Friday, October 26, 2007

Έντεκα (εξώφυλλα του i-D)

001
[το πρώτο τεύχος, Αύγουστος 1980]

Το i-D αγνόησε τους μεγάλους designers και τις λαμπερές επιδείξεις μόδας και βγήκε στο δρόμο. Εκεί, σε κάθε γωνιά της πόλης ανακάλυπτε τις νέες ανεπιτήδευτες τάσεις, τα άφθαρτα καινούρια πρόσωπα.
007
[1982]

Ζηλέυοντας λίγο το χαρακτηριστικό λογότυπο-κουνελάκι του Playboy, ο δημιουργός του περιοδικού Terry Jones σχεδίασε με τα δύο γράμματα του τίτλου ένα κλειστό μάτι και αποφάσισε πως όλοι οι εικονιζόμενοι στα εξώφυλλα θα πρέπει να κλείνουν συνομωτικά το μάτι στους αναγνώστες.
feb05
[2005]

Ο τίτλος i-D παραπέμπει επίσης στον ομώνυμο ψυχαναλυτικό όρο του Freud, ενώ το κλείσιμο του ματιού αντιπροσωπεύει τον κρυφό εαυτό.
chloesevigny jan00
[chloe sevigny, 2000]

Από το πρώτο τέυχος του (1980), επηρεασμένο στιλιστικά από τα φτηνά πανκ φανζίν της εποχής παρουσίασε καθημερινή ανδρική και γυναικεία μόδα, συγκροτήματα που κανείς δε ξέρει αλλά όλοι θέλουν να μάθουν και κοφτό δημοσιογραφικό λόγο.
wendyjames may88
[Wendy James, 1988]

Όταν τα αγγλικά avant garde περιοδικά εξαγοράζονται από τις πολυεθνικές ή/και κλείνουν (The Face, Sleaze Nation, Blitz), το i-D παραμένει ανεξάρτητο. 27 χρόνια μετά, το i-D υπάρχει -και αυτό από μόνο του είναι μία είδηση.
may93
[bjork, 1993]

Στα πρώτα (συλλεκτικά) τεύχη η μίξη μόδας και κοινωνικής καταγραφής χωρούσε σε 40 σελίδες δεμένες με συρραπτικό. Όταν πολλά κέντρα τύπου σταμάτησαν να διαθέτουν το περιοδικό εξαιτίας τραυματισμών των πωλητών στα δάχτυλα από τα συρραπτικά, οι υπέυθυνοι του περιοδικού άρχισαν να το πουλάνε οι ίδιοι, τριγυρνώντας στους δρόμους με μία Cadillac.
leigh bowery june87
[Leigh Bowery, 1987]

Κάποιοι από τους επίδοξους cover stars του περιοδικού δεν μπορούσαν να κρατήσουν το μάτι τους κλειστό για τη φωτογράφιση και έτσι απορρίφθηκαν. Όταν όμως η Madonna δε μπρούσε να κλείσει το δεξί της μάτι, έκλεισε το αριστερό και η φωτογραφία της μπήκε αντεστραμμένη. Σε εκείνο το πρώτο της cover story στις αρχές του ’84 η Madonna είχε πει: "Με θεωρούν τρελή, όμως είμαι σίγουρη ότι σε λίγο θα με ξέρει όλος ο κόσμος".
madonnafirstevercoverMay84
[Madonna, 1984]

Την πρώτη τους συνέντευξη έδωσαν στο i-d και οι Smiths, στο χειμερινό τεύχος του 1983. Εκεί ο Morrissey δήλωσε πως το περιοδικό του αρέσει επειδή αδιαφορεί για τη μόδα και το στιλ, όπως και ο ίδιος.
jan93
[1993]

Από το περιοδικό ξεκίνησαν και φωτογράφοι που μέχρι τότε δε μπορούσαν να βρουν δουλειά, καλλιτέχνες όπως ο Wolfgang Tillmans και ο Juergen Teller.
april87
[Grace Jones, 1987]

Όλα τα εξώφυλλα υπάρχουν στο site του περιοδικού.
dec87
[1987]

10 comments:

greekgaylolita said...

Οι εποχες που ηξεραν οντως να κανουν κατα μια εννοια journ-art μεσα απο το πολλες φορες παραισθητικο noise του hype πολτου;-P

Anonymous said...

τα έβλεπα κι εγώ πριν από κάτι βδομάδες. αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα!

alexander said...

Δεν το έχω διαβάσει ποτέ. Το concept των εξωφύλλων του όμως είναι καταπληκτικό. Και κυρίως που συνεχίζεται εδώ και τόσα χρόνια.

Stratos Bacalis said...

Αγαπημένο μου εκείνο με την Κρίστυ Τέρλινγκτον!

maria λεμονατη! said...

καλα, φοβερη η μπλουζα της chloe!

Anonymous said...

Πολύ καλό !!!!
www.sotiris-koukios.blogspot.com

neutrino said...

εισαι ο θεος τον blogs ακομα κι αν δε σχολιαζω, οπoτε παω σε ιντερνετ καφε (μια φορα τη μερα αχεμ) για να κανω δουλεια σε διαβαζω, καλα, το προηγουμενο με τις japa διαφημισεις απλα εκλαιγα (κυριολεκτικα) απο τα γελια. εκλαιγα.
και αυτο πολυ ωραιο κονσεπτ, ομολογω δεν το ηξερα το περιοδικο.
τεσπα σχολιαζω για να πω οτι ειχα παει την προηγουμενη τριτη στα fridays στην αριστοτελους και επαζιαν live δυο παιδια τα οποια περαν του οτι επαιζαν μια χαρα και πολυ ωραια τραγουδακια καθε ειδους, επαιξαν σε καποια φαση διαφημιστικα jingles (παντα μουμαρο!, νεσκουικ! και αλλα τετοια) καθως και μουσικουλες απο παιδικες σειρες (thundercats, στρουμφακια κα). νομιζω πως ειναι κατι που θα καταδιασκεδαζες κι εσυ, και ειπα that i should let you know.
μου ειπαν οτι ετσι ειναι καθε Τριτη (ρωτησα σαν μπαζο ειδικα αν παιζουν παντα τα jingles και τα παιδικα). ουφ αυτα. λογοδιαρροια ;)

Anonymous said...

Α ρε έντεκα...
Τι μου θύμισες
Με το I.D., το Face και το Blitz άλλαξε όλο το σύμπαν μου, τότε. Ένιωσα ότι γράφεται μια ιδιότυπη ιστορία στην οποία πρωταγωνιστώ ερήμην μου.
Ποτέ δεν ήμουν ίδιος από τότε που βγήκε στο i.d. εξώφυλλο η Billie Ray Martin (με τους Electribe 101 μέσα).
Συγκλονίστηκα για μια ακόμη φορά - τα σέβη μου.

Wrong Guy said...

σουπερ ποστ!

έχεις πάντα άψογες ιδέες.

enteka said...

:):)
[neutrino ευχαριστώ για την πληροφορία!]