Monday, February 09, 2009

Έντεκα της Δευτέρας [ώρα]

img573

1) Σήμερα οι εκκεντρικές φυσιογνωμίες της Θεσσαλονίκης είναι πολλές: Οι γλυκύτατοι δίδυμοι που χαιρετάνε στα εγκαίνια και τις πρεμιέρες, ο Νίκος ο συμπαθητικός συνομωσιολόγος κομμουνιστής, μια νεαρή γυναίκα που περπατάει βρίζοντας κάποια «γελοία Βάσω» που ποιος ξέρει τι της έχει κάνει. Μιλούσαμε γι’ αυτούς -και για το πώς άραγε περάσαν τις γιορτές- με μια ηλικιωμένη φίλη, κι αυτή άρχισε να μου αφηγείται παλιότερες περιπτώσεις ανθρώπων της πόλης, που μπορεί στην αρχή να έμοιαζαν αστείες ήταν όμως εξαιρετικά τραγικές.

Με πιο τραγική την περίπτωση μιας νεαρής, όμορφης κοπέλας, που η ηλικιωμένη φίλη μου θυμήθηκε –και μαζί της θυμήθηκε τη Θεσσαλονίκη των νεανικών της χρόνων. Αυτή η νέα κοπέλα λοιπόν κυκλοφορούσε αλαφιασμένη στους κεντρικούς δρόμους στις αρχές της δεκαετίας του ’40. Είχε λάβει ένα γράμμα από το μέτωπο: Έγραφε πως ο αρραβωνιαστικός της σκοτώθηκε στον πόλεμο.

Ο χρόνος -και η λογική- είχε σταματήσει γι’ αυτήν τη στιγμή που διάβασε αυτό το γράμμα, ένα γράμμα που ποτέ όμως δεν το αποχωρίστηκε. Περπατούσε για χρόνια αναστατωμένη στους δρόμους κλαίγοντας και φωνάζοντας. Όλοι την έδειχναν με το δάχτυλο και έλεγαν «η παλαβή με το γράμμα!». Το χαρακτηριστικό της ήταν πως στα χέρια της κρατούσε πάντα εκείνη την επιστολή που, με ύφος διεκπεραιωτικό, της ανακοίνωνε το θάνατο του αγαπημένου της. Το ανέμιζε μελοδραματικά λες και προσπαθούσε να το ξορκίσει και, τρεκλίζοντας, μιλούσε ασταμάτητα στον εαυτό της. Κανείς δεν προσπαθούσε να την πλησιάσει, κανείς δεν τολμούσε να της μιλήσει. (Θα ήθελα να γυρνούσα το χρόνο, να το τολμούσα εγώ, και να την αγκάλιαζα, για λίγο...)

2)

Στους προηγούμενους τέσσερις δίσκους (απ’ το 1996) οι Pet Shop Boys κάτι έπαθαν κι επέλεγαν τα πιο μέτρια τραγούδια του άλμπουμ για πρώτο single. Επιτέλους αυτό αλλάζει. Δεν έχω ακούσει όλο το νέο δίσκο YES, αλλά το πρώτο single είναι απλά τέλειο: Love etc!


3) «Να μην σκύψει κανείς το κεφάλι». Αυτό είναι το μήνυμα που αποστέλλει η Κωνσταντίνα Κούνεβα, δια στόματος της ψυχιάτρου της, Κατερίνας Μάτσα. Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της τελευταίας. (Επίσης, σήμερα Δευτέρα, στις 11 στον ΣΚΑΪ η υπόθεση της Κ. Κούνεβα στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι. /// + Εργάτριες Βαθιάς Κατάψυξης) [μέσω buzz]

4) To Λ.Α.Ο.Σ: Αδήλωτα κότερα, ακριβά σπίτια, σαλεμένοι τηλεπλασιέ, χιτλερικοί 12θεούσοι και ντεμέκ μακεδονομάχοι. Δεν τα λέω εγώ. Διαβάστε. [+ Θα μπορούσε σήμερα να υπάρχει αυτό το κόμμα αν δεν μιλάνε στις τηλεοράσεις αυτοί οι πέντε συγκεκριμένοι; Τι κόμμα είναι, τι εκπροσωπεί; Επειδή μιλάνε πέντε άτομα όλη μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ στις τηλεοράσεις υπάρχουν. Τηλεκόμμα. Αν δεν μιλούσαν στις τηλεοράσεις θα υπήρχανε; #]

5) Υποθετική Συνέντευξη

Δημοσιογράφος: Για τι μετανιώνετε; Αν μπορούσατε να ξαναζήσετε τι θα κάνατε διαφορετικά;

Εγώ: Δεν μετανιώνω για τίποτα! Αν είχα την ευκαιρία να ξαναζήσω απ’ την αρχή δεν θα άλλαζα τίποτα, θα έκανα ακριβώς τα ίδια… Οκ, για να λέμε την αλήθεια χίλια πράγματα θα άλλαζα, μεταξύ των οποίων: δε θα συναινούσα τότε που οι γονείς μου μου είπαν ότι μεγάλωσα και πρέπει να χαρίσω όλα τα playmobil μου σε κάποιον τυχαίο μικρότερο συγγενή μας – δυο τεράστιες σακούλες γεμάτες με όλα τα αγαπημένα μου playmobil και τα εξαρτήματά τους… Γκρρρ…!

0423-playmobil

(Την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που τα playmobil έγιναν 35 χρόνων ο δημιουργός τους, Hans Beck έφευγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 79 ετών…)

6)


Uh-oh… (Φλασμπακ: Ο Γιώργος Παπαδάκης καλωσορίζει την χαμηλοβλεπούσα, σοβαρή δημοσιογράφο Τατιάνα Στεφανίδου στον ΑΝΤ1 - πριν καν αυτή αρχίσει τα μεσημεριανά του άλτερ.)

7) Ο David Bergman χρησιμοποιώντας μια Canon G10, ένα Macbook Pro και το Gigapan Imager κατάφερε να δημιουργήσει μια φωτογραφία 1474 Megapixel η οποία απεικονίζει το πλήθος κατά τη διάρκεια της ορκωμοσία του Barack Obama. Χρειάστηκαν 220 φωτογραφίες και 6,5 ώρες επεξεργασίας στο MacBook Pro, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και μιλάει από μόνο του.κανοντας zoom μπορεις να δεις ξεκαθαρα φάτσες. Εδώ. [Επίσης:Creator of iconic Obama portrait arrested: An artist who created an iconic red, white and blue portrait of President Barack Obama that appeared on thousands of posters and T-shirts was arrested in Boston on graffiti charges, police said on Saturday.]

8)

Τέσσερις συγχορδίες χρειάζονται για να γράψεις ένα πετυχημένο τραγούδι, λένε οι Axis of Awesome, και οι περισσότερες ποπ επιτυχίες ακολουθούν μια κλωνοποιημένη φόρμουλα. Για να το αποδείξουν έφτιαξαν αυτό το τραγούδι και πάνω σ’ αυτές τις τέσσερις συγχορδίες τραγουδούν εκατοντάδες επιτυχημένα τραγούδια.

9) Βιβλίο σοκ?

s
(όχι ακριβώς...)

Αν και έχει καιρό που κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο, δεν το είχα αναφέρει ποτέ, είτε γιατί το ξεχνούσα τις Δευτέρες και το θυμόμουν μέσα στην εβδομάδα, είτε γιατί βαριόμουν να σκανάρω σελίδες της εικονογράφησης. img723

Το Παιδί που Δεν Αγαπούσε τα Βιβλία είναι ένα μικρό εικονογραφημένο παραμύθι που, σε αντίθεση με τα άλλα μου παιδικά βιβλία, απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (αλλά και σε όσα αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους.)

Ο ήρωας του παραμυθιού είναι ένα παιδί που μισεί τα βιβλία και το διάβασμα. Μια μέρα (the irony!) παγιδεύεται σ’ ένα σκοτεινό βιβλιοπωλείο, κάτι που στο μυαλό του είναι χειρότερο κι απ’ το πιο τρομακτικό θρίλερ.
img721
Προσπαθεί να βγει αλλά δεν καταφέρνει τίποτα. Μην μπορώντας να κάνει τίποτε άλλο, αρχίζει να διαβάζει βιβλία, με εικόνες, με ιστορίες, μεγάλες και μικρές. Μια μεγάλη περιπέτεια ξεκινάει και, ξαφνικά, ολόκληρη η ζωή του αλλάζει.

Γραμμένο, σε ένα βαθμό, για να εμφυσήσει την αγάπη για το διαβάσματος στα παιδιά που δεν το πολυεκτιμούν ακόμα είναι εικονογραφημένο από τον Γιώργο Σγουρό.

img719
-------------------------

10) BITS & PIECES: Mέχρι πριν από μερικά χρόνια οι άθεοι κάθονταν ήσυχοι στη γωνιά τους και στα πανεπιστήμιά τους. Τώρα οι άθεοι αντεπιτίθενται… (Κείμενο του Πάσχου Μανδραβέλη) /// η βία των βιντεοπαιχνιδιών /// www.itsawonderfulinternet.com/ /// Ζώα που χωράνε στην παλάμη /// “My favourite thing about the Internet is that you get to go into the private world of real creeps without having to smell them.” (Penn Jillette) /// (η στιγμή είναι εντελώς ακριβή) /// !!! /// Ένα σωρό ζώα απειλούνται με εξαφάνιση. Το είδος που με συγκίνησε πιο πολύ είναι οι πίθηκοι. Όταν ο άνθρωπος καταστρέφει τον πρόγονό του τότε ξέρεις ότι το έχει παρακάνει. «Καταβροχθίζουμε» τους προγόνους μας. /// (Θυμίζει κάτι το όνομα Ξεκουκουλωτάκης?) Όταν πιστεύεις ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χειρότεροι υπουργοί γίνεται ανασχηματισμός και επιστρέφει ο θρασύτατος Χρ. Μαρκογιαννάκης! Και δεν τον κρίνω καν για τα τωρινά του, αλλά για τα παλιότερα… /// Τηλεόραση των ‘80ς: Η Δήμητρα Γαλάνη στην εκπομπή του Διονύση Σαββόπουλου τραγουδά σε live αντιπαράθεση με τον εαυτό της! Εδώ. ///Μια συνέντευξη των pop eye /// poka-yio στη θεσσαλονίκη! Μέχρι το τέλος του μήνα, στην γκαλερί kalfayan. /// david lynch video lecture /// Οι δέκα καλύτερες ταινίες του Γούντι Άλεν εδώ, σύμφωνα με το Paste. (Media*) /// Μια, αδημοσίευτη στην Ελλάδα, συνέντευξη του Ηλία Πετρόπουλου και η ιστορία πίσω απ’ αυτήν… /// Ένα καλό ποστ για το περιοδικό 01 ///

11) Έγραψε ο Γιώργος Τούλας στο Κ της Καθημερινής ένα άρθρο για το πρώτο πάρτι που έγινε σε αστικό λεωφορείο της Θεσσαλονίκης. Εξήντα μέλη της ομάδας Σφήνα (που κάνει διάφορες ακτιβιστικές αλλά πολύ διασκεδαστικές) δράσεις μπήκαν σ’ ένα τριάρι που ξεκίνησε απ’ το ΙΚΕΑ και κατέληξε στο Σταθμό του ΟΣΕ: στόλισαν το λεωφορείο με ντισκομπάλες, κρέμασαν σημάνσεις πάρτυ, έστησαν ένα αυτοσχέδιο μπαρ κι έβαλαν χορευτική μουσική.

Το αίτημά τους: η δρομολόγηση νυχτερινών λεωφορείων τις Παρασκευές και τα Σάββατα, με σκοπό να αποφεύγονται τα μποτιλιαρίσματα στο κέντρο και λιγότερος κόσμος να αναγκάζεται να οδηγεί μεθυσμένος. Χίλια μπράβο, μακάρι ο ΟΑΣΘ να τους (μας) ακούσει και να αφήνει τα λεωφορεία να κυκλοφορούν και πιο αργά τα Παρασκευοσάββατα.

Περισσότερα για την ομάδα Σφήνα http://www.vimeo.com/sfina

---------------------------------------------------

ΥΓ. την Πέμπτη: πώς θα ακούγονταν αγαπημένα τραγούδια αν ο παραγωγός τους ήταν ένα software.
ss
καλή βδομάδα!
.
.

4 comments:

Flonsavardu said...

3) διάβασα ένα αφιέρωμα που είχε γι' αυτή το προηγούμενο Ε και συγκλονίστηκα. από τη μία νιώθεις ηλίθιος αν μένεις αμέτοχος μπροστά σ' αυτά τα γεγονότα, από την άλλη σε πιάνει μια απελπισία και ανικανότητα με τη διαφθορά που επικρατεί.
8) γαμάτο όμως; γαμάτο!
11) μακάρι να εισακουστούν, αν και δεν το νομίζω.

caterinax said...
This comment has been removed by the author.
WinterAcademy said...

2) όντως, ωραίο single μετα απο καιρό. ΠΟΛΛΑ χρόνια έχουν να βγάλουν καλό άλμπουμ οι φίλοι σου πάντως

4) εγω παλι [θελω να] πιστευω οτι η παντελης [μη σου πω και η περικλης] αδιαφορια ειναι ο μοναδικος τροπος να εξαφανιστουν τελειως ολοι αυτοι.. Καμία αναφορα, καμία κριτική. Δύσκολο, το ξέρω.. και μόλις το αναίρεσα με αυτό το σχόλιο.

5) Πόσο έξαλλος γίνομαι μ'αυτά τα "δε θ'άλλαζα τπτ". ΟΛΑ θα τα άλλαζα. Επίσης [άσχετο], αν κέρδιζα 5 εκ στο τζόκερ ΔΕΝ θα πήγαινα αύριο κανονικά στην οικοδομή, δε θα ξανακούγατε ποτέ για μένα..

6) ένα έχω να πω:
Π*****Α ΕΡΤ!! [με το συμπάθειο]

7) είναι ιδέα μου ή το εχουν δαγκωσει απαντες λιγακι στη φωτο?

11) υπέροχο! [ποιος τη χαρη σου κυριε μινιμάλ, δωρεάν βιντεοκλιπ με τα ολα του!] Θα θελα να δω ομως και μια βερσιον με φυσικο ηχο

[και αναρωτιομουν τι απεγινε αυτος ο μητσοτακης.. οδηγος λεωφορειου..]

Anonymous said...

Καλησπέρα enteka
Συγχαρητήρια για το βιβλίο. Εύχομαι να αρέσει στα παιδιά και να τα κάνει να αγαπήσουν το διάβασμα. Αλήθεια έχεις δει την παρακάτω ιστοσελίδα;
http://en.childrenslibrary.org/index.shtml
Τέσσερις συγχορδίες για να γράψεις ένα τραγούδι; Ποιές άραγε; να υποθέσω η I,IV,V,V7; Ωραία πες ότι μας δίνουν τις συγχορδίες, με την μελωδία τί γίνεται; Χμμ λες να υπάρχουν αντιστοίχως 100 μελωδικά "πακέτα", όπου μπορεί κανείς να γράψει όποιο τραγούδι θέλει;