Monday, January 05, 2009

Έντεκα (αλλοπρόσαλλα λίνκς για τον Ντάγκλας Άνταμς)

answer
DOUGLAS ADAMS

[Το ποστ -που γράφτηκε τον Ιανουάριο του '07- μεταδίδεται σε επανάληψη.]

Είχε 24 αριστερόχειρες κιθάρες. Έγραψε μερικά απ’ τα πιο αστεία βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Έγινε παγκόσμιο καλτ ίνδαλμα. Και, πέθανε στα 49 του από καρδιακή προσβολή καθώς έκανε ασκήσεις στο γυμναστήριο (αίσχος!).

Ήταν απλά τέλειος.

don't panic

Έντεκα αλλοπρόσαλλα λίνκς για τον Ντάγκλας Άνταμς.

1) Η ‘κηδεία’ του ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε ζωντανά στο ίντερνετ (αποσπάσματα υπάρχουν ακόμη, εδώ).

2) Τον ‘ανακάλυψε’ ο Graham Chapman των Μόντι Πάιθον. Η πρώτη μεγάλη συγγραφική δουλειά του Άνταμς ήταν ένα σκετσάκι στην τηλεοπτική σειρά Monty Python’s Flying Circus. Με το Patient abuse sketch (youtube) ξεκίνησαν όλα, το 1974.

3) Δήλωνε «ριζοσπαστικά άθεος». Εδώ είναι η πολυσυζητημένη συνέντευξή του στο περιοδικό American Atheists.

4) Ήταν εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά θέματα. Μίλησε για τα εξαφανιζόμενα είδη, έφτιαξε σχετικές ραδιοφωνικές εκπομπές, φύτεψε δέντρα, ταξίδεψε παντού κι έγραψε κι ένα φοβερό βιβλίο (πολύ αστείο – καθόλου διδακτικό) με τις εμπειρίες του, το Last Chance to See.

5) Μέγας χρήστης της τεχνολογίας: είχε όλα τα gadgets, τους υπολογιστές, λάτρευε τα PC Games (έφτιαξε τουλάχιστον δύο, βασισμένα στα βιβλία του) και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισε να χρησιμοποιεί το ίντερνετ, φτιάχνοντας το θρυλικό alt.fan.douglas-adams, ψήγματα του οποίου υπάρχουν ακόμα στο Google.

6) O αστεροειδής «2001 DA 42» ανακαλύφθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2001, λίγους μήνες πριν το θάνατό του. Το 2005 μετονομάστηκε, και είναι πλέον γνωστός ως 25924 Douglasadams. Το αρχικό όνομά του (2001 DA 42) περιλάμβανε –τυχαία- τη χρονιά θανάτου, τα αρχικα του συγγραφέα και φυσικά τον αριθμό 42 απάντηση του Νοήματος της Ζωής σύμφωνα με το βιβλίο του Hitch Hiker's Guide to the Galaxy.

7) Το ΗΗG to Galaxy παίχτηκε επιτέλους στους κινηματογράφους το 2005. Σ’ αυτή την ιστορική τηλεοπτική του συνέντευξη (στην εκπομπή Nightlife το 1987) ο Άνταμς διηγείται τα μπλεξίματά του με το Χόλιγουντ.

8) Παιχνίδι βασισμένο στον υπολογιστή που χρησιμοποιεί ο Dirk Gently (ήρωας δύο βιβλίων του Adams). [Επίσης, για σκληροπυρηνικούς fans: Τρίβια και Κουίζ με κυμαινόμενους βαθμούς δυσκολίας]

9) Οραματίστηκε έναν ψηφιακό, διαδικτυακό τρόπο για να γυρίσουμε το Γαλαξία με Ωτοστόπ, τότε που δεν υπήρχε η Wikipedia ούτε το Lonely Planet online. Ξεκίνησε να συλλέγει πληροφορίες για τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα και μετά από χρόνια προετοιμασίας ίδρυσε το site Η2G2. Μετά το θάνατό του το BBC ανέλαβε τη συνέχιση του εγχειρήματος στη διεύθυνση http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/

10) Μάιος 2001. Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη, λίγες μέρες πριν το θάνατό του.

11) Τηλεοπτικές ειδήσεις του BBC, 12 Μαίου 2001: Ο Ντάγκλας Άνταμς είναι νεκρός.

zaphod

[Αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο στο Γιώργο. Μου δίδαξε τον D.A. και μαζί διαβάσαμε (μεγαλόφωνα και εναλλάξ) τα περισσότερα βιβλία του.]
.

13 comments:

Klearchos said...

Έχει δώσει έμπνευση και για τους τίτλους πάρα πολλών blog, όπως:

Αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια
fourty two
Klearchos Guide to the Galaxy

και για ψευδόνυμα bloggers, όπως:
Zaphod Beeblebrox

alienlover said...

έχω διαβάσει αρκετά απο τα βιβλία του και οι φιλοι μου με κορόιδευαν που διάβαζα "για τη ζωή,το σύμπαν και τα πάντα"....

philos said...

Τόσο ξεχωριστός, τόσο τέλειος!
Μας έχει τόσο πολυ λείψει.

enteka said...

:)

[και στα blog και nicknames που σοφά γράφει ο κλέαρχος προσθέτω βέβαια και την Trilian!]

An-Lu said...

Μάγκας ο Άνταμς...κρίμα που "έφυγε" νωρίς...

Xilaren said...

respect

Anonymous said...

Και βέβαια“Ok computer” λέει ο Πρόεδρος Zaphod Beeblebrox στο“Paranoid Android” Καταθλιπτικό ρομπότ Marvin.

One Big DJ said...

Χαράς το κουράγιο σου για το τόσο research!Αξίζει τον κόπο όμως, ΜΠΡΑΒΟ!
Υ.Γ. Τι να πω κι εγώ που γνήσιος αριστερόχειρας αλλα το ποντίκι του πιτσί το χειρίζομαι τέλεια μόνο με το δεξί?????!!!!

Trilian said...

εγώ τώρα τι να πω... νομίζω οτι και μόνο απο το nickname μου καταλαβαίνεις... πάντως και οι ιστορίες του Dirk Gently είναι απίστευτες... όσο για την ημέρα που πέθανε πήγαινα σε ένα παρτυ και οι φίλοι μου απέφευγαν να μου το πούν μέχρι που το άκουσα στο ραδιόφωνο στο αμάξι... ήταν απίστευτο σοκ!

cindaki said...

Καλό μήνα enteka!
Πολύ ωραίο αφιέρωμα!

polikarpos said...

ela re enteka k i8ela na ton valw stous heroes..!
den peirazei, xalali, katapliktiko afierwma...

ti yperoxos dimiourgos e?

Misirlou Oubliez said...

Αυτον και τον Σακη Μπουλα τους αγαπαω γιατι ειναι ατομαρες και εχουμε και την ιδια μερα γενεθλια.

Στις ->Ε-Ν-Τ-Ε-Κ-Α<- Μαρτιου.

enteka said...

:):)

ας μείνουν στη σχολιαστική αιωνιότητα και τα δύο taglines που έβαλα με ατάκες του D. Adams:

Μέρα πρώτη: In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

Μέρα δεύτερη: There is a theory which states that if ever anybody discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable. There is another theory which states that this has already happened.