Wednesday, June 20, 2007

Έντεκα (στο 'Φιλοξενείο')

20593r

Ξεχασμένα σχέδια
(Projects που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ - από ένα σημειωματάριό μου της περιόδου ’96 – ’99.)

*Μυθιστόρημα συνωμοσίας: ανακαλύπτεται ότι το 3000π.X στην περιοχή της σημερινής Φινλανδίας υπήρχαν 900.000 λέξεις, όταν σήμερα ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί 10 χιλιάδες κι οι εξειδικευμένοι επιστήμονες 50 χιλιάδες. Όμως οι αρχαίοι Φιλανδοί ήταν γεωργοί και κυνηγοί. Τι ήταν όλες οι υπόλοιπες λέξεις; Expand. [Επίσης η ανακάλυψη άγνωστων κλάδων με τη βοήθεια της αποκρυπτογράφησης άγνωστων μέχρι σήμερα λέξεων και εννοιών]
*Συνεντεύξεις στο ύφος των συνεντεύξεων του Τρούμαν Καπότε, με παρενθέσεις και διαφορετικές γραμματοσειρές, σα διήγημα.
*Shoot video: η ίδια σκηνή τρεις φορές. Πρώτα μόνο με εικόνα. Μετά μόνο με ήχο. (χωρίς να βγαίνει πλήρες νόημα ακόμη) Στο τέλος κανονικά.
*Παραμύθι ή διήγημα για άνθρωπο που θάφτηκε απ’ τα βιβλία του όταν έπεσε η βιβλιοθήκη του.
*Κωμικό φαντασίας με περίεργο πολιτισμό μακρινού πλανήτη που έχει μεγάλη θεωρία συνομωσίας σχετική με την ύπαρξη ζωής στη γη, την οποία κανείς δεν πιστεύει.
*Πνιγμένος καθεδρικός??
*Μικρού μήκους: η υποθετική λειτουργία ενός πειραματικού σχολείο αλά Σάμερχιλ στην Ελλάδα (έχω απόκομμα για το Σάμερχιλ στο πάνω συρτάρι)
*Κασέτες για φίλους: Α) να μαζεύω τα μηνύματα στον τηλεφωνητή και να τα βάζω ανάμεσα στα τραγούδια. Β) Να ζητήσω από πέντε φίλους να διαλέξουν τρία τραγούδια, μετά να γράψω και τρία δικά μου και να στείλω την κασέτα σε όλους (χωρίς όμως αρχικά να ξέρει κανείς ποιος διάλεξε τι).
*Μεγάλη Μασονική Στοά Γυναικών: να βασιστεί στην υπαρκτή Γαλλική στοά που έχει 11.000 μέλη μόνο γυναίκες. [Μεγάλη Διδασκάλισσα της στοάς]
*Μεγεθυσμένα και απομονωμένα κόμικ στρίπς, όχι όμως σαν του Λίχτενσταϊν που ουσιαστικά έλεγαν όλη την ιστορία - να είναι πολύ ασαφή. Ή αλλιώς καρεδάκια από Μίκυ Μάους, με την ίδια λογική.
*Στήλη: μια στήλη με λίστες, για διαφορετικό θέμα κάθε φορά, καθόλου αντικειμενικές. Το αντίθετο των authoritative lifestyle λιστών.
*Παρωδία κωμικής σειράς: σε επεισόδιο clip show (με τις καλύτερες στιγμές της σεζόν) να λένε τις αναμνήσεις τους και να τις βλέπουμε σε flashback που θα βγαίνουν συνεχώς το ένα μέσα απ’ το άλλο. Πχ. «Θυμάστε τότε που χάλασε το ποδήλατο;» Flashback στη σκηνή που είχε χαλάσει το ποδήλατο όπου κάποιος λέει: «Δεν το πιστεύω, χάλασε το ποδήλατο. Είμαστε τόσο άτυχοι, όσο κι εκείνη τη φορά που είχες σπάσει τα γυαλιά σου Σούζαν». Flashback με τα γυαλιά να σπάνε και κάποιον να λέει: «Ωχ αυτό μου θύμισε τη φορά που γνώρισα τα πεθερικά σου». Flashback στη γνωριμία με τα πεθερικά, όπου στη συζήτηση να βγαίνει άλλο flashback – κ.ο.κ. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί και για τα 30 λεπτά του προγράμματος.
*Αφήγηση ονείρων στην κάμερα και μετά δραματοποίησή τους (με το άτομο σα πρωταγωνιστή).
*Φράση: "…ένας πύρινος κύκλος που στροβιλίζονταν πετώντας σπίθες σε σχήμα κρυστάλλων".
*Ταινία μόνο με πανέμορφα μοντέλα σε ρόλους εργατικής τάξης: η φουρνάρισσα, ο περιπτεράς, η μοδίστρα, ο χασάπης.
*Τίτλος: The dubious light. Το Αμφίβολο Φως?
*ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ που κάθε μήνα έχει διαφορετικό διευθυντή που κάνει ό,τι θέλει. Κάθε τεύχος τελείως διαφορετικό: άλλοι συνεργάτες, άλλα λογότυπο, άλλα θέματα, άλλο στήσιμο.
*"Αν είμαστε ό,τι τρώμε (παύση...) δε θα ’πρεπε να τρώμε ανθρώπους?"
*Φράση για ενσωμάτωση: "Έσφιξε το χέρι της προσπαθώντας να καταλάβει ποια ήταν και πώς μπορούσε να του φανεί χρήσιμη".
*Τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται ζωντανά από το εσωτερικό ενός ζέπελιν που πετάει πάνω από διαφορετικές χώρες κάθε φορά.
*Drunk: talk-show στο οποίο αφού μεθάνε, πρέπει να συζητήσουν για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.
*Όνειρα τυφλών?
*artwork με γραμματόσημα ή σε τέτοιο μέγεθος
*photocopy art
*περιοδικό: τέσσερα τεύχη σε ένα (δηλ. η ύλη χωρισμένη σε 4 επαναλαμβανόμενα κομμάτια, σαν συρραφή τεσσάρων εβδομαδιαίων τευχών, που όμως να κυκλοφορεί μηνιαία.)
*περιοδικό: "Περιεχόμενα". Οι τίτλοι των κειμένων να είναι κυριολεκτικοί κι όχι εξυπναδίστικα λογοπαίγνια, π.χ. να είναι "Κείμενο για το Φεστιβάλ Βερολίνου", "Συνέντευξη με τον Κ. Βήτα" κ.ο.κ.
*επάγγελμα ήρωα: shopper for VIPs ή δοκιμαστής φαγητών
*Βίντεο αρτ: κινηματογράφηση καλειδοσκοπίου και προβολή σε γρήγορη (ή αργή) κίνηση.
*Dali quote: "Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μένα και σ’ έναν τρελό είναι ότι εγώ δεν είμαι τρελός".

scan0002

(Τα Ξεχασμένα Σχέδια αντιγράφηκαν απ' το σημειωματάριό μου για χάρη του Φιλοξενείου. Δημοσιεύτηκαν εκεί στις 17/3/07)

18 comments:

enteka said...

αντιγράφω και τα σχόλια που έγιναν στο Φιλοξενείο όταν πρωτοανέβηκε εκεί:


RODIA said...
Καλα.. με κούφανες λέμε!:-)))
Αμα γράψω ότι μερικά από αυτά τα έχω σκεφτεί επίσης ή και υλοποιήσει, θα το πιστέψεις;
..παρ' όλ' αυτά... το γράφω!
~~για τις χιλιάδες λέξεις στην προϊστορική εποχή, έχω μερικές εκατοντάδες μηνυμάτων αλληλογραφίας με ένα φίλο (που ποτέ δε γνώρισα από κοντά) όπου αναλύαμε την υπόθεση να ανακαλυφτούν κοντά στην Αλταμίρα πάπυροι με χειρόγραφα, ηλικίας όσης ακριβώς και τα σχέδια στη σπηλιά.
~~για τον άνθρωπο που τον πλάκωσαν τα βιβλία, έχω διηγηματάκι με κάποιον που είχε βρει τρόπο κι έμπαινε σε κάθε βιβλίο που διάβαζε, αλλά μια φορά φύσηξε αέρας, έκλεισε το βιβλίο κι εκείνος έμεινε εκεί μεσα κι έπρεπε να βρεθεί κάποιος να ανοίξει το βιβλίο στη συγκεκριμένη σελίδα, ώστε να καταφέρει να βγει.
~~για το Σάμμερχιλ, είχαμε σχεδόν οργανώσει την πραγματοποίησή του, αλλά η φίλη με την οποία θα το στήναμε, έφυγε μ' ένα σουηδό -το αίσθημα βλέπεις.
~~αυτό με τις κασέτες το έχω διαπράξει και είχε πολλή πλάκα! χωρίς τραγούδια όμως, μόνο μηνύματα.
~~"ένας πύρινος κύκλος που στροβιλίζονταν πετώντας σπίθες σε σχήμα κρυστάλλων" έχω γράψει τις "σπείρες".
~~"Αν είμαστε ό,τι τρώμε (παύση) δε θα ’πρεπε να τρώμε ανθρώπους?" αυτό μου το είπε η μικρή μου -και χωρίς παύση!

Τίποτα δεν αποκλείεται από μια ζωηρή φαντασία:-))
17 Μάρτιος 2007 11:35 μμ

ENTEKA said...
rodia: !!!
μ' άρεσε αυτό:
Τίποτα δεν αποκλείεται από μια ζωηρή φαντασία
18 Μάρτιος 2007 12:09 μμ

OISTROS said...
To δίχως άλλο ... σκέφτομαι τα σχέδια που δεν ξεχάστηκαν και έγιναν πραγματικότητες.
Βάλατε .. φαντασία στο κονάκι μας. Να 'στε καλα :)
18 Μάρτιος 2007 6:49 μμ

PHEVOS said...
Πιστεύω ότι το drank talk show είναι και γαμώ τις ιδέες!!
19 Μάρτιος 2007 1:25 μμ

ELLINIDA said...
Χμμμ και είναι πολύ παραπάνω από 11.
Εμπρός λοιπόν, σήκωσε τα μανίκια άρχισε να τα πραγματοποιείς.:)))
25 Μάρτιος 2007 8:45 πμ

Anonymous said...

φαντάζομαι το σπίτι σου είναι γεμάτο σημειωματάρια-χαρτάκια-χαρτοπετσέτες και γεμάτα συρτάρια ε?
(αυτό με το φλασμπακ με ενθουσίασε, μπορεί να γίνει ξεκαρδιστικό! και το όνομα, "σούζαν", τέλειο!)

enteka said...

έχεις δίκιο, το σπίτι μου (όπως και το μυαλό μου μάλλον) είναι γεμάτο σκόρπιες σημειώσεις και ιδέες.

αυτό το μπλογκ με έσωσε πραγματικά: για πρώτη φορά τα συγκεντρώνω όλα σ' ένα σημείο.

καλημέρα!

oni said...

Yperoxa!

Anarwtiemai kai gw gia tis xamenes lekseis... xm... (oxi pws gia ta alla pou skeftosoun/skeftesai den exw anarwth8ei/skeftei k gw alla ayto mou kinei poly to endiaferon)

Chaca-Khan said...

ε δεν παίζεσαι ρε συ 11!!!!
by the way: πριν καμιά βδομάδα(ήθελα να στο πω αλλά τελικά δε στο πα), είδα για πρώτη φορά σε όνειρό μου blogger!!!(ελπίζω να είμαι καλά). Και ήσουν εσύ! Είχες μουσάκι, ήσουν κανονικός προς το κοντός και μια ιδέα προς το κοκκινοτρίχης. (βρισκόμασταν σ΄ένα άλσος και δε θυμάμαι τι γινόταν)
Συγχαρητήρια: μετά τον κυβερνοχώρο και τη blogόσφαιρα, τώρα και στη νοόσφαιρα!!

enteka said...

chaca: τι πλάκα! πες στο υποσυνείδητό σου ότι είμαι όντως κοντός, μικροδείχνω δραματικά για την ηλικία μου, καστανόξανθος και φοράω γυαλιά. Έτσι ώστε στο επόμενο όνειρο να έχω πιο accurate εμφάνιση!

oni, γεια :)

enteka said...

ξέχασα να πω ότι η πάνω εικόνα είναι Prokudin-Gorskiy. η κάτω, προφανώς είναι σκαναρισμένο καρέ από μίκυ μάους (ίσως το μοναδικό, μαζί με τις λίστες, σχέδιό μου που εκπλήρωσα).

YO!Reeka's said...

γαμάτο αυτό με τους εξωγήινους!

Zpi said...

Αυτοί οι "Φινλανδοί" πάντως πρέπει να είναι πολύ παλιοχαρακτήρες για να μας αναγκάζουν να προφέρουμε το "ν" ανάμεσα στο "ι" και το "λ".

Για να μη θυμηθώ τώρα πόσο με ενοχλεί το "βρόμικο" που γράφεται με "o" αντί για "ω".
Εσείς όμως το βιολί σας ε; εξακολουθείτε να βάζετε το "σ" ανάμεσα στο "ι" και το "δ" και να αποκαλείτε τις εικόνες "τρισδιάστατες", άρα τι να σας νοιάξουν οι "Φιλανδοί".

Το παραλλήρημα της ημέρας ήταν μια ευγενική προσφορά του Zspi

Anonymous said...

Και εμένα με εντυπωσίασε αυτό με το drunk show - μου θύμησε κάτι από τις μαγικές για μένα συζητήσεις των αρχαίων προγόνων μας τις οποίες συνόδευε αύθονο κρασι (νοθευμένος οίνος). Ωστόσο ποιοι θα ήταν οι συντελεστές αυτου του show; Εννοώ ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την παραγωγή και ποιος την υλοποίηση του; Και ποιος ο στόχος enteka; Είμαι πολύ περίεργη να μάθω.
Πάντως οι προτάσεις σου άγγιζαν τις 29. Μ'αρέσει αυτό το πόστο επείδη δεν είναι αριθμημένο κ κατά συνέπεια "αποδέχτηκες" ότι δεν πετυχαίνεις πάντα τον αριθμό 11 στις επιλογές σου. (Συνηθήζεις στα ποστ της δευτέρας να υπερφορτώνεις μερικές στήλες).
Τέλος, έγραψες παραπάνω ότι σε βοηθά αυτό το blog να οργανώνσεις καλύτερα σκέψεις και ιδέες,αλλά το γεγονός αυτό κρύβει ένα μειονέκτημα. Παρόλο που υπάρχουν τα comments δεν μπορείς να μορφοποιήσεις κείμενα τα οποία έχεις γράψει - και έχεις παραδεχτεί και εσύ ο ίδιος ότι τα παλιότερα πόστ σε κάνουν να νιώθεις αμηχανία όταν τα διαβάζεις.
Αντίθετα ότι υπάρχει στο μυαλό σου εξελίσσεται κ μεταλλάσεται διαρκώς...

enteka said...

καλά, τι εξυπνάδα είναι αυτή με το ο/η τάδε είπε; ξαφνικά όλα βγαίνουν ελληνικά, πράγμα καλό, αλλά αυτό το ο/η είναι μάλλον χαζό.

yo!reeka :)
zpi,το μόνο που κατάλαβα είναι ότι έγραψα 'φιλανδοί', αυτό με το τρισδιάστατο δεν το κατάλαβα, γενικά μπερδέυτηκα!
eva, ήταν ένα ποστ που έγραψε ο έντεκα για το φιλοξενείο, δεν ήταν ο σκοπός να αποτελείται από έντεκα bullet points. μ' άρεσε η ανάλυσή σου.

enteka said...

eva, δεν είχα σκεφτεί πώς θα μπορούσε να γίνει το drunk (εναλλακτικά 'Stoned'), αλλά ελπίζω πως κάποτε, κάποιος θα το κάνει!

:):)

neutrino said...

αχ ντρεπομουνα να το πω, γιατι νομιζα πως εγω ειχα κανει καποιο λαθος με τις ρυθμισεις και ολα βγαινουν ελληνικα. γκρρρ. μου σπαει τα νευρα. (βαζει και τονους στο κεφαλαια ελληνικα. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟς, ppl!) ξερει κανεις πως αλλαζει;
(ειπε ο/η neutrino ;p)

επισης ελεγα να μη σχολιασω, γιατι γραφω που γραφω σεντονια για τα 11αρια, φαντασου ποσα θα πω για τα 29. ενταξει συγκρατουμαι:
-τη φραση για ενσωματωση" εχμμ. μμμ.. την εχω σκεφτει σε real life (ειμαι καλη κοπελα κανονικα, δεν ξερω γιατι το σκεφτηκα τοτε ;p) και μετα την εχω βαλει σε ενα διηγηματακι μου.
-τα ονειρα των τυφλων ειναι απο τα μεγαλα αναπαντητα ερωτηματα της ζωης μου!
-επαγγελμα ηρωα: i want too!
-οι Φινλανδοι ηταν εξωγηινοι :p
-παραμυθι η διηγημα για τον ανθωπο που τον ρουφηξε ο υπολογιστης του.
-αφηγηση ονειρων και μετα δραματοποιηση τους ΤΕΛΕΙΟ! - πολυ θα ηθελα να ειναι η πρωτη μικρου μηκους μου.
ουφ προειδοποιησα οτι θα γραψω πολλα.

Zpi said...

Μη δίνεις σημασία αμίγκοζ, παραλήρημα λόγω ζέστης-βαρεμάρας ήταν.

{καλά είναι δυνατόν το παραλήρημα να γράφεται με 1 'λ' κι ένα 'ρ'?}

[Οπως βλέπεις το παραλήρημα συνεχίζεται - δεν την παλεύω]

Anonymous said...

wow!

keep on writing...

:-)

Lenaki

enteka said...

:)

Anonymous said...

Μου θύμησες μια ιστορία από το Sandman.

Anonymous said...

de kserw ti na prwtosxoliasw...

pantws, afto me ta oneira twn tyflwn, to vriskw poli tryfero san skepsi.