Monday, November 05, 2007

Έντεκα της Δευτέρας [back to white]

scan0002
βαμπ?!?

1) Τις τελευταίες βδομάδες έπαθα overdose από βραβεία και σόου. Και κατέληξα: τίποτα δεν με εκνευρίζει περισσότερο από παρουσιαστές που τη λένε στο κοινό όταν αυτό δεν χειροκροτάει ζωηρά. ["δε σας ακούω, τι πάθατε;" "κουραστήκατε; άντε να ξυπνάμε!" "ζεστό χειροκρότημα!" κλπ] Δεν είναι μόνο τρομερά αγενές και killjoy, αλλά τραβάει και την προσοχή του τηλεθεατή στο ότι το κοινό είναι ψόφιο - γεγονός που μπορεί να μην είχε προσέξει ή να είχε αποδώσει στην κακή τηλεοπτική ηχητική.

2) The Tube / Max Headroom / Queer as Folk / Θεματικές Βραδιές / Simpsons / Countdown / Ali G / Ντοκιμαντέρ / Chris Morris’ Brass Eye / Big Brother / Trigger Happy TV / Ό,τι πιο ποιοτικό, ό,τι πιο εμπορικό: Το Channel 4 έγινε 25 χρονών!

3) Η 'A, μπα?' σήμερα: ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ (φωτο: το πιο ματαιόδοξο εξώφυλλο όλων των εποχών) αρχαία ματαιοδοξία… (πλαστική χειρουργική στα βυζαντινά χρόνια) / Ντουμπάι: Ματαιοδοξία στην Αρχιτεκτονική (το 8ο θαύμα) / b-movie με νόημα / ‘Ματαιοδοξία και απληστία’ – Μπέρτραντ Ράσελ / the book of snobs του William Thackeray / ένα optical illusion με τίτλο “All is Vanity”.

4) Υπάρχει αυτός ο τέλειος δίσκος που λέγεται "A date with John Waters". Ο σκηνοθέτης έχει διαλέξει τα αγαπημένα του τραγούδια. Είναι κυρίως παλιά και quirky, όπως κι αυτά που ακούγονται στις ταινίες του. Πατώντας τους τίτλους μπορείτε να ακούσετε τρία απ' αυτά. Tonight You Belong To Me / Johnny Are you Queer? / If I Knew you Were Coming I'd Have Baked a Cake (!).

5) Παρακαλούνται: Ο Λένος Χρηστίδης να γράψει καινούριο βιβλίο. /// Εκδοτικός οίκος να βγάλει τα άπαντα του Πασκάλ. /// Η ΕΤ3 να ξαναπροσλάβειτο Mixer του Π. Νεράντζη. ///Η Μαργαρίτα Καραπάνου να τελειώσει το περίφημο βιβλίο θρίλερ της. /// Η Λένα Πλάτωνος να κάνει ηλεκτρονικό δίσκο. /// Η Πάρις Χίλτον να αποσυρθεί απ’ τη δημόσια ζωή. /// Ένα μουσείο να κάνει ρετροσπεκτίβα του ggl. /// O Morrissey να έρθει για συναυλία. /// Οι διακοπές των Χριστουγέννων να έρθουν νωρίτερα και να κρατήσουν 2 μήνες /// Το '2' του Παπαϊωάννου να παιχτεί στη Θεσσαλονίκη (ή έστω να βγει σε βίντεο) /// Ο enteka να σταματήσει τις απαιτήσεις του.

6) Χαρά στο κουράγιο του: Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος είδε όλο το φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης και το περιέγραψε με χειρουργική (ποιητική αλλά και ξεκαρδιστική) ακρίβεια ως «το πιο νοσηρό πράγμα που έχω δει πρόσφατα. Ακριβώς διότι υποδυόταν το υγιές.» [Το άρθρο]

7) Είδαμε πριν λίγο καιρό ένα ντοκιμαντέρ του Louis Theroux, απ’ τη γνωστή σειρά του για το BBC. Το Most Hated Family in America περιέγραφε τη ζωή μιας οικογενειακής αίρεσης, κάτι υπερσυντηρητικοί τρελάρες που πιστεύουν ότι ο Θεός τιμωρεί τους στρατιώτες που πολεμούν στο Ιράκ επειδή είναι όλοι τους γκέι – περίεργη λογική αλλά την υποστηρίζουν ένθερμα και μάλιστα διαδηλώνουν έξω απ’ τις κηδείες των στρατιωτών. Ήταν ένα τραγικά αστείο ντοκιμαντέρ. Πριν λίγες ημέρες ένα δικαστήριο τους καταδίκασε (επιτέλους) και τώρα πρέπει να βρουν 11 εκατ. δολάρια. [ένα απόσπασμα από το The Most Hated Family in America]

8) Τα βίντεο της εβδομάδας: Rammstein - Ich Will, Winnie the Pooh version [ιδιοφυές!!] / O Andy Warhol παρουσιάζει τον Joe D’ Allesandro: Πώς να γοητεύσεις μια γυναίκα. /// David Bowie – The Man Who Sold the World [Klaus Nomi version] // Από το Fast Show: Ένα τοκ-σόου για την οικονομία που εξελίσσεται σε κάτι απίθανο! // Γιατί απαγορεύουν συνέχεια αυτό το βίντεο απ’ το youtube?

9) dfg
[από εδώ]

10) H Ann Coulter είναι μια θλιβερή φιγούρα των Αμερικάνικων μίντια: εμφανίσιμη συντηρητική σχολιάστρια και συγγραφέας που γράφει ημιρατσιστικά ποστ στο site της. ΟΜΩΣ: πριν λίγες μέρες ανέβασε ένα ποστ-ανοιχτή επιστολή στο site της που ανακοίνωνε ότι ήταν τελικά ηθοποιός που με την απίθανη περσόνα «Ann Coulter – Conservative Racist» έσπαγε πλάκα εις βάρος των media εδώ και έντεκα χρόνια. «Στην αρχή ήταν ενδιαφέρον το να δω πώς ο κόσμος θα αντιδρούσε όταν θα χρησιμοποιούσα διαστρεβλωμένη λογική και φτωχά καλυμμένη μισαλλοδοξία. Τώρα βαρέθηκα να ζω αυτή τη διπλή, ψεύτικη ζωή.» [ανατροπή στην ανατροπή - όπως αποκαλύφθηκε τελικά αυτή η ανοιχτή επιστολή ήταν ψεύτικη, γραμμένη από χάκερς που «πείραξαν» τη σελίδα της. Λίγες ώρες μετά η πραγματική Ann Coulter συνέχισε το πραγματικό της blog. ]

11) Σνομπ, ντροπαλός, αντικοινωνικός ή απλά αναβλητικός? Μέχρι προχτές δεν είχα συναντήσει κανέναν blogger. – Μέχρι 111 λέξεις. Θρίαμβος! Βρέθηκα με την Ιφιμέδεια μπροστά στο Λευκό Πύργο: αναγνωριστήκαμε αμέσως – και όχι μόνο χάρη στα βιβλία/σινιάλα που κρατούσαμε και δωρίσαμε ο ένας στον άλλον. Πήγαμε στο καφέ του Βασιλικού θεάτρου: ήταν εξωπραγματικό να μιλάω με κάποιον που γνώριζε έννοιες όπως «μόνιτορ» και θυμόταν ιστορίες απ' τα ελληνικά blogs. Μιλούσαμε για 3 ώρες, τα δικά μας, σοβαρά, χαζά, Ρετιρέ και Δεν ήξερες Δεν Ρώταγες, βιβλία και ταξίδια. Ήταν σαν να γνωριζόμασταν χρόνια – πράγμα που, εδώ που τα λέμε, ισχύει.
scan00021
------------------------------------

*ΠΟΣΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΣΤ*
ευρωπαϊκά βραβεία mtv

Τα ΕΜΑ's του MTV διοργανώθηκαν πρώτη φορά το 1994 στο Βερολίνο (στην ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου) ως απάντηση στα VMA του αμερικάνικου MTV. Πέρα απ’ τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα τους η βασική τους διαφορά με τα VMA ήταν ότι βραβεύουν τη μουσική και όχι τα βίντεο-κλιπ αλλά και ότι γίνονται κάθε χρόνο σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Έχουν γίνει ψιλοχάλια τελευταία (όπως και τα VMA). Με αφορμή όμως την αποτρόπαια (αλλά, εν τούτοις, πολύ ενδιαφέρουσα) εμφάνιση της Amy Winehouse στα ΕΜΑ’s της περασμένης βδομάδας, προσπάθησα να θυμηθώ και να βρω live εμφανίσεις που –για μένα- σημάδεψαν αυτά τα βραβεία.
dsasd

  1. Hung Up – Madonna [Lisbon, 2005]

  2. Bjork – Big Time Sensuality [Berlin, 1994]

  3. Robbie Williams & Kylie Minogue - Kids [Stockholm, 2000]

  4. Britney Spears - Baby One More Time [Dublin, 1999]

  5. Beastie Boys - An Open Letter To NYC [Rome, 2004]

  6. George Michael – Jesus To a Child [Berlin, 1994]

  7. U2 - Beautiful Day [Stockholm, 2000]

  8. Gorillaz - Feel Good, Inc [Lisbon, 2005]

  9. Rammstein – Du Hast [Milan, 1998]

  10. Röyksopp - Poor Leno [Barcelona, 2002]

  11. Madonna – Music [Stockholm, 2000]

BONUS! Η εμφάνισή της Α. Winehouse στα βραβεία της περασμένης εβδομάδας ήταν πραγματικά σοκαριστική: τραγούδησε όσους στίχους θυμόταν (κυρίως τα φωνήεντα). Δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να τη λυπηθώ. Έκλεισα προς το δεύτερο. Μην ξεχνάμε ότι, όπως και τώρα, και στo Mercury Prize τραγούδησε την τελευταία στιγμή και μάλιστα σε μια περίοδο γεμάτη ηρωίνη, tabloid και κέντρα αποτοξίνωσης. Κι όμως εκεί ήταν όχι μόνο φοβερή επαγγελματίας, αλλά έκανε και την πιο δυνατή, συγκινητική εμφάνιση της ζωής της. Τις προάλλες όμως… Amy Winehouse - Back to Black [Munich, 2007]

*Δείτε επίσης: Έντεκα (συναρπαστικές στιγμές απ’ τα 25 χρόνια του MTV)

11 comments:

Stratos Bacalis said...

Τι να πω, κάθε φορά και καλύτερο το ποστ...
1. Thackeray είναι τέλειος-διαβάστε το Vanity Fair και θα κατλάβετε ποιός είναι ο καλύτερος άγγλος συγγραφέας του 19ου αιώνα.
2.Για το "2" μαζί σου - μήπως να κάνουμε petition?
3. Και λίγα της κάνουν της Κούλτερ...
4. Μήπως να κάνουμε καμιά συνάντηση σαλονικιών μπλόγκερ? Εγώ γνώρισα τον Ίνδικτο ήδη...

Anonymous said...

Τζα φώναξε κανείς;

Λοιπόν Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που ήμουν στην Αγγλία όταν ξεκίνησε το Channel 4.
Είχα πάθει ΣΟΚ, η μόνη μου αναφορά ως τότε από τηλεόραση ήταν η ΕΙΡΤ και η ΥΕΝΕΔ. Αγαπημένη μου εκπομπή τότε το Bed Talk. Η πιό χαλαρή εκπομπή συνεντεύξεων που είδα ποτέ.

Έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής 5 μπλόγγερς (με τον ένα τυχαία) και χάρηκα πολύ για αυτό, όλοι πολύ υψηλού μορφωτικού και αισθητικού επιπέδου (εγώ όχι) και η βασική αίσθηση των συναντήσεων ήταν ότι γνωριζόμαστε χρόνια και συνεχίζουμε μια κουβέντα που έχουμε αφήσει στην μέση.

Με την εμφάνιση της η ΑΜΥ με βοήθησε να καταλάβω γιατί ο Dan Treacy των TVP την έχει τόσο ψηλά στην εκτίμηση του (έχει επίσης και την Kate Nash, τσέκαρε την, σκίζει)

enteka said...

γεια! θα το διαβάσω το vanity fair, και θα ψάξω για το bed talk

καλή βδομάδα!

nanakos said...

To concept "tragoudaw mono ta fwnienta (poy 8ymamai!)" mou aresei paaara poly!!
Tha itan wraio ws 8ematiko plaisio! Eidika gia tous Crash Test Dummies otan 8a tragoudousan to "Mmmmm Mmmm"!

"I go blah to blah"

Kali sou evdomada!

greekgaylolita said...

Συμφωνω κι επαυξανω:)
Λενο γραφε!
Λενα τραγουδα!
Μαργαριτα τελειωνε!
Paris ΦΥΓΕ!
Δακη ΕΛΑ!;-ppp
Καλη βδομαδα.
[πως σου φανηκε Το Κυκλωμα?Για στειλε κανα μεηλακι]

WinterAcademy said...

1. τον morrissey μάλλον δε θα τον ξαναδούμε και τόσο σύντομα. Αν το καλοσκεφτείς είναι στο δρόμο εδώ και 2-3 χρόνια σερί. Νομίζω ότι το κάνει γιατί δεν ξέρει που να πάει να μείνει πλέον, έχει πουλήσει το σπίτι του στο LA, και η Ρώμη μάλλον δεν προσφέρεται για μόνιμη κατοικία. Επίσης, τώρα που απέλυσε της Kristine Young, η οποία τα έχει με τον T.visconti, λίγο χλωμό το βλέπω να είναι πάλι παραγωγός στο νέο άλμπουμ ο tony.Ορίστε, πάλι κυλίστηκα στη λάσπη, μάλλον θα φταίει το dirt με την courtney cox που βλέπω τώρα τελευταία..

2. Ναι, το '2' στη θεσσαλονίκη είναι νομίζω ένα πολύ καλό αίτημα

3. Για τον τσαγκαρουσιάνο ένα έχω να πω : γεια στο στόμα του! [Ένας φίλος μου εξεδήλωσε πάντως την επιθυμία να πάει στο φεστιβάλ και τον κάναμε σ.κ.ο.υ.π.ί.δ.ι.]

4. η περυσινή εμφάνιση της madonna με το hung up είναι απλά μνημειώδης..

enteka said...

γεια σου νανάκο

ggl, απ' το στόμα μας και στου Δάκη το αυτί

winter: άν δεν το σηκώνει πια η Ρώμη, ας δοκιμάσει τη Θεσσαλονίκη, ε?

:)

Ιφιμέδεια said...

It was good for me too...(βλ. κινηματογροαφικά κλισέ, μόνο που εγώ το εννοώ μη σε πιάσει clichephobia!

Στέρεο Νόβα στην Πολιτιστική Πρωτεύσουσα; Μωρέ μπράβο! Those were the days!

Έκανα λάθος που δεν σε πήρα στο συνέδριο μαζί μου. θα σου άρεσε πολύ! Οι γνώσεις σου γιά τη σύγχρονη τέχνη σκίζουν.
(Κάτι έχω πάθει και χρησιμοποιώ συνέχεια τη λέξη "σκίζω", τελείως '80ς...).

Φιλιά!

Anonymous said...

Τελειος για αλλη μια φορα. Δεν ξερω τι να πρωτογραψω. Για αυτο απλα θα περιμενω να ερθεις σπιτι να σου τα πω απο κοντα.
Ενδιαφεροντα και τα σχολια ιδιως τα νεα του Morrissey απο τον W.A.
Κατι με εχει πιασει απο την ωρα που ξυπνησα και ακουω back to back τους δισκους των Smiths με μικρα διαλειμματα για να βλεπω στο YouTube βιντεακια του Trigger Happy TV

Το χαρακτηριστικο ringtone (τιρουριρουμ τιρουριρουμ τιρουρι ραρααα)
HELLLOOOOOOOOOOOO!!!!
YEEEESSSS I'M IN A GALLERYYYY.
IN A GGALLERRYYYYYYY
WHAAAAATTT
NOOOO ITS RUBBIIISSSHHH
YYEEESSS
CHIAAOOOOOOO

Με απεριοριστη αγαπη

enteka said...

ιφιμέδεια, σκίζεις!
anon, πρέπει να δούμε τις βιντεοκασέτες trigger happy

fieryfairy said...

to meeting sou me tin ifimedeia mou thumise otan gnwrisa tin trol kai milousame gia wra gia bloggers san na itan koinoi mas gnwstoi: "petuxa ton tade otan diavasa sxolio tou stou deina to blog", san na leme tis proalles petuxa ton kwsta stin plateia.