Monday, August 30, 2010

Έντεκα (πρωτοσέλιδα του 'Καρφιού' για το Μουσείο Παρανοϊκών Πρωτοσέλιδων)

,

51_ba
[η απαραίτητη αναδημοσίευση]

Όσο ζούσε ο Νίκος Κακαουνάκης η εβδομαδιαία εφημερίδα του ήταν γνωστή (εκτός των άλλων) για τα στερεοτυπικά, κάπως παιδιάστικα πρωτοσέλιδά της.

Έψαχνε και έβρισκε μία καθόλου κολακευτική φωτογραφία του Καραμανλή (είχε αναγάγει τον εντοπισμό φωτογραφιών με γκριμάτσες σε τέχνη!) και πρόσθετε ένα μονολεκτικό τίτλο όπως ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ - κι ήμασταν έτοιμοι. Ή εναλλακτικά έπαιρνε χάλια φωτογραφίες του Καραμανλή και με δημιουργική χαρτοκοπτική τις ταίριαζε με το εκάστοτε αντιδεξιό μήνυμά του, παρουσιάζοντάς τον άλλοτε σαν Ναζί στρατηγό, άλλοτε σαν Νονό της Μαφίας κι άλλοτε σαν κίτρινο κοτοπουλάκι. 

Τα πρωτοσέλιδα του Καρφιού, φτιαγμένα με φτηνά υλικά και την ορμή ενός πειραχτηριού που έχει ατελείωτη όρεξη για σαχλά εφηβικά λογοπαίγνια, θα πρέπει να μπουν στο Μουσείο Παρανοϊκών Πρωτοσέλιδων, όταν αυτό δημιουργηθεί.


Μέχρι τότε: έντεκα απ’ αυτά.


imagesCA33S5Z2


51_bCAHLYRV6


51_bCA4VI276


___3_~1


___2_~1


-_1_~1


Μερικές φορές κάποιο «σλόγκαν» (όπως το 'ούτε μιλάει ούτε λαλάει') το θεωρούσαν τόσο έξυπνο…

imagesCAHJY8LB


…που το ξαναέβαζαν σε επόμενο φύλλο

aa


Άλλες φορές κάποια (μη κολακευτική) φωτογραφία του Καραμανλή την θεωρούσαν τόσο πετυχημένη…


imagesa


…που τη χρησιμοποιούσαν σε πολλά πρωτοσέλιδα!


images


ΥΓ. Είναι πάντως καθησυχαστικό να ξέρουμε πως οι επίγονοι του Κακαουνάκη υπήρξαν καλοί μαθητές του στην επιλογή μη κολακευτικών (συχνά ξεκαρδιστικών) φωτογραφιών των δεξιών ηγετών και το ταίριασμά τους με καταστροφολογικούς γι’ αυτούς μονολεκτικούς, πρωτοσέλιδους τίτλους…


untitled
[Σάββατο 21 Αυγούστου 2010.]
.
.
.
+ καθημερινά bits&pieces - η νέα σεζόν.
.
.
.

4 comments:

Πουρουπουπου said...

Χαχα! Ένα κι ένα!
Πολύ καλές (= καλτ) δουλειές έχουν κάνει και οι γραφίστες του Ματς Θεσσαλίας. Ρίξτε μια ματιά, αξίζει! ;)

Anonymous said...

Πολυ χαιρομαι πως ο καραπρασινος λαικισμος του Κακακουνακη βρηκε μια θεση στον καλαθο της ιστοριας των αχρηστων.Παραμονη της επανεκλογης του Καραμανλη ειχε βγαλει παλει ενα αηδιαστικο πρωτοσελιδο και ελεγε "μαυριστε τον" (ή κατι τετοιο) και την επομενη μερα ηταν καλεσμενος μαζι με την Σταη,και οταν βγηκαν τα πρωτα exit polls ,δεν ηξερε απο που να κρυφτει.
Και εσυ ,εντεκα,τα ονομαζεις "παιδιαστικα" (SIC) ? Μονο αυτο εχεις να πεις ;

enteka said...

πουρουπουπου, τα δω, ευχαριστώ!

anonymous, τι μόνο αυτό έχω να πω; Παρ' όλο που είναι αυταπόδεικτα γελοία, έκανα ολόκληρο ποστ που λέει ότι τα εξώφυλλα του Καρφιού είναι για το Μουσείο Παρανοϊκών Πρωτοσέλιδων.

mahler76 said...

πάντως τα καλύτερα πρωκτοσέλιδα τα έχει η Αυριανή χαχαχαχα