον κόσμο του Next Top Model + Στον κόσμο του X-Factor /// Οι δικογραφίες της Ιεράς Εξέτασης της Βενετίας εναντίον Ελληνίδων που κατηγορήθηκαν για μαγεία παρουσιάζουν έναν άγνωστο κόσμο ο οποίος κινείται ανάμεσα στην πορνεία, στην ερωτική διευκόλυνση και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της Γαληνοτάτης: Ελληνίδες Μάγισσες στη Βενετία, 16ος-18ος αιώνας! /// «Χωρίς Έκπληξη», ένα χρονογράφημα (χαρταετός incl.) του Μάριου Πλωρίτη απ' το 1958. /// Το ΙΚΕΑ εξηγεί γιατί πολλά προϊόντα της πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα απ' ό,τι σε άλλες χώρες λέγοντας περίπου: "Το κάνουμε, επειδή μπορούμε." /// Η ταινία του Banksy στο Βερολίνο: για πρώτη φορά ο καλλιτέχνης μιλά (αν και υποφωτισμένος και με παραμόρφωση φωνής). /// ΚΥΜΑΤΑ... /// Νέα διεύθυνση για το Τεχνηέντως του Α. Ζενάκου - εδώ. /// ένα καταπληκτικό μπλογκ για τους Τίτλους Αρχής /// μυστηριώδες τρέιλερ των gorillaz (απ' το πάντα εξαιρετικό lagasta) /// για κάποιον απροσδιόριστο λόγο η φήμη του ελληνικού Next Top Model έφτασε μέχρι και το αγγλικό μουσικό έντυπο ΝΜΕ... εδώ. /// Ο Διαφωτισμός δεν έδιωξε όλα τα σκοτάδια: Υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι που απορρίπτουν τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. (Ένα νέο άρθρο του Ουμπέρτο Έκο)


9) ΟΝΕΙΡΑ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ

degree%20rainbows_26
(σήμερα, ένα όνειρο που είδα εγώ)

Είμαι σ’ ένα αρχοντικό σπίτι και βλέπω να μπαίνει στο πολυτελές δωμάτιο ο Καραμανλής. Γίνομαι σχετικά έξαλλος - κάθε μέρα αποκαλύπτεται πόσο χάλια διακυβέρνηση έκανε και πώς η χώρα πληρώνει την αδράνεια και την ανικανότητά του. Δικαιολογείται λέγοντας ότι βαριόταν πολύ όσο ήταν πρωθυπουργός και ότι τώρα είναι χαρούμενος που στο γραφείο του μπορεί να βλέπει μόνο όσους θέλει και όχι όσους πρέπει.

[Αυτό το τελευταίο είναι αληθινό! Το διάβασα σε ρεπορτάζ του Βήματος, ο καημένος ως πρωθυπουργός αναγκαζόταν να βάλει για χάρη μας στο ισχνό πρόγραμμά τουκαι συναντήσεις τις οποίες τις βαριόταν! Στο ίδιο άρθρο είχα διαβάσει και το παρακάτω]

fimotro

Τον ρωτάω λοιπόν στο όνειρό μου: «Καλά, είναι αλήθεια ότι δεν ξέρεις καν τι είναι το playstation;» Γελάει σαν παιδί που έκανε σκανταλιά και μου λέει ότι πρέπει να πάει στο πίσω δωμάτιο. «Μην το πεις σε κανέναν όμως, με περιμένει η παρέα για να παίξουμε playstation.»

Του υπόσχομαι να μην πω τίποτα.


*Ήρθε κάποιος διάσημος στον ύπνο σας; enteka11@gmail.com  


10) ΠΟΠ ΦΛΑΣΜΠΑΚ


Κι άλλες ελληνικές διαφημίσεις απ’ τα τέλη των ‘80ς.

--
this-lolcat-totally-looks-like-the-awesome-smiley

11) Έχω κι ένα μπλογκ που (σε αντίθεση με το enteka) ανανεώνεται σχεδόν κάθε μέρα. Oπότε τώρα είναι ευκαιρία να δούμε τι συνέβη…

Την Περασμένη Βδομάδα στους Αόρατους Ρεπόρτερ: Virtual ταξίδια με τον υπερσιβηρικό / χαρταετοί από τους Μικρούς Εξερευνητές / Η τεχνολογία των ολογραμμάτων (με βίντεο) / Αφιέρωμα στο Βόρειο Σέλας (και τις φορές που ήταν ορατό στην Αθήνα) / Οι αρχιμάγειρες που έφτιαξαν γλυκά για τις αρκούδες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ / Τα επαγγέλματα του μέλλοντος (διαστημικοί ξεναγοί, χειρούργοι αύξησης μνήμης, καθαρίστριες δεδομένων, χρηματιστές χρόνου κλπ) / 17 δευτερόλεπτα γατίσιας έκπληξης, κ.α.

*Το blog (κάτι σαν καθημερινό bits + pieces) είναι εδώ.


----------------------------------------------


img119a
epacsdnal
.
.
.
.

16 comments:

Ιφιμέδεια said...

Τέλειο το όνειρο με τον Κ.Κ. Σχεδόν τον συμπάθησα...

;)

stereo said...

Και όμως, το K Cera Cera κυκλοφόρησε στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη το 1993. Νομίζω τότε ήταν που είχαν δώσει και το Νόμπελ Ειρήνης στον Αραφάτ και τον Ράμπιν, και αυτός ήταν και ο λόγος που το κυκλοφόρησαν εκεί και μόνο εκεί. Και για πολύ λίγο.

Που και που εμφανίζονται αυθεντικά αντίτυπα στο eBay ή σε ειδικά sites αλλά είναι πολύ ακριβά :/ Το έχω όμως σε mp3 εξαιρετικής ποιότητος!

Το K Cera Cera ακούγεται τέλεια αν οδηγείς προς το Μαραθώνα απόγευμα Αυγούστου. Ή κάπου με πολύ πράσινο.

α said...

Σχετικά δε με το θέμα της εξέλιξης, εδώ υπάρχει ολόκληρο κονσερβαπίντια (oh, the irony), http://conservapedia.com/Main_Page, που είναι το wikipedia αλλά από την άλλη πλευρά. Και, όχι, δεν είναι ειρωνικό.

Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι άνθρωποι.

stereo said...

(Και μια εξίσωση: α=stereo :)

enteka said...

ιφιμέδεια, κι εγώ - σχεδόν...

stereo, φυσικά και έχεις δίκιο. περιμένω όμως εκείνη τη δευτέρα... Μπορεί να έχουν περάσει τότε δεκαετίες απ' την τελευταία φορά που θα είχα αγοράσει χειροπιαστό single, αλλά θα πάω τρέχοντας στο δισκάδικο...

Anonymous said...

Ωραία η διασκευή των KLF με την χορωδία του ΚΣ. Μοιάζει με τις επτανησιακές που επισκεπτόμαστε από καιρό σε καιρό, ο πατέρας μου θα ενθουσιαζόταν :-)
Οι KLF δεν είχαν βγάλει το τραγούδι που έλεγε κάτι σαν Moomoolaaand, moomoolaand ooooooo moomooland και μέτα ξεκινούσε they' re justified and they 're ancient,το οποίο με τον spikon το μεταφράζαμε "εισίν δεδικαιωμένοι και αρχαίοι", επίσης φανταζόμασταν την ακόλουθη διαφήμιση με ΧΟ ηγούμενο :-)
http://www.youtube.com/watch?v=zAFgN6gFmtg

Μείναμε μέχρι τις δέκα :-) :-) :-)
"Του ΠεργαμόντΟ" ;;;
Το καλύτερο όλων σε αυτά τα ρεπορταζ είναι οι γλαφυρές περιγραφές των δημοσιογράφων: "Ο Πρωθυπουργός κατέβασε τα γυαλιά, άνοιξε το μπλοκάκι και είπε 'Αρμάνδε, θέλω τις μηχανές στο φουλ'...", "Εάν για κάτι δεν θα πρέπει να προβληματίζεται ο Πρωθυπουργός, είναι για ότι θα πρέπει να αντικαταστήσει την μεταξωτή του πιτζάμα, καθώς εκνευρισμένος πέταξε το φαγητό πάνω του μαθαίνοντας ότι ο Υπουργος Χ...." Δεν μπορώ να πιστέψω ότι βρίσκονται μπροστά. Θεωρώ ότι πολλά τα βγάζουν από το μυαλό τους!!!
Καλησπέρα

bourboulithres said...

Η ιστορία με το περγαμόντο του Κουρή μ' έκανε να θυμηθώ τις παλιές "καλές" μέρες της Αυριανής!

Καλή επιτυχία στους Ρεπόρτερ!
Εγώ βγήκα Φίλιππος στο τεστ!

enteka said...

thoughtsofashy: ναι, στην mumu land πήγαιναν και είχαν διαβάσει πολλά βιβλία με συνομωσίες (αλλά όχι αυτό για το περγαμόντο μάλλον...) :)

bourboulithres, νομίζω ότι οι παλιές καλές μέρες της αυριανής ψιλοσυνεχίζονται... :) (εγώ βγήκα αλέξης!)

oneinchman said...

"Όμως το χαμόγελό της ήταν συγκλονιστικό: ήταν χαμόγελο θριάμβου, σχεδόν γαλήνιας εσωτερικής ικανοποίησης. Και ήταν, όπως εγώ το είδα τελικά, ένα χαμόγελο που ακύρωνε όλα τα γέλια των περαστικών…"

Το υψηλότερο σημείο ηρωισμού, τόσο για τον άνθρωπο ως μονάδα, όσο και για το λαό συνολικά, είναι να γνωρίζει να αντιμετωπίζει το γελοίο, καλύτερα ακόμη, να γνωρίζει να προβάλλεται ως γελοίος και να μη φοβάται τίποτα απ' αυτό.
Μιγκουέλ Ντε Ουναμούνο – Το Τραγικό Συναίσθημα Της Ζωής.

(Καλά το είδατε...)

Flanders said...

Η Φοιβη (Friends) δεν απορριπτει την εξελικτικη θεωρια ?

Anonymous said...

σούπερ η διασκευή των klf, όπως οτιδηποτε έχουν βγάλει .
Είναι και αυτό το stop motion έπος στο οποία ακούγεται μια εκτέλεση του que cera cera, το οποίο μου θύμισε κατι απο συνεκδοχή (χωρίς να έχει ιδιαίτερη σχέση) ας πούμε στο κάρμα του. Νομίζω θα σου αρέσει...

http://www.youtube.com/watch?v=GkUI3SZyKCs

enteka said...

oneinchman, ευχαριστώ θερμά...

flanders, δε θυμάμαι, για πες...

anonymous, φαίνεται εξαιρετική ταινία απ' το τρέιλερ, διάβασα μετά τα πάντα γι' αυτήν (και τώρα θα ψάξω πώς θα τη δω)

:)

Urfurslaag said...

ωωω μεσιέ, η ατάκα του θείου Όσκαρ μου ταιριάζει γάντι! την βούτηξα και την έβαλα στο κανάλι μου στο YouTube. Θενκς. :-)

Flanders said...

http://www.youtube.com/watch?v=cXr2kF0zEgI


Ελα, Εντεκα, γνωστο το επεισοδιο που η Φοιβη διαφωνει με τον Ρος για την εξελικτικη θεωρια-εισαι fan των Friends, νομιζω, ετσι ? Το πιο σοκαριστικο ειναι τα σχολια απο κατω...Χμμμ..μπορει να υπαρχει κατι ακομα πιο σοκαριστικο : εχω την τρέλη υποψια οτι η Φοιβη μιλαει εξ ονοματος των σεναριογραφων "σοβαρα" για να ικανοποιησει την συντηρητικη Αμερικη που παει μεχρι και τα δικστηρια για να μην διδασκεται η θεωρια στα σχολια...
Α ! Θυμαμαι και την Βουγιουκλακη στο μαθημα να μπερδευεται με τον φυσικο και τον θεολογο που λενε τα αντιθετα,αλλα εδω βαριεμαι να ψαξω...

enteka said...

σωστό! και ίσως σωστή και η σκέψη σου για τις ισορροπίες των σεναριογράφων...

:)

enteka said...

urfurslaag! σου ταιριάζει όντως! :):)