Monday, October 23, 2006

Έντεκα (φλασμπακ - απ' την ελληνική μπλογκόσφαιρα του 2003)

Οκτώβριος 2003 – τρία χρόνια πριν. Πριν απ’ τους μεγάλους πολέμους, πριν απ’ τα linkblogs και τα buzz, πριν τον σταρ Πιτσιρίκο, τα βιβλία και τους anonymous, τα ελληνικά μπλογκ (αυτά που συμμετείχαν στο Μόνιτορ, στο οποίο και βασίζομαι γι’ αυτό το 'αρχαιολογικό' ποστ) ήταν αθώα, και φυσικά δεν είχαν μολυνθεί ακόμη απ’ τους ιούς των καβγάδων, της αναγνώρισης και του επαγγελματισμού. Ήταν αθώα, εντάξει, ήταν όμως και τόσο βαρετά όσο ακούγονται; Έψαξα το θέμα και να μερικά πρόχειρα συμπεράσματα. [Στα comments υπάρχουν διορθώσεις και διευκρινήσεις. Επίσης παρακαλούνται αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της εποχής να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους και τα λινκς των blogs της μακρινής εκείνης εποχής.]

eleven
(Για τον A.F.Marx)

1) Τα blogs του Μόνιτορ (ενεργά και μη) έφτασαν αισίως τα 1655: πριν τρία χρόνια υπήρχαν 10-15 και συχνά περνούσαν μέρες ή βδομάδες μέχρι να εμφανιστεί κάποιο καινούργιο ποστ.
2) Τι υπήρχε: κυρίως ποίηση και αποφθέγματα. Επίσης κάποια ανέκδοτα, λίγη επικαιρότητα, και λίγα πολιτιστικά θέματα.
3) Μοιάζουν τόσο αθώοι και αγνοί! Βάζουν και τα πραγματικά τους ονόματα. Σήμερα έχουμε τον Πασκάλ, την Μιραντολίνα, τον G.G. Lolita, και την Μανταλένα. Τότε είχαμε την Ελένη Θεμιστοκλέους τον Διονύση Διονυσίου τον Δημήτρη Συμεωνίδη και την Κωνσταντία Παπαδημητρίου . Respect σε όλους τους πρωτοπόρους του Μόνιτορ.
4) Αναρωτιέμαι, ξεκατινιάστηκε ποτέ η Μαρία Ανδρέου με την Αντωνία Γωγάκη; Γιατί παράτησαν τα μπλογκ τους τόσο νωρίς; Κι αν υπήρχαν λίνκμπλογκς θα αλληλομπλογκαρίζονταν αυτοί οι 4-5 μεταξύ τους; Έγινε ποτέ καμιά μπλογκοσυνάντηση; (Επίσης, συνεχίζει κάποιος να έχει μπλογκ με άλλο όνομα;)
5) Φυσικά τα μπλογκ της προϊστορικής εποχής (φτιαγμένα κυρίως στο Phigita.net) δεν είχαν φωτογραφίες. Το template τους ήταν πανομοιότυπο -γαλάζιο και τετραγωνισμένο. Δεν είχαν μουσικές, ούτε βίντεο, ούτε λινκς. Δεν είχαν καν comments (είχαν δηλαδή, αλλά κανείς δεν έγραφε).
6) Το περισσότερα ποστ έχουν αποφθέγματα. Να μερικά (μαζί με τα λινκ τους): Διακρίνεται δια να μην κριθεται…. // Great minds discuss ideas; Average minds discuss events; Small minds discuss people. // Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ… ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΣΕ ΛΕΝΕ ΖΩΗ // Η αρχή της φθοράς είναι όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι…
7) Ο τίτλος των περισσότερων μπλογκ είναι το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη-μπλόγκερ. Άρα το OPERA IN GREECE είναι πραγματικά πρωτότυπο για την εποχή του. Το μπλογκ (που υπάρχει –σχεδόν- μέχρι σήμερα) τον Οκτώβριο του 2003 ανέβασε δύο ποστ για παραστάσεις όπερας (1, 2)
8) Ειδήσεις της εποχής: ‘ΚΟΝΑΝ ο Ρεπουμπλικανός’, ποστ για την υποψηφιότητα του Σβαρτζενέγκερ στην Καλιφόρνια: «Λέμε για τους δικούς μας πολιτικούς αλλά τελικά στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Εκτός από το ότι έχουν για πρόεδρο ένα ηλίθιο, τώρα έχουν και υποψήφιο για κυβερνήτη της Καλιφόρνιας τον Κόναν τον Βάρβαρο.» Επίσης το ποστ ‘Οι Γκρίζοι Λύκοι απειλούν’: αναδημοσίευση κειμένου «από την χτεσινή εφημερίδα "Πολίτης”».
9) Το καλύτερο είναι ένα ποστ για την Ολυμπιάδα που θα γινόταν τον επόμενο χρόνο. Στο Ολυμπιάδα 2004 H τραγελαφική πλευρά των test events ο Χρίστος Ανδρέου αναφέρει τα προβλήματα στη διεξαγωγή των test events και αναρωτιέται «Tι θα συμβεί στους Aγώνες, οπότε θα διεξάγονται ταυτοχρόνως δεκάδες αγωνίσματα;»
10) Η μόνη ένδειξη που βρήκα ότι κάποιος διάβαζε κάποιον άλλο είναι στις 4 Οκτωβρίου 2003. Το μεσημέρι δημοσιεύεται το απόφθεγμα «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ» από τον Δ. Διονυσίου, για να πάρει το ίδιο απόγευμα πληρωμένη απάντηση από την Αντωνία Γωγάκη στο ποστ της Η ΖΩΗ: «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ.»
11) Πάντως το ποστ στο οποίο θα έβαζα linkblog είναι του Δ. Συμεωνίδη (3/9/03) με ατάκες του Γούντι Άλλεν μεταξύ των οποίων και η εξής: «Θυμάμαι ότι στη φυλακή ένας ψυχίατρος με είχε ρωτήσει αν βρέθηκα ποτέ με γυναίκα. Του είπα όχι. "Πιστεύεις ότι είναι βρώμικο; " με ρώτησε. "Είναι" του είπα "αν το κάνεις σωστά".»

16 comments:

Παναγιώτης Βρυώνης said...

Ενδιαφέρον, αλλά όχι ακριβές άρθρο :-)

Το monitor δεν είναι αξιόπιστη πηγή για τόσο παλιά με την έννοια ότι άρχισε να "σώζει" τα posts αρκετά πιο μετά, νομίζω το 2005. Το ότι υπάρχουν τόσο παλιές εγγραφές οφείλεται στο ότι αν κάποιο blog έχει στο feed του τα τελευταία, π.χ. 20 άρθρα και ο αρθρογράφος γράφει κάθε μήνα, όντως την στιγμή που το monitor άρχισε να "καταγράφει", "έσωσε" και άρθρα που ήταν ήδη 20 μηνών (λέμε τώρα).

Για παράδειγμα, από το δικό μου blog, το παλιότερο άρθρο στο monitor είναι από 25/3/2005, ενώ το blog μου έχει posts από 4/10/2003 (http://vrypan.net/weblog/2003/10/04/1/) :-)

A.F.Marx said...

Ευχαριστώ για την αφιέρωση φίλε 11 .
Έκανες όμως ΙΙ λάθη
Ι. Δεν είναι Phigita.gr αλλά phigita.net
ΙΙ. Tα blog του phigita.net αποτελούν την κυπριακή μπλογκόσφαιρα και όχι την ελληνική.

enteka said...

α.φ.μαρξ, έτσι εξηγούνται μερικά πράγματα... :)

vrypan, σ'ευχαριστώ για τα φώτα σου (μεταξύ των άλλων) :)
κρίμα που δεν έχω περισσότερα στοιχεία για την εποχή πέρα απ' το Μόνιτορ.

καλά έκανες που πρόσθεσες το πρώτο σου ποστ, όποιος έχει κι άλλα στοιχεία (ή είχε blog τον Οκτώβριο του '03) ας γράψει εδώ για να έχουμε πιο πλήρη εικόνα
:)

polikarpos said...

(και μια παρατήρηση: πες τα χρυσόστομε!)

Taflinel said...

Ίσως αυτό βοηθήσει για μια ματιά στις πρώτες μέρες του Μόνιτορ... ;)

enteka said...

tafinel, πολύ ενδιαφέρον!
θενκς

Ιφιμέδεια said...

Θαυμάσια ιδέα το ποστ σου!

Τι αγνή εποχή...

Επ'ευκαιρία να σημειώσω ότι το πρώτο μπλογκ που βρήκα ποτέ και από εκεί και τα υπόλοιπα (diS, κλπ) ήταν του Νικόλα Περδικάρη, δηλ. επίσης ενός ανθρώπου που έγραφε και ακόμη γράφει (αλλά αγγλικά) με το ονοματεπώνυμό του. Η παραπομπή ήταν από την αριστερή στήλη του in.gr.

Ιφιμέδεια said...

Taflinel
Που είσαι;;;

Taflinel said...

Σπίτι μου - με πεθύμησες; :P

Τώρα έχεις εσύ μπλογκ και αφήνω εγώ σχόλια τριγύρω. Αλλάζουν οι καιροί, ναι;

Νομίζω πως η μπλογκόσφαιρα αναπτύχθηκε ακριβώς όπως αναμενόταν και όπως τα συζητάγαμε ελαφρώς αθώα πριν περίπου 2 χρόνια. Το αν τελικά μετουσιώθηκε σε κάτι άξιο λόγου, το κρίνει ο καθένας που την μελετά και τη διαβάζει κάθε μέρα. Αυτό που μπορώ να καταθέσω ταπεινότατα και υποκειμενικά για εκείνο τον καιρό (τέλη '04-αρχές '05), ήταν πως επρόκειτο για μια περίοδο άκρως ζεστή, διασκεδαστική και για μένα πολύ επιμορφωτική. Την δημιουργική της αξία θα τη δούμε στη νεκροψία.

Καλημερούδια και συγχωρήστε μου την κατάχρηση του χώρου, μεσιέ έντεκα... :)

azrael said...

Για δες! Σαν να μου φαίνεται ότι είμαι ο παλαιότερος Έλλην Blogger (Αυγουστος 2003)

...αλλά then again, who's counting?

Χε χε :)

enteka said...

το πρώτο μπλογκ που θυμάμαι ήταν το Dis, taflinel δεν σε είχα προλάβει αλλά για να σε ψάχνει η ιφιμέδεια πρέπει να είχες φοβερό μπλογκ
αζραελ πάω να δω τα αρχεία σου
:)

azrael said...

Μπααα δεν θα βρεις κάτι αξιόλογο!!

Τότε το είχα κατα 99% αγγλόφωνο και έγγραφα για τη δουλειά μου κυρίως....

Μετά συνηδειτοποίησα ότι είναι επικίνδυνο να μπλογκάρεις για τον χώρο εργασίας σου και έσβησα όλα σχεδον τα παλιά πόστ μου!

Έτσι και αλλιώς κανείς δεν με διάβαζε μέχρι να μπω πριν από 6 μήνες στο monitor.

Αν δεν ήταν ο Βρυώνης δεν θα μας ήξερε ούτε η μάνα μας παιδιά!!!

Ιφιμέδεια said...

"για να σε ψάχνει η ιφιμέδεια πρέπει να είχες φοβερό μπλογκ"

Πάρα πάρα πολύ καλό!

"ν δεν ήταν ο Βρυώνης δεν θα μας ήξερε ούτε η μάνα μας παιδιά!!! "

Μπράβο σου azrael! Αυτή είναι η ακομπλεξάριστη αλήθεια!

Και κάτι τελευταίο μιά και βλέπω ότι η συζήτηση συνεχίζεται σε ωραίο νοσταλγικό κλίμα.
Ένα από τα καλύτερα -και ομολογώ σοκαριστικότερα- ποστ που έχω διαβάσει -και το κυριότερο- δεν έχω ξεχάσει (2 χρόνια πριν παρακαλώ) είναι αυτό και έπεται αμέσως

αυτό

enteka said...

azrael :)
ιφιμέδεια, περιττό να σου πω πόσο έκλαψα.!

Anonymous said...

Μια διευκρίνηση, το phigita.net δεν αποτελεί μόνο κυπριακή blogoσφαιρα αλλά είναι ελληνόφωνο. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος Κύπριος για να είναι μέλος του phigita.net, φτάνει να μπορεί να γράφει στα ελληνικά, είτε Κρητικός είναι, είτε ζει στην Αυστραλία κτλ.

Σωτήρης http://www.phigita.net/~sotiris/

enteka said...

thanks sotiri :)