Thursday, September 18, 2008

Έντεκα (αγαπημένα μου βίντεοκλιπ της Madonna, #4-7)

(τα βίντεοκλιπ από το #1 ως το #3 είναι εδώ)

-


4) Frozen (1998)

Ήταν μια ακόμα περίοδος που η Madonna είχε ξοφλήσει και ο νέος της δίσκος Ray of Light υποτίθεται ότι θα το άλλαζε αυτό και θα την έκανε ξανά megastar. Είχα κατέβει στο TV-room της εστίας του πανεπιστημίου γιατί το BBC θα έδειχνε σε πρώτη μετάδοση το βίντεοκλιπ του πρώτου τραγουδιού. Παρακάλεσα να βάλουμε για 5 λεπτάκια το άλλο κανάλι, αλλά αυτοί που ήταν ήδη εκεί βλέπαν ένα τηλεπαιχνίδι και χλεύασαν εμένα και τη Μαντόνα. Με το ζόρι δέχτηκαν να δούμε την πρώτη μετάδοση. Όταν το βίντεοκλιπ τελείωσε αυτοί που την κορόιδευαν είχαν μείνει με ανοιχτό το στόμα, όχι μόνο για το κλιπ αλλά και για το τραγούδι. Γύρισα στο δωμάτιό μου και ήμουν πια σίγουρος: η Madonna σε μερικές μέρες θα ξαναήταν η μαζική megastar που είχαμε γνωρίσει στα '80s. [Φακτ! Παρωδία.]




5) Material Girl (1984)
Απ’ τα πρώτα βίντεοκλίπ της που είχα δει. [Φακτ! Στα γυρίσματά του γνώρισε τον Σον Πεν.]




6) Like A Prayer (1989)
Εκείνo το πρωί είχα ξυπνήσει από τις 7 και ήμουν κολλημένος στο Super Channel. Πρώτα είδα τη διαφήμιση της Pepsi κι έτσι πρωτοάκουσα μέρος του τραγουδιού. Μετά πέρασαν ώρες αγωνίας και βαρεμάρας μέχρι που στις 12.30 βγήκε ένα προχειροφτιαγμένο σήμα που έλεγε World Premiere. Είχα φέρει το κασετόφωνο κοντά στην τηλεόραση για να ηχογραφήσω το νέο τραγούδι, σοκαρίστηκα όμως τόσο πολύ με το εκπληκτικό βίντεοκλιπ που ξέχασα να πατήσω το rec. [Φακτ! Το σκηνοθέτησε η Mary Lambert, που έκανε κι άλλα κλιπ της Madonna όπως τα Material Girl, La Isla Bonita, και Like a Virgin]



7) Erotica (1992)
Είχε τοτε τα Σαββατοκύριακα στο MTV μια εκπομπή με πρώτες μεταδόσεις που λεγόταν XPO. Εκείνο το Σάββατο μεσημέρι στις 2.30 στρώθηκα για να το δω. Το προανναγγέλουν, αρχίζει, δείχνει τίτλους αρχής, δείχνει κάτι ασπρόμαυρα «όργια», σαν outtakes φωτογράφησης, δείχνει τίτλους τέλους και τελειώνει. (μέσα σε 20 δευτερόλεπτα). «Για να το δείτε όλο», λέει η Πιπ Νταν, «πρέπει να δείτε την επανάληψη της εκπομπής μας τα μεσάνυχτα. Είναι ακατάλληλο». Όταν οι γονείς μου πήγαν για ύπνο, έτρεξα στο σαλόνι και το πρόλαβα στο τσακ. Μ’ αρέσει γιατί είναι επίτηδες κακότεχνο, σαν σοφτ ταινία της δεκαετίας του ’70. [Φακτ! Το βίντεο-κλιπ παίχτηκε μόνο τρεις φορές στο Αμερικάνικο MTV, πριν απαγορευτεί δια παντώς. Έχει σκηνές από τις φωτογραφίσεις για το βιβλίο SEX και είναι απ’ αυτά που τα βλέπεις δεκαπέντε χρόνια μετά και λες: «Είναι δυνατόν; Αυτό ήταν το hardcore βίντεο που απαγορεύτηκε; Αυτό δεν έχει καν γυμνό, μόνο κάτι αστείες, ψευδοπροκλητικές σκοτεινές σκηνές!»]

-----------------------------------------------

**extra

Οι περιπέτειες του SEX στη χώρα μας

f0c68061f33f5c20128902a10528600f51fabdc4


Τις προάλλες διάβασα μια λίστα του bookfinder με τις δέκα δημοφιλέστερες αναζητήσεις βιβλίων που βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας. Το πιο περιζήτητο και σπάνιο βιβλίο ήταν και φέτος το Sex της Madonna.

img296

Κι όλο αυτό μου θύμισε την δική μου ιστορία: Γενάρης του 1993, το Sex είναι παντού στις ειδήσεις, αλλά δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Περιμένω με αγωνία. Ξαφνικά μαθαίνω μέσω γνωστού ότι ήρθαν μερικά αντίτυπα σ’ ένα κεντρικό δισκάδικο της Θεσσαλονίκης – στην Πλατεία Αριστοτέλους. Με το που το ακούω αυτό πανικοβάλλομαι. Παίρνω τηλέφωνο και μου λένε ότι υπάρχει, όμως είμαι μόνο 14 χρονών και δεν μπορώ να τ’ αγοράσω. Βάζω μια φίλη της αδερφής μου να πάρει τηλέφωνο και να κρατήσει ένα αντίτυπο για να πάει να το πάρει «ο μικρός της ξάδελφος», κάνω και κάποια άλλα κόλπα (μεταξύ των οποίων και κοπάνα απ’ το σχολείο) και τρέχω στο δισκάδικο με το λεωφορείο, αγωνιώντας μήπως έχει τελειώσει. «Μην ανησυχείς έχουμε πολλά» μου λένε.

Πληρώνω 17.000 δρχ (τότε!) και τους ζητάω να μου το κρατήσουν για να το πάρω την επόμενη ημέρα (θα πήγαινα σινεμά με την οικογένεια και ήθελα να κρύψω και ότι το αγόρασα, και το πόσο κόστισε). Κοιμάμαι λοιπόν, ξυπνάω, μπαίνω στον δισκάδικο. «Καλά είσαι πολύ τυχερός που σου το κρατήσαμε χτες σε συρτάρι», μου λένε. «Γιατί;» «Δεν είδες ειδήσεις; Απαγορεύτηκε στην Ελλάδα! Εισαγγελική παρέμβαση. Ήρθαν χτες βράδυ στο κλείσιμο αστυνομικοί και μας κατέσχεσαν όλα τα αντίτυπα. Μόνο ένα έμεινε, το δικό σου που ήταν κρυμμένο!».

Ήταν αλήθεια. Τελωνειακοί άνοιξαν τις συσκευασίες στο αεροδρόμιο και μετά από μια πρόχειρη σύσκεψη αποφάσισαν -μόνοι τους!- ότι ήταν άσεμνο και απαγόρευσαν την είσοδό του SEX στη χώρα! Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και κατασχέθηκαν όσα αντίτυπα είχαν ήδη εισχωρήσει στην Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες μέρες έγινε μεγάλη συζήτηση στις εφημερίδες (αλλά και στο ελληνικό ίντερνετ που έκανε μάλλον τα πρώτα του βήματα) για τη λογοκρισία κι ο κατά τα άλλα συντηρητικός πρόεδρος της γνωμοδοτικής επιτροπής, καθηγητής Πιπερόπουλος, αφού εξέτασε το βιβλίο αποφάνθηκε ότι η μεν γλώσσα του θα ήταν αστεία και για μαθητή δημοτικού οι δε εικόνες πολύ λιγότερο hardcore απ’ αυτές εντύπων που κυκλοφορούσαν κανονικά στα περίπτερα. Παρ’ όλα αυτά η ζημιά είχε γίνει και το Sex δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα στην Ελλάδα, ούτε και μεταφράστηκε στα ελληνικά όπως ήταν η αρχική σκέψη.

img291

Το βιβλίο ήταν αρκετά εντυπωσιακό. Όντως το γυμνό του δεν ήταν καθόλου hardcore, τα κείμενα όμως είχαν πλάκα: όνειρα της Μαντόνα με την Σίντυ Λόπερ, εξομολογήσεις στον ψυχαναλυτή, πικάντικες ιστορίες, αλληλογραφία ερωτικών εξομολογήσεων, ημερολογιακές καταχωρήσεις, ένα μάλλον αστείο φωτορομάντζο - κι ένα cd μ’ ένα τραγούδι, το Erotic (εκδοχή του Erotica, αλλά καλύτερη κατά τη γνώμη μου). Το σπιράλ δέσιμο του Warholικού μεταλλικού βιβλίου καταστράφηκε απ’ το πρώτο ξεφύλλισμα. Κατά τα άλλα, αν και έχω να το κοιτάξω εδώ και μια δεκαετία, είναι ένα τρόπαιο στο σπίτι μου, απομεινάρι μιας εποχής που όντως υπήρχαν σπάνια (έστω και trashy) πράγματα για να κυνηγήσεις…

img305

*Η ιστορία του βιβλίου
.
.

14 comments:

greekgaylolita said...

Μπα, διαβασε ο monsieur Pipero το Sex?
Tρομερο!
(ποιο τρομερο ειναι πως το διαβασες κι εσυ;-P

Anonymous said...

πολύ γέλασα με την ιστορία σου, μπορούσα να τη φανταστώ και σε ταινία μικρού μήκους.!

Stratos Bacalis said...

Το Frozen υπεραγαπημένο! To Sex είχε υπερπροβληθεί τότε τόσο πολύ που δεν ήθελα να το βλέπω - προτιμούσα τις φωτογραφήσεις που της έκανε ο Μαιζέλ στο Ιταλικό Βογκ - πολύ πιο σέξυ και classy.

Φοβερή η ιστορία της απόκτησης του βιβλίου! Συμφωνώ με τη faye, να το δούμε σε ταινία!

Άπαιχτη η γελοιγραφία στο τέλος!

Ιφιμέδεια said...

Ουάου!!! Μου άρεσε τόσο η αφήγησή σου!

Μακάρι να είχα τρόπο να σε συστήσω στη Μαντόνα. Δεν ξέρει τι χάνει.
;)

Anonymous said...

enteka, η γελοιογραφία στο τέλος αν θυμάμαι καλά είναι από το ελληνικό smash hits έτσι?

enteka said...

anonymous, ναι σωστά θυμάσαι, είναι από το ελληνικό smash hits!

ιφιμέδεια :):)

sandman, ποιες εννοείς; της ίδιας περιόδου; για βάλε λινκ για να καταλάβω..

faye, μπα εγώ δεν μπορώ (ίσως γιατί την είδα/έζησα ήδη)

ggl είδες το λινκ απ' το ελληνικό ίντερνετ των αρχών του '93?
Για καλό και για κακό ας κάνω κόπι πέιστ εδώ τι έγραφε, μπας και χαθεί κάποτε εκείνη η σελίδα - αν και φυσικά το κείμενο της δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το layout της.

Ημερομηνία: 1993-01-10 21:31:00
Από: [Withheld]
Προς: [Withheld]
Θέμα: CENSORED 2

Πιστεύω πως όλοι πληροφορηθήκατε με έκπληξη την είδηση της
κατάσχεσης - λογοκρισίας του περίφημου βιβλίου της Madonna, με τίτλο
"SEX", στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. 'Αμεση ήταν η
επέμβαση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών οι οποίες μετά από
"έρευνα" χαρακτήρισαν το βιβλίο ως άσεμνο και διέταξαν να σχηματιστούν
δικογραφίες κατά παντός υπευθύνου. Ευτυχώς δεν έγινε καμία
ανακοίνωση σχετικά με το εάν θα απαγορευτεί η κυκλοφορία του βιβλίου
στην Ελλάδα. Για το βιβλίο έχει ζητήσει τα εκδοτικά δικαιώματα ο
εκδοτικός οίκος Λιβάνη και προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι
συγκεκριμένο σχετικά με την έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά.
Το βιβλίο είναι σφραγισμένο σε μεταλλική συσκευασία, την οποία
άνοιξαν οι τελωνιακοί, οι οποίοι μετά από "μελέτη" κατέληξαν στο
συμπέρασμα ότι έπρεπε να κατασχεθεί. Γενικότερη απορία είναι γιατί
έγινε αυτή η κατάσχεση, τη στιγμή που κυκλοφορούν στο εμπόριο (σε
κεντρικές πλατείες της Αθήνας) περιοδικά με σαφώς "σκληρότερο"
περιεχόμενο.
Τελικά απ'ότι φαίνεται η συζήτηση που είχαμε κάνει στο Club
πριν από κάποιο καιρό, σχετικά με τη λογοκρισία, αποδυκνείεται
επίκαιρη και σαφώς ενδιαφέρουσα. Τι οδήγησε τους τελωνιακούς σε μια
τέτοια ενέργεια, μάλλον παρακινδυνευμένη και σπασμωδική; Γιατί κατάσχεση στο συγκεκριμένο βιβλίο και όχι σε εκατοντάδες άλλα τεύχη
προνογραφίας που εισάγονται νόμιμα ή παράνομα στη χώρα μας, αλλά
παρόλ'αυτά διατίθετναι αβίαστα στην μόνιμα "πεινασμένη" αγορά;

jg said...

wow!! den iksera oti eixe apagoreutei stin ellada!
kai ti mou ton 8ymises ton piperopoulo..(o opoios onomazei tin omofilofilia 'as8eneia')

goculture.gr said...

απίστευτη γελοιογραφία και γενικά πολυ καλή έρευνα!

Α, μπα? said...

είσαι πολύ κινηματογραφικός τύπος βρε 11!
επ'ευκαιρία θυμήθηκα επίσης την εποχή που το MTV ήταν μουσικό κανάλι, με τις πρεμιέρες του και τα επεισοδιακά βραβεία του, τότε που ξέραμε το πρόγραμμά του, τους vj με τα ονόματά τους κι εμείς είχαμε λίγα αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι:):):)(το παράκανα στο τέλος)

Stratos Bacalis said...

http://hud.ebej.be/bejbe/madonna_like_marylin_monroe_in_steven_meisel_photoshoot

enjoy!

Anonymous said...

" Is this a peeeeee ... ??? "

Καταπληκτική η παρωδία !!! Δεν το περίμενα να γελάσω τόσο πολύ . Το Frozen είναι καλό βίντεο αλλά η περούκα της Μαντόνα κάποιες στιγμές βγάζει μάτι, τόσο fake .

Υπάρχουν δύο versions του Ερότικα . Μία για όλη την οικογένεια και μία με πολύ γυμνό της Μαντόνα και την περίφημη σκηνή του ωτοστόπ μη λογοκριμένη . Στο MAD πάντως η δεύτερη παίζει που και που .

Είσαι μεγάλος αφηγητής, διάβαζα την ιστορία σαν υπνωτισμένη . Την απόκτηση του βιβλίου τότε ούτε να την ονειρευτώ, πολύ ακριβό . Ήταν να γίνει πάντως και να το αποκτήσεις, τυχερούλη .

Η γελοιογραφία είναι πράγματι από το Smash Hits . Είχα ξεχάσει ότι κάποτε κυκλοφορούσε και το αγόραζα ! Δηλ. έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να γινόμαστε ρετρό ????? Ωωωχχχ ...

Σε χαιρετώ Έντεκα, φιλιά :-)

Anonymous said...

Τελικά οι περίοδοι που η Madonna «ξοφλάει» συνέβαλαν πολύ στο να γίνει αυτό που έγινε. Κάθε επιτυχία μετά από αυτές τις περιόδους μετατρεπόταν σε θρίαμβο! Άσε που ακόμη κι οι αποτυχίες της είναι ισάξιες με τις επιτυχίες της. Έχουν μείνει κλασσικές!
Το SEX το ήθελα κι εγώ, αλλά ήμουν μόνο 12 ετών, χωρίς δικά μου χρήματα…Δε συμμερίζομαι την άποψή σου σχετικά με το βιβλίο και τα clips των Erotica και Justify My Love, ότι σήμερα δεν σοκάρουν. Πιστεύω πως ακόμη και στις μέρες μας, αυτές οι επαγγελματικές κινήσεις αν γίνονταν, θα θεωρούνταν προκλητικές και θα σόκαραν πολύ κόσμο.
Το Like A Prayer, κατά τη γνώμη μου, είναι το συγκλονιστικότερο clip όλων των εποχών! Τα θέματα που θίγει είναι σημαντικά και τα μηνύματα πολλά. Το Erotica πάλι είναι από τα αγαπημένα μου albums της. Γενικά, με όποιο μουσικό είδος καταπιάνεται η Madonna το υποστηρίζει και σου δίνει την αίσθηση πως την αντιπροσωπεύει απόλυτα…
Την καλησπέρα μου :)

roadartist said...

Το Frozen μου άρεσε περισσότερο..

Anonymous said...

αχ τι ωραία....είμαστε πολλοί και πολλές λοιπόν.
To like a prayer αγαπημένο κομμάτι και Video.
Γι'αυτό σε έβαλα στο blogroll μου!
keep up!