Monday, October 15, 2007

Έντεκα της Δευτέρας [τα φύλλα του φθινοπώρου]

scan0012
τα φύλλα του φθινοπώρου (Irresistible Force Trip Mix)

1) blog action day. Σήμερα οι bloggers ενώνονται για να γράψουν τις σκέψεις τους για το περιβάλλον. Επειδή ότι και να πω θα ‘ναι λίγο, (ή πολύ, ή biased) προτείνω μια βόλτα απ’ τα υπόλοιπα blogs (πχ. εδώ, εδώ ή εδώ), ενώ σήμερα το απόγευμα στις 7 υπάρχει στο ΣΚΑΪ η τηλεοπτική εκπομπή blogs@ΣΚΑΪ. Επίσης: εδώ.

2) Δεν πά’ να μη τις βλέπει κανείς; Η ΕΡΤ κάνει όντως καλές εκπομπές για το βιβλίο. Από αυτήν την Τετάρτη και κάθε Τετάρτη στις 10 η ΕΤ1 παρουσιάζει την εκπομπή-ντοκιμαντέρ «11 διάσημοι συγγραφείς μας ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους». Μερικοί από τους έντεκα συγγραφείς που μοιράζονται την καθημερινότητά τους με τους τηλεθεατές για ένα 24ωρο: Άμος Οζ, Χοσέ Σαραμαγκού, Ίαν Μακ Γιούαν, Τζον Λε Καρέ και Ορχάν Παμούκ. [επίσης Οι 12 πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς της χρονιάς]

3) Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007 στις 20.00 στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΥΓΡΗΣ συναντιούνται και συζητoύν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μουσικής με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου τους «SOUNDTRACKS, O HXOΣ THΣ OΘONHΣ». [μακάρι αυτό να γίνει και στον Ιανό Θεσ/νίκης / Vote Madonna (for Hall of Fame!) / Έντεκα (λόγοι που ακούω τον Πετρίδη εδώ και 20 χρόνια)]

4) stereo3
stone roses - elizabeth my dear [kinobe remix]

5) Η Μπέσυ Αργυράκη (όπως αποκάλυψε ο gsus εδώ) έχει διασκευάσει τούλάχιστον 27 ξένα κόμματια στα ελληνικά. Η πιο ακραία, νομίζω, διασκευή είναι στο Luca της Suzanne Vega που έγινε το, σχεδόν ιερόσυλο, Τα φώτα σβήνουν.

6) Ένα απόσπασμα (που μου φάνηκε εξαιρετικά αστείο) από τη συνέντευξη της σκηνοθέτιδος Βανέσσας Ζουγανέλη στη lifo: «Το σενάριο της Τζίνα Ντοστογιέφσκι, της ταινίας που έκανα τώρα, το είχα καταθέσει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου το 2003. Κανονικά υποτίθεται ότι τα σενάρια εγκρίνονται ή δεν εγκρίνονται μέσα σε 6 μήνες. Εγώ είχα την ατυχία να πέσω σε κάτι αλλαγές διοίκησης, σε εκλογές, σε απανωτά γεγονότα που καθυστερούσαν τη διαδικασία... φοβερή γραφειοκρατία. Όπου πια, όταν το ενέκριναν, λέω, τι είναι αυτό, ούτε που θυμάμαι και δεν ξέρω πια αν θέλω να το κάνω...» [Τελικά το έκανε και βραβεύτηκε στη Δράμα!] «…επειδή πάρα πολύ συχνά τα βραβεία δεν είναι δίκαια για διάφορους λόγους -πας στα φεστιβάλ και βλέπεις ότι υπάρχουν πάρα πολύ καλές ταινίες και βραβεύονται οι χειρότερες- έφτασα να ανησυχώ μήπως τώρα που πήρα βραβείο σημαίνει ότι έχω κάνει μια πολύ κακή ταινία!»

7) «Καρδούλες» και θαυμαστικά συνοδεύουν, στα χειρόγραφά της, τις περιγραφές ανθρώπων που πίστεψαν και άκουσαν τις αγωνίες της.
amalia1
Τα τελευταία λόγια της Αμαλίας για το «άρρωστο» ΕΣΥ.

8) Bits & Pieces: Την Τετάρτη στο ART-HOUSE o Μιχάλης Δέλτα. /// are you anybody's favourite person? /// Εξαιρετικά συγκινητικό, πόσο μάλλον που το γράφει η μητέρα του… «‘Τα Μάρμαρα’ του Αλέξη Μπίστικα στο Yale, στο Σικάγο, στο Τορόντο…» /// ARCHIVE Λεσβίες υπάρχουν και στην Ελλάδα! (περιοδικό ΠΑΝΘΕΟΝ, τεύχος 701, Ιούνιος 1980) /// Το νέο της Kylie, 2Hearts: το κουπλέ μου θυμίζει goldfrapp [β’ περίοδος] και το ρεφρέν Μ. Μάνσον [επίσης β’ περίοδος]. /// Στο Kakorama μπορεί κανείς να δει τι γινόταν στην ποπ κουλτούρα τη μέρα που γεννήθηκε, βάζοντας την ημερομηνία. Να τι συνέβη όταν γεννήθηκα εγώ.

9) img519
όλα είναι καλύτερα από ψηλά
[εκεί που μένω, από ψηλά]

10) 1997, η 14χρονη Amy Winehouse σε μικρό ρόλο στο ξεκαρδιστικό Fast Show του BBC.

11) Τι σκεφτόμουν σήμερα το πρωί στο λεωφορείο! – Μέχρι 111 λέξεις
Μ’ αρέσει / Δε μ’ αρέσει ;)
Μ’ αρέσει η ηλεκτρονική αναγγελία των στάσεων που μόλις ξεκίνησε στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, γιατί μπορεί να φανεί χρήσιμη. / Δεν μ’ αρέσει η αναγγελία στάσεων γιατί η γυναικεία Φωνή μιλάει σχεδόν κάθε 20 δευτερόλεπτα – και για τα 90 λεπτά που χρησιμοποιώ καθημερινά το λεωφορείο. Λίγο πριν τη στάση, στη στάση, λίγο μετά τη στάση κ.ο.κ. [οι στάσεις είναι συχνά μισό λεπτό η μία απ’ την άλλη]. Θα αρκούσε η ανακοίνωση στα ηλεκτρονικά ταμπλώ εντός του λεωφορείου, θα αρκούσε η Φωνή να ανακοίνωνε ΜΟΝΟ μια φορά την κάθε στάση, θα αρκούσε η Φωνή να μην ήταν ΤΟΣΟ ΔΙΑΠΕΡΑΣΤΙΚΗ και η έντασή της ΤΟΣΟ εκνευριστικά ΔΥΝΑΤΗ!


scan0001
------------------------------------------------------------

ΠΟΣΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΣΤ

ΓΥΝΑΙΚΑ, Σεπτέμβριος 1991

scan00083

Βρήκα κι άλλο τεύχος του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ (που έκλεισε πρόσφατα - απ’ ό,τι διάβασα θα ενταχθεί κάποτε στην Καθημερινή), το είχε η μαμά μου στη Χαλκιδική. Είναι πιο πρόσφατο και δεν θα ασχοληθώ με τις διαφημίσεις όπως στο προηγούμενο, αλλά με την ύλη.
Εδώ είναι τα περιεχόμενα του τεύχους 1074 που κόστιζε 500 δραχμές. Στην ταυτότητα εκτός από τους εκδότες Χρήστο & Άρη Τερζόπουλο βλέπουμε ονόματα συνεργατών όπως: Μαλβίνα Κάραλη, Μόλλυ Ανδριανού,, Όλγα Μπακομάρου, Ιάσων Τριανταφυλλίδης, Βαγγέλης Κύρης, Ηλίας Μιχαλόλιας, Λάουρα Ντε Νίγκρις, Μάρα Δεσύπρη, Κύριος Κρίτων, Νίκος Ξυδάκης.
Αυτό που μου κάνει (πολύ θετική) εντύπωση είναι ότι σ’ όλα τα κείμενα το όνομα του συντάκτη μπαίνει κάτω-κάτω και με μικρά γράμματα.
Στις πρώτες σελίδες υπάρχει και η περίφημη στήλη της Μαλβίνας Κάραλη «Επ’ αυτοφώρω» [πρώτη σελίδα, δεύτερη σελίδα ].
Γενικά υπάρχει μια εμμονή με τους κάπως ψαγμένους Χολιγουντιανούς αστέρες: Ντέμι Μουρ, Κέβιν Κόστνερ – Ρομπέν των Δασών, Κέβιν Μπέικον, Τζέρεμι Άιρονς, Σων Γιανγκ, Λωρήν Χάτον [που, περιέργως είναι και στο εξώφυλλο].
Βρισκόμαστε στις αρχές των ‘90ς και η ΓΥΝΑΙΚΑ λέει ότι ο ηθοποιός Τζέημς Σπέιντερ είναι το σύμβολο του σεξ για τη νέα δεκαετία.
Τόποι: Μύκονος η άνοδος και η πτώση. Media: τα 75 χρόνια της αγγλικής Vogue. Βιβλία: Ναόμι Κλάιν [η γυναίκα που θα γινόταν αργότερα παγκοσμίως γνωστή με το ‘No Logo’ και τα άρθρα της στον Guardian. Περιγράφεται στο άρθρο ως ‘Μια 28χρονη κούκλα’ (με μυαλό).
Κοσμική στήλη «ΦΛΑΣ» από την Κατερίνα Τερζοπούλου, ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτο δεκάδων ανθρώπων από πάρτι και δεξιώσεις. Δεν ξέρω κανέναν εκτός από τη Σίλια Κριθαριώτη και τη Νάντια Μουρούζη.
scan00094
[Πάνω, η μόδα της εποχής μέσα από μια δημιουργία–φρίκη που διαφημίζει τα καταστήματα Laurel.] Πολλές σελίδες (σαφώς καλύτερης) μόδας της εποχής, με ωραίες φωτογραφίσεις.
Τέλειο μεγάλο θέμα: «Η Τελευταία η Μέρα του Γιάννη Τσαρούχη». Ο φίλος και μαθητής του Νίκος – Γιώργος Παπουτσίδης θυμάται τον μεγάλο ζωγράφο και στην τελευταία απ’ τις 8 σελίδες του αφιερώματος περιγράφει την τελευταία μέρα της ζωής του Τσαρούχη.
Συνεντεύξεις του αντιπροέδρου της Max Mara και της Τζένης Δριβάλα.
Υγεία & Ομορφιά: Πώς να μείνετε Νέες για Πάντα /// Γελάτε πολύ για να ζήσετε πολύ /// Το τεστ του καθρέφτη /// και μια διαφήμιση για το πρακτορείο φωτομοντέλων Κρίστι [η γνωστή Κρίστι] λίγο πριν εξαπλωθεί η τεράστια μόδα των παγκοσμίως διασήμων τοπ-μόντελ.

23 comments:

Stratos Bacalis said...

Τότε ήταν στις δόξες της η ΓΥΝΑΙΚΑ...δεν έχανα άρθρο της Κάραλη με τίποτε! Και η Δεσύπρη θεά πάντα.

Anonymous said...

Διάβασα το 3 και αγχώθηκα.
Νόμιζα ότι μιλούσες για την Θεσσαλονίκη και ώς γνωστόν την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου παίζουν εδώ οι Television Personalities!!! και το δίλημμα Πετρίδης ή Dan Treacy είναι τεράστιο.

greekgaylolita said...

Αχ,βρε
Μαλβινα.
Αχ,
Αλεξη.

Chaca-Khan said...

το χω δει κ αλλού και είναι υπέροχο. Τί είδους εφέ, πώς γίνεται αυτό με τη φωτογραφία που κουνιέται και ομοιάζει με 3D;; ξέρεις, ξέρεις να μου πεις;
-καλή εβδομάδα αγαπημένε-

enteka said...

sandman :)
ινδίκτε, ίσως θα προλάβαινες και τα δύο (υποθετικά μιλώντας...)
gglolita: πολύτιμος as usual... τα μάρματα ήταν απόσπασμα ε?

chaca-khan: στερεοκάτι λέγεται. είχα βάλει ένα εδώ κι ένα άλλο εδώ (όχι τον χασελχοφ πιο κάτω)

Δώσε μου λίγη ώρα και θα σου πω πού τα βρήκα

enteka said...

χα! www.voltier.com/stereo

καλή βδομάδα :)

Chaca-Khan said...

ναι, αυτό που ρωτάω είναι πώς το κάνουμε κι εμείς (σε δικές μας φωτογραφίες) κι όχι που θα βρούμε τέτοιες έτοιμες

enteka said...

μπες στο http://en.wikipedia.org/wiki/Stereoscopy και δες στην ενότητα "Wiggle stereoscopy".

*ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ.

;)

Anonymous said...

Καλή εβδομάδα και καλό φθινόπωρο και απο εμένα :)

Chaca-Khan said...

ok, thnx a lot. αν ξέρει κανείς άλλος τον πρακτικό τρόπο ας με ενημερώσει εδώ

enteka said...

http://wiggle.sourceforge.net/ ??

http://moriash.blogspot.com/2007/05/wiggle-stereoscopy.html ??

αν πετύχεις κάτι πες!

gsus said...

Το συστηματάκι με το μηχάνημα που βγάζεις εισιτήριο μέσα στο λεωφορείο είναι 1 από τα πράγματα που ζηλεύω στη Θεσσαλονίκη. Εκτός του ότι είναι πολύ ερωτική πόλη φυσικά.

Anonymous said...

lol gsus "...ερωτική πόλη...".
Νάσαι καλά - γέλασα ΠΟΛΥ.
Άσε που έχω ένα ελλάτωμα: είμαι ειλικρινής.

Έντεκα - παραγγελιά.
11 κλισέ των καλεσμένων καλλιτεχνών σε πρωινάδικα...

Anonymous said...

Εντεκα, υπέροχη δουλειά (ξανά και ξανά και ξανά: αν αυτό ήταν κινητό, θα το έβαζα στα πρότυπα)!

Εξαιρετικό το κείμενο της Μαλβίνας απ' τη Γυναίκα: πραγματικά πολύτιμo.

@gone4sure: ο enteka έχει φροντίσει πριν από εσάς για εσάς

http://enteka.blogspot.com/2006/10/blog-post_26.html
(ποστ με το οποίο έχω φτιάξει δεκάδες καινούργια συκώτια)

Καλη εβδομάδα σε όλους!

Anonymous said...

Τα σέβη μου στα "κλισέ"
Δεν το θυμόμουν το post, but it did ring a bell...

Anonymous said...

Ναι, είναι φτιαγμένο κυριολεκτικά με αγάπη. Και αυτό περνάει στον κόσμο. :)))

roidis said...

τιμή μου να βρίσκομαι ανάμεσα στα λινκ της Δευτέρας στο όμορφο μπλογκ σου.
Ευχαριστώ 2 φορές, τη μία για το καλοδουλεμένο ποστ.

enteka said...

gsus, καλό είναι το μηχάνημα αλλά μέχρι να βγάλεις εισιτήριο σου έχουν φάει όλες τις πιθανές θέσεις...

gone4sure: οπότε λύθηκε το θέμα με τα κλισέ ;)

vagab0nde, θενκς που έλυσες το θέμα με το κλισέ, σε συγχαίρω για τη μνήμη σου!

ροϊδη, εγώ σ' ευχαριστώ :)

Anonymous said...

Τζέιμς Σπέιντερ! χα! πόσο λάθος έκαναν όμως! Αν δεν είχες λίνκ τη φωτογραφία δε θα τον θυμόμουν με καμμία παναγία...
Αυτά τα ντοκυμανταίρ στην ΕΤ1 με τα σπίτα των συγγραφέων πως τα έμαθες? Ξέρεις λεπτομέρειες?

enteka said...

:) το διάβασα στα Νέα, όπου έλεγε ότι είναι 11 οι συγγραφείς. δες τον mhulot σήμερα, έχει περισσότερα για το θέμα (αλλά λέει ότι είναι 12 οι συγγραφείς)

Rodia said...

Πλούσιο αφιέρωμα αυτή τη Δευτέρα και συγκινητικό.. εντεκαράκι μου, ευχαριστώ:-) πολύ πολύ, ε
Οπου νά'ναι μπαίνεις στη δεύτερη 100άδα του καταλόγου, λίγο υπομονή όμως γιατί έπηξα με αυτή τη... "μπρωτοβουλία"!!! ΟΥΦΦΦ
..άλλα 250 περίπου μπλογγ μείνανε..
(δεν ξανακάνω τέτοια πράγμα)

enteka said...

γεια σου ροδιά... κουράγιο (και εύγε!)

Anonymous said...

invision stockist budgetary satisfy civic daryl observe possible defender copper juried
lolikneri havaqatsu