Wednesday, May 03, 2006

Έντεκα (παιδικά βιβλία που θα μου μείνουν αξέχαστα)


1) Το Ανθρωπάκι μου – Γιολάντα Πατεράκη: Όταν γεννιέται ο Άρης, η αδερφή του νιώθει παραγκωνισμένη και τον αντιπαθεί. Όμως σύντομα… (Προσωπική άποψη: Αριστούργημα!)

2) Το ψέμα – Ζώρζ Σαρή: το ξαναδιάβασα πρόσφατα κι έκλαψα κιόλας! Πολύ απλό και ουσιώδες, μιλάει για την καθημερινότητα με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο.

3) Πίτερ Παν – Τζ. Μ. Μπάρι. Σε πολυτελή έκδοση με τέλειες ζωγραφιές. Τώρα, δεν χρειάζεται να πω εγώ πόσο καλό είναι.

4) Μικρός Πρίγκιπας - Σαιντ Εξυπερύ: As above

5) Γλάρος Ιωνάθαν- Ρίτσαρντ Μπαχ: Το διάβασα όταν ήμουν 7-8 και με είχε ταράξει πολύ. Άρα ήταν καλό.

6) Σπίτι για Πέντε – Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου: Απίστευτα καλό βιβλίο, πολυφωνικό με τα όλα του. Μια οικογένεια σε κρίση: σε κάθε κεφάλαιο αφηγητής είναι ένα από τα 5 διαφορετικά μέλη. Αργότερα έγινε σειρά για το Mega Channel.

7) Αόρατη Σελίδα – Ά. Γουλίμη: Δεν το θυμάμαι καλά, νομίζω είχε αρκετό μυστήριο, ο νεαρός ήρωας έψαχνε κάτι (τους γονείς του;) και θυμάμαι μόνο κάτι σκηνές στην είσοδο μιας πολυκατοικίας όπου αποκαλύπτεται πως μια κρυφή σελίδα και μια φωτογραφία δίνουν λύση στο μυστήριο, πράγμα που τότε με είχε ενθουσιάσει.

8) Θησαυρός της Βαγίας – Ζωρζ Σαρή: Διάβασα το υπέροχο βιβλίο αφού είχα δει τη σειρά στη ΕΡΤ, πότε ήταν, μέσα 80ς; Τη σειρά τη λάτρεψα και θα έδινα σχεδόν τα πάντα για να την είχα σε βιντεοκασέτα, ή έστω να την έδιναν σε dvd με τη Ραδιοτηλεόραση.

9) Μυστικοί Επτά + Πέντε Φίλοι – Ένιντ Μπλάιτον: Ποιο να θυμηθώ; Αυτό με τα κλεμμένα χρυσαφικά που ο κλέφτης ήταν ακροβάτης του τσίρκου και με τα ξυλοπόδαρα πηδούσε τις μάντρες; Αυτό με τα χαμένα σκυλάκια που ήταν κλειδωμένα σε κάτι τρομαχτικά υπόγεια; Αυτό με τα περίεργα φωτεινά σήματα που ερχόταν από ένα δήθεν εγκαταλελειμμένο σπίτι; Αυτό με το μυστηριώδες νησί που είχε ένα κάστρο στα μπουντρούμια του οποίου βρέθηκαν εγκλωβισμένοι οι πέντε φίλοι; [Γύρω στη μέση των βιβλίων και οι Μυστικοί Επτά και οι Πέντε Φίλοι, έπρεπε αναγκαστικά να πέσουν στην παγίδα των εκάστοτε κακών και να εγκλωβιστούν σε ένα μικρό και σκοτεινό μέρος. Με το που θα γινόταν αυτό, η Ένιντ Μπλάιτον έκοβε απότομα το κεφάλαιο. Το επόμενο κεφάλαιο ξεκινούσε με τίτλους όπως Παγιδευμένοι! ή Αιχμάλωτοι!]

10) Άντριαν Μολ - Σου Τάουνσεντ: Όταν έγινα 13 η μαμά μου μού χάρισε το Ημερολόγιο του Άντριαν Μολ 13 ετών και 1/4. Καθώς μεγάλωνε αυτός (κι εγώ) έπαιρνα και το επόμενο βιβλίο του. Σήμερα, στα γενέθλια μου και καθώς πλησιάζω τα 30 η μαμά μου πήρε τον πέμπτο Μολ (κι αυτός πλησιάζει τα τριάντα). Δεν είναι παιδικά βιβλία και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σ’ αυτήν τη λίστα. Είναι αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

11) Μόνος στο Σπίτι 2 - ?: Μακάρι να έλεγα ότι στα 11 μου έβλεπα Φασμπίντερ, αλλά δεν έβλεπα. Λάτρευα το Μόνος στο Σπίτι και κάποιος καλός άνθρωπος μου είχε χαρίσει την Πρωτοχρονιά το βιβλίο απ’ το Νούμερο 2 (Χαμένος στη Νέα Υόρκη). Ήταν απολαυστικότατο.
-
-
update: Δεν το περίμενα όταν έγραφα το ποστ πριν τόσα χρόνια ότι κάποτε θα γινόμουν κι εγώ συγγραφέας παιδικών βιβλίων! Σίγουρα δεν τα βρίσκω τόσο καλά όσο τα παραπάνω αλλά, αν μη τι άλλο, τα βρίσκω άξια παρουσίασης. 1) Τα βιβλία με τους ΣΤΕ και 2) Τους Αόρατους Ρεπόρτερ!
.
.

12 comments:

electroman said...

I love The little Prince, it's a great story.

enteka said...

πάντως είναι κι άλλα πολλά. Στην αρχή πίστευα ότι το να βρίσκω 11 πράγματα για κάθε κατηγορία θα ήταν δύσκολο αλλά τώρα μου είναι δύσκολο (έως επίπονο) να κόβω πολλά για να μένουν μόνο έντεκα.

Idάκι said...

Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία στη λίστα σου - πρέπει να βρω το Ανθρωπάκι μόνο...

Θα προσέθετα τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, τα οποία έχω διαβάσει με δίψα πάνω από 10 φορές (Παραμύθι Χωρίς Όνομα, Τρελαντώνης, Μάγκας, Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, Στα Μυστικά του Βάλτου - αν και καλές εκδόσεις είναι σε μορφή φυτιλιού πλέον!), τη σειρά Saint Claire της Blyton που εκτυλισσόταν σε εσωτερικό σχολείο θηλέων, καθώς και τις Περιπέτειες που είναι πιο πρόσφατη σειρά... το Καπλάνι της Βιτρίνας και ό,τι άλλο της Άλκης Ζέη... και τέλος τον πολυαγαπημένο μου Εέ Από τ' Άστρα, κάτι μεταξύ εξωγήινου και ξωτικού.

Δεν σε ζηλεύω ΚΑΘΟΛΟΥ που πρέπει να βρίσκεις έντεκα μόνο από κάθε κατηγορία, αλλά όμορφο concept!!

enteka said...

id, σ' ευχαριστώ και συμφωνώ απόλυτα με την Πηνελόπη Δέλτα και την Άλκη Ζέη, ντροπή μου, πώς τις ξέχασα; Τον Εέ Από τ' Άστρα θα πρέπει να τον διαβάσω οπωσδήποτε.
Τώρα όμως θυμήθηκα ένα άλλο του Κοντολέων, το 33 με θέμα το διαζύγιο, που μου το είχαν χαρίσει οι γονείς (όχι τυχαία) σε μια περίοδο κρίσης τους.
Μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση ότι τελείωνε με ένα δίλημμα, θα γυρνούσε η μαμά σπίτι ή θα τα έφτιαχνε με τον οδοντίατρο (ή κάπως έτσι). Κι εκεί που η αγωνία κορυφώνεται, το βιβλίο τελειώνει κι έχει λευκές σελίδες με την προτροπή να γράψουμε εμείς το τέλος.
Έγραψα λοιπόν 5-6 σελίδες με χάπι εντ, με τους γονείς να ξαναερωτεύονται και να μένουν μαζί και ευτυχώς η ζωή μιμήθηκε την τέχνη.

Sleeper in Metropolis said...

Γουάου! Τα 9 στα 11 θα τα έβαζα κι εγώ στη λίστα μου! :)

enteka said...

γουάου indeed!

cobden said...

Με μια μικρή καθυστέρηση (2 μηνών) διάβασα αυτό το post σου...Έχεις τρία πολύ αγαπημένα μου παιδικά βιβλια!ΤΟ ΨΕΜΑ, το έχω λιώσει πραγματικά από το πολύ διάβασμα...Η έκδοση που έχω από τον ΚΕΔΡΟ, είναι σχεδόν διαλυμένη...Είναι πραγματικά τόσο τέλειο βιβλίο!Ακόμη και τώρα το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω...Η αδελφή μου μάλιστα, που ήταν και αυτή fan του βιβλίου, είχε γράψει ένα "μυθιστόρημα", ας πουμε, εμπνευσμένο από το ΨΕΜΑ...Τί εμνευσμένο δηλαδή, ξεδιάντροπη αντιγραφή ήταν!Ρίχνουμε πολύ γέλιο κάθε φορά που το ξαναδιαβάζουμε!Το δεύτερο βιβλίο ήταν το ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ...Αυτό και αν το είχα λιώσει στο διάβασμα!Είχα ερωτευτεί τρελά τον Φίλιππο και είχα απογοητευτεί τελείως με το super nerd που τον ενσάρκωσε στην τηλεοπτική σειρα...Τέλος, ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ...Τέλειο το βιβλίο , τέλεια και η τηλεοπτική σειρά...Οι διακοπές που θα θελα πάντα να ζήσω..τώρα μεγαλώσα όμως κάπως για τέτοια...Αυτά με τις μεταμεσονύκτιες αναμνήσεις μου :)

enteka said...

xairomai cobden
τέλειες οι διακοπές του θησαυρού
;)

Anonymous said...

Ek merous tis oikogeneias Goulimi tha ithela na sas enimeroso oti to vivlio pou anaferete to exei grapsei gynaika, i. k Alki Goulimi, i opoia tha eniothe perifani pou vrisketai sto blog sas. Unfortunaltely she passed away recently.

a female Darcy said...

5 filoi kai mistikoi efta(exo valei skopo na ta diavaso ola tis seiras akomakai tora pou "megalosa"),ti mou thimises tora, me ayta megalosa kai se ayta ofeilo oti pia diavazo kata sintriptiki pliopsifia mono astinomika kai mistiriou(...tous 6 filous pou eixan ena germaniko poimeniko pou ton fonazan Kafi to eixes pote diavasei, htan enos gallou sigrafea..

Anonymous said...

Καλησπέρα, έχω στα χέρια μου τα επεισόδια από την τηλεοπτική σειρά, "ο θησαυρός της βαγίας", σε μορφή .avi. Αν ενδιαφέρεσαι στείλε μου mail στο kalyvas@mail.com

Anonymous said...

Εμένα το αγαπημένο μου παιδικό βιβλίο[το έχω και πρόσφατο] ήταν και θα είναι το www.thelonaxero.com[αυτός είναι ο τίτλος]Φανταστικό βιβλίο!!!Ακόμα τα διαβάζω,όταν έχω χρόνο...