Monday, July 17, 2006

Έντεκα (αιφνίδιοι θάνατοι διασημοτήτων - #5 Τζένη Καρέζη)

27 Ιουλίου 1992

Ήταν ένας ακόμη Ιούλιος στην Χαλκιδική. Η όραση της γιαγιάς είχε χειροτερέψει κι αυτό που την απασχολούσε ήταν: Τι θα γίνεί τώρα με την Τόλμη και Γοητεία; Δεν ήξερε αγγλικά και πλέον δεν κατόρθωνε ούτε τους υπότιτλους να ξεχωρίζει. Η ξαδέλφη μου κι εγώ, αναλάβαμε δράση: κάθε απόγευμα, όταν η ΕΤ1 έπαιζε το σίριαλ, καθόμασταν μαζί με τη γιαγιά κι ερμηνέυαμε σε πραγματικό χρόνο τους διαλογους της Τόλμης και Γοητείας.

Σύντομα είχαμε φτιάξει ειδικές φωνές για όλους τους χαρακτήρες και είχαμε αναπτύξει τους δικούς μας κώδικες με τους οποίους ξεκαρδιζόμασταν. Η γιαγιά αδιαφορούσε για το ύφος ή την ποιότητα της μεταγλώττισης και προσπαθούσε να καταλάβει την υπόθεση: «Αφήστε τα χαζά και πείτε τι γίνεται, είναι έγκυος η Μπρούκ ή της παίζει παιχνίδι η Στέφανι;»

Κάποιες φορές δεν διαβάζαμε ακριβώς αυτά που βλέπαμε: διανθίζαμε το κείμενο με λάιτ βρισιές, βάζαμε τον Ριτζ να «χαριεντίζεται στη σάουνα με την Σάλι Σπέκτρα», επινοούσαμε απιθανότητες. Η γιαγιά, μετά από μερικά «πωπώ!» ή «αμάν!», πάντα εντόπιζε την ψευδή μεταγλώττιση: «Ε, μα, είπα κι εγώ, Φώσκολος έγινε;»

Βλέπαμε λοιπόν το επεισόδιο που επιστρέφει η Καρολάιν, όχι ως Καρολάιν αλλά ως δίδυμη ξαδέρφη της ή κάτι τέτοιο κουφό, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. «Βάλτε τον ΑΝΤ1», είπε η ξαδέλφη μου κλείνοντάς το. «Πέθανε η Βουγιουκλάκη». Δεν θυμάμαι το παρασκήνιο αυτής της μακάβριας παραπληροφόρησης, πάντως όταν βάλαμε τις ειδήσεις είδαμε τη Βουγιουκλάκη (alive and kicking) να μιλάει στον παρουσιαστή κι από πάνω να γράφει ‘Έφυγε η Τζένη Καρέζη’. Σύντομα μαζεύτηκαν όλοι στην τηλεόραση: η Καρέζη ήταν πάντα ένα αγαπητό πρόσωπο στην οικογένεια, για πολλούς και καλούς λόγους.

Η Βουγιουκλάκη μιλούσε (υπερβολικά) συγκινημένη και διάφοροι συγγενείς άρχισαν να την κοροϊδεύουν για τον τάχα θεατρινίστικο τρόπο της. «Καλά, τι ηθοποιός! Δες τι ψεύτικη που είναι», έλεγαν όλοι, εμένα όμως με συγκινούσε πραγματικά ακόμα κι αν ήταν υπερβολική. Τελείωσε λέγοντας με σπασμένη φωνή (αληθινή ή ψεύτικη) «Αχ, Τζένη! Τζένη μου! Θα σε συναντήσω, αγάπη μου!» και αυτό λες κι ήταν το σύνθημα για να ξεσπάσουν οι απαράδεκτοι γύρω μου σε δυνατά γέλια.

[Δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει απ’ το θάνατο της Καρέζη - δέκα απ’ το θάνατο της Αλίκης. Και, μόλις πριν μερικούς μήνες, πέθανε και η γιαγιά μου. Όμως η Τόλμη και η Γοητεία συνεχίζει ακάθεκτη. Ναι, είναι μια απ’ τις αδικίες της ζωής, αλλά θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση: Η Τόλμη και Γοητεία θα μας θάψει όλους.]

23 comments:

Alkisti said...

Διαφωνώ. Νομίζω τα "Ατίθασα Νιάτα" θα μας θάψουν όλους... Ιδίως αυτή η ξανθια γιαγια με το κοκκινο νύχι και το δολοφονικό βλέμμα που μοιαζει με το σουγκλακο :p

Ιφιμέδεια said...

Πολύ σούπερ το στιγμιότυπο με τη μεταγλώττιση!!! Τέλειο. Το κάνουμε με τον καλό μου άμα βαριόμαστε σε παλιές ταινίες. Κλείνουμε τη φωνή και διαβάζουμε υπότιτλους με αλλαγμένες φωνές!

Δεν θυμάμαι καθόλου τη στιγμή που έμαθα ότι πέθανε η Καρέζη (όχι ότι δεν μου ήταν συμπαθής!). Θυμάμαι όμως σαν να ήταν χτες τη στιγμή που μάθαμε ότι πέθανε η Αλίκη. Ήμασταν μαζί με τον non private life, ώστε αν ανεβάσεις σχετικό ποστ θα σου γράψουμε μαζί την εμπειρία μας... (εντάξει npl?)

An-Lu said...

Νομίζω ότι και οι δύο σειρές συναγωνίζονται σε μακροβιότητα! Αφού ακόμα και τα βρέφη των πρώτων επεισοδίων αμφότερων των σήριαλς έχουν γίνει παππούδες (ή κατί τέτοιο)



ΥΓ....και πονάει το ότι έφυγε του Αγ. Παντελεήμονος (άσε δικιά μου κλάψα αυτή) η Καρέζη....

cobden said...

Το θάνατο της Καρέζη θυμάμαι το έμαθα εκείνο το πρωϊ, όταν άνοιξα την τηλεόραση,από την ...Λίτσα Πατέρα στον ΑΝΤΕΝΝΑ (δεν θυμάμαι αν ήταν ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΚΑΦΕΣ ή αλλη εκπομπή)...Μου έχει μείνει η έντονη καλοκαιρινή ζέστη εκείνης της ημέρας....Μας είχε κάνει τρομερή εντύπωση..Ήταν, βλέπεις, ο πρώτος από μια σειρά θανάτων...διασημοτήτων, που θα σημάδευαν την παιδική και εφηβική μας ηλικία...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Ξημερώματα Δευτέρας το μάθαμε ότι έφυγε η Τζένη Καρέζη...

Katerina said...

Σοφές κουβέντες, 11! H Σάλυ Σπέκτρα θα παίζει και από το υπερπέραν.

cobden said...

Mιας και μιλάμε για το ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ....Θα ικανοποιήσω τα πιο ταπεινά κουτσομπολίστικα ένστικτα σας, αλλά θα το πω...Πρόσφατα διάβασα πως η Susan Flannery, η ηθοποιός που υποδύεται τη Stephanie, είναι..λεσβία...(http://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Flannery)...Η εποχή της αθωότητας τέλειωσε οριστικά...Αλλος ενας μύθος της παιδικής μας ηλικίας κατέρρευσε....

Idάκι said...

Ήμουν διακοπές με την οικογένειά μου κοντά στην Πάργα, και στενοχωρηθήκαμε όλοι λες και πέθανε μακρινή θεία!!

Κι εμείς ίσως την προτιμούσαμε από την Αλίκη, ως πιο μετρημένη.

Φέτος οι γονείς μου ξαναπέρασαν από τον τόπο εκείνων των διακοπών, και θυμήθηκαν διάφορα άσχετα, και είδαν πόσο άλλαξαν το μικρό κολπάκι μας, και συγκινηθήκαμε όλοι μαζί...

Idάκι said...

Θα σφίξουν κι άλλο οι ζέστες;;;

Έλα βρε Νανάκο μου που την είδες κατεστημένο ξαφνικά...

silly redhead* said...

Καρέζη,Αλίκη...Η μία πιο μεγάλη από την άλλη...
Αδικοχαμένες και οι δύο...

enteka said...

γεια σε όλους.
-πλάκα πλάκα 20 χρόνια η Τόλμη και Γοητέια, 20 και οι simpsons...
-τι έκπληξη αυτό με την Στέφανι. -Κάτι άλλο περίεργο που διάβασα είναι ότι ο Ριτζ και ο μπαμπάς του (Ερικ) έχουν στην πραγματικότητα μόλις 7 χρόνια διαφορά.
- μάλλον κι εγώ προτιμούσα την Καρέζη απ' την Αλίκη...
- id, το δεύτερό σου κόμεντ πάει σίγουρα στο ποστ του Νανάκου [άλλος πίνει άλλος την ακούει με τις ζέστες :)]
:)

Anonymous said...

η Ιφιμέδεια πάντως κι εγώ ψηφίζαμε σταθερά Αλίκη...

ε;

Ιφιμέδεια said...

εννοείται αγάπη μου.
Σου'ρχεται τηλέφωνο

oni said...

Egw sygkinh8hka me ta legomena ths Bougiouklakh. Alla se ena melagxoliko keimeno gia ena ksafniko 8anato (pera apo to shmeio me th metaglwttish pou mou gennhse nees idees), peirazei pou eskasa sta gelia otan diabasa ayto: "είδαμε τη Βουγιουκλάκη (alive and kicking)"? :P

enteka said...

npl + ιφι: θενκς γι' αυτό που μου στείλατε...
oni: ε, ναι, δεν ήταν και τόσο μελαγχολικό το κείμενο... ;)

toolman said...

kalitera na mi miliso giati tha me plakosete edo mesa ama po kati asximo gia thn aliki, apla leo oti psifizo karezh epeidi nomizo itan pio poiotiki. afta. hail simpsons!

MoSeS said...

Eγώ πάλι γιατί Pavlovικά έχω συνδέσει -αν και δεν ήμουν στην Ελλάδα- την απώλεια της Τζένης με τα ποταπά χαμουρέματα Δαμανάκη-Κιμούλη (σταθερές αξίες αμφότεροι σε ψηλές θέσεις στη hate list μου)?

Effie said...

ΙΧΙΧΙΧΙΧΙΙΙΙ!!!
Το επιμύθιο όλα τα λεφτά! Ανηλεής ο αγώνας μεταξύ Τόλμης - Ατίθασων Νιάτων - Ιγκουάνα (υπεραιωνόβια) για το ποιός θα μας θάψει όλους τελικά!
Super cult φυσιογνωμίες απο Ατίθασα Νιάτα η γιαγιά-Σουγκλάκος (ξανα-χιχιχι) και ο μεγιστάνας του πλούτου με look γύφτος με κιλίμια!

Gwgw said...

Από εδώ: «Αχ, Τζένη! Τζένη μου! Θα σε συναντήσω, αγάπη μου!» και αυτό λες κι ήταν το σύνθημα για να ξεσπάσουν οι απαράδεκτοι γύρω μου σε δυνατά γέλια.
[Δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει απ’ το θάνατο της Καρέζη - δέκα απ’ το θάνατο της Αλίκης. Και, μόλις πριν μερικούς μήνες, πέθανε και η γιαγιά μου. Όμως η Τόλμη και η Γοητεία συνεχίζει ακάθεκτη. Ναι, είναι μια απ’ τις αδικίες της ζωής, αλλά θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση: Η Τόλμη και Γοητεία θα μας θάψει όλους.]
και μέχρι το τέλος...όπως βλέπεις και εγώ έχω ξεκαρδιστεί στα γέλια. "Απαράδεκτοι γύρω μου..." κάτι μου λέει ότι δίκιο θα είχαν οι άνθρωποι, πάντα μου την έσπαγε η Βουγιουκλάκη κι ας συγκινήθηκα όταν πέθανε. Αλλά η Τζένη Καρέζη ήταν υπέροχη!!

Anonymous said...

Όταν πέθανε η Καρέζη, δεν είχα καν κλείσει ενός χρονού άρα δεν θυμάμαι κ τίποτα από το θάνατό της κ αυτό με πληγώνει πολύ. Η Τζένη για 'μένα ήταν κ είναι ένας θρύλος, μια πρωσοπικότητα τεράστια που δυστυχώς δεν θα μπορέσει να ζήσει η δική μου γενεά. Κ αυτό είναι άδικο. Πώς να μην μπορέσω να νιώσω τη γυναίκα που θαυμάζω πάνω απ'όλα; Αχ, ακόμη κ αν δεν την έβλεπα ζωντανή ή στο θέατρο, σίγουρα θα πήγαινα στο λαϊκό της προσκύνημα κ ας μη ζω στην Ελλάδα. Θα ήταν απλώς ένας μικρός (αλλά για'μένα σημαντικός) φόρος τιμής στην λαμπρότητά της, στη λάμψη του βλέμματός της, της προχωπικότητας κ του ατελείωτου ταλέντου της.

Αχ, Τζένη... Λίγα χρόνια να ζούσες κ άλλο...

Anonymous said...

και εγω θα ηθελα παρα πολυ να ειχα προλαβει την καρεζη γιατι οταν πεθανε,εγω ειχα τρεις μηνες που ειχα γεννηθει.γεννηθηκα τεταρτη 29 απριλιου του 1992.εκεινη πεθανε 27 ιουλιου του 1992.αρα,ουτε ακριβως τρεις μηνες,σχεδον τρεις μηνες.δυστυχως,η ζωη ειναι αδικη.φευγουν οι ταλαντουχοι,οι ποιοτικοι,οι αξιοι και οι καλοι και γινονται''ποιοτικοι''καποιοι που το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να ξεφτυλιζουν το θεατρο,την τηλεοραση και τη ζωη,ονοματα δεν θα πω γιατι δεν μου αρεσει να κρινω αφου και εγω σαν ανθρωπος δεν ειμαι τελειος και κανω λαθη αλλα ειναι πολυ αδικο ο παλιος καλος ελληνικος κινηματογραφος να φευγει,το ποιοτικο θεατρο να χανεται και τη θεση τους να παιρνει η ξεφτιλα και η αισχροτητα.

Anonymous said...

Ηταν και η τζενη εξαιρετικη ηθοποιος..ομως η αλικη ηταν αλλο πραγμα...Και αν οπως λες οι δικοι σου την κοροιδευαν επειδη το επαιζε και πολυ ψευτικα..εκεινη πονουσε πραγματικα..μονο εκεινη ξερει ποσο την αγαπουσε...ας εχουμε σεβασμο σε αυτους τους ηθοποιους που συνεχιζουν να λαμπουν και ας αφησουμε τα κακογουστα σχολια στην ακρη...Εθνικη σταρ μονο μια...Αλικη Βουγιουκλακη!!!ολες οι αλλες πανε μετα