Wednesday, January 30, 2008

Έντεκα (αγαπημένοι μου ήρωες παιδικών βιβλίων)

Την Παρασκευή ξεκινά η πρώτη Έκθεση Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ετοιμάζει ένα τετραήμερο με όλη την εκδοτική βιβλιοπαραγωγή, εκδηλώσεις, παραστάσεις, εκθέσεις παιχνιδιών και παλιών εντύπων (από το ΕΛΙΑ) και ταινιών μικρού μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας. Κάπου εκεί παίζω κι εγώ, μιας και το νέο μου βιβλίο, η συνέχεια δηλαδή του Νησιού, κυκλοφορεί αυτές τις μέρες. [Περισσότερα στο τέλος.]

Ετοιμάζοντας τις βαλίτσες μου, ετοίμασα κι ένα ποστ με μερικούς απ’ τους ήρωες αγαπημένων μου βιβλίων. Μπορεί να ζήλεψα το μυαλό τους, τις περιπέτειές τους, ή το χιούμορ τους, σίγουρα πάντως ζήλεψα τον τρόπο με τον οποίο τους δημιούργησαν και τους σκιαγράφησαν οι συγγραφείς τους.

1) Adventures_of_Tom_Sawyer_jkt Ο Τομ Σώγιερ απ’ τις Περιπέτειες του Τομ Σώγιερ, του Μαρκ Τουέιν. Ο πιο καταφερτζής ήρωας, πονηρός και αστείος, μ’ άρεσε κυρίως γιατί μπορούσε να πείσει με τις σοφιστείες του ανθρώπους να κάνουν πράγματα που δεν ήθελαν, κάνοντάς τους να του χρωστούν και χάρη από πάνω.

2) matilda Η Ματίλντα απ’ το ομώνυμο βιβλίο του Roald Dahl. Οι γονείς και οι καθηγητές της δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η Ματίλντα είναι ιδιοφυία και την πιέζουν να παρατήσει τα βιβλία για χάρη της τηλεόρασης. Και τότε η Ματίλντα αντιλαμβάνεται ότι έχει ψυχοκινητικές δυνάμεις… [Από ένα άλλο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα, μ’ αρέσει ο Τσάρλι που κερδίζει το χρυσό εισιτήριο για το Εργοστάσιο Σοκολάτας, πράγμα που αλλάζει τη ζωή του.]

3) mikros nikolas Ο Μικρός Νικόλας, απ’ τη σειρά βιβλίων του Goscinny, είναι αδιαχώριστος απ’ την εικόνα του (που υπέροχα σχεδίασε ξανά και ξανά ο Sempe). Μέσα από την καθημερινότητα του Μικρού Νικόλα και την τελείως ‘αθώα’ αφήγησή του, ξεπηδούν αστείες καταστάσεις. Λατρεύω την (δήθεν) άγνοιά του, του στιλ «οι γονείς χάρηκαν τόσο που παίζω όλη μέρα μουσική με την καινούρια μου τρομπέτα που αποφάσισαν να το γιορτάσουν φεύγοντας για 3 μέρες στην εξοχή!».

4) 5filoi Η/ο Τζώρτζ/Τζωρτζίνα απ’ τους Πέντε Φίλους της Ένιντ Μπλάιτον. Ένα κορίτσι που ντύνεται αγορίστικα κι επιμένει να το αποκαλούν Κύριο Τζώρτζ: η Μπλάιτον εκθειάζει συνέχεια τις χάρες και τις ικανότητες της (χωρίς να κρύβει την ξεροκεφαλιά της), υποβιβάζοντας την Άννα, βάζοντάς την να συγυρίζει σπηλιές και να μαγειρεύει καθώς η Τζωρτζ πολεμάει τους κακούς. Μόνο λίγο πριν πεθάνει, η Μπλάιτον αποκάλυψε πως στην πραγματικότητα η ίδια ήταν η Τζωρτζ, προκαλώντας άπειρα σχόλια για την προσωπική της ζωή.

5) cov_griech2 Ο Μικρός Πρίγκιπας απ’ το ομώνυμο βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Για ευνόητους λόγους.

6) 9600503796_2_p1 Ο Τρελαντώνης απ’ το ομώνυμο της Πηνελόπης Δέλτα. Τον θυμάμαι ελάχιστα μιας κι έχω να το διαβάσω πάνω από 20 χρόνια. Αλλά αφού τότε τον έβρισκα πολύ cool ήρωα κάτι θα ήξερα. [Ως γνωστόν, ο ήρωας βασίστηκε στον αδερφό της Δέλτα, τον περίφημο Αντώνη Μπενάκη)

7) psema Η Χριστίνα, από το Ψέμα της Ζωρζ Σαρή. Μια απ’ τις πιο αληθοφανείς ηρωίδες ever, σκιαγραφείται με απλότητα και πειστικότητα. Η μετακόμισή της στην Αθήνα, η ντροπή της που η μητέρα της πλένει σκάλες και ράβει τα ρούχα των πλούσιων συμμαθητών της, το άγχος της να γίνει αρεστή, το μεγάλο Ψέμα που λέει για να την συμπαθήσουν, η αγωνία της όταν καταλαβαίνει ότι για να το καλύψει πρέπει να πει άλλα δέκα ψέματα. Και βέβαια, η τελική της διαπίστωση, ότι αν αξίζεις θα σε αγαπήσουν όσα ψέματα κι αν έχεις πει. Μια ηρωίδα συγκινητική, αλλά και δυναμική.

8) Peter_Pan_1915_cover Ο Πίτερ Παν απ’ το ομώνυμο του J. M. Barrie. Ο μόνος, νομίζω, απ’ τους 11 ήρωες που πραγματικά θα ήθελα να ήμουν –κυρίως γιατί πετάει. Ξέροντάς με βέβαια θα βαριόμουν την περιπέτεια και θα έλεγα «καλά, δεν πειράζει, ας νικήσει ο Κάπτεν Χουκ, εγώ την κάνω» και θα έφευγα πετώντας στο διάστημα.

9) home Ο Φίλιππος από το Σπίτι για Πέντε της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. Ένας πολύ ζωντανός χαρακτήρας, από ένα εξαιρετικό βιβλίο. Ο Φίλιππος καταγράφει συνεχώς τις σκέψεις του (εκεί ταυτίστηκα) προσπαθώντας να χωνέψει την έλευση των δύο νέων μελών της οικογένειάς του.

10) AliceBook H Αλίκη απ’ το Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll. Ο Carroll επινόησε την ιστορία το 1862 για να διασκεδάσει ένα 10χρονο κοριτσάκι (την Alice Liddell) κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη θάλασσα. Αυτή του ζήτησε να της το δώσει και γραπτά. The rest is history. [Το ξαναδιάβασα σε κόμικ της Ντίσνεϊ (που δίνουν τα Νέα Σαββατοκύριακο) κι έπαθα σοκ: απίστευτο το τι τράβηξε η καημένη, κι ούτε καν το διασκέδασε!]

11) Nils_Holgerssons_underbara_resa_genom_Sverige Ο Νιλς απ’ το Νιλς Χόλγκερσον της Selma Lagerlof. Εννοείται ότι πρώτα είδα τη σειρά και μετά διάβασα το εξαιρετικό βιβλίο το οποίο γράφτηκε το 1905. Το φοβερό είναι ότι η Σουηδέζα συγγραφέας έγραψε την ιστορία μόνο και μόνο επειδή ο σύλλογος δασκάλων της Σουηδίας της ζήτησε έναν οδηγό Γεωγραφίας για να διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία. [tv theme]

*Δεν μπορούσα να διαλέξω έναν ήρωα απ’ τους Μούμιν. Έχουν all-star cast!
**
attack
*** προσθέστε ελεύθερα
*****ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να και τα άλλα μου βιβλία: Η Χώρα των Μαγικών Ονείρων /// Το Νησί των Χριστουγέννων /// Το Χρυσό Βουνό /// Επίσης αυτό είναι το μπλογκ των ηρώων μου, των ΣΤΕ: http://www.ste.blogspot.com/

---------------------------------------------------------------

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!

img392

Αυτή την Κυριακή θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου μου - Η Χώρα των Μαγικών Ονείρων - που κυκλοφορεί απ' το Μεταίχμιο. Μια μικρή περίληψή του θα ήταν η εξής:

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει η Στέλλα και ο Στέφανος πρέπει αντιμετωπίσουν τρομακτικούς εφιάλτες, ένα σωρό άγρια ζώα κι έναν περίεργο κύριο που, δίχως άλλο, θέλει το κακό τους. Μόνο η εξάσκηση στα μαγικά όνειρα μπορεί να μεταμορφώσει τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, το ανατριχιαστικό δάσος και το σκοτεινό σπίτι στον πιο φανταστικό ονειρόκοσμο. Είναι όμως τα όνειρα αρκετά για ένα ευτυχισμένο καλοκαίρι; Και τι εννοούν οι μαγικές οδηγίες όταν λένε πως όλα τα όνειρα μπορούν στ' αλήθεια να πραγματοποιηθούν; Ένα πολύχρωμο παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά που υποστηρίζει ότι, τελικά, η αληθινή ζωή είναι το πιο μαγικό πράγμα στον κόσμο.

Στην παρουσίαση (που θα γίνει στην Παιδική Γωνιά της έκθεσης, η οποία προφανώς και είναι ανοιχτή και για τους μεγάλους) θα πούμε τα αγαπημένα μας όνειρα –και στο τέλος θα τα ζωγραφίσουμε, ώστε να γίνουν κεφάλαια στην επόμενη περιπέτεια των Στε. Επίσης θα υπάρχει ένα θεατρικό δρώμενο με την αφήγηση της Ελένης Δημοπούλου και τους Νέλσων Λούκας (Στέφανος) και Κατερίνα Σισίνη (Στέλλα), ενώ η ψυχολόγος Κατερίνα Βαλαβανίδη θα εξετάσει την ψυχολογία των παιδικών ονείρων. Τέλος θα δούμε ένα 15λεπτο φιλμ που γύρισα με ανθρώπους που αφηγούνται στην κάμερα το καλύτερο όνειρο που είδαν ποτέ και την επακόλουθη οπτικοποίησή του με τη βοήθεια εικόνων, εφέ και μουσικής.

Δημιουργία εικόνας

*Ινφο: παρουσίαση της Χώρας των Μαγικών Ονείρων
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ώρα 12 το μεσημέρι
Έκθεση Παιδικού Βιβλίου
Helexpo Palace, Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι
-

29 comments:

greekgaylolita said...

Αν σου πω την αμαρτια μου θα με πιστεψεις,δε θα με πιστεψεις?Το πρωτο "παιδικο" βιβλιο που επιασα στα χερια μου ηταν το Τριτο Στεφανι:)Μικρος μου την εδινε απιστευτα το συμπαν των παιδικων βιβλιων και με ελκυε απιστευτα των ενηλικων.Οποτε καταλαβαινεις τις πταιει;) Μεγαλωνοντας εντρυφησα,αλλα ηταν ηδη πια αργα.Η παιδικη ματια ειχε φυγει.Anyway.We can't have it all:)

Jirashimosu said...

Εμένα ο αγαπημένος μου ήρωας ήταν ο Πέτρος από τον μεγάλο περίπατο της Άλκης Ζέη.

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα απ' την αρχή κάθε Κυριακή μεσημέρι(σχεδόν).

Ακόμα και σήμερα θυμάμαι απίστευτες λεπτομέρειες από το Βιβλίο, κι ο Πέτρος είναι κάτι σαν παιδικός φίλος που χαθήκαμε.

Υπέροχες επιλογές enteka! Νομίζω θέλω να ξαναγίνω μικρός!

Anonymous said...

εμένα είναι η πίπη φακιδομύτη! είχα κιόλας ξεχάσει τελείως την ύπαρξή της!
ωραία για την παρουσίαση, ευκαιρία να πάω και στην έκθεση, πλάκα θα χει

enteka said...

:):)

καλησπέρα, να πω βέβαια ότι αυτοί είναι μόνο μερικοί απ' τους αγαπημένους μου ήρωες στα γρήγορα. κι ότι επίσης προσπάθησα να είναι η λίστα ανόθευτη από ενήλικους ορθολογισμούς - δηλαδή θυμήθηκα τι μου άρεσε τότε, έστω κι αν κάποιους απ' αυτούς τους έχω ξεπεράσει. [Τον Μικρό Ήρωα επίσης έχω ξεπεράσει, με τον Γιώργο Θαλάσση, την Κατερίνα και τον Σπίθα, που διάβαζα μανιωδώς παλιά]

Nathalie said...

O Peter Pan ακόμα και τώρα ασκεί επιρροή επάνω μου. Το παιδί που δεν ήθελε να μεγαλώσει.. Που πέταγε, που μαχόταν τους κακούς..
Ο πανούργος Τομ Σόγιερ και η καπάτσα Ματίλντα..
Ζωρζ Σαρή είχα λυσάξει θυμάμαι.. Είχα διαβάσει τα άπαντα. Νομίζω ότι περισσότερη αίσθηση μου είχαν κάνει τα "Γενέθλια"..
Μικρός Ήρωας ασχολίαστος. Σκέτη ποίηση..
Συμφωνώ και με τον Jirashimosu για τον Πέτρο. Αξέχαστο βιβλίο!

Anonymous said...

εχω διαβασει τη ματιλντα τουλαχιστον 6 φορες, το ιδιο βιβλιο εχει στραπατσαριστει πια απο τα χερια μου και ακομη τη θαυμαζω!!τι θυμισες τωρα!! παλια ημουν βιβλιοφαγος με αξιοπρεπεια, τωρα ρουφαω οτι πεσει στα χερια μου, σε οσο χρονο με παιρνει, διοτι παει, χανεται και αυτος!

€lisavet said...

Αχ η Ματίλντα! Το πιο αγαπημένο μου παιδικό βιβλίο!!! :)

Και "οι μυστικοί εφτά" μου άρεσαν πάντως!

Και στην 1η δημοτικού,είχα τρελαθεί με τη σειρά "η αδερφή μου η Κλάρα!"

Τι μου θύμισες! :_)

Ιφιμέδεια said...

Σχεδόν όλες οι επιλογές σου και δικές μου.

Προσθέτω τον έφηβο Άντριαν Μόουλ, την Πίπη Φακιδομύτη (κι εγώ), αλλά παραπάνω απ'όλους τον πολύ αγαπημένο μου ήρωα Sherlock Holmes!!!

enteka said...

:)

[καλά, αν είναι eligible γι' αυτή τη λίστα ο Α. Μολ τον βάζω στο Νο1! (κι ας μην είναι οι λίστες μου με αξιολογική σειρά)]

Attalanti said...

Καλή επιτυχία! :)

cobden said...

Καταπληκτικό ποστ!Είχα κόλλημα με τον Μικρό Νικόλα, τη Χριστίνα από το "Ψέμα",τον Ρουλταμπός από τις "Δημοσιογραφικές επιτυχίες του Ρουλταμπός" και ειδικά τον Φίλιππο από το "Σπίτι για Πέντε"(σου είχα γράψει και παλαιότερα πόσο απογοητεύτηκα από το σουπερ-νερντ που τον ενσάρκωσε στην τηλεοπτική σειρά!)

Υ.Γ. Δε μου γλιτώνεις την Κυριακή :)

northaura said...

δεν ξερω ποσο χρονων είσαι, αλλά εγώ που πάω προς τα 31 κι έχω διαβάσει όλα αυτά τα βιβλία που λες, και τα χω αγαπήσει τα περσότερα, δε θυμομούνα "βασικούς" ήρωες όπως π.χ. τον φίλιππο, τη χριστίνα και τη τζωρτζίνα/τζορτζ. να 'σαι καλά που μου τους θύμισες

Anonymous said...

τον μικρο πριγκιπα τον λατρευα...
και μιας τα παιδικα μου βιβλια δεν ειναι τοσο μακρυα...δεν μπορω παρα να συμφωνησω σχεδον με ολους σας...κολλημα με την ζωρζ σαρη...τρελα με τη σασα του κοντα στις ραγες της ζεη...τωρα αν σας πω οτι το αγαπημενο μου ηταν ενα βατραχακι που λεγοταν εμμενουηλ.α.μπακακουλης θα με πιστεψετε???

nanakos said...

Επιτέλους θα τα πούμε από κοντά!!
Εγώ θα είμαι εκεί και το Σάββατο για άλλη παρουσιάση!

I'll see you when you get there!

:-)

Anonymous said...

Χάρυ Πότερ!
(τώρα ήρθε η ώρα να αισθανθείτε κοσμοπουρά γιατί εισέβαλε στο πόστ οι γενοία του πλέηστέησον! εντάξει καλός ο πέτρος με τη χελώνα και ο Φίλιππος με το μαγνητόφωνο αλλά παιδιά ο Χάρης είναι εκτός συναγωνισμού πετάει φωτιές και σεκτουσέμπρες στα διαλείμματα του σχολείου!!)
επίσης το μπλόγκ μου τρώει τα wordpressιονιστικά μου κόμεντς
γι αυτό το κόμεντ θα επιμείνω
αντίλ ντεθ
επιπλέον θα γίνει μπλογκοδιαδήλωση αναλόγου βεληνεκούς με τις πυρκαγιές στη παρουσίαση
επιπροσθέτως καληνύχτα γιατί έχουμε και κάτι διαβάσματα.

enteka said...

χαίρομαι που έκανα αναμνήσεις να βγουν στην επιφάνεια. τον χάρυ πότερ τον έχω δει στις ταινίες, δυστυχώς δεν διάβασα ποτέ τα βιβλία.

ΥΓ. ο Ρουλταμπός!!! Ναι!!

Anonymous said...

exw diavasei ton trelantwni -kai ton magka- panw apo 15 fores!
nasai kala enteka, kai kalo taksidi sto vivlio sou...

Ντροπαλός said...

Κάτι ανάλογο (διδακτικό "βοήθημα") με τον Νιλς Χόλγκερσον, δεν είχε γίνει και στην Ελλάδα με Τα Ψηλα Βουνά
του Ζαχαρία Παπαντωνίου ή κάνω λάθος;
Και εμένα ήταν το Θαυμαστό Ταξίδι από τα αγαπημένα μου βιβλία. Μάλιστα ανακάλυψα ότι έχω σπίτι μου δύο εκδόσεις από τον Ελευθερουδάκη. Η μία πρέπει να ήταν της γιαγιάς μου.
Περιττό να πω ότι μόλις πήγα και έβγαλα από την βιβλιοθήκη μου το Τρελ(λ)ό καλοκαίρι στη χώρα των Μούμιν. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ποτέ δεν διάβασα αυτό το βιβλίο, που από την αφιέρωση, πρέπει να το πήρα σε κάποιο πάρτυ γενεθλίων στο Δημοτικό.
Καλησπέρα και καλή επιτυχία με τα βιβλία, που γράψατε

Anonymous said...

Και ο Χωκ Φην, μην τον ξεχνάμε...

ritsmas said...

Καλή επιτυχία σου ευχομαι και δεν αποκλείεται να εμφανιστώ κιόλας. Ποτε δεν ξέρεις πώς τα φέρνει τουτος ο αθηναϊκος δρομος...
σε φιλω, νασαι παντα καλά και πολυγραφότατος
ριτς

A Driver Under Influence said...

Πάντα θυμαμαι τις δυο αδερφουλες απο το Καπλανι Της Βιτρινας. Ειδικα τη Μυρτω την λατρευα:

- Μυρτώ, τι προτιμάς; Κι άλλα καρύδια ή να σου διηγηθώ ένα μύθο;
- Φυσικά, καρύδια – απάντησε εκείνη. Αφού ο μύθος δεν τρώγεται.


ΛΥΠΟ, ΛΥΠΟ..!

Roadartist said...

ο Μικρός πρίγκιπας.. Ο πιο αγαπημένος μου ever!! Και εξακολουθεί βέβαια να είναι :)) Καλό σου μήνα!!

lo-li said...

Τέλεια! Γαμωτο θα θελα πολύ να ήμουν εκεί γιατί είμαι και φανατική των παραμυθιών γενικά(fairyχουλιγκανος λέμε!)αλλά έπεσα κι εγώ θύμα της καταραμένης γρίπης που κυκλοφορεί...πφφ..Μπράβο πάντως, μ αρέσει πάρα πολύ η υπόθεση!:-)

Suspect said...

ολοι οι μυστικοι 7...

Seven Film Gallery said...

Θα είμαστε ΕΚΕΙ!!!

a female Darcy said...

klasika h georgina apo tous 5 filous..tomboy oxi asteia:P
kai fysika o mikros nikolas.apisteutes katastaseis..panta xalia ta kanan kai pote den ixean giati...

Alkmini said...

καλησπερα κι απο μενα,
ακουσα το ονομα μου και ηρθα :)
τρελαινομαι για παιδικα βιβλια και παραμυθια, οχι τοσο οταν ημουν μικρη οσο τωρα που μεγαλωσα.
ειχα την τιμη και την χαρα να γνωρισω την Γαλατεια Σουρελη. καταπληκτικη γυναικα!
νασε καλα και να γραφεις παιδικα.
πως μουρθε κι μενα σημερα και ανεβασα ποστ ενα παραμυθι που ειχα γραψει παλια. αν θελεις ριξτου μια ματια. (δεν εχει τελειωσει ακομα)
καλη σου νυχτα.

Stratos Bacalis said...

Ήταν υπέροχα, ήσουν υπέροχος (όπως το περίμενα άλλωστε)! Να το ξανακάνουμε! Σύντομα!!!

Αγαπημένοι παιδικοί ήρωες:
1. Ο Κωνσταντίνος από Τον Καιρό Του Βουλγαροκτόνου
2. Τα τέκνα του Πλοιάρχου Γκραντ (όλα)
3. Ο Γιώργος Θαλάσσης
4. Ο Μικρός Σερίφης
5. Ο Ταρζάν
6. Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
7. Νιλς Χόλγκερσεν
8. Τρελαντώνης φυσικά
9. Μόγλης
10.Ο Μάριος στους Άθλιους
11.Ο Ρόμπερτ Σάννον στα Άγουρα Χρόνια
Επειδή τον Φύλακα στη Σίκαλη τον διάβασα μεγάλος δε βάζω τον Holden Caulfield μέσα αλλά σίγουρα θα ήτανε αν το είχα διαβάσει νωρίτερα...

zisis said...

Θυμάμαι ότι ο Μικρός Νικόλας με είχε εντυπωσιάσει όταν ήμουν μικρός, αλλά από τότε δεν ξαναέπιασα κάποιο βιβλίο στα χέρια μου. Επίσης, ο Μιχαήλ Στρογκόφ του Ιούλιου Βερν, το παιδί στο Νησί των Θησαυρών (πώς λεγόταν άραγε;) και πολλά άλλα που έχετε ήδη αναφέρει....