Thursday, February 22, 2007

Έντεκα (πράγματα που δε χώρεσαν στις λίστες)

Ο αριθμός 11 ήταν μια λύση ανάγκης. Το μπλογκ υπήρχε για μήνες στο μυαλό μου ως ΟΚΤΩ και είχα ήδη φτιάξει μερικές οκτάδες. Όταν όμως αποφάσισα να ξεκινήσω, το okto.blogspot.com ήταν κατοχυρωμένο από άλλον, το εννιά δε μ’ άρεσε, το δέκα ήταν το κλισέ απ’ το οποίο ήθελα να ξεφύγω. Έντεκα λοιπόν.
Μου φαινόταν πως θα 'ταν δύσκολο να βρίσκω κάθε φορά τόσα πολλά πράγματα, μα, φυσικά, έκανα λάθος. Το πρόβλημα είναι να κόβω πράγματα που δεν χωρούν, κι όχι να στύβω το μυαλό μου αναζητωντας γεμίσματα.
Έτσι, από leftovers άλλο τίποτα.

[είχε προηγηθεί αυτό το παρόμοιο ποστ του περασμένου Ιουνίου]

Έντεκα (καλλιτέχνες που, αν και υποψήφιοι, δεν κέρδισαν ποτέ το Turner Prize) Η Mona Hatoum. (φωτογραφία στην αρχή του ποστ: The Light Sentence, 1992)
Έντεκα (τρόποι για να ξεκινήσεις το μυθιστόρημά σου) Γράφτηκε από τον Αλέξη Σταμάτη στα comments -> Ρομπερτ Μουζιλ Ο άνθρωπος χωρίς ιδιοτητες: "Από όπου, κατά τρόπο αξιοσημείωτο, δεν προκύπτει τίποτα".
Έντεκα (από τις αγαπημένες μου ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας) To Paycheck, βασισμένο σε διήγημα του P.K.Dick θεωρήθηκε χάλια ταινία – άσε που έπαιζε ο Μπεν Άφλεκ. Ήταν όμως η πρώτη ταινία που είδα στο στρατό: μια ανέλπιστη έξοδος, τρέξιμο προς το Αστέρια το μοναδικό τότε σινεμά της Κομοτηνής, και μια δίωρη απόλαυση μπροστά στην μεγάλη οθόνη την οποία κοιτούσα λες και δεν είχα ξαναδεί σινεμά στη ζωή μου.
Έντεκα (λόγοι που ακούω τον Πετρίδη εδώ και 20 χρόνια) Αν είναι δυνατόν να έγραψα ολόκληρο ποστ και να μην ανέφερα Τη Φωνή!
Έντεκα (κλισέ που είναι -κυριολεκτικά- καταθέσεις ψυχής) Το ποστ ήταν μια υποτιθέμενη (αλλά αρκετά αληθοφανής) συνέντευξη τραγουδίστριας γεμάτη με όλα τα γνωστά κλισέ. Ένα επιπλέον: «Είσαι ερωτευμένη αυτή την εποχή;» «Είμαι ερωτευμένη με τη ζωή!»
Έντεκα (gay-friendly ταινίες με αφορμή το αφιέρωμα στις Νύχτες Πρεμιέρας) Νομίζω ότι δεν θα μπορέσω να το ξαναδώ ποτέ, όμως το Brokeback Mountain πραγματικά με συγκλόνισε.
Έντεκα (αγαπημένες μου παιδικές σειρές κινουμένων σχεδίων) Από σχόλιο του Νανάκου: O Odysseas, o Tilemaxos, o Nono kai i Sirka (Odysseia tou Diastimatos - o Agios Vasilis mou eixe ferei kai to epitrapezio!).
Έντεκα (χαρακτηριστικές δηλώσεις Χριστόδουλου) Τζάμπα Γλύψιμο: «Σας πάω!». [Και πάλι όμως δε συγκρίνεται με τις 11 του ποστ, που προτρέπω όλο τον κόσμο να το διαβάσει.]
Έντεκα (πολύ μεγάλες κακίες) Στα σχόλια του ποστ: Α, μπά? said... από τις αγαπημένες μου κακίες: λέγεται ότι το είπε (νομίζω) ο αινστάιν σε υποψήφιο διδάκτορα" η εργασία σας περιέχει πολλά σωστά και πρωτότυπα στοιχεία. Δυστυχώς αυτά που είναι σωστά δεν είναι πρωτότυπα και αυτά που είναι πρωτότυπα δεν είναι σωστά."
Έντεκα (εκδοχές για το ποιο είναι, τελικά, το Νόημα της Ζωής) Το ποστ ήταν ένα παιχνίδι: έγραψα στο google τη φράση «Το Νόημα της Ζωής είναι» και κατέγραψα μερικά από τα απροσδόκητα αποτελέσματα. Μόλις ξανάψαξα και προσθέτω τη μεγαλύτερη αποκάλυψη: «Το Νόημα της Ζωής είναι ένα ευφυές βιβλιαράκι που προκαλεί τη σκέψη του αναγνώστη. Ιδανικό δώρο σε οποιονδήποτε αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής - αλλά θέλει και να ευφρανθεί η ψυχή του αναζητώντας το!» (από το e-shop)
Έντεκα (όνειρα με τη φιλική συμμετοχή διασημοτήτων) Έχω χαθεί στο δάσος κι έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει. Σ’ ένα λόφο βλέπω μια μικρή φωτισμένη καλύβα. Πετάω προς τα κει και προσγειώνομαι απαλά στην είσοδο. Η Kate Bush ανοίγει την πόρτα και μου λέει: «Έλα, έχω μαζέψει κι άλλους που έχουν χαθεί στο δάσος. Ετοιμάζω φαγητό. Κάθισε.» Μέσα στη μικροσκοπική καλύβα βλέπω καθισμένους μερικούς απ’ τους καλύτερους παλιούς μου φίλους, με τους οποίους έχω πια χαθεί. «Αυτή το διοργάνωσε», μου λέει ένας συνωμοτικά δείχνοντας την K. Bush. «Σας ευχαριστώ», της λέω εγώ.

blaze
[Και μια φωτογραφία που δεν χώρεσε στο Έντεκα (αλλόκοτες εικόνες της Diane Arbus): η στρίπερ Blaze Starr]

17 comments:

Ιφιμέδεια said...

Ήμουν σίγουρη ότι θα είχες σούπερ leftovers! Και τι πρωτότυπη ιδέα γιά ποστ!

(όχι σαν εμένα που ίδρωσα να κάνω λίστα-5 και τρόμαξα και τους ολίγους αναγνώστες μου επιπλέον!)

Anonymous said...

Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν άλλα τόσα :))

Good As You said...

like always...gr8....xxx

Anonymous said...

tis kalimeres mou enteka, opos panta ksimeromata. Thimithika na peraso apo ta limeria sou, fevgontas apo to blogger se mia stigmi adinamias pou ekana delete to blog (siginitiki stigmi:P) afisa piso k ta links mou.
Tis kalimeres mou ksana lipon

markos-the-gnostic said...

πολύ ωραία η ιδέα του έντεκα, μήπως να το επεκτείνουμε και στους άλλους αριθμούς;

YO!Reeka's said...

εγώ πάλι στο μπρόουκμπακ κόντεψα να κοιμηθώ, πολύ άρλεκιν ρε παιδί μου!

Anonymous said...

''Ο άνθρωπος χωρίς ιδιοτητες''
Κατάφερες να το διαβάσεις;
Το διαβάζω 4 χρόνια και δεν έχω βγάλει ακόμα τον πρώτο τόμο.
(για σύγκριση τον Οδυσσέα του Τζόυς τον διάβασα σε 10 μέρες)

Anonymous said...

Το 11 έχει γίνει πια ο αριθμός της λίστας. Αν κάποτε γράψω μια λίστα θα είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσω άλλον αριθμό.

Και για σκέψου...όλα αυτά γιατί δεν υπήρχε domain για το 8!

enteka said...

γεια σε όλους :)

επείγον: e.g. μου έλειψες βρε... καλημέρα!!

(indictos θα σε χρειαστώ σύντομα για το θέμα του Οδυσσέα. Με εντυπωσίασες!)

Anonymous said...

και έλεγα από που σε ξέρω; εσύ δε φορούσες το κίτρινο παπιγιόν στο τραπέζι με την kate bush? oh my god ήθελα να σε ρωτήσω από που το πήρες! θέλω κι εγώ! πριν προλάβω να ρωτήσω, είδα το ρολόι, παραλίγο να το ξεχνούσα, πετάχτηκα και βγήκα έξω...

Anonymous said...

Στην διάθεση σου ότι θελήσεις.
:-)))

Serenity said...

Από τα πιο πρωτότυπα posts :)

Anonymous said...

Εμένα μου θύμισε το Spinal Tap πάντως

funEL said...

... και δεν έχει σχέση με τον 11ετή κύκλο του ήλιου?
... ήταν όλα μιά σύμπτωση?
... μία σειρά τυχαίων γεγονότων?


νεοταξίτικη συνωμοσία οσμιζόμεθα

+ξεπουπουλιασον+

Anonymous said...

Δεν ξερω γιατι θελω να αφησω κατι σ'αυτο το post..
Εσυ μπορεις να αφησεις μια καλημερα για μενα?

enteka said...

b.xs: καλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρακαλημέρα

:)

Anonymous said...

:)
Sigoura 8a einai