Friday, March 23, 2007

Έντεκα (εικόνες του Ιερώνυμου Μπος)


Διαβάζω ένα βιβλίο για τη ζωή του Ιερώνυμου Μπος που είχα αγοράσει τα Χριστούγεννα. Δεν λέει και πολλά -έτσι κι αλλιώς λίγα είναι γνωστά για τον ίδιο. Για άλλη μια φορά έμεινα άφωνος κοιτάζοντας τις ζωγραφιές που σχεδίασε, με θρησκευτικά (προσχηματικά) θέματα. Ο Bosch μοιάζει σαν να ταξίδεψε από άλλο πλανήτη κι από σουρεαλιστικό λάθος να προσγειώθηκε στον 15ο αιώνα.
Τι έπαιρνε; Κι αν δεν έπαιρνε τίποτα, τι φαντασία!

[Hieronymus Bosch - Wikipedia]
Οι παρακάτω 11 πίνακες (ή λεπτομέρειες από πίνακες) δημιουργήθηκαν την περίοδο 1466-1510 μχ και μεγαλώνουν με δεξί κλικ.
bosch_garden_of_earthly_delightsBosch_Prado_Garden_delights_central_panel_detail_01bosch-seven-sinsbosch-last-judgment_jpg_w560h754bosch23bosch03boschTSA_Bosch_monstres_aeriensbn1tentationt-bosch

12 comments:

Jirashimosu said...

Είτε ειδυλλιακά είτε εφιαλτικά τα έργα του με τρομοκρατούν. Έχουν μια παράξενη κινητικότητα. Συμφωνώ με το ότι έπαιρνε κάτι γιατί αν δεν έπαιρνε και είχε πραγματικά στοιχεία (με κάποιο τρόπο) για το μετά της ζωής τούτης ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ!!!!

Anonymous said...

είναι από τους αγαπημένους! Αυτό το βιβλίο τι λέει για τους Ηomines Intelligentiae? γιατί έχω βρει πηγές που αναφέρουν αντικρούμενες πληροφορίες

Anonymous said...

Εντεκούλη μου ξέρεις οτι και μένα είναι απο τους αγαπημένους μου...Στο γραφείο μου έχω σε αγαλματίδιο το πλάσμα απο τον πίνακα Garden of Earthly Delights της έβδομης κατα σειράς φωτογραφίας. Είναι απο τους πρώτους που απέδωσαν και απεικόνησαν τον κόσμο της τρέλας (σχιζοφρένειας).Άλλωστε λέγεται οτι και ίδιος ήταν ψυχωσικός (όχι που δεν θα ήταν...δεν θα μπορούσε να κάνει αυτούς τους πίνακες αλλοιώς...) Εγώ θα προσέθετα στους πίνακες που έβαλες και τον πίνακα Curing Folly που απεικονίζει μία λοβοτομή...Είναι απίστευτο οτι εκείνη την εποχή έγινε ένας τέτοιος πίνακας!!!

cyrus said...

Μ' ένα κλικ μεγαλώνουν -- αλλά όχι αρκετά... :-(

enteka said...

καλησπέρα :)

Η εικόνα που λέει η catherine είναι αυτή εδώ
, δεν την ήξερα μόλις τώρα την είδα.

cyrusgeo: σίγουρα υπάρχουν και μεγαλύτερες, κοίταξε στο google, αξίζουν.

phevos: δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί :)

Jirashimosu: μην ανησυχείς, δεν θα είναι κι έτσι!

:)

Anonymous said...

Πρόσφατα το διάβασα στην ελληνική του έκδοση. Δυστυχώς βεβαίως λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του (οπότε και δε θα μάθουμε ποτέ τι έπαιρνε), μα υπάρχουν απίστευτοι πίνακες του εκτός από τα κλασσικά πια τρίπτυχα.

Misirlou Oubliez said...

Ιερωνυμος Μπος...Ο πρωτος σουρεαλιστης;

(Δεν προκειται για ερωτηση, αλλα για βεβαιοτητα)

Anonymous said...

δεν έπαιρνε τίποτα, ζούσε μέσα σε μια κοινωνία όπου το 99% αν δεν ήταν αγράμματοι, ήσαν ηλίθιοι.

είχε αυξημένη για την εποχή του συνείδηση.

Seven Film Gallery said...

Wednesday 28 March 07
100.3 party - MARIA ANTOUANETA PARTY
dj Nikos Komninos + dj Stefanos Tsitsopoulos

Ο Republic 100.3, το περιοδικό Soul και η Sony Pictures Home Entertainment Hellas παρουσιάζουν:

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΟΠΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΡΣΤΕΝ ΝΤΑΝΣΤ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΑΚΟΥΡΑ, 8.45 Μ.Μ

Βαρυφορτωμένη με περούκες, κορσέδες και τουαλέτες εποχής, η Κίρστεν Ντανστ στο ρόλο της Μαρίας Αντουανέτας, καθοδηγούμενη από τη Σοφία Κόπολα, ενσαρκώνει ένα τραγικό πρόσωπο της Γαλλικής Επα! ;νάστασης, το οποίο, εκτός από παντεσπάνι, προέτρεπε τους υπηκόους να φορούν και All Star! Βραβευμένη με Όσκαρ κοστουμιών και ντυμένη με εξαιρετικό post-punk σάουντρακ από τους Souxsie and the Banshees, New Order, Gang of Four, Aphex Twin, The Strokes και άλλους, η ?Μαρ ! 43;α Αντουανέ`! 4;α ? της Κόπολα είναι η εφηβική ιστορία και οι οργισμένες μέρες της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας, που λίγο πριν ανεβεί στην γκιλοτίνα, διοργάνωσε τα πιο παρακμιακά πάρτι και έζησε έναν συγκλ&#! 959;νιστικό έρωτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ.
Μετά την προβολή της ταινίας, Αντουανέτα Πάρτυ στο Arthouse. Post Punk Electro ήχοι από το Νίκο Κομνηνό και το Στέφανο Τσιτσόπουλο.

Anonymous said...

Η δική μου εμπειρία από τον Bosch είναι από το Ολλανδικό Εθνικό Μουσείο στο Amsterdam. Η αντίδραση μου ήταν πολύ περίεργη. Κοιτούσα μαγνητισμένος από την εικόνα θαυμάζοντας τη φαντασία και την πρωτοπορία του καλλιτέχνη αλλα ταυτόχρονα με έκανε να νιώθω αυτή την απόλυτη παράνοια. Πολύ καλός ζωγράφος αλλά σου βγάζει κάτι creepy!

A Driver Under Influence said...

κορυφαια σειρα αυτην της taschen.

τον bosch τον πρωτοεμαθα απο το εξωφυλλο του Aion των Dead Can Dance οπου εχει μια λεπτομερεια απο τον Κηπο Των Απολαυσεων.
Ενδιαφερον εχει και το βιβλιο Ο Αλγοριθμος Της Μελαγχολιας οπου οι πινακες του ειναι μερος ενος αστυνομικου παζλ.

enteka said...

dr uqbar: έχεις απόλυτο δίκιο

misirlou: ήταν όντως ο πρώτος σουρεαλιστής, ο δεύτερος βγήκε 450 χρόνια μετά!

roidis: ακριβώς

seven: seeyouthere

jason: ζηλεύω πάντως που τους έχεις δει στις κανονικές τους διαστάσεις

driver: δεν το ήξερα. (να το εξώφυλλο )