Friday, February 15, 2008

Έντεκα (μικροειδήσεις για την 'Α, Μπα?')

EXCLUSIVE: Michael Jackson and his children see the Ronn Lucas show at Luxor Casino
(τα παιδιά του Μάικλ Τζάκσον μεγάλωσαν και φωτογραφίζονται για πρώτη φορά χωρίς μαντίλια ή κουβέρτες στο κεφάλι τους)

Η κοπέλα με το ψευδώνυμο ‘Α, Μπα?’ ξεκίνησε να μου στέλνει email πριν από ένα χρόνο. Στην αρχή ντροπαλά, προτείνοντάς μου εντεκάδες και δίνοντάς μου πολύτιμα στοιχεία (φοβούμενη κιόλας μήπως θεωρηθεί stalker). Και μετά καθημερινά, γεμίζοντας απολαυστικά το inbox μου με κάθε λογής μικροπράγματα: ντροπιαστικές ειδήσεις για χολιγουντιανούς σταρ, σπαράγματα της ποπ ειδησεογραφίας, λινκς για σελίδες με απίθανες εφαρμογές, αρχιτεκτονική, μουσική, βίντεο. Σύντομα έγινε η καθημερινή μας τελετουργία, μια φιλία από απόσταση - που δεν χρειαζόταν πια χρηστικές δικαιολογίες.

Με τροφοδοτούσε τόσο πολύ με ειδήσεις που της έδωσα και θεματική μίνι-στήλη στο Έντεκα της Δευτέρας, («η ‘Α, Μπα?’ σήμερα: όνειρα / εναλλακτικές πραγματικότητες / έγκλημα κλπ) κι όσο χαιρόμουν εγώ χαιρόταν κι αυτή με τα deadlines που της έβαζα και τις έρευνες που έκανε. Παρ’ όλα αυτά δεν έλεγε να κάνει με τίποτα μπλογκ – για λόγους που ακόμα δεν καταλαβαίνω, ίσως ντροπή, ίσως άγνοια του πόσο τέλειο είναι να έχεις ένα μπλογκ, ειδικά αν είσαι info junkie. Συναντηθήκαμε από κοντά μια φορά και πήγαμε και σινεμά. Πάλι προσπάθησα να την πείσω για το πόσο θα το διασκέδαζε αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Μια μέρα πριν καναδυό βδομάδες, όταν μου έστειλε μια γερή μπάζα τέλειων μικροειδήσεων σχεδόν τσατίστηκα με το πόση λίγη, τελικά, επιρροή μπορώ να έχω σε κάποιον, ιδίως όταν είναι μια απ’ τις λίγες περιπτώσεις που έχω δίκιο. Της έστειλα (όπως και πολλές άλλες φορές) ένα ακόμα ενθαρρυντικό email που έγραφε:

"ονειρεύομαι τη μέρα που θα μπαίνω πέντε φορές την μέρα στο μπλογκ σου και θα βλέπω 3-4 μικρά ποστ την ημέρα με τέτοια (και πότε-πότε με μεγαλύτερα investigative ή και τρας θέματα). Σ' αυτή την εκδοχή θα γινόμουν νονός του μπλογκ σου και θα το βάφτιζα "bits & pieces" ή "α, μπα?" έψαξα, και το www.a-mpa.blogspot.com είναι ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ (αλλά για πόσο ακόμα??) Μπορείς να μπεις στο www.blogger.com να το κατοχυρώσεις και με 3 απλά βήματα να έχεις blog..."

Ξέχασα το θέμα, σίγουρος για τις δικαιολογίες που θα έβρισκε για να μην το κάνει, αλλά λίγο μετά πήρα ένα email της:

"I did it!!!τώρα προσπαθώ να καταλάβω πως δουλεύει (καλά δεν το πιστεύω-τι αυθόρμητη κίνηση! από κει που το απέκλεια...) πω πω, ωραία είναι όμως! :):):)"

Τις επόμενες μέρες άρχισα να λαμβάνω όλο και πιο ενθουσιώδη email καθώς η Α, Μπα? μάθαινε τα τεχνικά και πειραματιζόταν: «Μου ΄ρχεται να ρίξω 100 ποστς με τη μία» και «πω πω έχω κολλήσει! τι έχανα τόσο καιρό!» και «καλά ο εθισμός γίνεται όλο και χειρότερος» και «τώρα έχω μόνιμα ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι και χθες το βράδυ σηκώθηκα 3 φορές για να γράψω πιθανό θέμα να μην το ξεχάσω! και μάλλον πρέπει να το παίρνω και μαζί μου για τις ιδέες που μου έρχονται στο δρόμο!»

Έχει θέματα μικρά, quintessential bits & pieces με την απίθανη παρατηρητικότητα της. Ένα κολάζ ειδήσεων και συνδυαστικής σκέψης: από σταρς χωρίς μέικ-απ μέχρι τα μαθήματα δημιουργικής γραφής του Kurt Vonnegut. Από σημερινές φωτογραφίες των παιδιών του Kurt Kobain και του Michael Jackson μέχρι τη νέα μάρκα αψεντιού του Marilyn Manson ή ένα τέλειο βίντεο με κάτι τρελούς που κάνουν την πλήρη χορογραφία του Thriller σ' ένα γεμάτο, έκπληκτο βαγόνι του μετρό.

Να έντεκα μικροπράγματα που, αγαπητή ‘Α, Μπα?’ ξέρω ότι θα σ’ αρέσουν (και ίσως να τα αναπτύξεις κιόλας - εγώ θα βάλω μόνο τους τίτλους).

1. Η περίφημη Patty Hearst με την συναρπαστική ζωή, επανεμφανίστηκε εκεί που κανείς δεν θα περίμενε να την δει: σε μια επίδειξη σκύλων, αγκαλιά με το σκυλάκι της που λέγεται Diva.
-
2. H Yoko Ono έκανε μήνυση στην τραγουδίστρια Lennon Murphy, απαγορεύοντάς της να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα γιατί μπορεί να την μπερδεύουν με τον John Lennon (!!)
-
3. Ο Νίκολας Κέιτζ μήνυσε την Καθλιν Τέρνερ για όσα έγραψε γι’ αυτόν στη νέα του αυτοβιογραφία (ότι δηλαδή έκλεβε σκυλάκια!)
-
4. Το μεγάλο παράπονο του Γιάννη Γιοκαρίνη για τον τραγουδιστή Νίνο σχετικά με το τραγούδι Ευλαμπία (ή Δυσλαμπία, όπως πετυχημένα το είπε κάποιος)
-
5. 25 τρίβια για τον αξεπέραστο δίσκο Thriller του Michael Jackson, που τώρα ξαναβγήκε 25 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.
-
6. Ποιος στίχος ποιανού τραγουδιού γράφτηκε (μετά από επιθυμία του ίδιου) τελικά στην ταφόπλακα του θρυλικού βρετανού dj John Peel, σήμαρα, τρία χρόνια μετά τον θάνατό του;
-
7. Η Αρίθα Φράνκλιν είναι έξαλλη με την Beyonce γιατί η δεύτερη αποκάλεσε Queen την Τίνα Τάρνερ κι όχι την ίδια (αλήθεια!) Και, ο μπαμπάς της Beyonce τα χώνει στην Αρίθα.
-
8
8. Μεγάλη έκθεση στη Λονδρέζικη National Portrait Gallery με πορτρέτα που μπήκαν στο περιοδικό Vanity Fair απ’ το 1913 ως σήμερα (πάνω ένα απ’ τα εκθέματα Mick Jagger, Madonna and Tony Curtis, 1997)
-
9. Η Jane Fonda λέει τη λέξη ‘Cunt’ σε πρωινή εκπομπή – οι συντηρητικοί ψευτοσοκάρονται (+ βίντεο)
-
10. Σταλινικό Θεματικό Πάρκο, με Λούνα Πάρκ, Μουσείο και Ζωολογικό Κήπο!
-
11. Μια συγκλονιστικά ακραία γυναίκα, σε βίντεο στο youtube (και σε ρεμίξ)
----------------------------------------------

Τρίβια: όπως μου είπε η ίδια το «Α, μπα?» βγήκε ως εξής: ήταν στο τηλέφωνο με έναν τεχνικό κινητής τηλεφωνίας και προσπαθούσε να μάθει γιατί δε λειτουργούσε το νέο της νούμερο (ή κάτι τέτοιο), και αυτός της λέει κάτι του στιλ «Η γραμμή δεν μπορεί να ελευθερωθεί γιατί δεν παρέχονται οι εγγυήσεις» κι αυτή ανεπιτήδευτα και μάλλον αφηρημένα του λέει «Α, μπα?». Το είπε αυθόρμητα, αλλά όσοι ήταν στο δωμάτιο και το άκουσαν έπεσαν κάτω απ’ τα γέλια.

Μέχρι τώρα είχε φτιάξει ένα καθημερινό μπλογκ στο email μου, με αναγνώστη μόνο εμένα. Τώρα όμως…

a-mpa.blogspot.com
--

16 comments:

enteka said...

PATTY HEARST
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ?

[γράφτηκε πριν 2-3 χρόνια για το περιοδικό soul, αλλά δεν νομίζω ότι αν το γραφα σήμερα θα είχα πολλά να προσθέσω - πέρα βέβαια από τις επιδείξεις σκυλιών.]


*Patty Hearst
Στις 4 Φεβρουαρίου του ’74, η Patty Hearst, κληρονόμος της εκδοτικής βιομηχανίας Hearst, έπεσε θύμα απαγωγής από τον Symbionese Liberation Army (SLA). Ταυτίζεται με τους απαγωγείς της και τους στηρίζει, ληστεύοντας ταυτόχρονα τράπεζες μαζί τους.

Η αστυνομία προσπαθώντας να τους (την) πιάσει εισβάλλει σε γιάφκα σκοτώνοντας μέλη της οργάνωσης, η ίδια γλιτώνει και κρύβεται για ένα χρόνο.

Καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση για ένοπλη ληστεία. Υποστήριξε (και υποστηρίζει) ότι δεν ήταν ο εαυτός της, κατηγορώντας την οργάνωση για σεξουαλικά βασανιστήρια και χορήγηση ναρκωτικών. Μετά από 22 μήνες στη φυλακή ο Πρόεδρος Τζίμυ Κάρτερ την απελευθέρωσε.

Οι ηρωικές φωτογραφίες της με το όπλο, το στρατιωτικό λουκ που κόπιαρε η Madonna, η τρομερή επαναστατικότητα σύμβολο της οποίας έγινε, δείχνει μάλλον να την ενοχλεί. Ο Πρόεδρος Κλίντον της έδωσε επίσημη κρατική συγχώρεση λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία του.

Η Patty Hearst-Shaw είναι σήμερα 50 ετών και ζει με τον άντρα της και τις δύο κόρες της στη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ. Φαινομενικά έχει μετατραπεί στην τέλεια μητέρα-σύζυγο και φιλάνθρωπο.

Διοργανώνει κοσμικά γκαλά, κάνει παρέα με την ελίτ της Νέας Υόρκης και γενικά θυμίζει καλοκάγαθη νοικοκυρά.

Ξεδίνει μόνο όταν παίζει στις απίστευτες τρασιές του John Waters στις οποίες λέει πως νιώθει ελεύθερη να παρουσιάσει την σκοτεινή πλευρά του εαυτού της...

Α, μπα? said...

Αγαπητέ μου enteka, θα σου χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη για το νέο κόσμο που μου έδειξες!!! δε θα σε ξανα-παρα-κούσω ποτέ!

κι όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω κιεγώ σαν τον enteka!

(οι ειδήσεις είναι απίθανες-θα τις διερευνήσω αμέσως!!)

gerasimos said...

Περί ταφικών επιγραφών: ένας Άγγλος κωμικός είχε πει ότι πριν την ημερομηνία θανάτου θα έγραφε στην ταφόπλακά του: 'Best before...'.

greekgaylolita said...

"Σχεδόν τσατίστηκα με το πόση λίγη, τελικά, επιρροή μπορώ να έχω σε κάποιον, ιδίως όταν είναι μια απ’ τις λίγες περιπτώσεις που έχω δίκιο".
Omg!O 11Αρης κρυβει κατω απ'αυτο τ'αθωο και αδολο παρουσιαστικο ενα δαιμονιο μπλογκοκαθηγητη Higgins, έναν avantblog ηθικο αυτουργο,που μεταβαλλει νεαρες και α-μπα κορασιδες,εκμεταλλευομενος τη ασιγαστη και ακορεστη διαθεση τους για τη lowbrow culture,σε executive ειλωτες του φυρδην-μιγδην πολτου(με την καλη εννοια α-μπα μου;-)
Αποκαλυφθηκατε αγαπητε;-)

νατασσΆκι said...

Απίστευτη ιστορία!
(κι αφού είναι έτσι, σίγουρα η α-μπα! θα μ' αρέσει..)
Πάω να την δω!
:)

Καλό Σαββατοκύριακο !

enteka said...

γεράσιμε, λολ!!

νατασσάκι, καλό σαββατοκύριακο :):)

ggl, αμάν αυτή η εύστοχη παρατηρητικότητά σου! [τώρα την πιέζω να βάλει google ad-sense στο blog, και να εισπράττω τα έσοδα... not!]

Stratos Bacalis said...

ggl το κρύβει καλά όμως ο άτιμος!!!

Α, μπα? said...

ggl χε χε αυτό το τραγούδι το είχαμε πει σε μια χορωδία όταν ήμουν στο δημοτικό! coincidence?

νατασσάκι, μακάρι!:)

Α, μπα? said...

Αυτή τη Yoko Ono όλο πάω να τη συμπαθήσω και μετά κάτι κάνει και μου κόβεται η φόρα. Φαντάσου τι είδους μηνύσεις θα έπρεπε να δεχτεί ο Marylin Manson:)

enteka said...

lol!!! και ο μ. μάνσον και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος...

Α, μπα? said...

Το σήριαλ Turner-Cage έχει συνέχεια: αυτός τη μήνυσε αλλά αυτή έχει αρχίσει εμφανίσεις στην τηλεόραση για να υπερασπιστεί τον εαυτό της (και να διαφημίσει και το βιβλίο φυσικά)
Νομίζω ότι χρειάζεται ένα ποτό:):)

Ιφιμέδεια said...

Μπράβο Α-μπα?!!!!

Για να πω την αλήθεια Έντεκά μου, νόμιζα ότι η Α-μπα? είναι αδελφή σου΄, αλλά δεν είναι καθόλου λίγο ότι είναι αδελφή ψυχή.

Α-μπα? σούρχομαιαιαιαιαι!

greekgaylolita said...

Τιποτα δεν ειναι τυχαιο μπα-Α!;-)

(εισαι εσυ ενα hand that rocks the blog-o-craddle Θεσσαλονικιε ψηφιακε αποδελτιωτη;-)

cartoon said...

χμμμ καλό!

kanataki said...

μα τέτοιο ταλέντο έρευνας και να πάει χαμένο?

τυφλα να χει ο γούγλης!

Unknown said...

καλοσωρίζουμε την α μπα στην ελληνική μπλογκόσφαιρα λοιπόν! θα περάσεις καλαααα εδώ!