Thursday, September 11, 2008

Έντεκα (αγαπημένα μου βίντεο-κλιπ της Madonna, #1-3)

Είμαι μεγάλος φαν της Μαντόνα. Και παλιά ήμουν δέκα φορές περισσότερο. Κρατούσα κάθε απόκομμα, έπαιρνα κάθε single, ήξερα ανά πάσα στιγμή τα πάντα.

Τα πρώτα χρόνια του ίντερνετ βρήκα τη χαρά μου. Δε χρειαζόταν πια να ψάχνω αγωνιωδώς πράγματα ή να ξοδεύω τα λεφτά μου. Κάπου εκεί όμως χάθηκε και το συλλεκτικό μου ενδιαφέρον. Η χαρά του να βρω ένα απόκομμα ή να ακούσω το νέο της δίσκο μειώθηκε δραστικά όταν πλέον όλα ήταν στο πιάτο: όλα τα mp3 πριν κυκλοφορήσουν, εκατοντάδες φωτογραφίες, 61 εκατομμύρια site γι’ αυτήν. Το παιχνίδι μου δεν είχε πια λόγο ύπαρξης, η υπερπροσφορά έκαμψε τη ζήτησή μου.

Μέχρι το 1987 για να δεις κάποιο βίντεο-κλιπ της θα έπρεπε να περιμένεις μία ή και δέκα βδομάδες μήπως και το έπαιζε το Μουσικόραμα. Αργότερα οι πιθανότητες πολλαπλασιάστηκαν: δορυφορικά μουσικά κανάλια, ιδιωτική τηλεόραση, βίντεο και dvd – και τώρα πια youtube. Κάτι που πριν από 25 χρόνια (όταν η Μαντόνα γύρισε το πρώτο της κλιπ) έμοιαζε αδύνατο, σήμερα είναι πραγματικότητα. Μπορώ να βρω οποιοδήποτε κλιπ της, δωρεάν και σε δευτερόλεπτα, και (βάζοντάς το στο blog) να το θυμίσω και σε άλλους. Έτσι έφτιαξα τη λίστα με τα 11 αγαπημένα μου βίντεο κλιπ της.

[Με τυχαία, όπως πάντα, σειρά. Προσθέστε ελεύθερα]




1) Papa Don’t Preach (1986)
Μουσικόραμα, στα μέσα των ‘80ς, ένα απ’ τα πρώτα κλιπ με υπόθεση που είχα δει, ο χορός που τα κορίτσια προσπαθούσαν να μιμηθούν στα πάρτι, μια μπλούζα Italians Do It Better, ταξίδι στο χωροχρόνο. [Φακτ! Το αγόρι που έπαιζε το φίλο της Μαντόνα και πατέρα του παιδιού της, ο Alex McArthur, έγινε στη συνέχεια ήσσονος σημασίας ηθοποιός και παίζει ακόμα σε ταινίες και σειρές. Νάτος.]



2) Rain (1993)
Βίντεο μέσα στο βίντεο. Η Μαντόνα παίζει την Μαντόνα που γυρίζει ένα βίντεο-κλιπ στην Ιαπωνία και ο θεατής βλέπει τη δράση κυρίως πίσω από τις κάμερες. Ο σκηνοθέτης του υποτιθέμενου βίντεο-κλιπ είναι ο Ryuichi Sakamoto ενώ το κανονικό κλιπ σκηνοθέτησε ο εκπληκτικός Mark Romanek [Φακτ! Γυρίστηκε όλο ασπρόμαυρο (διευθυντής φωτογραφίας ο Χάρι Σαββίδης) και μετά το χρωματίστηκε από πάνω, με το χέρι.]



3) Justify my love (1990).
Ένα βράδυ είχα ανοιχτά χωρίς ήχο τα «Νέα του Αντ1 στις 8.30» όταν είδα το Τέρενς Κουίκ να χαμογελάει πονηρά κι από κάτω να γράφει «πρώτη μετάδοση: το προκλητικό βίντεο κλιπ της Μαντόνα». Τα Νέα του Αντ1 ήταν το μόνο μέρος που δεν περίμενα να δω το Justify My Love πρώτη φορά και μάλιστα ολόκληρο. Ασπόμαυρα Μοντινό συμπλέγματα σε ξενοδοχείο – το κλιπ απαγορεύτηκε απ’ το MTV, βγήκε σε video-single και πούλησε εκατομμύρια..

img344

-------------------------------------------------

*BONUS

Έντεκα (τραγούδια που νομίζω πως θα ‘πρεπε να είχαν βγει σε single - αλλά δε βγήκαν)

img351
(Ένας πίνακας – γαμήλιο δώρο στη Μαντόνα και τον Σον Πεν από τον A. Warhol και τον Keith Haring, 1985.)

Αν αντί για τις γνωστές επιτυχίες με τις οποίες έχτισε την καριέρα της, η εταιρία της με είχε χρίσει υπεύθυνο για την επιλογή των singles της όλα θα ήταν διαφορετικά. Φυσικά, κοιτώντας των κατάλογο των επιτυχιών της, βλέπει κανείς ότι ως επί το πλείστον βγήκαν σε single όλα τα σωστά κομμάτια, όλα τα σουξέ. Παρουσιάζοντας έντεκα τραγούδια που δεν κυκλοφόρησαν επίσημα και δεν έγιναν βίντεο-κλιπ (αλλά κατά τη γνώμη μου έπρεπε), προσπαθώ να φανταστώ πώς θα ήταν η αντίληψή μου γι’ αυτήν αν αντί για τα Vogue, Like A Virgin, Like A Prayer, Hung Up, Frozen και Music, είχε κυκλοφορήσει σε single αυτά:

1. I Know It [απ’ το Madonna, 1983]
2. Over & Over [Like a Virgin, 1985] Elp;izo να μη βρεθεί κάποιος διαβασμένος που θα ξέρει ότι το 1985 "Over and Over": Italy and Philippines (vinyl single)
3. Till Death Do Us Part [Like a Prayer, 1989]
4. Spanish Eyes [Like a Prayer, 1989]
5. Sky Fits Heaven [Ray of Light, 1998]
6. Skin [Ray of Light, 1998]
7. Paradise (Not For Me) [Music, 2000] Μάλλον το καλύτερο τραγούδι που ηχογράφησε ποτέ.
8. Impressive Instant [Music, 2000] (Η Madonna ήθελε αυτό ως τέταρτο single απ’ το Music η εταιρία της όμως το έβρισκε πολύ «προχωρημένο και αντιεμπορικό». Της επέβαλλαν να βγάλει το πιο ποπ και «εύκολο» Amazing. Αυτή προσπάθησε να το σαμποτάρει και αρνήθηκε να γυρίσει βίντεο-κλιπ. Η εταιρία αποφάσισε να κυκλοφορήσει το Amazing με βίντεο-κλιπ τη live ερμηνεία του στην περιοδεία που τότε έκανε η Madonna. Τότε αυτή, για να το αποτρέψει αυτό, έβγαλε το Amazing απ’ το setlist της τουρνέ και σταμάτησε να το τραγουδάει τελείως. Τελικά δεν βγήκε τέταρτο single απ’ το Music…)
9. I Deserve It [Music, 2000]
10. Easy Ride [American Life, 2003]
11. Forbidden Love [Confessions on a Dancefloor, 2005]


+ Κι ένα που δε νομίζω ότι θα έπρεπε να βγει σε single (δεν είναι αρκετά εμπορικό) αλλά είναι απ’ τα πιο όμορφα και ατμοσφαιρικά τραγούδια της. Αυτό που έκλεινε το Erotica.


Secret Garden, 1992.

.

23 comments:

Marvin said...

τη φασαρια για το justify my love τη θυμαμαι κι εγω, και μαλιστα συζητιόταν μερες μετα. Κια αν θυμαμαι καλα ειχε οργιασει η παραφιλολογια σχετικα με την αρχικη βερσιον του βιντεο, με τα οργια που εδειχνε αλλα τα εκοψαν κλπ κλπ κλπ!

Good As You said...

μου άρεσε πολύ η λίστα με τα δικά σου single! ... Ειναι all time classic παιχνίδι μεταξύ των fans... Και συμφωνώ απόλυταμε το Impressive Instant... Απίστευτη η ερμηνεία στο Drowned World Tour? (ξεροκεφαλια πάντως και αυτή η κοπέλα, μια ζωή!!!)

WinterAcademy said...

1. οντως εξαιρετικα τα over n over, paradise & impressive instant, ιδιαιτερα τα 2 πρωτα ειναι κ δικα μου αγαπημενα.

2. εμενα αν μου'λεγες παντως πες μου ενα τραγουδι της Madonna, θα΄λεγα χωρις σκεψη:holiday
ηλιος, καλοκαιρι, χορος, νιατα..
ενα απο τα καλυτερα singles ever..

3. εγω θα εβαζα στα δικα μου singles:
physical attraction
to have and not to hold
where 's the party
και μερικα απο αυτα που εβαλες κι εσυ

4. ελπιζω στα 11 videos να ειναι καποια απο τα bad girl, deeper & deeper, material girl, power of goodbye, ray of light, frozen, bedtime story, human nature, express yourself, open your heart

5. correction : ray of light [1998]

6. δεκαεξι και σημερα..

ιακωβος said...

from the top of my head...

να σ'τα πω;;;;
θα σ'τα πω!

1. you'll see
2. rain [κι εμενα]
3. bedtime story
4. ray of light
5. i want you
6. secret
7. open your heart


+1. this used to be my playground
[δεν ξερω ... το αγαπω πολυ]

ααααντε και το Hollywood

Nikos Fotakis said...

σχετικοάσχετο: η φράση "βίντεο-κλιπ με υπόθεση" βρίσκεται σε άμεση σχέση νοηματικά με την φράση "πορνό με υπόθεση"

enteka said...

mr. arkadin: σχετικοάσχετο: η κατάντια των μέινστριμ βίντεο-κλιπ και των βραβείων του MTV.
Είδα τα VIDEO music awards του MTV τις προάλλες: δεν χρειάζεται να φτιάξεις ένα καλό κλιπ για να είσαι υποψήφιος ή να κερδίσεις -πια.
Ας πούμε, σάρωσε η Britney μ' ένα κλιπ στο οποίο ήταν αυτή και τραγουδούσε, τελείως generic. Και τα περισσότερα απ' τα άλλα έτσι ήταν. Μια μπάντα που τραγουδούσε, και κάποιος το γύριζε σε βίντεοκλιπ και κέρδιζε βραβεία.

Φυσικά, παλιά (τότε που φορούσαμε κοντά παντελονάκια, υπήρχαν γειτονιές με γιασεμιά και ήμασταν ευτυχισμένοι με τα λίγα - not!), η Μαντόνα μπορεί να έφτιαχνε το πιο ακριβό και δημιουργικό κλιπ του κόσμου (και με υπόθεση!) και να μην κέρδιζε γιατί απλούστατα υπήρχε κάποιο ακόμα πιο καλό και δημιουργικό. Δεν ξέρω τι έχει πάθει το MTV και έχει ρίξει ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ τα standards του... (ίσως φταίει το ότι έχει να συντηρήσει το ελληνικό του τμήμα ;)

mARVIN εγώ δεν πιστεύω ότι υπήρχε αμοντάριστο, παρόλο που θυμάμαι ότι λέγαν για hardcore οργια στο Justifz Mz Love. Είναι φοβερό πάντως πως κάτι τόσο προκλητκό κα σόκιν πριν 20 χρόνια σήμερα μοιάζει συνηθισμένο. Παραμένει βέβαια ένα εξαιρετικό φιλμάκι κατά τη γνώμη μου...

good as you: ναι, πολύ ωραίο στο DW Tour

winter: ευχαριστώ για τη διόρθωση. πολύ μ' ενδιαφέρει να βλέπω τα αγαπημένα των άλλων, πράγμα που ισχύει και στην περίπτωση του...

περ: :):)

Anonymous said...

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ!!! ΟΛΑ τα κομμάτια που θα ήθελες να βγουν σε single είναι αυτά που είχα ξεχωρίσει όταν άκουγα τους δίσκους της!
H madonna παραμένει βασίλισσα. Κάθε φορά που λένε οτι το αστέρι της σβήνει, κάτι κάνει και τους διαψεύδει.Συνέχεια βγαίνουν υποψήφιες Μαντόνες, αλλά τελικά η νέα madonna είναι η ίδια η madonna!
Όσο για τη φωνή που λένε οτι δεν έχει, πιστεύω οτι έχει ωραία φωνη,ιδιαίτερη κι αισθαντική. Απλώς η καριέρα της είναι μεγαλύτερη από τη φωνή της και την επισκιάζει.
Παλιά περιμέναμε πως και πως την ημέρα που θα κυκλοφορούσε παγκοσμίως κάθε δίσκος της και τώρα τα κατεβάζουμε απο το internet 15 ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία ( αν και η madonna είναι από τους λίγους καλλιτέχνες, των οποίων τα albums αγοράζω αυθεντικά).
Μάζευα κι εγώ κάθε απόκομμα και κάθε μικροσκοπική φωτογραφία της, με τη διαφορά οτι δε μειώθηκε το ενδιαφέρον μου για εκείνη.
Χάρηκα που διάβασα αυτό το post, γιατί μου θύμησε ωραίες εποχές :) Ήταν σαν να το έγραψα εγώ : )
Σ'ευχαριστώ!
ΥΓ: To justify my love έγινε το πρώτο video single (προάγγελος των dvd singles)στην ιστορία της μουσικής.Eξεραιτικό τραγούδι και άψογο και καλλιτεχνικότατο clip

Anonymous said...

Χαίρομαι που επιστρέφεις σιγά σιγά. Δυναμικότατο come back!
Αλλά δεν μας είπες: εισιτήριο για την συναυλία της Madonna βρήκες;

Α, μπα? said...

Δεν είμαι τόσο ειδική με τη Madonna αλλά είναι μεγάλη έμπνευση (συγνώμη που την εμπαίζω κάπως μερικές φορές στο blog, αλλά τι να την ενοχλήσει τώρα το μαμουνάκι). Εμένα πιο πολύ με έχουν σημαδέψει οι εμφανίσεις της στο MTV Awasrds που όταν ήμασταν μικροί και τρέχαμε με τα ποδήλατα στις γειτονιές και όλα ήταν αθώα, ήταν τεράστια υπόθεση τα live και η σκηνοθεσία ήταν αντάξια ενός καλού θεατρου. Της Madonna ήταν του καλύτερου θέατρου που είχα δει ποτέ!

Και συμφωνώ, έχει πέσει το επίπεδο και στα videoclip. Αυτό που κέρδισε φέτος (και όλοι ξέρουν πόσο αγαπω τη Britney, σαν την ξαδερφούλα μου που παραστράτησε), το είχε γυρίσει με δικά της λεφτά, χωρίς σκηνοθέτη, επειδή η εταιρία της την είχε για ξοφλημένη!

Α, μπα? said...

Ωχ σαν γεροξούρας ακούγομαι. Μακάρι να φταίει η προχωρημένη μου ηλικία τότε..!

Stratos Bacalis said...

 Δεν ήξερα ότι το Rain γυρίστικε ασπρόμαυρο και επιχρωματίστηκε! Είναι από τα καλύτερά της! Τη δική μου λίστα θα στη δώσω όταν τελειώσεις με τα δικά σου.

Θα σε δούμε στη συναυλία να υποθέσω?

enteka said...

sandman, ωραία!

α, μπα? φαινόταν όντως πολύ φτηνό κλιπ

χάρη :) εισιτήριο είχα βρει και το περιέγραφα κι εδώ

inspectorgadget, σ' ευχαριστώ, πολύ χάρηκα μ' αυτό το "Ήταν σαν να το έγραψα εγώ"

greekgaylolita said...

Χεχε, συμφωνουμε αγαπητε(το Paradiseμαζι με το I want you ειναι τα καλυτερα της.)

Δικες μου αγαπημενες της φασεις ειναι:
Α)Η πρωιμη και ακατεργαστη ακομα τραγουδιστρια, αλλα απο τοτε ευρωστη sampler ρυθμων,τασεων, και ανακατανεμημενων αστικων συναισθηματολογιων, ΝΥ city slicker Madonna του Into the groove(στο κοντερ της ειχαν ηδη γραφτει τα πρωτα δυσκολα χρονια στο Big Apple, η γυμνη φωτογραφηση στο Playboy, η επαφη με την underground music scene της Ν. Υορκης των αρχων του 80, η φρενιτιδα της proAids περιοδου)
Β)Η Madonna του 1989 και του Like a Prayer. Εstablished πια στο χολλυγουντινο διαζωμα, το Vanity Fair την τσιμπολογαει με φαντασια και οιστρο, μετραει ηδη 3 ταινιες, ενα χωρισμο με τον Sean Penn, 2 επιτυχημενα αλμπουμ που τη καθιερωσαν, ειναι ωρα για το πρωτο καθοριστικο reinvention.
Σκουρα μαλλια και μετα παλι ξανθα και μετα παλι σκουρα και μετα παλι ξανθα, εξαιρετικη μεσα στο cherisable beat της, ανεβαινει το μεχρι προτινος απατητο Ορος της γνησιας καλλιτεχνικης δημιουργιας ανοιγοντας μας για πρωτη φορα τη πυλη των προσωπικων δαιμονων της. Oh Father και στο σκουρο περιθωριο της οθονης παιζει το σαουντρακ της δικιας της εκλειψης.
Γ)1998. Η Εβιτα-Μαντονα ,Μητερα πια, βουτηγμενη στο φως της μητροτητας, ανακατανεμει τη προοδο και τη τεχνικη της και συννενοειται με τη καθοριστικη βοηθεια του William Orbit με τη μελαγχολικη αυρα της αγαπης, με τις χειμαρρωδεις φλογες της διασημοτητας, Drowned World αλλα και καινουρια υλικα, πειραματισμοι και newage ροχθοι.
Δ)2003, American Life,αντιεμπορικο και το πιο πειραματικο της μεχρι τοτε. Ποτε δεν υπηρξε πιο ειλικρινης στιχουργικα απ' οτι στο Nothing Fails και στο Nobody Knows me(I've had so many lives since I was a child and I realize how many times I've died)


H Μαντονα αποφασισε απο πολυ μικρη να σηκωσει ενα βαρος. Το βαρος του να χαθει μεσα στα ματια μας. Επανεφευρισκοντας τον εαυτο της συνεχως επιχειρει να απωλεσει τον παλιο της εαυτο και να αισθητικοποιησει το αισθημα της απωλειας που την κατατρεχει απο την περιοδο του θανατου της μητερας της. Η φημη που της παραχωρησε αυτο το βαρος δειχνει πως σ' οτι κερδισε υπήρχε καποιο σημαδι απο εκεινο το κοριτσι που την οδηγησε σε αυτο που εγινε και οχι σ' οτι η βιομηχανια της showbusiness της επεφυλασσε.
Η Μαντονα διαλυθηκε μεσα στις εικονες για να αντεξει μεσα στο χρονο.
Αντεξε μεχρι τωρα διασχιζοντας και κατακτωντας τον ηλεκτρονικο μας κοσμο αλλοτε με μικροτερη και αλλοτε με μεγαλυτερη επιτυχια.
Μπορουμε να ακουσουμε τις μελωδιες της, αλλα καταφερε κατι απειρως σημαντικοτερο.
Οταν ολα θα εχουν παραμερισει μεσα στην ατελειωτη ροη του χρονου(ανθρωποι, εντυπωσεις, αισθητικες επιφανειες), η εικονα της, το προσωπο της ως μαγνητικη παραζαλη του νεαρου εκεινου κοριτσιου που 18 χρονων εφτασε στη Νεα Υορκη αποφασισμενο να ξεφυγει απο τον παλιο κοσμο κατακτωντας τον νεο, θα μεινει σε απειρες παραλλαγες για να μας υπενθυμιζει πως κανεις δε μπορει να ξεφυγει απο την σκοτεινη μελωδια της ψυχης του.


Ουτε καν η Βασιλισσα με το τενεκεδενιο σκηπτρο της παραισθητικης επιτυχιας.

enteka said...

σε εκλιπαρώ να το ανεβάσεις και σαν ποστ! ας μην χαθεί σ'αυτά τα σχόλια

Anonymous said...

greek-gaylolita η madonna δεν έχει κάνει φωτογράφηση για το playboy.Tο 1979 που περιπλανιόταν στη Νέα Υόρκη,είχε δουλέψει και ως μοντέλο σε σχολή φωτογραφίας,όπου έβγαλε αρκετές γυμνές φωτογραφίες,οι οποίες κυκλοφόρησαν 5 χρόνια αργότερα από το playboy,ενώ ήταν ήδη superstar.
:)

greekgaylolita said...

Εχεις δικιο αγαπητε.
Ο mr Martin Schreiber(who?) εξαργυρωσε μια χαρα τα 30 δολαριακια που το κοστισε εκεινο το μαθημα φωτογραφιας;-)
Η Μαντονα παλι απο αυτο εμαθε να χειριζεται αριστοτεχνικα καθε ειδους publicity, αρνητικου η θετικου, προς οφελος της.

Κατι θα γραψω μετα τη συναυλια Αρη:)

Anonymous said...

Αααχ ! Ωραίες εποχές τότε που είχαμε πέσει στα " σκληρά " και κόβαμε άρθρα και φωτό και αφίσες από τη Μανίνα, τη Σούπερ Κατερίνα, το Ποπ Κορν και ό,τι άλλο έπεφτε στην αντίληψη μας . Ντοσιέδες και ντοσιέδες είχα γεμίσει . Σήμερα, μετά από το rehab, ενδίδω μόνο καθε φορά που τη βλέπω εξώφυλλο σε ξένο περιοδικό ( οποιοδήποτε ) με αφιερώματα κλπ . Το αγοράζω και το κρατώ σε αρχείο .

Συμφωνώ απόλυτα για το Secret Garden και πολύ χάρηκα που το έβαλες, ήταν το αγαπημένο μου τότε, εκπληκτικοί στίχοι, τόσο προσωπικοί . Το Erotica είναι ένα αδικημένο και παρεξηγημένο άλμπουμ, πολύ κρίμα . Και το Waiting δεν ειναι φοβερό ??? Και καλό για single .

Από το Bedtime stories το δικό του Forbidden love και το funky, I'd rather be your lover . Από το Like A Prayer το Lovesong με τον Prince . Όταν πρωτάκουσα το Skin είχα ανατριχιάσει, τέλειο, συμφωνώ . Το Paradise ( Not For Me ) έγινε single από τον κόσμο και το ραδιόφωνο. Αυτό το έχεις δει ?
http://www.youtube.com/watch?v=DgjNDxOt-y8 .
Απλά υπέροχο !!!

Προσωπική επιλογή από το Confessions το Like It Or Not !

Από τα 3 βίντεο το Rain είναι κορυφαίο . Εγώ θα ποστάρω κάποια στιγμή το Nothing Really Matters και το Bad Girl . Το Take A Bow, το Hollywood, το Cherish και το Don't tell me ( Mondino again ! ) είναι σούπερ αγαπημένα βίντεο και ελπίζω να δω κάποιο από αυτά στο επόμενο ποστ .

Ζαλίστηκα και μόνο που τα έγραφα, σόρι αν σε ζάλισα κι εσένα . Λες από την πολλή Μαντόνα που βλέπουμε, διαβάζουμε, συζητάμε, αναλύουμε αυτές τις μέρες ... λες μετά τη συναυλία να μπουχτήσουμε και να μη θέλουμε να τη βλέπουμε ούτε ζωγραφιστή ?? Χο χο χο !

Για να δούμε . Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη περιοδεία που θα κάνει . Επομένως καλά κάνουμε και πάμε .

See you at OAKA ! :-)))))

"Αισθηματική ηλικία" said...

Εχει "καταστρέψει" πολύ κόσμο τελικά η Κυρία.

Alexis Stamatis said...

antapodido tin episkepsi mazi me ta bravo gia to exeretiko blog an dialega tragoudi madonna tahtan to isla bonita

enteka said...

auravoluptas θα συμφωνήσω, το waiting ήταν ότι έπρεπε για single!

αισθηματική ηλικία, :)

αλέξη σταμάτη γεια!

Anonymous said...

και μιας και ξαναγύρισα για να δω το rain ακόμα μια φορά (δεν είναι κουκλάρα σ'αυτό;;;)σας εφιστώ την προσοχή στο voices από τη τελευταία της δουλεία. Κατά τη γνώμη μου ένα από τα καλύτερα της μετά από καιρό!
Ο στίχος, η μουσική, η φωνή της....όλα τέλεια
Με αμέριστη εκτίμηση για την εξαιρετική έρευνα!

Yannis said...

25 Σεπτεμβρίου 2008
Πωλούνται 2 εισητήρια για Madonna pitch A μπροστά στη σκηνή !
1,200 ευρώ το ένα.
όποιος θέλει… bandproductions@gmail.com

Anonymous said...

Πωλούνται 2 εισητήρια για Madonna pitch A μπροστά στη σκηνή !
300 ευρώ το ένα.
όποιος θέλει… bandproductions@gmail.com