Thursday, September 21, 2006

Έντεκα (εκδοχές για το ποιο είναι, τελικά, το Νόημα της Ζωής)

Υπάρχει ένα σουρεαλιστικό Google Game που είναι για πολύ αργόσχολους -δεν μπορώ να μην πω ότι έχω σχεδόν εθιστεί. Να πως παίζεται: γράφεις μια φράση (πάντα σε εισαγωγικά) στο Google, όπως "Αν σε δω θα", πατάς search και βλέπεις τη συνέχεια της φράσης σε ό,τι σχετικό έχει γραφτεί, όλες τις διαφορετικές κι αντικρουόμενες εκδοχές του τι θα κάνει ο κόσμος αν σε δει. [Μερικά που βρήκα, "Αν σε δω θα..." 'λέμε μόνο ένα γεια'/ 'θα σε φτύσω'/ 'θα χοροπηδάω γύρω γύρω για να μη με πετύχεις'/ 'θα είσαι όραμα'. Και οι δυνατότητες είναι άπειρες - απ' το "Ο Ψωμιάδης είναι" και το "η αγαπημένη μου ταινία είναι το" μέχρι το "the best blog in the world is".]
Ευκαιρία λοιπόν να τεστάρουμε το google ψάχνοντας -randomly- την απάντηση στο σημαντικότερο ερώτημα που υπάρχει:

Ποιο είναι το Νόημα της Ζωής;


jennyholzer
(Jenny Holzer - Untitled Installation 1990)


"Το Νόημα της Ζωής είναι"…
1) [Από το γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.] «…από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι Κύπριοι και οι Έλληνες φιλοσοφούν περισσότερο από τους άλλους εταίρους. Το 69% των Κυπρίων και το 56% των Ελλήνων (τα ψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ) δηλώνουν ότι συχνά σκέφτονται για το νόημα και το σκοπό της ζωής. Οι λιγότερο σκεπτόμενοι για το νόημα της ζωής είναι οι Αυστριακοί (26 %), οι Ούγγροι (27%) και οι Τσέχοι (29%).»
2) [Από το (ενδιαφέρον) βιβλίο ‘Επώνυμη’ στο blog του Π. Χατζηστεφάνου.] «Το νόημα της ζωής είναι ότι δεν έχει νόημα, η φιλοσοφία είναι το καταφύγιο των καταναγκαστικά τεμπέληδων, όσων αναγκάστηκαν να μην κάνουν τίποτε, καταδικάστηκαν στην αδράνεια από εκείνους που έκαναν τα πάντα για να μην γίνει τίποτε, η πέτρα της απραξίας είναι το υλικό εκείνων που για λόγους αντρίκειους και ευγενείς αρνήθηκαν να πιάσουνε ξανά μαχαίρι, και με τις λέξεις, κοφτερές αλλά υπόλογες στην μνήμη, μάχονται για να χάσουν.»
3) [Σχόλιο του Bugman στο φόρουμ του Filosofia.gr.] «Οι λύσεις φαντάζουν δύο. Πηδάμε με όποιοδήποτε κόστος, ή περιμένουμε την μοίρα μας, να γίνουμε τροφή! Το νόημα της ζωής είναι στην τρίτη λύση. Σ' αυτή που δεν βλέπουμε, σε αυτήν που δεν πιστεύουμε. Η σωτήρια κίνηση είναι το πέταγμα, το πήδημα από την δυσκολία!"
4) [Από την σελίδα της ΚΝΕ] «Αυτό, το νόημα της ζωής είναι ανάγκη και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, να γνωρίσει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του πολιτισμού που έχει δημιουργήσει έως τώρα η ανθρωπότητα, να πάρει μέρος στη συνέχειά του ξεδιπλώνοντας όλες τις δυνατότητές του.»
5) [Σχόλιο-καταπέλτης του Crowl26 στο Esoterica.gr.] «Φίλε μου Dying_Incubus δεν ισχυρίστηκα οτι η εκμάθηση των θρησκευτικών αποτελεί το νόημα της ζωής. Αλλά ότι το νόημα της ζωής είναι η ανακάλυψη της αμαρτωλότητάς μας, της μικρότητάς μας και η αναζήτηση του Θείου και ή ολοένα σωστή και ηθική προσέγγιση Του, ώστε να τελειοποιηθούμε πνευματικά και να γίνουμε ανώτεροι πνευματικά άνθρωποι! Αυτό γίνεται και μέσα από τη διδασκαλία περί ΘΕΟΥ.»
6) [Από κριτική για το βιβλίο ‘Ο Τοίχος’ του Σαρτρ στο postmortem] «ο Sartre είναι υπαρξιστής, ούτως ειπείν πιστεύει ότι το νόημα της ζωής είναι αυτό που εμείς σαν ξεχωριστοί άνθρωποι της δίνουμε και δεν υπάρχει εξωτερικός νοηματοδότης (θεός).»
7) [Σχόλιο του alombar42 στο blog του Ν. Δήμου.] «Επειδή πάντως μου αρέσει το παιχνίδι σας, ομολογώ ότι ο Αλόμπαρ ήταν πάντα 42 ετών, επηρεασμένος από τον Douglas Adams, που πρώτος αποκάλυψε ότι το νόημα της ζωής είναι 42 :)»
8) [‘Πώς βγήκαν τα ονόματα των Ροκσταρς’ στο Musicheaven] (Το ‘80ς βρετανικό γκρουπ LEVEL 42 πήρε το όνομά του) από τη νουβέλα του Douglas Adams, The Restaurant at the end of the Universe, (μέρος της σειράς "The Hitchhiker's Guide To The Galaxy") όπου το νόημα της ζωής είναι ο αριθμός 42
9) [Από την έκδοση για RPGames Πανσέληνος.] «Κι όμως είναι 42! Όσο για το τι σημαίνει αυτό, κλασσικά μας έφαγε η γραφειοκρατία και δε θα μάθουμε ποτέ. Μας τελείωσε κι ο Adams, ίσως τελικά το νόημα της ζωής είναι η γραφειοκρατία κι ο θάνατος. Σας έφτιαξα ε;»
10) [blog Μια Παρέα] «1:7 Και τα χρόνια πέρασαν, ο Σιντάρτα ήταν πλέον στα τελευταία του, και ο σοφός πράγματι εμφανίστηκε. «Έλα μαζί μου». Και ανεβαίνουν βουνά, και διασχίζουν λαγκάδια, και περνούν θάλασσες. 1:8 Και φτάνουν σε ένα ποτάμι. 1:9 Και ο σοφός σταμάτησε και ο σοφός εμίλησε, λέγοντας τα παρακάτω λόγια: «Το νόημα της ζωής είναι αυτό το ποτάμι».1:10 Και ο Σιντάρτα εσκάλωσε και ο Σιντάρτα ελάλησε, «δε γίνεται, δεν είναι δυνατόν, δεν μπορεί το νόημα της ζωής να είναι αυτό το ποτάμι!». 1.11 Και ο σοφός εσκέφθηκε, και ο σοφός εσήκωσε τους ώμους, και ο σοφός αποκρίθηκε: «Λες;!».
11) [Περιοδικό Focus online.] «Και ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν (1889-1951) θεωρεί ότι το ερώτημα για το νόημα της ζωής είναι απαράδεκτο. Γιατί "γι' αυτό για το οποίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε καλύτερα να σιωπούμε" τόνισε. Και ο Ντοστογιέφσκι συμπληρώνει: "Η ζωή είναι πιο σημαντική από το νόημά της".»

16 comments:

Valm said...

Eξαιρετικό post και όπως περίμενα ο Ντοστογιέφσκι είπε το πιο ωραίο!

Lex_Luthor06 said...

Στο google μπορείς όντως να βρεις το νόημα της ζωής.

Οταν χρείαζομαι κάποια στήριξη ή βόηθεια στην ζωή μου απευθύνομαι στη βοήθεια του word. Αυτό το ανθρωπάκι συνδετήρας.

Ιφιμέδεια said...

Καταπληκτικό ποστ!!!
Πολύ ωραία ιδέα!

Μμμμ το νόημα της ζωής.

Thrass said...

Επιτέλους! Μπήκα σε μια λίστα με το Σαρτρ και το Δήμου!

Τώρα πρέπει να βρω άλλο νόημα...

Rodia said...

Οι Ούγγροι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών. Μάλλον επειδή δεν εκτιμούν (ή δεν αντιλαμβάνονται) το νόημά της. Εμείς εδώ (από τους μικρότερους δείκτες αυτοκτονιών, παρά τα "τρομερά" μας βάσανα) φαίνεται ότι το έχουμε ανακαλύψει!!!

Για Τσέχους και Αυστριακούς δεν ξέρω...

Ωραίο ποστ, μα την αλήθεια. Τίγκα στο νόημα!;-)

Anonymous said...

Monty Python...απλά!;)

tzo said...

Φυσικά το νόημα της ζωής είναι η απάντηση 42, σε κάθε ερώτηση για το νόημα της ζωής. Είναι τόσο απλή η απάντηση που δεν μπορούμε να τη συλλάβουμε με το απλό μας μυαλό!
Μήπως να ρωτήσουμε τα ποντίκια;

cobden said...

Έχει καταθέσει την άποψη της περί αυτού και η αγαπητή αοιδός Πέγκυ Ζήνα...Χωρίς να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, αν και δε μου φάνηκε και πολύ αισιόδοξη, όταν αναρωτιόταν "Τι νόημα έχει η ζωή αν δεν μπορούμε να 'μαστε μαζί"...

Anonymous said...

teleio!

enteka said...

ευχαριστώ τους σχολιαστές, δώσατε νόημα σ' αυτό το ποστ ;)
[για το (ψυχαναλυτικό) νόημα του Έντεκα -> Στο Ντιβάνι ]

UrbanTulip said...

Τελικα το βρηκαμε το νοημα;
Αυτη η στατιστική του Γραφειου Τυπου και πληροφοριων...χα χα...ναι το βρηκαμε το νοημα της ζωής, όλη μερα στα καφε αυτο συζητάμε. Ποσα φραπε και φρεντο πλεον...ενα νοημα θα το βρεις!

YO!Reeka's said...

γαμάτη ιδέα!
όσον αφορά το θέμα σου, εγω είμαι με τον Έσσε και τον Σιντάρτα του

Idάκι said...

Όπως πάντα, εξαιρετική ιδέα και εκτέλεση, αγαπητέ Έντεκα :))

Το 42 είναι σίγουρα το νόημα που δεν πιάνει το φτωχό μας μυαλό - είναι γνωστό αφού. Συμφωνώ πάντως πως το νόημα της ζωής αποκαλύπτεται όσο η κατανάλωση φραπέ τείνει στο άπειρο :ΡΡ

Trilian said...

μα τα παντα εχει πια αυτο το ιντερνε ακομα και το νοημα της ζωης;

enteka said...

urbantulip: ε, μα είμαστε ψαγμένοι, πώς να το κάνουμε
gelial: κι εγώ
id: να'σαι καλά (και λολ)
trillian: καλά θα ήταν αμα το είχε. επίσης τέλειο θα ήταν αν γινόταν αυτό που λέει ο Lex Luthor για το ανθρωπάκι-συνδετήρα. (εγώ έχω βάλει ένα ανθρωπάκι-μάγο)

:)

Anonymous said...

....Ο απώτερος σκοπός κάθε οντότητας είναι να εξαλείψει την αιτία ύπαρξης της...
ή αν αγαπάτε κάτι περισσότερο χειροπιαστό και λιγότερο γενικό...
κάντε καλά, ότι γνωρίζετε καλά, για ένα καλύτερο κόσμο...

και θα μου πείτε ποιος είσαι ρε μεγάλε και τα λες όλα αυτά...
απλά είμαι ένα μικρό κομμάτι αυτού που λέμε σύμπαν δεν ξέρω αν είναι αυτές οι τελειωτικές απαντήσεις αλλά είναι ένα φαρδύ σκαλοπάτι όπου με βοηθάει να κοιμάμε λίγο καλύτερα τα βράδυα.
235711@in.gr