Monday, January 18, 2010

Έντεκα της Δευτέρας [υπερβολές]

.
img130


1) Γεια! Την περασμένη εβδομάδα είδα τα στατιστικά του μπλογκ: και φέτος τέτοια εποχή μπαίνουν στο enteka εκατοντάδες άνθρωποι (μαθητές προφανώς) που κάνουν στο google αναζητήσεις όπως: «Το Ψέμα - Ζωρζ Σαρή περίληψη» και «ποια είναι η περίληψη του Μικρού Πρίγκιπα;». Έχω βάσιμους λόγους να υποψιάζομαι ότι δάσκαλοι και δασκάλες πρότειναν στους μαθητές να διαβάσουν στις γιορτές κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο, και τα παιδιά αντί να διαβάσουν τα παραπάνω αριστουργήματα, περιμένουν τελευταία στιγμή να βρουν μια περίληψη, ως απόδειξη ότι το διάβασαν.

Απαράδεκτο κλέψιμο! Δεν ξέρουν τι χάνουν με το να μη διαβάζουν το Ψέμα και το Μικρό Πρίγκιπα… Τη μέρα που θα δω κάποιο google search του στυλ «Χρυσό Βουνό περίληψη» θα βρω το ip του παιδιού και τη διεύθυνσή του και θα πάω να του το διαβάσω ο ίδιος - με το ζόρι!


2) POWERPLAY

Δεν είναι καινούριο το παρακάτω πειραγμένο βίντεο, αλλά μόλις τώρα μου κόλλησε. Ένα απόσπασμα από ντοκιμαντέρ για το Σταρ Τρεκ, ο William Shatner μιλάει, ο Κάπτεν Κερκ πάνω στα βουνά, uptempo ηλεκτρονική μουσική αλά Daft Punk, ένα απίστευτα τέλειο κομμάτι!




3) Τίτλοι Επιθεωρήσεων: Αν ζούσε ο Ηλίας Πετρόπουλος σίγουρα θα είχε καλύτερα πράγματα να κάνει, αλλά παρ’ όλα αυτά εγώ θα του το πρότεινα: πρέπει να γίνει μια έρευνα-ανάλυση των τίτλων δευτεροκλασάτων επιθεωρήσεων και να εντοπιστεί το κομβικό σημείο στο οποίο τα έξυπνα ή απλώς σαχλά λογοπαίγνια αντικαταστάθηκαν απ’ τους πιο αλλοπρόσαλλους τίτλους όλων των εποχών. (Οι τίτλοι του Μάρκου Σεφερλή θα γέμιζαν ξεχωριστό κεφάλαιο.)

Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη όταν βρήκα μια στοίβα με εκπτωτικά κουπόνια για την επιθεώρηση «και ξανά… ΠΑΣΟΚολλητό!» στο χασάπη της γειτονιάς μου (of all places!). Στην αφίσα του «ΠΑΣΟΚολλητού» ο Ψάλτης, ο Τσιβιλίκας ο Τόνυ Άντονυ κι ο Ευρυπιώτης φωτογραφίζονται με αποκριάτικες περούκες και γελάς και μόνο που τους βλέπεις – not.

[Στα υπόψιν: παρόμοια έρευνα να γίνει και για τα λογοπαίγνια στα ονόματα γυράδικων.]


4) Totally Looks Like...

janice-dickinson-totally-looks-like-the-evil-queen


5) Βίντεοκλιπ με γκεστ σταρς

Το Bad Girl της Μαντόνα είναι, νομίζω, ένα απ’ τα καλύτερα (και πιο παράξενα) βίντεο-κλιπ που γυρίστηκαν ποτέ. Μια συμπυκνωμένη ταινία, με περίεργη υπόθεση (το νόημα της οποίας συζητιέται ακόμα στο ίντερνετ, χωρίς να έχει βρεθεί κάποια άκρη) που σκηνοθέτησε το 1993 ο David Fincher. Ο Fincher είχε μόλις γυρίσει την πρώτη του ταινία, το Alien 3 και θα ακολουθούσαν βέβαια φιλμ όπως το 7even και το Fight Club, ταυτόχρονα όμως ήταν και συνεργάτης της Μαντόνα απ’ τα παλιά και χάρη σ’ αυτόν υπήρξαν αριστουργηματικά κλιπ της όπως το Vogue, το Express Yourself και το εξαιρετικό Oh Father.

Τέλος πάντων, ο γκεστ σταρ του Bad Girl είναι ο Christopher Walken που παίζει τον φύλακα άγγελο (ή άγγελο του θανάτου;) της πρωταγωνίστριας. Αυτή, πλούσια επιχειρηματίας ζει την απόλυτη παρακμή, αλκοόλ, τυχαίο σεξ, περιπέτεια κλπ. Το κλιπ ξεκινά με το θάνατό της και με φλάσμπακ το μυστήριο κοντεύει να λυθεί. Λίγο πριν το τέλος το τραγούδι σταματά και ο Walken μπαίνει στο δωμάτιο της Μαντόνα καθώς αυτή ετοιμάζεται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι και…




6) OSCAR WILDE’S Quote-of-the-week

hzcpHGYzFqwyaclqS4Cj188po1_500

"The secret of life is to appreciate the pleasure of being terribly, terribly deceived."


7) Δελτίο Τύπου: Αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δίνει τον λόγο σε νέους συγγραφείς, με στόχο τη δημιουργία ενός φυτώριου ιδεών και απόψεων της νεότερης γενιάς που έχει άμεση επαφή με την μπλογκόσφαιρα.

Οι συγγραφείς καλούνται να γράψουν στο ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ (http://ekebi.wordpress.com/) κείμενα που αφορούν το έργο τους, διατυπωμένες απόψεις γύρω από τη λογοτεχνία αλλά και την επικαιρότητα, ματιές στο παρόν και το παρελθόν της νεοελληνικής γραμματείας, προσωπικές αποτιμήσεις, σχόλια ή και σημειωματάριο δοκιμής για την εν προόδω δουλειά τους.

Την αρχή κάνει η πεζογράφος και μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου, η οποία ανάρτησε τα πρώτα της κείμενα στο ιστολόγιο στις 4 Ιανουαρίου 2010. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν, αναλόγως, λογοτέχνες που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη χρήση του Διαδικτύου με δικές τους προσωπικές ιστοσελίδες, δημοσιεύσεις σε ηλεκτρονικά περιοδικά, χρήση ιστολογίων (blogs) κ.ά. Συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα θα συνεργαστούν οι: Δημήτρης Αθηνάκης (18/1-1/2), Αμάντα Μιχαλοπούλου (1/2-15/2), Δημήτρης Σωτάκης (15/2-1/3) και έπεται συνέχεια…


8) ΟΝΕΙΡΑ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ

degree%20rainbows_26
(σήμερα ένα όνειρο της ‘Α, Μπα?’)

Λοιπόν περπατούσα αμέριμνη σε μία προκυμαία και ένιωσα μια αναστάτωση γύρω μου. Είδα κάμερες, είδα φώτα, είδα τη Cynthia Nixon... βρέθηκα στο σετ του Sex and the City! Περιχαρής άρχισα να της μιλάω, ευγενέστατη αυτή αλλά αμέσως τη ρωτάω αν είναι εκεί η Sarah Jessica Parker. Moυ λέει να εκεί είναι, τρέχω εγώ και βγαίνουν κάτι λόγια από το στόμα μου που δεν σκόπευα να πω, του στυλ I'm your biggest fan και I love you, όλα τα κλισέ, και σκέφτομαι "μα τι λέω"! Και ταυτόχρονα σκέφτομαι, εντάξει λίγο γλύψιμο χρειάζεται για να μου μιλήσει. Αυτή άβαφη, λίγο σα σκιάχτρο, αλλά ευγενέστατη χαμογελαστή και πολύ φιλική. Τότε σκέφτομαι το μπλογκ μου, και της λέω : να σε βγάλω φωτογραφία?

Αμέσως αυτή αλλάζει ύφος και της λέω εντάξει εντάξει, όχι φωτογραφία, καταλαβαίνω (είπαμε, άβαφη και σκιάχτρο) και μετά συμπληρώνω: Θα το γράψω όμως στο μπλογκ μου. Αυτή αρχίζει να αγριεύει και της λέω αυτολεξεί "Ιt's a shitty blog, it's in greek. Nobody reads it". Aυτή ανακουφίζεται, γελάει, λέει χαχα, in greek, του στυλ δεν ξέρω ελληνικά, δεν πρόκειται να το διαβάσω και ούτε που με νοιάζει τι θα γράψεις. Ξαφνικά μπαίνουν όλοι σ'ενα βανάκι, ξεκινάνε, εγώ θυμάμαι ότι δε μίλησα καθόλου στη Cynthia, τρέχω να χαιρετήσω να μη φανώ γαϊδούρα που την έφτυσα για την πρωταγωνίστρια αλλά είναι αργά, απομακρύνεται...


*Ήρθε κάποιος διάσημος στον ύπνο σας; enteka11@gmail.com


9) ΠΟΠ ΦΛΑΣΜΠΑΚ


Greatest movie freak-out ever - Pia Zadora in ‘The Lonely Lady’.
-
-
 enhanced-buzz-26078-1259891620-0

10) Bits and Pieces!

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ – η αγαπημένη μου είναι αυτή των daft punk. /// Ρεπορτάζ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση: «...μετεβλήθη εντός μου ο ρυθμός του κόσμου» /// Αρχειακό: Ο περίφημος καβγάς στο σπουδαίο λογοτεχνικό περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης. /// Ενδιαφέρον άρθρο για την ταινία ΝΗSOS και την ιερατική ομοφυλοφιλία. /// το πιο πετυχημένο πράγμα στο ελληνικό next top model είναι, φυσικά, η μουσική των τίτλων... /// ζωγραφιές με τον Μόρισεϊ: drawmorrissey /// Πώς είναι τα γραφεία συγγραφέων; /// Είναι λίγες οι φορές που το κοινό ενός stand up κωμικού είναι πιο αστείο/γελοίο απ’ τον ίδιο τον κωμικό: Who needs the 'comedy' part of a comedy tape when all you really need is the audience reactions? Σαν το «Γκαρφιλντ χωρίς τον Γκάρφιλντ» - ένα είδος βίντεο-αρτ… /// Μια Έγχρωμη Ταινία Του 19ου Αιώνα /// Ένας ειδικός στις ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής ήταν τις προάλλες στην τηλεόραση και είπε πως το κομμάτι με τις περισσότερο τέτοιες ιδιότητες είναι η σονάτα 448 για δύο πιάνα του Μότσαρτ. Μπορείτε να ακούσετε μέρος της, εδώ. Ο μόνος κίνδυνος είναι να σας αποσπάσει την προσοχή η σκηνοθεσία, λες και βλέπεις σαπουνόπερα. /// Το περιοδικό KONTEINER της Ελευθεροτυπίας έχει ένα καταπληκτικό και γεμάτο πράγματα σάιτ. /// απίστευτο φωτορομάντζο με το Ρετιρέ /// Οι δίδυμοι της θεσνίκης (οι γνωστοί, αυτοί που χαιρετούν τον κόσμο στις εκδηλώσεις) /// Μια άλλη πλευρά του Κέρμιτ απ’ το Muppet Show: /// http://mon.otonous.info/ /// Ted Bafaloukos Taught Us Everything We Know About Jamaica: μια τέλεια συνέντευξη (που όπως είχα γράψει «η γοητεία της βρίσκεται και στο ότι δεν υπάρχει online») είναι τώρα και online – περιέργως χωρίς να χάσει τη γοητεία της… /// steampunk: τόσο ωραίο όσο ακούγεται /// stopthatsound.blogspot.com  /// Εξαιρετικές ιστορίες: με 123 λέξεις. /// Βίντεο: Το Λος Άντζελες Σε Timelapse /// Σαν σήμερα...? (με δύο αρχειακά πρωτοσέλιδα) /// H Madonna έδωσε ήδη 250.000 δολάρια για τους πληγέντες απ' το σεισμό στην Αϊτή και στέλνει αυτό το μήνυμα.

2145867756_7ae3a53ced_o

11) Πώς πέρασα το Π/Σ/Κ: Πήγα για πατινάζ στο παγοδρόμιο στην πλατεία Δικαστηρίων. Γύρω γύρω μαζεύεται πάντα κόσμος και κοιτούν αυτούς που κάνουν, πράγμα που τις πρώτες φορές με έκανε να νιώθω άβολα, ευτυχώς όμως είμαι καλούτσικος και κανένας δε με κοιτάει. Πάντα βλέπουν και σχολιάζουν μόνο αυτούς που κάνουν καταπληκτικές φιγούρες ή αυτούς που πέφτουν (κυρίως αυτούς που πέφτουν) οπότε τελικά νιώθω τελείως αόρατος. / Τα γενέθλια του Γ.: τέλεια τούρτα με σαντιγύ, κόσμος στο σπίτι, λίγο κρασί, πολύ γέλιο. / Το μεγάλο μου κόλλημα είναι το Celebrity Big Brother, το αγγλικό, στο Channel 4: οι διάσημοι που συμμετέχουν δεν είναι και τόσο διάσημοι, αλλά είναι καθημερινό και εθιστικό και αστείο και, πραγματικά, δεν μπορώ να ζητήσω περισσότερα από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. / Άλλο κόλλημα του ΠΣΚ αυτά τα παιχνίδια defence για τον υπολογιστή που χτίζεις πύργους και περιμένεις τους εχθρούς να περάσουν. / Συνεχίζω να διαβάζω (και τώρα σχεδόν τελειώνω) το Εμβατήριο Ραντέτσκι του Γιόζεφ Ροτ, στην έκδοση των εκδόσεων Ροές, όχι στην άλλη. Στην έκδοση αυτή η μετάφραση είναι του μπαμπά μου και τώρα καταλαβαίνω γιατί παίνεψαν τη μετάφραση τόσο πολύ οι κριτικοί (με διθυραμβικά σχόλια). Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πού τις είχε όλες αυτές τις λέξεις ο μπαμπάς μου – όταν τον έβλεπα να μεταφράζει το βιβλίο απ' τα γερμανικά, ποτέ δε χρησιμοποιούσε λεξικό: η ποιητική, εκλεπτυσμένη, πρωτότυπη και ακριβής γλώσσα της μετάφρασης μου έδειξε μια ολόκληρη πλευρά του συγκεκριμένου ανθρώπου που αγνοούσα: δυο δεκαετίες ζούσαμε στο ίδιο σπίτι και, παρ’ όλο που μιλούσαμε πολύ, ποτέ δεν τον είχα ακούσει να χρησιμοποιεί όλες τις θαυμαστές και σπάνιες παραλλαγές των λέξεων του Εμβατηρίου Ραντέτσκι. / Όλο το Σαββατοκύριακο τραγουδούσαμε karaoke: έχουμε αγοράσει το μηχάνημα και κατεβάσαμε τραγούδια που μας αρέσουν, από Μόρισεϊ και Soul II Soul μέχρι Prince και Massive Attack. Α, και τα άπαντα των Stock Aitken Waterman. Είναι το πιο τέλειο πράγμα. Μια φίλη μου είπε ότι τραγουδάω καλά (κυρίως επειδή δεν είμαι φάλτσος, αυτό μόνο) και με προέτρεψε να πάω σε κάποιο ριάλιτι. Πέθανα στο γέλιο, γιατί σκέφτηκα όλους αυτούς που πάνε και τραγουδάνε ακαπέλα στις οντισιόν και είναι χάλια (όπως θα ήμουν κι εγώ) και μετά απορούν και τσατίζονται που τους κόβουν και λένε «εμένα όλοι οι φίλοι μου μου είπαν να έρθω γιατί τραγουδάω καλά!»

----------------------------------------------------


img130a
!αδάμοδβ ήλακ
.
.
.
.
.

7 comments:

YO!Reeka's said...

captain kerk is climbing the mountain
μιλάμε μου κόλλησε στον εγκέφαλο, τέλειο :)

enteka said...

πολύ κολλητικό, ναι!
και το θέμα είναι γιατί he is climbing the mountain...

[because he's in love]

stereo said...

Θέλω να πω πως το "!αδάμοδβ ήλακ" του τέλος μου θύμισε το "ημώνγγυς αιγ ητ ηποκάιδ" που λέγαμε όταν ήμασταν μικρά και η ΕΡΤ έβγαζε την αντίστοιχη κάρτα όταν συνέβαιναν τεχνικά προβλήματα.

enteka said...

χα, δεν το ήξερα αυτό (όχι το ότι έβαζε τέτοια κάρτα η ερτ, ότι το έλεγε κόσμος ανάποδα)

:)

Ιφιμέδεια said...

2) Τέλειο powerplay! Με τα χρόνια η αγάπη μου για τον Σποκ μετακινήθηκε στον Κερκ. Ίσως ενδεικτικό του γεγονότος ότι πλέον έχω συμφιλιωθεί με την γελοία μου πλευρά.

3) Μου θύμισες ένα βιβλιαράκι που έχω και όλο λέω να κάνω ένα ποστ γι'αυτό. Είναι του Αλεξιάδη (καθηγητή λαογραφίας στα Γιάννενα) με τίτλο "Λαϊκές επιγραφές και ονόματα σε ελληνικά αυτοκίνητα".

4) Totally!

6) Τέλειο quote!!!!! Συμφωνώ!

8) Πολύ ωραίο όνειρο!! H Σύνθια κάπου πρέπει να έχει συμφιλιωθεί ότι ούτε στον ύπνο κάποιου δεν είναι αληθινή πρωταγωνίστρια!

Καλή βδομάδα!

Α, μπα? said...

πραγματικά η μετάφραση σκίζει, πάρα πολύ ωραίο βιβλίο, θα πρέπει να είσαι πολύ περήφανος για το μπαμπά σου

μας αποκάλυψες και δικά σου ταλέντα όμως-στο πατινάζ και το τραγούδι, άρα το ταλέντο περισσεύει στην οικογένεια:)

ιφιμέδεια χαχα τέλειο το σχόλιο για το όνειρο!

Anonymous said...

ahahaha i madonna ap olous autous pou dwsan lefta itan i pio tsigkouna!!! kapou diabasa ena mikro arthraki gi auto-vanity fair online na tan?- k o tupos pou to grafe tin eskize me to ganti!