enteka - nadciaga totalny kataklizm (αγνώστων λοιπών στοιχείων)
Κλείνοντας το φωτοαφιέρωμα του Ιουνίου με ένα κακότεχνο εξώφυλλο -σχετικό με το blog- θέτω την δύσκολη ερώτηση: ποιο από τα έντεκα είναι αυτό που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;
[καποιος που ενδιαφερεται για τα παντα]
Το όνειρό μας (της Cruella και το δικό μου) να γράψουμε κάποτε ένα σενάριο κατακλεμμένο απ’ τις ’80ς κωμωδίες -και κυρίως απ’ αυτές που οι άνθρωποι ανταλλάζουν σώματα- έχει καταστραφεί! Ο Χάρης Ρώμας (!) μας πρόλαβε και (κλέβοντας ένα σωρό ταινίες) γυρίζει ήδη ένα σήριαλ όπου αυτός μπαίνει στο σώμα μιας γυναίκας και το αντίστροφο.
Δεν πειράζει, εμείς θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες αμερικανιές που ακολουθούν - ακόμη κι αν θεωρούνται κακές ή ξεπερασμένες. Για μας ο «παλιός, καλός κινηματογράφος» είναι αυτός των παιδικών μας αναμνήσεων, τότε που όλα για μας ήταν καινούργια, πρωτότυπα και χρωματιστά.
2. Big (1988): Όταν ένα αγοράκι εύχεται να ήταν μεγάλος, ξυπνάει και είναι ο Τομ Χανκς (ακούγεται εφιαλτικό αλλά δεν είναι).
3. Peggy Sue Got Married – Η Πέγκυ Σου Παντρεύτηκε (1986): η Κάθλιν Τέρνερ λιποθυμά σε reunion του παλιού της σχολείου και ξυπνώντας έχει επιστρέψει στο παρελθόν της και ξαναγίνεται μαθήτρια λυκείου.
4. Desperately Seeking Susan (1985): Rom-com με τους Μαντόνα, Ροζάν Αρκέτ, Έινταν Κουίν. Παρεξηγήσεις με το ποια είναι ποια (και σκηνή στο κλαμπ με το Into the Groove).
5. Coming to
6. National Lampoon’s European Vacation (1985): Το τρελό θηριοτροφείο (Τσέβι Τσέιζ και οικογένεια) ταξιδεύει σ’ ένα σωρό ευρωπαϊκές πόλεις προκαλώντας πανικό.
7. Ferris Bueler’s Day Off (1986): Απ’ τον Τζον Χιουζ, τον μάστορα της ’80ς κωμωδίας. Ο ήρωας-μαθητής (Μάθιου Μπρόντερικ) προσπαθεί να κάνει κοπάνα απ’ το σχολείο, πράγμα ξεκαρδιστικά δυσκολότερο απ’ ό,τι περίμενε.
8. Naked Gun - Τρελές Σφαίρες (1988): Να διευκρινιστεί πως η τρελή κωμωδία με τον Λέσλι Νίλσεν και τα εκατοντάδες γκαγκς ανά λεπτό αρέσει μόνο στον enteka και όχι στην Cruella.
9. Vice Versa - Ο Μικρομέγαλος (1988): Μία από τις δεκάδες ’80τιές στις οποίες οι ήρωες ανταλλάζουν σώματα. Εδώ ο μπαμπάς αλλάζει σώμα με το γιο και μπλέκονται σε ένα σωρό αναμενόμενες, αλλά απολαυστικές, περιπέτειες.
10. She-Devil - Η Διαβολογυναίκα (1989): Η όμορφη και λαμπερή Μέριλ Στριπ κλέβει τον άντρα της ταλαίπωρης Ροζάν Μπαρ. Η εκδίκηση θα είναι σατανική.
11. Ruthless People - Παρακαλώ Σκοτώστε τη Γυναίκα Μου (1986): Όταν θα απαγάγουν την ανυπόφορη γυναίκα του Ντάνι Ντε Βίτο (την Μπέτι Μίντλερ δηλαδή) αυτός θα κάνει τα πάντα για να μην την ελευθερώσουν.
[προσθέστε ελεύθερα]
Ok, ποια είναι αυτή η ‘χαριτωμένη’ που όχι μόνο μισεί τους άντρες αλλά παίρνει και 'αστείες' εκφράσεις καθώς τους κάνει βουντού;
Η Nancy Walker, η Ρένα Βλαχοπούλου της Αμερικής, ήταν 37 ετών όταν ηχογράφησε τον δίσκο I Hate Men που εκτός από το ομώνυμο περιείχε τα τραγούδια You Irritate Me So και I'm Gonna Wash That Man Right Outa My Hair. Δούλεψε κυρίως ως ηθοποιός: βραβεία, τηλεοπτικές εκπομπές, θέατρο, η Nancy τα έζησε όλα.
Προς τη δύση της καριέρας της έγινε σκηνοθέτις: το ντεμπούτο της, η ταινία των Village People (!) Can't Stop The Music (1980) απέτυχε παταγωδώς, αργότερα όμως θεωρήθηκε καλτ. Ο τελευταίος της ρόλος ήταν στα Χρυσά Κορίτσια: έπαιζε, σε μερικά επεισόδια την αδερφή της Σοφία.
Τις προάλλες και με δραματική καθυστέρηση αγόρασα το βιβλίο της Λένας Πλάτωνος ‘Τα λόγια μου’ (Εκδόσεις Οδός Πανός) από την Έκθεση Βιβλίου στην παραλία. Μου είπε (μάλλον απροσδόκητα) ο κύριος που τα πουλούσε: «Βλέπεις; Παίρνεις το προτελευταίο, είναι το best seller μας φέτος. Σκεφτόμουν να φέρω κι άλλα, αλλά πώς θα προλάβει το φορτηγό να έρθει, αύριο τελειώνουμε…» Δεν υπάρχουν λόγια για τη μουσική καριέρα της. Προτίμησα να διαβάσω το βιβλίο ως ποίηση, χωρίς μουσική.
The Kendalls, Heaven's Just A Sin Away (1977)
Οι Kendalls στέκονται μπροστά στο φακό κάπως νευρικά, αλλά είναι σίγουρα ευτυχισμένοι -σαν να μην πιστεύουν στην τύχη τους. (Και ας μην θίξουμε καν το fake-hippy λουκ του άντρα και το μακιγιάζ-κλόουν της γυναίκας).
Η φωτογραφία (που με κλικ μεγαλώνει) πρωτοχρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο του single τους Live and Let Live. Όταν όμως οι country ραδιοσταθμοί άρχισαν να παίζουν το b-side (Heaven’s Just A Sin Away) οι Kendalls έκαναν την επιτυχία της ζωής τους πηγαίνοντας Νο1 στα country charts και κερδίζοντας ένα Γκράμι.
Δεν ήταν αντρόγυνο: ήταν το πρώτο πετυχημένο country ντουέτο πατέρα – κόρης. Μετά την επιτυχία τους οι ατζέντηδες προσπάθησαν να τους χωρίσουν, προτείνοντας σόλο καριέρα στην κόρη. Οι Kendalls δεν το δέχτηκαν και συνέχισαν για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια μαζί.
Τα deadlines που βάζεις στον εαυτό σου είναι και τα πιο δύσκολα. Υποτίθεται ότι είχα δώσει εντολή στον εαυτό μου να βρει πως δουλεύουν αυτά τα απίθανα και δυσνόητα (μόνο για μένα, απ’ ότι καταλαβαίνω) links και να σβήσω τα edit-me, μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας του enteka. Διάβασα τις οδηγίες, τις ξαναδιάβασα, έψαξα στο google τις εξηγήσεις, αλλά τίποτα. [Να’ ναι όμως καλά η Κατερίνα, τα κατάφερα.]
Το concept είναι το εξής: κάθε τόσο (κανα δυο μήνες το πολύ) θα αλλάζω τα έντεκα links και θα τα προλογίζω μ’ ένα ποστ όπως αυτό που ακολουθεί. Έτσι θα μπορέσω σταδιακά να λινκάρω ένα σωρό blog που μ’ αρέσουν, και ταυτόχρονα να τα παρουσιάζω γράφοντας δυο λόγια για το καθένα.
Για ευνόητους λόγους τα δεκάδες blog που μ’ αρέσουν δεν θα παρουσιαστούν απαραίτητα με σειρά προτεραιότητας. [Την τελευταία στιγμή αφαίρεσα το λινκ της Jamella, μιας και δεν δουλεύει. Ελπίζω να είναι καλά και να επιστρέψει σύντομα – και της κάνω λινκ την επόμενη φορά.]
Liz Anderson, Husband Hunting, 1970
Η πιο camp συμμετοχή στην εντεκάδα μας έρχεται από την Liz Anderson, που έγραψε αλλά και τραγούδησε μεγάλες country επιτυχίες της δεκαετίας του '60. Το εξώφυλλό της (προσοχή στην λεπτομέρεια του πιστολιού) για το Husband Hunting είναι απειλητικά εξωφρενικό. (click for larger image).
Το ρεφρέν του ομώνυμου τραγουδιού λέει: "I'm lonely and I'm looking for a husband like I do every Friday at this time / A frisky thinking whiskey drinking husband I'm looking for a husband and he's mine / If there's a tavern in the town then that's where I'll look for my man / It's payday and he's nowhere to be found so I'm husband hunting again."
+ Σούπερ έξτρα bonus UPDATE: The Fairy Grand Mother
Η Liz Anderson 30 χρόνια μετά, έχει προφανώς βρει άντρα κι έχει γίνει γιαγιά. Το σέξι νυφικό είναι τώρα ένα χρυσό, κιτς φόρεμα και το όπλο μεταμορφώθηκε σε ραβδί.
1) 3/5/06 Έντεκα (παιδικά βιβλία που θα μου μείνουν αξέχαστα): Προσθέτω τον Μικρό Νικόλα. Έχει υπέροχα σκίτσα, πανέξυπνο χιούμορ, επιτηδευμένη αφέλεια και χάρη στην προβλεψιμότητα των ιστοριών (στο τέλος πάντα θα πλακωθούν) αποτελεί για μένα το καλύτερο ηρεμιστικό πριν το ύπνο.
2) 4/5/06 Έντεκα (stoned ταινίες -τις βλέπεις και την ακούς): Ένας θεός ξέρει γιατί ξέχασα να βάλω στη λίστα το South Park: Bigger, Longer & Uncut.
3) 6/5/06 Έντεκα (θέματα που διάβασα σ' ένα Πάνθεον του '72 που βρήκα στην ανακύκλωση): Ολοσέλιδη διαφήμιση βιβλίου: «Εκυκλοφόρησε το αριστούργημα. Ο ΝΟΝΟΣ του Μάριο Πουζο. Νο1. Νάμπερ Ουάν!!! Παγκόσμιο Μπεστ Σέλλερ σε 36 έθνη με 52.000.000 αντίτυπα.
-αιχμαλωτίζει τη σκέψη!
-παγώνει το αίμα!
-σας κλέβει τον ύπνο!»
4) 8/5/06 Έντεκα (αντιπαθητικοί ήρωες καρτούν): Συνυπογράφω το σχόλιο της choccocat: “Να προσθέσω και τον μαύρο [τον Cleveland] από το Family Guy, επίσης βαρετός και μονότονος, δεν δικαιολογεί την παρουσία του...»
5) 12/5/06 Έντεκα (αγαπημένες μου θεωρίες συνομωσίας): Από σχόλιο του sd54: “ pos o rakitzis den katafere na sikosei to timimeno me to s.a.g.a.p.o...”
6) 15/5/06 Έντεκα (νέοι και αισιόδοξοι [σε σχέση με πριν] στίχοι του Morrissey): Living longer than I had intended / something must have gone right (In the Future When All’s Well).
7) 15/5/06 Έντεκα (όνειρα της περιόδου 2002-2003): 11/12/02 Είμαστε διακοπές στο εξωτερικό κι έξω απ’ το παράθυρο βλέπουμε ένα εντυπωσιακό ηφαίστειο. Ήταν ρεμίξ οπτικής απόλαυσης και τρόμου. Έφτανε σχετικά κοντά μας κι ανησυχούσα - αν και όχι και πολύ.
8) 20/5/06 Έντεκα (από τα πιο προβλέψιμα κλισέ του Ρετιρέ): Με αφορμή σχόλιο του maldudepart πρόσθεσα ένα δωδέκατο κλισέ: από τη στιγμή που η Χαρούλα θα σηκώσει το τηλέφωνο (με το χαρακτηριστικό “Κόσμοςλεγεταιπαρακαλώ”) θα εμπλακεί σε καβγά με όποιον την κάλεσε, εκτοξεύοντας ειρωνείες μεγατόνων.
9) 22/5/06 Έντεκα (αναμνήσεις που βρέθηκαν σε ένα time capsule της περιόδου ’89-’91): Πρόσκληση για πάρτι από την Μαρία Η. Γράφει: "Βαριέστε; Έχετε τίποτα να κάνετε το Σάββατο στις 6:00; Αν όχι ελάτε στο πάρτι μου. Ελάτε να ξυπνήσετε και να διασκεδάσετε! Σάββατο 18-6-91, ώρα 6.30, διεύθυνση, τηλέφωνο. Θα υπάρχουν ποτά [!!!]. Θα υπάρχουν κορίτσια! Δεν θα υπάρχει σκύλος (Μην φοβάστε). Θα υπάρχει μουσική (Rock, Blues). Δεν θα χάσετε. Σας το εγκιόμμαι!"
10) 23/5/06 Έντεκα (αγαπημένα διαφημιστικά jingles): ♪♪♪ Κάνε μια στάση μπες κι εσύ ♪♪♪ σ’ ένα κόσμο, μαγικό! ♪♪♪ (Με Νες Καφέ Φραπέ!♪♪♪)
11) 24/5/06 Έντεκα (ταινίες που είδα σε θερινό σινεμά): Το πρώτο φετινό μου θερινό σινεμά (λίγες μέρες αφότου έγραψα το ποστ) ήταν Το «Κώδικας Ντα Βίντσι» (που ήταν πολύ διασκεδαστικό) και το είδα στο Ναταλί, στην παραλία. Εκεί έχει τα καλύτερα hot dog σε θερινό της Θεσσαλονίκης. Έφαγα τρία.