Thursday, March 20, 2008

Έντεκα (θέματα από ένα 01 του '95)

scan0001
τεύχος 17, Μάιος 1995, δρχ. 1000 (εξωφυλλο: keith haring)

Θυμάμαι καλά την πρώτη συνέντευξη της Λένας Πλάτωνος που διάβασα. Την είχε δώσει στον Κ. Βήτα, στο 01 και είχε τίτλο «Μπορώ να σας Υπνωτίσω...» Ετοιμάζοντας ένα ποστ για την τραγουδίστρια έψαξα το συγκεκριμένο τεύχος, και ξαναδιάβασα τη συνέντευξη. Με την ευκαιρία όμως ξαναδιάβασα και όλο το περιοδικό. Και δεν κρατήθηκα…

Το 01 με βρήκε στην εφηβεία μου. Και όπως έχω ξαναπεί μου έμαθε σχεδόν όλα αυτά που σήμερα θεωρώ σημαντικά. Το περίμενα κάθε μήνα με λαχτάρα – αλλά και με τεράστια αγωνία: πίστευα ότι το κάθε τεύχος του ήταν το τελευταίο (παιδική φοβία λόγω του ΔΥΟ), πως κάτι θα γινόταν και δεν θα ξαναέβγαινε. Όταν ερχόταν η μέρα να κυκλοφορήσει δεν το έβρισκα. Κι οι μέρες περνούσαν (πάντα καθυστερούσε) και πίστευα ότι αυτό ήταν, οι φήμες που άκουγα και διάβαζα ήταν αληθινές. Μετά όμως το βλεπα στο περίπτερο κι ησύχαζα - το έπαιρνα και ο μήνας μου γινόταν πιο φωτεινός. [Εκτός από ένα μήνα, τότε που οι φόβοι μου βγήκαν αληθινοί, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία που μακάρι κάποτε να γράψω τη βιογραφία του 01 και να την ανακαλύψω.]

Θα μπορούσα λοιπόν να γράψω χιλιάδες πράγματα για το 01, την εποχή του και την επιρροή του, αλλά -επειδή τα κρατάω για το βιβλίο-βιογραφία ;)- ας πω μόνο το εξής: Για κάποιο λόγο μου έλειπαν καναδυό τεύχη και τα έψαχνα σε παλαιοπωλεία. Βρίσκω το ένα κάποτε στα τέλη ’90ς και βλέπω ότι κοστίζει 5.000 δραχμές. Εν τω μεταξύ δίπλα του άλλα περιοδικά της ίδιας εποχής έκαναν 400 ή 500 δραχμές. «Γιατί το 01 κάνει τόσο και τα άλλα τόσο; Επειδή είναι σπάνιο;» ρωτάω τον υπάλληλο «Όχι μόνο», είπε αυτός και κόμπιασε λίγο. Και μετά σαν να ήταν αυτονόητο (που μάλλον ήταν) είπε: «Κάνει ένα πεντοχίλιαρο ενώ τα άλλα ένα πεντακοσάρικο επειδή αυτό ήταν τουλάχιστον 10 φορές καλύτερο».

1) Ταυτότητα και Editorial. Στην ταυτότητα μεταξύ των άλλων ονομάτων διαβάζω: Εκδότης-Διευθυντής Στάθης Τσαγκαρουσιάνος. Art Director Γιάννης Καρλόπουλος. Υπεύθυνος Ύλης Γιάννης Παπαϊωάννου. Συντάκτες Κωνσταντίνος Βήτα, Δημήτρης Πολιτάκης, η (φοβερή!)Μερόπη Κοκκίνη, Γιώργος Λυκουρόπουλος. Συνεργάτες Dj Dennis, Θανάσης Λάλας (!), Lemon Kitten, Μιχάλης Μητσός, Σώτη Τριανταφύλλου, Φώτης Τσιμέλας, Αλέξανδρος Ψυχούλης κ.α. Στο editorial που το σκάναρα και είναι εδώ [1, 2] ο Τσαγκαρουσιάνος γράφει για μια σουρεαλιστική μέρα στα ελληνικά δικαστήρια και εξηγεί γιατί, τελικά, θα προτιμούσε να κυκλοφορεί σ’ έναν κόσμο εγκληματιών παρά σ’ έναν κόσμο εισαγγελέων. [Άσχετο: οι διευθύνσεις email ήταν τότε τεράστιες! Κάτω απ’ την υπογραφή του διαβάζουμε tsagar@athena.compulink.forthnet.gr.]

2) Στήλη Αναγνωστών με τίτλο 'Η Εκδίκηση του Αναγνώστη', ανάμεσα σε μια ολοσέλιδη διαφήμιση με στερεογράμματα. Δεκάδες επιστολές, φαξ και email που λένε: ότι το φτηνό [ανακυκλωμένο] χαρτί του περιοδικού είναι τέλειο, ότι η παλαιότερη συνέντευξη του Αλέξη Μπίστικα συγκλονιστική, ότι ο Κ. Βήτα τους τα έπρηξε με τις μουσικές κριτικές και να μην είναι απόλυτος σαν ιεροεξεταστής του Μεσαίωνα, ότι δεν θέλουν άλλη Ρούλα, ότι το rave δεν είναι σκοπός ζωής, ότι τα ρεπορτάζ μόδας είναι τέλεια γιατί δε διαιωνίζουν το γελοίο γκλάμουρ, ότι τους βρήκαν και τους διαβάζουν στο ίντερνετ απ’ το ‘94. [Το 01 ήταν το πρώτο ελληνικό περιοδικό που μπήκε στο ίντερνετ στη διεύθυνση http://www.compulink.forthnet.gr topic: magazines.]

3) Απ’ το «Τι δε θα αντέχαμε αυτό το μήνα»: να ανοίξει κι άλλο μπαρ στου Ψυρρή – το Παρισάκι των Αθηνών / να επανεμφανιστεί ο Παπαθεμελής καθ’ οποιονδήποτε τρόπο / να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά ο ταλαντούχος Ρήγας / Να διακομισθεί κι άλλος άταφος νεκρός του ροκ στην Αθήνα /.

4) scan0001 Φοβερό τετρασέλιδο με τίτλο ΔΕΙΠΝΑ. (μία απ’ τις τέσσερις σελίδες πάνω), με αφορμή το Μυστικό Δείπνο και το Πάσχα. Ένα κολλάζ φωτογραφιών και ζωγραφιών, από Ναν Γκόλντιν και Ροδόλφο Βαλεντίνο μέχρι Ανρί Μπρεσόν και εντιτόριαλ μόδας στο Loaded.

5) Κείμενο του Διονύση Λαιμού (στην Κεντρική Αγορά) για τον Λάκη Λαζόπουλο που αν άλλαζες τη φράση ‘Δέκα Μικροί Μήτσοι’ με ‘Αλ Τσαντίρι Νιούζ’ θα μπορούσε να είχε δημοσιευτεί και σήμερα. Απόσπασμα: «[η εκπομπή] έδωσε στο Λάκη την ευκαιρία να σχολιάσει την πολιτική με δύναμη που θα ζήλευαν οι στρατωνισμένοι πολιτικοί σχολιαστές και οι ανακυκλωμένοι talk showmen. Παράλληλα είδαμε τον Λαζόπουλο να μετατρέπεται σε οιονεί πολιτικό, να διαχειρίζεται τις χορηγίες, να συντρέχει διάφορους αναξιοπαθούντες και εν γένει ν’ ανταποδίδει στην κοινωνία την γενναιοδωρία που εκείνη του έδειξε».

6) Απ’ το «Οι Θαμπές λέξεις της TV”: Αντικαταστείτε το ‘Άντρο Σατανιστών στο Παγκράτι’ με ‘Υπνοδωμάτιο 12χρονου χεβυμεταλά’. Το ‘Ελέγχει το παιχνίδι ο Αντρέας’ με ‘Αποφάσισε να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι’. Το ‘Μεγάλη διπλωματική επιτυχία’ με ‘Επίδοση διαβήματος που δε διάβασε κανείς’. Το ‘Εκλεκτός καλεσμένος’ με ‘Ο μόνος που μας απάντησε στο τηλέφωνο’. Το ‘Σοκ! Γυναίκες αγαπούν γυναίκες’ με ‘Ο Τράγκας παίρνει από πίσω δύο ανυποψίαστες λεσβίες’. Το ‘Δημοφιλής και αγαπημένη καλλιτέχνιδα’ με ‘Ξεχασμένη τραγουδίστρια που προσπαθεί να επιστρέψει’.

7) Bits & Pieces: Κείμενο για τον Τζον Κασσαβέτη /// Τέλειο αφιέρωμα για τον Μίκυ Μάους /// Η Ατζέντα του Μήνα: Συναυλίες Deus και Dodgy, θεατρικά της Ασπασίας Κράλλη και του Διπλούς Έρως, έκθεση του Τάσου Παυλόπουλου /// H Σώτη Τριανταφύλλου γράφει για την ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα /// Άρθρα για τον Tricky και τον Yves Klein, συνέντευξη του Wolfgang Tillmans και του Sven Vath. /// O Κ. Βήτα για το Κολωνάκι /// Μεγάλο αφιέρωμα στην μουσική Jungle /// Μόδα σε Λούνα Παρκ. ΟΙ νέες ταινίες (και αφιέρωμα στον John Waters) από τον Δημήτρη Πολιτάκη, οι νέοι δίσκοι από τον Κ. Βήτα (για Moby, Pj Harvey, το Medusa της Annie Lennox κ.α.) /// Κόμικ Tank Girl. /// Ξεχωριστή σελίδα για το ίντερνετ με τίτλο NET SURFING – Οδηγίες προς Κυβερνοναύτες. Διαβάστε την ολόκληρη εδώ.

8)scan0001 Στήλη γνώμης 'Heavy Metal', με την αλα Barbara Kruger εικόνα του Παπανδρέου (πάνω). Για το Άσεμνο Γήρας γράφει ο Τσαγκαρουσιάνος: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου δύει σαν τελευταίος κροσσός ενός πυροτεχνήματος. Είδαμε την εκτόξευση, είδαμε τη λάμψη και τώρα μία-μία οι φωτεινές ακτίνες βυθίζονται στο νερό: η ικανότητά του να σαγηνεύει, η δυνατότητά του να διαισθάνεται τους Καιρούς, η επιθυμία του να ζει. […]» // Επίσης η Σώτη Τριανταφύλλου γράφει για τη Βία: «[…]Αν οι εξωγήινοι δουν ελληνική τηλεόραση θα βγάλουν το συμπέρασμα πως όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας, δίνουμε άνιση μάχη με τους δράκους και τους βιαστές, ενώ σε κάθε σκοτεινή γωνιά γαμιόμαστε αναφανδόν μέσα σ’ ένα όργιο από βρισιές και χαστούκια.[…]»

9) MEDIA: Το (σημαντικό για την εποχή) outing του Jann Wenner, εκδότη του Rolling Stone. Επίσης η στήλη “Xpress” (με την υπογραφή Hate Company). Αναφορά για νέα περιοδικά που ετοιμάζονται: το Ευ Ζην του Αθηνοράματος, το NUDE του Νίκου Σταθούλη (που αργότερα θα έκανε πάταγο με το πρώτο του τεύχος και τον «αδημοσίευτο» Ελύτη), το G του Βαλλιανάτου με art director τον Κούλα (που δε νομίζω ότι προχώρησε). Επίσης ειδήσεις και απόψεις για τα περιοδικά και τις εφημερίδες («Βρίσκει το ρυθμό του ο Γεωργελές στο Έψιλον»). Ολόκληρη η στήλη σκαναρισμένη εδώ.

10) Αφιέρωμα στο Trash από τον Δημήτρη Πολιτάκη. Λεπτομερής καταγραφή του «Μεγάλου Υπόκοσμου» του 1995 με ονόματα, φωτογραφίες και περιγραφές. Αναφέρονται οι: Διαφημίσεις μασαζοκαλσόν Σλιμ, Κατερίνα Σνάιντερ, Σπύρος Ρέβης, Θέμος Αναστασιάδης, Άννα Νικόλ Σμιθ, Καρλότα, Βαγγέλης Γιαννόπουλος, Κώστας Μυλωνάς κ.α. Ένα δισέλιδο εδώ: 1, 2.

11) Η πρώτη εμφάνιση της στήλης INFOTRASH από τη Βούλα Μπετόβεν, λίγο σαν πιτσιρίκος on acid, δέκα χρόνια πριν. [μαζί και λίγο από το Flesh Fan Club – οι αναγνώστες γυμνοί].

--------------------

ΕΠΙΣΗΣ!

scan0002scan0004

Το κορυφαίο θέμα του τεύχους όμως είναι αυτό απ’ το οποίο ξεκίνησα. Η συνέντευξη της Λένας Πλάτωνος στον Κ. Βήτα με φωτογραφίες Σ. Στάβερη. Να δύο από τις 27 ερωταπαντήσεις:

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου ήχοι; Όλοι μου αρέσουν, επίσης οι ήχοι της τέκνο, για να χορέψω τώρα θέλω τέκνο, ενώ παλιά ήθελα ας πούμε Grand Funk, Led Zeppelin ή Deep Purple. Στην τέχνη υπάρχει μια μεγάλη γκάμα και υπάρχουν κάποιοι ήχοι που ενοχλούν πολλούς ανθρώπους, αλλά εμένα μου αρέσουν αυτά τα εργοστασιακά πράγματα, όπως το industrial ambient.

Ποιες είναι οι μεγάλες σου αγάπες; Ο ιμπρεσιονισμός, η μπλε περίοδος του Πικάσο, ο Νταλί και ειδικά ένας πίνακας, όπου ένας άγγελος κάθεται στην άκρη μιας λίμνης. Ο Μοντιλιάνι, ο Καντίνσκυ, ο Μπραμς, ο Σούμαν, ο Μπαχ είναι ο πατέρας μου. Και πιο πολύ παππούς μου, ο Μπετόβεν είναι ένας φίλος που στέκεται σε δύσκολες στιγμές, ο Ραβέλ είναι ο πιο σεξουαλικός, ο Άλμπαν Μπεργκ απ’ τους ατονικούς, τα ηλεκτρονικά του Ξενάκη, η Γκρατζίνα και βεβαίως τα κατάβαθα της ψυχής μου είναι ο Αλέξανδρος Σκριάμπιν όπως και ο Ραχμάνινωφ. Η ρωσική σχολή είναι μέσα στο αίμα μου. Δεν καταλαβαίνω καθόλου την κινέζικη μουσική, αλλά, μ’ αρέσει η φιλοσοφία τους, η γραφή τους...

--

27 comments:

Marvin said...

φαντασου οτι απο τοτε νιωθαμε πνιγμενοι στα σκουπιδια... Αναρωτιεμαι ενα αντιστοιχο αρθρο σημερα τι θα (πρωτο)εγραφε...

greekgaylolita said...

Τι μου θυμισες βρε Αρη!!

[ανοχες και εποχες πριν την επελαση των εμπορικων τμηματων και των μαρκετιστικων καταγματων.εμ αγαπες μου η μαρκετιστικη πενα το μονο που μπορει να βγαλει ειναι κορπορατικη βλεννα, ενω οι σελιδες των περιοδικων διψανε για βαθιες διονυσιακες συγχορδιες και την μεταδοτικη εκδικηση του καλου. οχι του τραπεζικου λογαριασμου ]

Anonymous said...

Από τα αγαπημένα μου τεύχη. Αυτό και κανα δυο άλλα: εκείνο για τους "αγάμητους" - το οποίο είχε άρθρο για τον Πύντσον (!)- και το τεύχος με εξώφυλλο την Bjork (πρέπει να ήταν το δεύτερο). Βέβαια τώρα όσο το σκέφτομαι τόσο σκέφτομαι κι άλλα αγαπημένα τεύχη. Το 01 ήταν σαν ένας αγαπημένος δίσκος- κάθε φορά ανακάλυπτες ότι τελικά άλλο ήταν το αγαπημένο σου κομμάτι...

*σχόλιο μέσα στο σχόλιο*
Ακόμη θυμάμαι πόσο είχα απογοητευτεί όταν αγόρασα το "ανανεωμένο" (με νέα ιδιοκτησία) 01 στο Ανατολικό αεροδρόμιο τον Μάη του 1997. Θυμάμαι να το ξεφυλλίζω και να μην πιστεύω στα μάτια μου. Διάβαζα το editorial το οποίο αποκήρυσσε πανηγυρικά το παρελθόν του περιοδικού και γέλαγα με την υπόσχεση ότι το 01 θα εντασσόταν στο σωρό των λάιφσταϊλ περιοδικών πάραυτα - περίμενα το αεροπλάνο και όταν ανήγγειλαν την επιβίβαση προχώρησα προς την έξοδο χωρίς το τεύχος.

greekgaylolita said...

Οπως τα λες polleslexeis.Θυμαμαι το edito εκεινου του τευχους απο ενα λαιφσταλογενες ανθυπομειρακιο τυπου Αναστασιαδη(ισα ρε Χι-Μαιρες Παναγιωταρα του υπογαστριου και του καυλοσπυριασμενου παρα).
Μπλιαξ!

Stratos Bacalis said...

Μνήμες πολλές...

stassa said...

Μια παρατήρηση, έτσι ανθρωπολογικού περιεχομένου.

Το 01 δεν είναι το μόνο Ελληνικό περιοδικό της εποχής που είναι τόσο πιο ακριβά τα τεύχη του. Ένα άλλο είναι το Κόμιξ, που έχεις τα καρέ του στα ποστ σου.

Πριν μερικά χρόνια είχα πάει να δω τον Αστερίξ, την ταινία, με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Στο διάλλειμα καθόμουνα και χάζευα τον κόσμο, όλοι λίγο πολύ στην ηλικία μου, όλοι λίγο πολύ ψιλοφρικιά... και σκέφτηκα "α, η γενιά του Αστερίξ". Χα.

Αν και φαντάζομαι οι αναγνώστες του 01 πιο πολύ προς Βαβέλ θα κλίνατε...;

cobden said...

Τί μου θύμησες!Το 01 ήταν για την εφηβεία μου ότι το ΔΥΟ για την παιδική μου ηλικία!Εκει διάβασα πρώτη φορά για το internet που τότε μου φαινοταν τελείως επιστημονική φαντασία!Απόκαλυψη ήταν και το αφιέρωμα στη gay ζωή στην Αθήνα (στο δεύτερο τεύχος νομίζω, εποχές Factory!)

@stassa
Εδώ φανατικός αναγνώστης και του 01 και του Κόμιξ(μάζευα όλα τα τεύχη του από το 1988 εως το 2001)!Μου έδωσες ιδέα για πόστ!

celsius33 said...

ναι και για μένα φοιτητής πρώτα χρόνια το 01 ήταν παράθυρο μεγάλο, το Δύο επίσης παιδάκι, (και το ΚΛΙΚ εφηβεία τρελλό κόλλημα :( ), αχ να βαζες και τις άλλες ερωτήσεις στην Πλάτωνος αυτές τις μέρες που η μπλογκόσφαιρα είναι ζεστή μαζί της και φαίνεται από τόσα ποστς!..

Ιφιμέδεια said...

Δεν διάβαζα 01 ομολογώ, μην το παίξω κι εγώ νοσταλγός αυτού που δεν γνωρίζω.

Μου αρέσει η αγάπη που ξεχειλίζει από το ποστ σου για το περιοδικό. Και η νοσταλγία η αληθινή που γράφεται με φράσεις καρδιάς από τους σχολιαστές.

(Στο αφιέρωμα για το τρας που είδα πρώτο-πρώτο θυμήθηκα και την περίφημη Τασία Λούτα, τον Βούδα της Αστρολογίας)

enteka said...

* αν δεν κάνω λάθος πριν τον λαιφσταλά που λέτε, το 01 το πήρε για καναδυό τεύχη ο παναγιώτης χατζηστεφάνου. σε κάθε περίπτωση ήταν ένα σοκ
*και η βαβέλ εξαιρετική είναι, αλλά, όντως, προτιμώ ντόναλντ ντακ.
*κι άλλες ερωτήσεις απ' τη συνέντευξη της λένας πλάτωνος την επόμενη βδομάδα σε ποστ για την ίδια

:)

greekgaylolita said...

Ναι, δικιο εχεις!
Μαζι με την Κλειω την αδελφη του.
Το ειχα ξεχασει:)

Dust Road said...

yep, m'ena sparo dio trigonia. O1 kai Dyo...ah, the memories...

kai itan tragiki i katastasi tote me ta periodika kai ta comics pou kleinane ksafnika kai aproidopoiita.dramata eksw apo periptera...

ce_ said...

enteka,
είσαι πολύ καλός στην "περιοδικολογία".
το 01 ήταν σταθμός στην ελληνική ιστορία των περιοδικών.
Η συζήτηση το αποδεικνύει.
Αλλά κι εσύ, βρε παιδί μου, πολύ αριθμολάγνος:
01, ΔΥΟ, enteka, ...

Giannis Kafatos said...

που να σου πω εγώ που έκανα και ραντεβού με Παναγιώτη Χατζηστεφανου για συνεργασία ... και Μελίτα Κάραλη ως αρχισυντάκτρια που ήθελε η γραφή του περιοδικού να είναι ... ΖουΖου. Και ο επόμενος δ/ντης ο Σαράντης Παπαχριστόπουλος που ηθελε να κάνει ένα τεύχος αφιερωμα στο Μπλε και ζήτησε από συνάδελφο ένα θέμα για τον ... Ολυμπιακό!
Δεκτά τα συναισθήματα σου για το 01, όμως όταν κάνεις το ποστ για τη βιογραφία του θα σου πω εκεί συνολικά την άποψη μου! Ήταν πάντως από τις τελευταίες καλές προσπάθειες (επί Τσαγκαρουσιάνου εννοώ, με όλα τα αρνητικά του)
καλό απόγευμααααααα
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

enteka said...

dust road, τι τέλεια φράση, "Δράματα έξω από Περίπτερα", ό,τι πρέπει για διήγημα!

ce_, δίκιο έχεις, πού και να είχα προλάβει και το Τέταρτο...

γιάννη, πολύ ενδιαφέρον έχουν τέτοια παραλειπόμενα, αν κάνω το βιβλίο κάποτε, θα πάρω συνέντευξη κι από σένα :)

Anonymous said...

Χμ... όποτε νοσταλγώ τα 90's, σκέφτομαι αμέσως το 01. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα αφιέρωμα, στο οποίο 5 κορίτσια και 5 αγόρια εξομολογούνται μεταξύ τους πώς βλέπουν το σεξ. Ήταν η πρώτη φορά που έβρισκα σε έντυπο τόσο γραφικές και καθόλου χυδαίες περιγραφές. Δεν ξέρω, αυτό το περιοδικό... άχνιζε! Κι ήμουν 14 τότε, υποθέτω σήμερα θα είχε ακόμα μεγαλύτερο impact πάνω μου. Great post!

Anonymous said...

Ρε γμτ, πως μου έχει κολλήσει ότι η Βούλα Μπετόβεν ήταν ο Μιχάλης Δέλτα;
Έτσι ήταν ή στο λαβύρινθο των αναμνήσεων κάτι χάνω;

enteka said...

η βούλα μπετόβεν ήταν φοβερή! αν δεν κάνω λάθος αυτό που λες δεν έχει λεχθεί ποτέ επισήμως, οπότε δεν ξέρω αν πρέπει να απαντήσω...

Nikos Fotakis said...

Κατά έναν περίεργο τρόπο, το 01 ήταν το πιο επιδραστικό περιοδικό της εποχής του (στα περιοδικά κυρίως, όχι στην κουλτούρα και εννοώ σε επίπεδο αισθητικής και όχι κυκλοφοριακής ανταπόκρισης). Ήταν επίσης εξαιρετικά άνισο - ειδικά μετά τον πρώτο χρόνο είχε χαλάσει πολύ. Ήταν πάντως ένα περιοδικό που έβγαλε μια γενναιόδωρη φουρνιά νέων δημοσιογράφων (με στίγμα, άποψη, γραφή) - από τότε περιμένουμε την επόμενη, αλλά δεν...

Rodia said...

Κριμα που δεν το ξερω.. Εκεινη την εποχη ειχα κοψει τελειως τα περιοδικα. Στο τρυπακι με εβαλε ξανα η Γαλερα.
Ωραιο ποστ! Για τη συνεντευξη, ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ :-)))

ritsmas said...

Nασαι καλά που μας το θύμισες. πράγματι λειπει η δυναμική του , η δυναμική μιας άλλης εποχής βεβαίως.
σε φιλω
ριτςρ

enteka said...

mr. arkadin όταν είδα σχόλιό σου νόμισα ότι επρόκειτο για μπλογκοπαίχνιδο ;) συμφωνώ ήταν όντως το πιο επιδραστικό της εποχής του, τολμώ να πω και των '90ς, αλλά όλα τα ωραία κρατάνε λίγο

rodia, :):)

ρίτσα, καλημέρα!

silent stelios said...

Επιπλέον είχε και πολύ πρωτοποριακά εξώφυλλα - θυμάσαι εκείνο με το αγοροκόριτσο και το μεσαίο δάχτυλο ή το άλλο με το ζευγάρι στη μπανιέρα;

Νομίζω οτι αγαπημένο μου άρθρο ήταν αυτό που οι συντάκτες έγραφαν για το ελληνικό καλοκαίρι. Και είχε δυο απο τις αγαπημένες μου φωτογραφίες εβερ σε ελληνικό περιοδικό: οι σΝ στον ηλεκτρικό στη Ομόνοια και μια άλλη απο ενα sunrize zone σε ενα γκαράζ στην Ευελπίδων, Δεκέμβριος '93 νομίζω.

Αγαπημένες στήλες οι δισκοκριτικές του ΚΒ και του Dennis. Φυσικά : )
Ακόμα έχω όλα τα παλιά τεύχη...

Anonymous said...

Το 'πιασα το υπονοούμενο enteka!

Anonymous said...

Ο ίδιος ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος έχει αποκαλύψει την ταυtότητα της Βούλα Μπετόβεν σε παλαιότερο edito στη Lifo:" Ο Μιχάλης Δέλτα ερχόταν στα γραφεία του 01, όπου έγραφε την εξωφρενική στήλη της Βούλας Μπετόβεν. ..Δεν λέγαμε πολλά, αλλά μάς έδενε ο κοινός στόχος.."
Εμένα πάλι ο δικός μου παλαιοβιβλιοπώλης δεν τα εκτίμησε σωστά τα τεύχη του 01 και τα έδινε 400 δραχμές το ένα (οκτώ χρόνια πριν). Αναγκάστηκα να αγοράσω μόνο 8 από τα 15 περίπου τεύχη που είχε μαζεμένα- για να μην πληρώσω υπέρβαρο στο αεροπλάνο- και εννοείται πως τώρα το έχω σκυλομετανιώσει. Δεν υπάρχει ούτε για δείγμα τεύχος εκείνης της περιόδου στο Μοναστηράκι. Μόνο κάτι ΚΛΙΚ, Status και FLASH (λογικό. Ποιός ανώμαλος κρατάει αρχείο με FLASH?)

enteka said...

silent stelios, είχε όντως απίστευτα εξώφυλλα (ποιο άλλο ελληνικό περιοδικό τότε θα είχε αφιέρωμα στον Μίκυ Μάους και θα τον είχε και στο εξώφυλλο να αυνανίζεται), ο μιχάλης ε. του stereonova.blogspot.com είχε σκανάρει πολλά εξώφυλλα

δεν το θυμόμουν ότι ήταν και επίσημο για τη Βούλα Μπετόβεν, το ήξερα από αλλού πιο παλιά

memoirs... το πιο αζήτητο περιοδικό που έβρισκα εγώ δεν ήταν τόσο το flash, όσο το... COLT!!!

Anonymous said...

Έπεσα τυχαία στο post. Απάντηση στον κύριο ΚΑΦΑΤΟ:

"Ο καθένας βλέπει το κλείδί του κλεισμένος μες τη φυλακή του".
- Τ.S ELLIOT.

Σας εύχομαι τα καλύτερα.
ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ