Monday, October 22, 2007

Έντεκα της Δευτέρας [dREAMS]

img576
who told you about my dreams?

1) Χτες το απόγευμα στην ΕΤ1, 'Τραγούδια που έγραψαν Ιστορία', εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ, αρχειακό υλικό, καλή έρευνα, home movies - χτες για το 'Θερινά Σινεμά' του Κηλαηδόνη. Η ΕΤ1 είναι το αγαπημένο μου κανάλι (μέχρι και το Θησαυρό της Βαγίας ξαναέδειξε!): Η Ζωή Είναι Αλλού, Η Εποχή των Εικόνων, Ιστορία των Χρόνων μου, Εποχές & Συγγραφείς, Οι Κεραίες της Εποχής μας, Παρασκήνιο, Θεματική Βραδιά... [ας είμαι όμως ειλικρινής: χτες βράδι έπαιξε (και καταδιασκέδασα με) τον ελληνικό τελικό της παιδικής eurovision. Κέρδισε το χειρότερο. Πάντως ένα απ' τα τραγούδια λεγόταν "Όνειρα...". ]

2) Με αφορμή την αναμενόμενη (αλλά εν τούτοις βλακώδη και εξοργιστική) απόλυση του Guy απ’ το Mad: Οι αποδείξεις (λες και χρειάζονταν) ότι το Family Guy κλέβει τους Simpsons.

3) M.Hulot - μήπως το ονειρεύτηκε; "Στα ακουστικά underground resistance, intarstellar fugitives, σε κάποιο κομμάτι ακούγεται η φωνή της πόπης αστεριάδη απ' το ταξίδι στη γη πάνω σε γρήγορο beat, προσπαθώ να ξαναβρώ ποιο είναι, ξανακούω ολόκληρο το άλμπουμ αλλά το sample άφαντο! απόγευμα, κι ακόμα προσπαθώ. δεν είναι δυνατόν. [μπορεί και να το ονειρεύτηκα]" // Lifo: H εκ-πλη-κτι-κή συνέντευξη του Κ. Βήτα στον M.Hulot.

4) Μία Annie Lennox. Μία Madonna. Άλλες 22 απ’ τις γνωστότερες τραγουδίστριες. Τα κέρδη για καλό σκοπό. Άπειρες εργατοώρες. Πέντε τόνοι μηχανημάτων, καλώδια μήκους 25 χιλιάδων χιλιομέτρων, φώτα που θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν μια χώρα με το μέγεθος της Σουηδίας. Κι όμως (κατά τη γνώμη μου) το Sing απλά δεν ακούγεται.

5) Η 'Α, Μπα?' παρουσιάζει σήμερα: ΟΝΕΙΡΑ! Η ιστορική σκηνοθεσία ονείρου του Dali στην ταινία Spellbound του Alfred Hitchcock .. και η θεωρία της. /// Βλέπετε εφιάλτες? να γιατί, και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης. Κατάλογος με τα πιο συχνά σενάρια, (Δεν είναι καζαμίας!) Εδώ. /// Εγώ πάντως, μετα από αυτό, είδα εφιάλτη /// Τα όνειρα στη διαφήμιση: πειραματικό κλιπ για την τηλεόραση με θέμα dream sequence /// Τα πάντα για τα όνειρα. /// εφιαλτικό παιδικό καρτούν /// Για λουξ όνειρα: διάσημα σεντόνια! τώρα και στην Ελλάδα.

6) Προδημοσίευση στην A.V.: Σώτη Τριανταφύλλου – Λος Άντζελες.

7) brain
# Υποτίθεται ότι το σημαντικό για την παραπάνω εικόνα είναι πως αν βλέπεις τη χορεύτρια να πηγαίνει αριστερόστροφα χρησιμοποιείς το αριστερό μέρος του εγκεφάλου -και το αντίστροφο. Στην πραγματικότητα -κι επειδή είναι θέμα αντίληψης, αυτό που κάνει την εικόνα την καλύτερη οφθαλμαπάτη που έχω δει είναι ότι μετά από λίγο, κοιτώντας τη σκιά της πατούσας, ο εγκέφαλός σου μπορεί να αλλάξει τη φορά της. Πραγματικά απίστευτο.

8) MUZINE: Ένα διαφορετικό περιοδικό για τη μουσική. Καλοτάξιδο -όπως λένε και οι σοβαροί δημοσιογράφοι. // Οι 11 διασκευές του Σαββατοκύριακου.

9) ‘Στην ηλικία σου παιδί μου’, έλεγε ο καταπιεστικός πατέρας σ’ ένα σίριαλ, ‘ο Μότσαρτ είχε κατακτήσει την Ευρώπη ως παιδί-θαύμα’. ‘Ναι μπαμπά’, απαντούσε το παιδί. ‘Στην ηλικία σου όμως κι ο JFK ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ’. [Μέσω του feelingminnesota, βρήκα αυτό το σάιτ, που μπορείς να δεις τι είχαν καταφέρει οι Άλλοι σε κάθε ηλικία (και στη δική σου). Πχ. Στα έντεκά της η Ντόλι Πάρτον έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική εμφάνιση, στα 11 του o MC Hammer, προσελήφθη ως παιδί για όλες τις δουλειές σε αθλητική ομάδα, ενώ ο Shostakovich κατάφερε να παίξει ολόκληρο το έργο του Μπαχ ‘Well-Tempered Clavier’. ]

10) Κρυφάκουσα σήμερα στο λεωφορείο δυό αγόρια γύρω στα δέκα. Α: Ρε μαλάκα, ο Φωτούλης πέθανε; Β: Όχι ρε συ, είναι στη φυλακή για παιδεραστία. Τον είδα και σε όνειρο πριν καιρό - εφιάλτης! Α: Ααα... η αδερφή μου τον έβλεπε στην τηλεόραση παλιά, τι μαλάκας κλόουν. Β: (ντροπαλά) Ξέρεις... κι εγώ τον έβλεπα καμιά φορά. Α: (ανακουφισμένος και χωρίς ντροπή πια) Κι εγώ τον έβλεπα! Ήξερα και το τραγούδι. (τραγουδάει) Μπουμπουκάκια μου εσείς... Β: Η κόρη του πήγαινε στο ίδιο σχολείο με την ξαδέλφη μου. Α: (με κουτσομπολίστικη ελπίδα!) Και πώς είναι;... Ωραία;;; Β: Μπα, μια χοντρέλα είναι. Α: (απογοητευμένος) Ααα...

11) Δύο όνειρα της περασμένης εβδομάδας – Μέχρι 111 λέξεις
Ο Εφιάλτης (Τετάρτη βράδυ) Κατέβαινα ένα rollercoaster και στο τέρμα μου ήταν η μαμά μου. Άρχισε να κοιτάζει κάτι στο πρόσωπό μου και καταλαίνω ότι είχα μια θανατηφόρα ασθένεια «Τίποτε άλλο δεν μπορεί να είναι» φώναζα τρομοκρατημένος. Ξύπνησα αμέσως με τη χειρότερη διάθεση όλων των εποχών.
Ο Μη Εφιάλτης (Παρασκευή βράδυ) Από την πλαζ κάτω απ’ το σπίτι ανυψώθηκα στον αέρα. Χαιρόμουν που μπορούσα πάλι να πετάω. Ταξίδεψα [με πλήρη ζωντάνια] για αρκετή ώρα και εντόπισα μια μικρή, όμορφη παραλία. Δεν ήμουν σίγουρος πώς να προσγειωθώ, αλλά κατεβαίνοντας αργά-αργά στόχευσα μια αιώρα και κατέληξα εκεί ξαπλωμένος. Μπήκα στη θάλασσα. Ξύπνησα αμέσως με την καλύτερη διάθεση όλων των εποχών.
----------------------------------

*ΟΝΕΙΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!

img577

A Dream Within A Dream - Edgar Allan Poe [1849]

Take this kiss upon the brow!
And, in parting from you now, Thus much let me avow
You are not wrong, who deem That my days have been a dream;
Yet if hope has flown away In a night, or in a day,
In a vision, or in none, Is it therefore the less gone?
All that we see or seem Is but a dream within a dream.

I stand amid the roar Of a surf-tormented shore,
And I hold within my hand Grains of the golden sand
How few! yet how they creep Through my fingers to the deep,
While I weep - while I weep! O God! can I not grasp Them with a tighter clasp?
O God! can I not save One from the pitiless wave?
Is all that we see or seem But a dream within a dream?

[κι εδώ ‘μελοποιημένο’ από τους Propaganda, 1985]

--

DREAM VIDEO

m1

Σε σκηνοθεσία Mark Romanek, το Αγαπημένο μου βίντεο-κλιπ όλων των εποχών, περιγράφει ένα φωτεινό (lucid) όνειρο.

Madonna – Bedtime Story

13_headerm12m613_still_03m713_still_02A4C3AA2FDD966Fm1313_still_0413_still_07m15

--

Το Τοπ-11 τραγουδιών για όνειρα.

Για πρώτη φορά μια λίστα είναι γραμμένη με αντίστροφη μέτρηση – και με αξιολογική σειρά.

11) A Dream’s a Dream - Soul II Soul

10) Dream a Little Dream – Mama Cass

9) Dreaming of Fiji - Philip Glass

8) Dreams - The Cranberries

7) Just Like A Dream - The Cure

6) Day Dream - I monster

5) (Nice Dream) - Radiohead

4) Who Will Take My Dreams Away - M. Faithfull

3) Sweet Dreams - Eurythmics

2) California Dreamin’ – Mamas & Papas

1) Last Night I Dreamt that Somebody Loved Me – The Smiths
--
+ Αφιερωμένο εξαιρετικά.
img
Ένα τραγούδι από μια οπερέτα του 1843, τραγουδισμένο από την Enya που με λίγα λόγια λέει: Ονειρεύτηκα ότι ήμουν σ’ ένα παλάτι με πλούτη αμύθητα, με δύναμη και δόξα. Όμως μετά ονειρεύτηκα, ότι εσύ μ’ αγαπούσες ακόμα, κι αυτό μ’ ευχαρίστησε περισσότερο απ’ όλα.

Marble Halls

I dreamt I dwelt in marble halls with vassals and serfs at my side,
and of all who assembled within those walls that I was the hope and the pride.
I had riches all too great to count and a high ancestral name.
But I also dreamt which pleased me most that you loved me still the same…

I dreamt that suitors sought my hand, that knights upon bended knee
and with vows no maiden's heart could withstand, they pledged their faith to me.
And I dreamt that one of that noble host came forth my hand to claim.
But I also dreamt which charmed me most that you loved me still the same
that you loved me you loved me still the same…

------------------------------------------------

*δείτε επίσης: Έντεκα (όνειρα με τη φιλική συμμετοχή διασημοτήτων) // Έντεκα (όνειρα της περιόδου 2002-2003) // Έντεκα (όνειρα της περιόδου 1988-1989) // dREAMS

20 comments:

ilias n. said...

ο φωτούλης όντως είναι φυλακή για παιδεραστία;
whoa!

greekgaylolita said...
This comment has been removed by the author.
greekgaylolita said...

φΤΟΥ!πΑΝΩ ΠΟΥ αΛΛΑΞΕ Ο μΑΝΩΛΙΟς ΚΙ εΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ αΛΛΙΩς;-pp
[για την εμπραγματη φαντασια Αρη μου.αχ,για την εμπραγματη φαντασια.]

enteka said...

noheathen: το ότι πέθανε όμως (ισχύει?) πρώτη φορά το άκουσα στο λεωφορείο. παλιότερες 'ευτυχισμένες' στιγμές - http://www.tsaftsuf.gr/fotouli.jpg

sensual incognito: ;) youtube-θησαυρός!

Stratos Bacalis said...

to bedtime story video είναι all time classic. Και φυσικά Propaganda άπαιχτοι...αν μπορείς να βρείς το re-release από το LP εκείνο σε SACD, δεν παίζεται...

basik-ly said...

Έψαξα στη δισκοθήκη μου και βρήκα πάνω από 400 κομμάτια με τη λέξη "dream" (και τα παράγωγά της)στη δισκοθήκη μου. Δεν έχει νόημα να κάνω λίστα με όλα αυτά, οπότε σου αφιερώνω το Deam Within a Dream από το Tales of Mystery and Imagination του Alan Parsons.

enteka said...

sandman :)
basik, σ' ευχαριστώ για την αφιέρωση! η δισκοθήκη σου μας έχει εντυπωσιάσει ;)

Chaca-Khan said...

τί να πω πια για σένα;

WinterAcademy said...

με μαθηματική ακρίβεια κάθε δευτέρα τουλάστιχον ένα λινκ που βάζεις με κάνει ράκος
μιλάω βέβαια για το
Things Other People Accomplished
When They Were Your Age..

Όπως πάντα, θενξ για το λινκ. Μακάρι να έβλεπα [ή μάλλον να θυμόμουν] κι εγώ όνειρα. το #1 τραγούδι σου είναι φυσικά και το δικό μου #1. Σκέφτηκα για λίγο την ιδέα σχετικού αφιερώματος, αλλά νομίζω πρέπει να το κάνει ο basik, lol

m.hulot said...

the dream of evan and chan

http://rapidshare.com/files/64422680/04-dntel-evan_and_chan__superpitcher_kompakt_remix_-aaf.mp3.html

Provato said...

όλο και καλύτερος κάθε βδομάδα γίνεσαι. όλο και καλύτερος. ο θεός να μας κόβει ποστ να σου δίνει ιδέες! μπεεε :-)

Provato said...

ΜΑΛΑΚΑ ΤΕΛΕΙΟ. ΗΜΟΥΝ ΤΟ 11ο ΣΧΟΛΙΟ!!!! (τώρα και το 12ο) χεχεχεχε!

Κυδωνί said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Ποποοο...
Enteka, you blow my mind! Δεν έχω προλάβει ακόμη να τα μελετήσω όλα (πού να προλάβω; τα 11 της Δευτέρας σε βγάζουν άνετα μέχρι την Τρίτη), αλλά προφανώς έκανες φοβερή δουλειά. :)

Το «Things other people accomplished when they were your age» το είχα μπανίσει κι εγώ στου feeling minnesota και η άποψη μου γι'αυτό το μηχάνημα του διαβόλου συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: damned inferiority complex generator. :)

Η συνέντευξη του Κάπα Βήτα ήταν απίστευτη, με συγκίνησε πάρα πολύ --ήμουν σίγουρη ότι θα τρυπώσει σε κάποια εντεκάδα.

Και μια και πιάσατε και τον Νταλί, τσακώστε και τη συνεργασία του με τον Ντίσνεϊ στο Destino:
http://www.youtube.com/watch?v=qOyi6RDyMPw
http://www.youtube.com/watch?v=zMkwBvssz_Q
http://www.youtube.com/watch?v=hr6bKNtp8Rs

Νομίζω ότι το lucid dream αποδίδεται στα ελληνικά ως «συνειδητό όνειρο» και λέω ότι το απόλυτο must-see σε αυτή τη θεματική είναι το εξαιρετικό Waking Life του Richard Linklater. Οι σκηνές στο youtube (μία ενδεικτικά: http://www.youtube.com/watch?v=TBEoDwmEjlU --μπορεί να σας ζαλίσει λίγο, δείτε την ξεκούραστοι) είναι άπειρες και το βουλώνω εδώ γιατί θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτή την ταινία. Μακάρι μόνο να έβλεπα κι εγώ lucid dreams σαν κι αυτό που βλέπει ο τύπος στην ταινία, σαν κι αυτό που ΕΙΝΑΙ η ταινία δηλαδή: θα γλίτωνα τέσσερα χρόνια πανεπιστήμιο για πλάκα. :) Δείτε, αν έχετε όρεξη:
1) στο imdb: http://www.imdb.com/title/tt0243017/
2) στη Wikipedia:http://en.wikipedia.org/wiki/Waking_Life
3) το σενάριο (κατά τη γνώμη μου, διαβάζεται και μόνο του): http://strivinglife.com/words/post/Waking-Life-Script-with-Revisions.aspx

Όταν ήμουν μικρή είχα έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη. Kατάφερα σιγά σιγά να κάνω το όνειρο lucid και να το ελέγξω. Έτσι, κάποιο βράδυ, αντί να ξυπνήσω με τρόμο καταλήγοντας στα χέρια των κακών, ακολουθώ έναν άλλο μονοπάτι απ' το συνηθισμένο, οι «κακοί» με χάνουν, κρύβομαι σε μια καλή κρυψώνα, κερδίζω χρόνο και προσπαθώ τρέμοντας να ανοίξω με τα χέρια μου τα μάτια μου (στο όνειρο ΚΑΙ στην πραγματικότητα) και να ξυπνήσω. Τα καταφέρνω κι από τότε δεν ξαναβλέπω τον εφιάλτη. :)

Ουφ, σας ζάλισα πάλι!

Anonymous said...

Για το "Dream Within A Dream" δεν έχω λόγια... Σου "μουδιάζει" τα αυτιά. Το "Secret Wish" γενικά ήταν το πιο state of the art album των mid 80's.
Μπράβο έντεκα.

Dreaming από Blondie - τόσες αναμνήσεις που πνίγεσαι...
Dream On από Depeche Mode - τόσες αναμνήσεις που πνίγεσαι αλλά με την άλλη έννοια.
Dreaming από OMD - τόσες αναμνήσεις που θυμάσαι ότι μεγάλωσες επικίνδυνα - πόσο μάλλον όταν έφτασες σε ηλικία που άλλοι στην ηλικία σου έκαναν όσα εσύ δεν έκανες κ.λπ.

Ιφιμέδεια said...

Όπως σωστά παρατηρεί η Vagab0nde τα ποστ της Δευτέρας σε βγάζουν άνετα μέχρι Τρίτη!

Λάτρεψα τη συνέντευξη του Κ.Β. και το διάλογο των παιδιών στο λεωφορείο. Τι αποκάλυψη!

Με αφορμή τη θεματική σου θυμήθηκα και σου αφιερώνω ένα πολυαγαπημένο μου παιδικό ποίημα που ανέβασα σε παλιότερο ποστ μου
http://iphimedea.blogspot.com/2006/06/blog-post_12.html

enteka said...

χε,χε τι ωραία σχόλια. έχουμε και λέμε:


chaca-khan: επίσης...

winter academy: καλά, το last night i dreamt θα μπορούσε να ήταν νο1 σε οποιαδήποτε λίστα οποιουδήποτε θέματος.//Επίσης: μα γιατί έγινες ράκος με τα achievements, εγώ για πλάκα τα βάζω κάτι τέτοια (όπως και παλιές διαφημίσεις), όχι για να ψυχοπλακώνεται ο κόσμος ['γεράσαμε' κλπ]!

mhulot! thanks!

provate, "ο θεός να μας κόβει ποστ να σου δίνει ιδέες!": τι πλάκα! :)

vagabonde, καθόλου δε μας ζάλισες (πάλι), περιττό να σου πω ότι είσαι μία blogger απλά δεν το ξέρεις ακόμα, πρέπει να κάνεις blog, λέω εγώ. Λοιπόν, εύγε για το Waking Life, θενκς για Νταλί-Disney, κι όσο για τα Lucid Dreams είναι το μεγάλο μου κόλλημα εδώ και μια δεκαετία.

Με ενέπνευσαν για ένα μυθιστόρημα (ανολοκλήρωτο), για δύο παιδικά βιβλία (ολοκληρωμένα), για ψευτο βίντεο αρτ φιλμάκια, για εργασίες, για το μπλογκ. Δε βλέπω πια τόσο συχνά αλλά όταν βλέπω έχω μια ιεροτελεστία, ξέρω από πριν τι πράγματα θέλω να κάνω: επειδή είναι ΤΟΣΟ ΖΩΝΤΑΝΑ που είναι καλύτερα κι απ' την πραγματική ζωή είναι μοναδική ευκαιρία.

Με το που καταλαβαίνω ότι είμαι σε lucid όνειρο, συνήθως προλαβαίνω, πριν το χάσω, να πετάξω πάνω απ' το Λονδίνο ή τη Θεσσαλονίκη, να πάω σε συναυλία της Μαντόνα, κάτι ερωτικό ίσως, μπάνιο στη θάλασσα κ.α.

Μερικές φορές όταν είχα κάποιο απωθημένο (ας πούμε ήθελα να ήμουν στο Βερολίνο ξανά και να έκανα βόλτα στο κέντρο) το προγραμμάτιζα και σκεφτόμουν "αν ξαναγίνω lucid κάποιο βράδυ να θυμηθώ να κάνω βόλτα κλπ" Είναι τόσο αληθοφανή - πραγματικά υπέροχα!

gone4sure, πολύ ωραία κι αυτά που πρόσθεσες :)

ιφιμέδεια, να σαι καλά! seeya

Anonymous said...

Γιούπι! Έκανα τη χορεύτρια να χορεύει δεξιόστροφα! :p
Α, επίσης, έριξα το γέλιο της ζωής μου με τα το διάλογο των δεκάχρονων και, επίσης, πρέπει να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με τον Edgar Allan Poe!

Anonymous said...

Respect για το #1 τραγούδι σου.

Εγώ θα προσθέσω το(από πολλές απόψεις επίκαιρο)
All my dreams are dead των Television Personalities

Θεία said...

Την πρώτη φορά που είδα αυτή την εικόνα με την γυναίκα που γυρνάει ένιωσα ηλίθια που την έβλεπα μόνο προς τα δεξιά. 15 λεπτά αργότερα και εντελώς ξαφνικά η γυναίκα γύρισε και εγώ πανηγύρισα το κατόρθωμα μου. Δυό μήνες μετά νίώθω ακόμα περήφανη που μπορώ και της αλλάζω φορά όποτε θέλω (και όχι κοιτάζοντας την σκιά της :p)

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που να μην έχει ονειρευτεί ποτέ του οτι πετάει. Απο παιδί ήταν απο τις καλύτερες στιγμές μου. Ποτέ όμως δεν κατάλαβα γιατί το θεωρούσα τόσο φυσικό ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την καθημερινότητα ή τους νόμους της πραγματικότητας.

Έχω πρόβλημα γιατρέ ή να κοιμηθώ ήσυχη;