Tuesday, November 28, 2006

Έντεκα (θέματα από ένα ΚΛΙΚ του 1988)

Δεκαοκτώ χρόνια πριν: το μηνιαίο περιοδικό που έφερε τα πάνω κάτω ήταν ακόμη στην πρώτη του περίοδο. Το πολύ ενδιαφέρον 14ο τεύχος του είχε στο εξώφυλλο την Μπεατρίς Νταλ και κόστιζε 250 δραχμές (το πήρα τις προάλλες με 2 ευρώ απ' το Πάρε-Δώσε της Ναυαρίνου).
Η ταυτότητα του περιοδικού είναι εντυπωσιακή: Εκδότης Άρης Τερζόπουλος, Διευθυντής Πέτρος Κωστόπουλος, Αρχισυντάκτης Φώτης Γεωργελές, Art Director Σταύρος Κούλας. Συνεργάτες: Στέλιος Κούλογλου, Βαγγέλης Περρής, Σταυρούλα Παναγιωτάκη, Γιώργος Πανόπουλος, Μπήλιω Τσουκαλά, Ιάσων Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Νένες κ.α.

ΚΛΙΚ
ΚΛΙΚ, ΜΑΪΟΣ 1988

1) Editorial του Πέτρου Κωστόπουλου με τίτλο Ο ΠΑΛΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΣΑΣ. Γράφει για τον Κοσκωτά και τον Βαρδινογιάννη που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι, σχολιάζει την παραίτηση Τρίτση ("γέλασε το χειλάκι των πικραμένων Ελλήνων, ένας Τρίτσης την ημέρα, το νέφος κάνει πέρα"), αναφέρει τη νίκη του Μιτεράν στις Γαλλικές εκλογές. Σε ένα ξεχωριστό κουτάκι γράφει: Τον περασμένο μήνα το ΚΛΙΚ σπάζοντας πάλι το ρεκόρ των πωλήσεών του, ξεπέρασε κατά πολύ τις 40.000 φύλλα. (εδώ)
2) Δισέλιδο κομμάτι για τον τελικό του κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού (νίκησε ο Πάο στην παράταση). Πόλωση, υπέρογκα πριμ, καθοριστικός ρόλος του διαιτητή Βουτσαρά, εμπρηστικές δηλώσεις. (Κοσκωτάς: "Καμία ομάδα δεν μπορεί να νικήσει τον Ολυμπιακό σήμερα, εκτός αν έχει δωδέκατο παίχτη.") Ολοσέλιδες φωτογραφίες Σαραβάκου - Μητρόπουλου (εδώ).
3) Αφιέρωμα Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1988 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ, με εξαιρετικό κείμενο του Γιάννη Νένε. Ο καφές Continental της Αλίκης, το γάλα Αγνό του Γκάλη, η Ασπίς Πρόνοια, η Germania Lager, τα ψυγεία Escimo κ.α. (1, 2, 3)
4) Στήλη Άνθρωποι Παντού. Κομμάτι για τον Λάκη Λαζόπουλο με αφορμή την ενόχλησή του απ’ την σάτιρα της εκπομπής Δραπετεύοντας του 9.84: "Ο Λάκης θεωρεί τη σάτιρα αποκλειστικά δικό του προνόμιο. Του το έχει παραχωρήσει ο Θεός... Πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας όταν τον βλέπουμε στις εφημερίδες με τα μαύρα γυαλιά του και τα ανεμίζοντα μαλλιά του να προσπαθεί να ντυθεί το στυλ του σταρ, θα πρέπει να συγκρατήσουμε τα γέλια μας καθώς θα χτυπιέται στο σανίδι θέλοντας να αποδείξει ότι παίζει θέατρο. Μπορούμε να μη γελάμε με τέτοια ψώνια; (...) Φαντάσου να τον λέγαμε κοντό και βλάχο. Τσου ρε Λάκη...
5) Αφιέρωμα: Οι Άντρες της Αθήνας, από τις Διονυσία Μπιρμπίλη και Μπούλα Βήτα [τα ψευδώνυμα που φαντάζομαι;]. Τυπικό (για σήμερα) κείμενο με Φυλές: α) Οι Λεβέντες: "Τους αρέσει ο Χάρρυ Κλυνν γιατί νομίζουν ότι είναι ένας που μιλάει σαν κι αυτούς... Πρέπει να μάθετε αρκετά γρήγορα την εντεκάδα της ομάδας του, ότι τον Σαραβάκο τον λένε Δημήτρη και τον Αναστόπουλο κοντό. Πρέπει να μάθετε να χαμογελάτε πάντα όταν ακούτε τα ίδια πάντα αστεία απ' τον στρατό.” β) Οι Σπορ Μάνιακ: "Φοράνε αθλητικά παπούτσια και τα μουσικά τους γούστα είναι απροσδιόριστα. Ίσως δεν υπάρχουν." γ) Οι Νεόπλουτοι: "Χρυσό Καρτιέ και ρούχα σινιέ. Η γραβάτα πηγμένη στο YSL και το σήμα Lanvin πιο μεγάλο από το σκελετό τον φιμέ γυαλιών τους.” δ) Οι Κλην Νιου Λουκ: "Καπνίζουν κανένα χασισάκι ή μεθούν εύκολα και συχνάζουν στην "Αίγλη" στο "Bubu's" και το καλοκαίρι στον "Ειρηνικό". Φορούν μακό με γυρισμένα μανίκια, Φρεντ Πέρυ, Λακόστ, Levi's 501, Adidas, ή και Timberland. Είναι κουρεμένοι, μυρίζουν σαπούνι και Amadeus ή Κouros.” ε) Οι "Δημιουργικοί" Πετυχημένοι: "Συμπαθούν τον Λαλιώτη και βρίσκουν τον Έβερτ έξυπνο". ζ) Οι Προχωρημένοι: "Ύφος χάι και λουκ περίεργο... Όταν περπατάνε έχουν παραμάσχαλα το Blitz, το Face, ή το Interview ή το ΚΛΙΚ.”
6) Οπτική Γωνία: στήλη με ειδήσεις. * ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΡΑΚΑΞΕΣ: Ότι ο Σαββόπουλος έφυγε απ' την ΕΡΤ (η μόνη τηλεόραση που υπήρχε τότε) επειδή εφημερίδες παραπονέθηκαν για το κόστος του Πασχαλιάτικου σόου του [που ήταν μόλις 8 εκ. δραχμές!] Το ΚΛΙΚ είναι αντίθετο στην απομάκρυνσή του, σημειώνοντας το αυτονόητο, ότι ένα βίντεο-κλιπ των 3 λεπτών κόστιζε τότε περισσότερο. Επίθεση στις "καρακάξες" κριτικούς τηλεόρασης: "Ας πάρουν αγκαλιά τα πτώματα με τις μεγάλες ιδέες που θέλουν να βλέπουν στην TV κι ας κοιμηθούν όσο περισσότερο γίνεται. Καλό στον τόπο θα προσφέρουν. (Επίσης *Η κατάσταση στο ραδιόφωνο και η θέση του Κλικ FM. * Πήρε το πρωτάθλημα η Λάρισα, αλλά έδιωξε τον Γιάτσεκ Γκμοχ.)
7) Δεκασέλιδο αφιέρωμα: 20 Χρόνια μετά τον Μάη του '68. Φωτογραφίες και πληροφορίες. Επίσης, "Το Ημερολόγιο ενός Επαναστάτη", δια χειρός Βαγγέλη Περρή. (απόσπασμα)
8) Αγορά: "Gadgets - Καλοκαίρι '88". Χάι τεκ - για την εποχή- προϊόντα, όπως καρεκλάκια με ομπρέλες, κοσμήματα, μοντέρνα ραδιόφωνα κ.α. H τελευταία λέξη της τεχνολογίας του ’88. (εδώ)
9) ΚΛΙΚORAMA - Σινεμά: Η ταινία του Τέρι Γκίλιαμ για τον Μινχάουζεν, η νέα μόδα με τις ταινίες που έχουν μωρά (Baby Boom, Arizona Junior, Τρεις Εργένηδες κι ένα Μωρό). Μουσική: Οι νέοι δίσκοι των 10.000 Maniacs και των Prefab Sprout. Ο καινούργιος Ιταλός τραγουδιστής Έρος Ραματζότι: "Τα κοριτσάκια τρελαίνονται, τα αγοράκια ζηλεύουν... Εδώ, εμείς, έχουμε ακόμα τον Καρβέλα". Showbizz: Ο Bruce Weber του και το ντοκιμαντέρ του Σπασμένες Μύτες, η επιστροφή του Batman, οι συναυλίες του καλοκαιριού στην Αθήνα (Bryan Adams, Joan Jett, Pink Floyd, Leonard Cohen, Van Morrison και Iron Maiden). Επίσης, πάρτι του ΚΛΙΚ στη Θεσσαλονίκη: "Το πιο χάι στέκι της πόλης, το Basemobile, γέμισε με νέους και ωραίους ανθρώπους... οι ωραίες φατσούλες πρέπει να φωτογραφίζονται και η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη από τέτοιες!"
10) Τελευταίες σελίδες. Ενήλικη σειρά κόμικς με τον Ροκφόρ, τον Ντετέκτιβ του Ροκ. Αναλάμβανε υποθέσεις διασημοτήτων όπως Μαντόνα και Μάικλ Τζάκσον. Στο σημερινό επεισόδιο ο Prince έχει εξελιχθεί σε Τέρας της Ροκ, και κάποιος πρέπει να τον σταματήσει. (1, 2)
11) Διαφημίσεις στις σελίδες του περιοδικού. Μόδα, τεράστιες τηλεοράσεις, ρούχα (Tommy Hilfiger), νέοι δίσκοι (Sade). Kαι μία της Τράπεζας Πίστεως για το 1992 και το ευρωπαϊκό νόμισμα που θα ερχόταν τέσσερα χρόνια μετά.
ΚΛΙΚ (5)[Το 1992 ήταν η χρονιά ορόσημο γιατί «μπαίναμε στην Ευρώπη». Το έτος χρησίμευσε και σαν σημείο αναφοράς: «Είμαστε δυό χρόνια πριν / μετά το ’92 και γίνονται τέτοια πράγματα μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας!» Αντικαταστάθηκε σύντομα απ’ το «δείτε την κατάντια μας πέντε-τρία-δύο χρόνια πριν το 2000» και αργότερα απ’ το «έξι χρόνια μετά το 2000 λίγα πράγματα έχουν αλλάξει».]

* Βαβέλ του 1983, Soul του 2006, Τηλεθεατής του 1991, Δύο του 1988, Πάνθεον του 1972, Εικόνες του 1988, Ραδιοπρόγραμμα του 1952

15 comments:

Ιφιμέδεια said...

Είσαι απίθανος! Που τα βρίσκεις;;

Κανονικό ταξίδι στο χρόνο!

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ποτέ μου δεν διάβασα κλικ. Πάντοτε με απωθούσαν τα life-style περιοδικά και ο Κωστόπουλος θεωρώ ότι είναι από τους πρωτεργάτες της εξύμνησης και προβολής της καφρίλας του νεοελληνάρα. Τέλος πάντων το σοβάρεψα και δεν κολλάει και πολύ.

Ποιά θα γίνει άραγε η νέα χρονιά-ορόσημο;

enteka said...

συμφωνώ, όμως στα πρώτα του το Κλικ ήταν αρκετά διαφορετικό, ένα πολύ διεθνές περιοδικο - εννοώ πριν τα απανωτά Βάνα Μπάρμπα εξώφυλλα.
Η νέα χρονία-ορόσημο θα είναι λογικά το 2012 που τελειώνει το ημερολόγιο των Μάγια!

[Επίσης, UPDATE στο ποστ για τον Morrissey.]

:)

Παράξενος said...

excellent!

Anonymous said...

τί μου θύμισες τώρα ... (και πάλι)

Lily Goodwin said...

Το 88 δεν ήξερα να διαβάζω.

Ελπίδα said...

Γειά σου έντεκα!
Απορώ.Πως τα βρίσκεις ρε παιδί μου;
Αυτό κι αν θέλει δουλειά και ταλέντο! Χαράς το κουράγιο σου!
Την "παραγγελιά" μου όμως δεν την έκανες.
11 λόγους να έχεις μπλογκ
11 να μην έχεις
Δύσκολο; Μπορώ να βοηθήσω, αλλά μετά από δυο μέρες,γιατί θα λείψω.
Φιλιά πολλά και καλές εμπνεύσεις!

enteka said...

:)
΄
(ελπίδα να 'σαι καλά, κι αν γράψεις κάτι στείλτο ή ανέβαστο οπωσδήποτε)

Epsilon said...

Ώστε 18 χρόνια πριν! Ρε γμτ πώς πέρασαν χεχε, θυμάμαι που κάποιος τολμηρός το αγόρασε και το κρυφοδιαβάζαμε στην τάξη.
Και κοκκινίζαμε! Τί μου θύμησες βρε???

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ said...

Η περίοδος του Γεωργελέ στο ΚΛΙΚ ήταν ίσως η καλύτερη. Υπάρχει ακόμα το "Πάρε - Δώσε";

CutiesCabs said...

Έχω τα 75 πρώτα τεύχη του ΚΛΙΚ.
Μετά ήρθαν τα γυμνά μοντέλα και το Nitro...

Anonymous said...

Έχεις μια μανία να μας θυμίζεις πως περνάν τα χρόνια σα νεράκι (γκρρρ) :P

Για το ΚΛΙΚ τώρα. Από την αρχή πάντως είχα αναπτύξει μια αλλεργία στο συγκεκριμένο, αλλά και στα επόμενα που ακολούθησαν αυτού του τύπου.
Μόνο ένα τεύχος είχα αγοράσει θυμάμαι. Είχε μια σελίδα για τον Ice T (τότε ήμουν φαν του ραπ).

Καλημερούδια

UrbanTulip said...

Εχουν περάσει κιολας 18 χρονια; Πάντως διαβαζοντας τα κείμενα βλέπω οτι αν και η γραφή έχει αλλάξει, εντούτοις, τα θέματα παραμένουν τα ίδια.
Αυτό με τους άνδρες της Αθηνας ειδικα...μια ζωή αυτό διαβάζουμε!
( το εξώφυλλο ειναι εφιαλτικό!)

One Big DJ said...

Kapou exw ena paidiko periodiko (onoma den tha pw) poy exei sto ekswfyllo..''Stixoi MEL & KIM - RESPECTABLE KAI DWRO AFISA KAI SIDEROTYPO''..gloup..!

An-Lu said...

:-p

Anonymous said...

Ήταν από τα λίγα τεύχη που είχα. Για να κόψω τις φωτογραφίες της θεας...

Τέλειο