Wednesday, March 07, 2007

Έντεκα (ξεχωριστοί αριστερόχειρες - τελευταίο)

Για τον Γούντι Άλλεν έψαξα τις δηλώσεις του. Για τον Άντερσεν ανακάλυψα τα γραμματόσημα των παραμυθιών του. Για τον Escher διάλεξα τους αγαπημένους μου πίνακες. Για τον Douglas Adams βρήκα αλλοπρόσαλλα λινκς. Και, βέβαια, για τον Douglas Coupland επιστράτευσα προσωπικές αναμνήσεις με δηλώσεις του σε μένα και την Κατερίνα (“There is a left-handed conspiracy, you know”), καθώς και υπογεγραμμένα αντίτυπα βιβλίων του. Και, σήμερα, καθώς οι αριστερόχειρες μας τελειώνουν, κάνω κάτι επίσης εξαιρετικά άνισο για τον τελευταίο που έχω επιλέξει:

#11
Φρ. Νίτσε

nietzsche200


The Nietzsche Personality Test

αποτέλεσμα: Hybrid European
You scored 69% Temporality, 54% Strength, and 48% activity!
"You are the new "civilized" European. You have grown to accept all beliefs and all cultures, and want people to bring peace and understanding throughout the world, but mostly because you can't bear the thought of pain and are tormented by your own bad conscience."

-----------------------------------------------------------

+ 1: Jimi Hendrix

hen2
(27-11-1942, Ουάσινγκτον - 18-9-1970, Λονδίνο)

γράφει η Mantalena Parianos

Στο σύντομο πέρασμά του απ' τη ζωή, ο Johnny Allen Hendrix (για μια εποχή και James Marshall Hendrix) έδινε την εντύπωση σα να βρέθηκε στον πλανήτη μας επειδή έπεσε από διαστημόπλοιο. Κανείς δεν ξέρει αν ήταν επειδή δεν πρόλαβε να κρατηθεί από κάπου πριν ο διαστημικός πελαργός τον αφήσει από τα κοσμικά φασκιά του, οι κινήσεις που έκανε όμως με το αριστερό του χέρι όταν έπαιζε κιθάρα και το ύψωνε στον ουρανό, μπορεί και να ήταν χαιρετισμός. Ως αυτοδίδακτος μουσικός, ο Hendrix έπαιζε μια ηλεκτρική κιθάρα Fender Stratocaster για δεξιόχειρες, γυρισμένη ανάποδα, όπως και οι χορδές της. Όπως και η πραγματικότητα.
Στα μέσα των '60s πάντως, σε μια εποχή που υπήρχαν ακόμη πολλά πράγματα να εφευρεθούν στη μουσική - όπως θα αποδείκνυαν εκτός από τον ίδιο και οι Beatles, οι Stones και οι Doors, μεσουράνησε ως μέγας συναγωγός ανήκουστων ήχων που δημιουργούσε (ή μήπως προσκαλούσε από το υπερπέραν;) χάρη σε ένα πραγματικό οπλοστάσιο μηχανημάτων που επί σκηνής τον έκαναν να μοιάζει με μεταφυσικό αλχημιστή ήχων. Ακατάληπτα feedbacks, καταιγίδες, στρόβιλοι παραμόρφωσης και μες τη μέση εκείνος: ένας ανεπιτήδευτος γύφτος που χόρευε σαν σατανάς πάνω απ' τις στάχτες του χτες ή μιας κιθάρας του που μόλις είχε κάψει, επιδειξίας όσο οφείλει να είναι κάθε πραγματικός καλλιτέχνης: ο Jimi έπαιζε κιθάρα με τα χέρια, τα πόδια, τα δόντια, γλύφωντάς τη ή δαγκώνοντας τη, παίρνοντάς την στην πλάτη, κάνοντας έρωτα μαζί της ή κάνοντάς τη κομμάτια με λύσσα.
Στη σύντομη ζωή του, ο Jimi Hendrix επέκτεινε το λεξιλόγιο της ηλεκτρικής κιθάρας περισσότερο απ' οποιοδήποτε άλλο γήινο ή εξωγήινο πλάσμα που περπάτησε στις μοναχικές λεωφόρους αυτού του πλανήτη. Και μπορεί να μην ξέρουμε αν στα ταξίδια του, σουτάριζε τα φιξάκια του δαγκώνοντας το λάστιχο για να βρει φλέβα στο δεξί ή το αριστερό χέρι, αλλά ξέρουμε σίγουρα με ποιο χέρι ταξίδευε όσους τον άκουγαν.

8 comments:

enteka said...

θενκς Μ. για το κείμενο. κι ένα (σχετικά) φρέσκο νέο για τον Χέντριξ. Hendrix energy drink upsets fans

Attalanti said...

55% Temporality, 82% Strength, and 75% activity! Γιατρέ, θα ζήσω;

p.s. Mantalena rulez!

Anonymous said...

"μέγας συναγωγός ανήκουστων ήχων"
Άψογο!

Θα τολμούσα να πω ότι ξέρεις να διαλέγεις συνεργάτες - χαχαχα! ;^)

Και επίσης άψογο το "I am not a man, I am dynamite!". Δεν το ήξερα για το Νίτσε btw.

enteka said...

attalanti: θα ζήσεις για πάντα!
μπαμπάκη: για τους συνεργάτες - ενίοτε με διαλέγουν αυτοί ;)

marl(t) said...

πέθανε ο Baudrillard?

Anonymous said...

Το 1990 σε ένα αφιέρωμα για τον Hendrix κάποιο περιοδικό έγραψε ότι μετά από αυτόν τίποτα στην μουσική δεν ήταν ίδιο.
Συμφωνώ απόλυτα.

Mantalena Parianos said...

11, μπαμπάκη, attalanti,

ευχαριστώ

Και σόρι για το λιτό σχόλιο, αλλά.

enteka said...

:)

σημερινό νέο: Hendrix tops classic guitar poll


[ναι, πάει ο Baudrillard . Δεν υπάρχει εργασία μου που να μην τον είχα χρησιμοποιήσει.]