Monday, May 18, 2009

Έντεκα της Δευτέρας [η βατομουριά]

img029


1) Έχει πολύ καιρό που περίμενα να έρθει η άνοιξη. Πάνω που έβγαινε ο ήλιος όμως, ξανακρύωνε ο καιρός κι ανάβαμε καλοριφέρ και ούτω καθεξής. Δεν είμαι πια σίγουρος για τίποτα: η άνοιξη που εδώ και μέρες νιώθω στον αέρα μπορεί να εξαφανιστεί σε δέκα λεπτά [update: εξαφανίστηκε! Τώρα βρέχει καταρρακτωδώς.] Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω άλλο.

Για τη σημερινή εικονογράφηση του ποστ σκάναρα σελίδες από ένα απ’ τα πιο όμορφα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία που έχω δει ποτέ. Η Jill Barklem είναι μια βρετανίδα συγγραφέας-εικονογράφος (γεν. 1951) που έγινε γνωστή χάρη στη σειρά βιβλίων Brambly Hedge - στα ελληνικά η σειρά μεταφράστηκε ως Βατομουριά. Στη Βατομουριά της ζουν δεκάδες ποντικάκια και οι περιπέτειές τους καταγράφονται σε (τουλάχιστον τέσσερα) βιβλία για τις εποχές του χρόνου. Ανοιξιάτικη Ιστορία, Καλοκαιρινή Ιστορία, Φθινοπωρινή Ιστορία, Χειμωνιάτικη Ιστορία.

img021

Τα βιβλία άρχισαν να κυκλοφορούν στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του '80. Λίγα χρόνια μετά είχαν έρθει στην Ελλάδα και είχαν μπει στο σπίτι μου. Αλλά και στα σπίτια πολλών παιδιών απ' την Ελλάδα (ξαναθυμήθηκα την ύπαρξη τους όταν τα είδα στο σπίτι συνομήλικής μου κοπέλας στην Αθήνα τις προάλλες).

Οι ζωγραφιές της Jill Barklem ήταν ίσως η πρώτη μου επαφή με την τέχνη. Πραγματικά, θεωρώ τις εικόνες της, με τις αραχνοΰφαντες μαξιμαλιστικές λεπτομέρειες και τις χρωματιστές ναΐφ αντανακλάσεις τους, αληθινά έργα τέχνης. Λατρεύω την εικόνα που έβαλα στην κορυφή του ποστ με τον ήλιο που μπαίνει μέσα απ' το παράθυρο του πολύχρωμου δωματίου. Επίσης με ξετρελαίνουν όλες οι σκηνές με τις κατοικίες των ποντικιών στο εσωτερικό του κορμού της Βατομουριάς, μια καμπυλωτή πολυκατοικία ζωγραφισμένη με διάθεση ασφυκτικής εκμετάλλευσης όλου του χώρου.

img024

Διάλεξα λοιπόν εικόνες μόνο από την Ανοιξιάτικη Ιστορία (και το πάρτι έκπληξη που διοργανώνεται στο δάσος για τα γενέθλια του μικρού ήρωα) για να καλωσορίσω έστω και καθυστερημένα την αγαπημένη μου εποχή του χρόνου…

2) Οι διαφημίσεις των cd της Lyra κατακλύζουν τα έντυπα των ιδιοκτητών της και ρωτούν: "Τα ψάχνατε και δεν τα βρίσκατε;"
"Όχι", απαντάει ο Άρης Καραμπεάζης. "Αν τα ψάχναμε θα τα είχαμε βρει. Ή, όσα ψάχναμε τα βρίσκαμε μια χαρά - και σε πολύ φτηνότερη τιμή". Με αφορμή μια διαφήμιση για τους παλιούς δίσκους της Λένας Πλάτωνος, ο Καραμπεάζης γράφει στο Mic έναν χείμαρρο (αυτονόητων και πολύ αστείων) πραγμάτων που αξίζει να διαβαστεί μονορούφι. Εδώ.

3) Η ωραιότερη δήλωση της χρονιάς, για μένα, ήταν του Ίρβιν Γιάλομ για τα όνειρα, σε συνέντευξή του στο Βήμα: "Βλέπω απίστευτα πράγματα στον ύπνο μου και δεν έχω ιδέα τι σημαίνουν. Το ψάχνω και εγώ όπως όλος ο κόσμος. Τα όνειρα είναι τα ντελικατέσεν της ψυχής. Και ο χαρακτήρας του καθενός είναι σαν καλειδοσκόπιο- ποτέ δεν καταφέρνεις να έχεις πλήρη εικόνα" #

4)
Δεν το χορταίνω στα λίγα δευτερόλεπτα που το βάζουν στην τηλεόραση, γι’ αυτό εδώ ολόκληρο. Σε σκηνοθεσία Chris Cunningham.

5) [Πριν τρία χρόνια, όταν ήταν να έρθουν οι Depeche Mode στη Μαλακάσα, ανέβασα το ποστ: Έντεκα (επιμορφωτικοί τίτλοι των Depeche Mode).]
Δεν ξέρω αν θα χρυσώσει το χάπι (μάλλον θα εξοργίσει περισσότερο) αλλά ας το πω: Τους Depeche Mode τους είδα στο Λονδίνο το 2001 κι απογοητεύτηκα: πού ήταν οι πρωτοπόροι της ηλεκτροπόπ; Είδα μόνο έναν τραγουδιστή (wannabe-Bono και από κινήσεις και από στιλ) που ούρλιαζε RAWK!!!, και προσπαθούσε να το παίξει ρόκσταρ. Ήταν απ' τις χειρότερες συναυλίες που είχα δει. Κυρίως γιατί μου άρεσαν πολύ σαν συγκρότημα, ειδικά η ηλεκτρονική '80ς περίοδός τους. Όσο για τις καλύτερες συναυλίες της ζωής μου (μέχρι το 2006 τουλάχιστον) να ένα παλιό -προπροπέρσινο- ποστ με τίτλο Έντεκα (all-time αγαπημένες συναυλίες)

img032

6) Από το soundtrack του Arizona Dream, ένα απ' τα πιο όμορφα κομμάτια που είχα ακούσει ποτέ στη ζωή μου. Είχα ξεχάσει την ύπαρξή του και τυχαία το ξαναβρήκα στο youtube. Old Home Movie.

7) O κολλητός μου (απ’ το σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο) παντρεύεται αυτό το Σάββατο. Συνήθως οι φίλοι του γαμπρού πρέπει να λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου (αλλά κυρίως σοβαρού, γιατί κατά βάθος ζηλεύουν) διάφορα πράγματα του στυλ, «τον χάνουμε τον φίλο μας», «Χρίστο, τι πας να κάνεις;!», «κρεμιέσαι και φυλακίζεσαι» κι άλλα τέτοια χαζά. Εγώ απλά θα ευχηθώ να περάσουν ακόμα καλύτερα κι απ' αυτούς του καλτ blog (thanks Ροδιά!) που στήθηκε για τον Γάμο της Βασούλας και του Αργύρη (με «όλες τις καυτές λεπτομέρειες»)…

img031

8) Λοιπόν: Το cover > lovers των Gsus και Winter Academy, εκτός του ότι συνεχίζει ακάθεκτο να έχει μια τέλεια διασκευή την ημέρα, τώρα γιορτάζει και τα πενήντα χρόνια του Morrissey, με ένα σωρό διασκευές των τραγουδιών του. Την καλύτερη διασκευή όμως την βρήκα εδώ και είναι στο βίντεο που ακολουθεί.
Κάποιος τέλειος γονιός έχει κάνει πλύση εγκεφάλου στα παιδιά του για να τραγουδούν το νέο single του Morrissey, με τον -όχι και τόσο παιδικό- τίτλο Something is Squeezing My Skull. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο βίντεοκλιπ για το τραγούδι, είναι υπέροχο!

9) # Μια πρωτότυπη κίνηση πραγματοποιεί ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης. Εκμεταλλευόμενος το κλείσιμο τού εκδοτικού του οίκου, που σημαίνει ότι τα δικαιώματα ξαναγυρίζουν πίσω σε αυτόν, τα ''επιστρέφει'' στους αναγνώστες του, όπως δηλώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Ολόκληρο το βιβλίο του, «Επιχείρησις Ιουδίθ», ελεύθερο για download με άδεια των Creative Commons. Εδώ.
img030

10) Bits & Pieces! /// Πάντα απολαυστικός: Ο Νίκος Φωτάκης στο Twitter. /// Ελληνικός σουρεαλισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Η επεισοδιακή πρεμιέρα του ’81, οι έλεγχοι στον babyface, το παπάκι και το βιντεοκλίπ της Αννας Βίσση [από την Μαρίλη Μαργωμένου] /// Fake Judge Judy Prank Call to Psychic Witch /// Για την (άλλοτε επιθυμητή και άλλοτε αναπόφευκτη) αλλαγή κλειδιού στα τραγούδια της Eurovision /// Δεν νομίζω να έμειναν και πολλοί που να μην είδαν το θέμα με το ερασιτεχνικό βίντεο που έφτασε στον Αρκτούρο (και ο Αρκτούρος δημοσιοποίησε) με την κακοποίηση ελέφαντα σε τσίρκο της Ελλάδας. /// Ο Κ. Βήτα γράφει για (και μιλάει με) τους Pet Shop Boys. Από τη Lifo. Εδώ. /// Ίσως να υπάρχει κάτι χειρότερο στη χώρα από εκείνη την εκνευριστική δημοσιογράφο του Star που καλύπτει τη Γιουροβίζιον. Ίσως όμως και όχι. /// David Lynch foundation television /// Για τη Λούλα Αναγνωστάκη (αφιέρωμα στη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας): Ένα - Δύο - Τρία /// Η συμφωνία της σιωπής (ή αλλιώς το coming out στην Ελλάδα). Από την Ελευθεροτυπία. /// Ο Γερολυμάτος υποψήφιος ευρωβουλευτής στο Μακεδονικό Κόμμα του Παπαθεμελή και του Ζουράρι (!!!) /// Super sexy trash! H εφημερίδα Απογευματινή με τη γνωστή ποιοτική αισθητική της κάνει καλλιστεία με κριτές τον Γ. Πολυχρονίου, τον Χαριτοδιπλωμένο, κλπ. "MISS ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" /// εξαιρετικό ποστ στο Re:Launch για την Λένα Πλάτωνος. /// H Eurovision όπως την έζησε η Dita Von Teese /// "Αφήστε τα τώρα αυτά τα ασήμαντα: Στη Eurovisi-OFF ποιος κέρδισε;" #

img026

11) Κάποτε είχα διαβάσει ένα άρθρο στη Βικιπαίδεια για τον [ΤΑΔΕ] το οποίο είχε σίγουρα γραφτεί απ’ τον ίδιο. Μιλάμε ήταν τεράστιο. Με πλήρη βιογραφία, με εξαντλητικές αναφορές, με κολακευτικούς χαρακτηρισμούς, με περίτεχνες παρομοιώσεις. Στην ουσία το λήμμα τραβούσε απ’ τα μαλλιά μια καριέρα στην οποία ο [ΤΑΔΕ] δούλεψε ως dj στα '80s και σε κάτι δισκογραφικές, μετά σπικάζ σε τηλεπαιχνίδια, και μετά ίσως κάτι ακόμα που δε θυμάμαι Παρ’ όλο που ήταν σχετικά άγνωστος οι πληροφορίες και οι σελίδες για το πρόσωπό του ήταν πολύ περισσότερες/μεγαλύτερες απ’ ό,τι η αντίστοιχη σελίδα της Βικιπαίδειας για τον Καζαντζάκη ή τον Χατζιδάκι!

Θυμήθηκα το λήμμα του [ΤΑΔΕ] όταν πρόσεξα τους κανόνες της Βικιπαίδεια για το ανέβασμα βιογραφιών. Δεν είμαι σίγουρος αν θυμάμαι καλά το όνομά του, αν όμως ήταν αυτό που νομίζω το λήμμα του το έχουν διαγράψει απ’ την Βικιπαίδεια. Καλά έκαναν, μακάρι όμως να υπήρχε ακόμα για να σας το έδειχνα, ήταν ένα τέλειο μνημείο καλυμμένης αυτοπροβολής αριστοτεχνικά γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο...

Λοιπόν, να τι απαγορεύεται στην Βικιπαίδεια:

Οικονομική σχέση
αν αναμένεται ότι η συνεισφορά σας στην Βικιπαίδεια θα σας αποφέρει χρήματα, ή εργάζεστε για τον άνθρωπο ή οργανισμό που αναφέρεται στο άρθρο
Στενή σχέση
είναι εξαιρετικά δύσκολο να γραφεί ένα ουδέτερο άρθρο από κάποιον που έχει στενή δέσμευση με το θέμα, είτε αυτή η σχέση είναι δεσμοί αίματος, φιλική, επαγγελματική ή πολιτική.
Αυτοπροβολή
περιλαμβάνει τοποθέτηση συνδέσμων προς προσωπικούς ιστότοπους, προσωπικές φωτογραφίες, συνδέσμους προς προϊόντα, καθώς και εκτενές βιογραφικό υλικό που δεν προσθέτει κάτι στην ποιότητα του άρθρου.

(και το καλύτερο)

Αυτοβιογραφία
Δεν συνιστάται να γράψετε ένα άρθρο για τον εαυτό σας. Αν είστε εγκυκλοπαιδικά αξιομνημόνευτος, τότε κάποιος τρίτος θα σας προσέξει και θα γράψει άρθρο μόνος του.

[λολ]

----------------------------------------------------------


img029b
!;ςιενάκ αν ςαπ ιτ, οτσίρΧ

.

9 comments:

Stratos Bacalis said...

Καλή εβδομάδα!

enteka said...

ακριβώς, καλή βδομάδα :)

Anonymous said...

Polu wraio to enteka autis tis vdomadas! Telio to videaki me ta paidakia!!

Nikos Fotakis said...

τώρα με άγχωσες και θα πρέπει να ιδρώσω για να γράφω εξυπνάδες στο twitter!
(κατά τ' άλλα, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια)

WinterAcademy said...

ειναι προφανες νομιζω το τι θα κλεψω απο αυτο το post..

tosio morphy said...

το καβερ λαβερς μου εφτιαξε την μερα σημερα! καλο ξημερωμα!

Ιφιμέδεια said...

Δεν μπορώ ακόμη να συνηθίσω σε πόσα πολλά πράγματα έχουμε την ίδια γνώμη, το ίδιο γούστο, την ίδια άποψη. Εξακολουθεί και με σοκάρει κ.ά.θ.ε φορά!!

Από το σημερινό ποστ διαλέγω προς το παρόν (γιατί δεν εξερεύνησα τα bits&pieces, τα αφήνω συνήθως σε δεύτερο χρόνο) το απερίγραπτο blog για το γάμο της Βασούλας (of all names).

Δηλαδή ό,τι και να σου γράψω γι'αυτό είναι πολύ λίγο. Ας αρκεστώ σε αυτό: αν γινόμουν serial killer τέτοιες γυναίκες θα σκότωνα -με τους συζύγους που τις διαλέγουν.

Κατά τα λοιπά λατρεύω την εικονογράφηση και τη σειρά βιβλίων για τις εποχές του χρόνου στη Βατομουριά.
(και κάπου μου θυμίζουν και τον αγαπημένο σκανδιναβό Larsson).

kisses

μ said...

Υπέροχη η τελευταία εικόνα!
Από πού είναι;;

Καλησπέρα.

enteka said...

:):) to all

(μάνο είναι όπως και οι υπόλοιπες απ' την ανοιξιάτικη ιστορία που αναφέρεται στην αρχή)