Monday, July 07, 2008

Έντεκα της Δευτέρας (πρώτο μέρος)

img109
σήμερα διπλό τεύχος

-
1) Αυτή η αληθινή είδηση είναι πρώτης τάξεως υλικό για μυθιστόρημα: Ένας μανιώδης σινεφίλ έχει ακούσει τις φήμες για τις δύο ώρες φιλμ που ‘κόπηκαν’ απ’ την ταινία Metropolis (1928) του Fritz Lang. Όταν όμως μαθαίνει για κάποιον Αργεντινό άνδρα που βεβαιωμένα είδε ολόκληρη την ταινία στα ‘60ς, ο ήρωάς μας αποφασίζει να βρει την αληθινή κόπια του Fritz Lang.
Το 1980 παρακαλεί το Μουσείο του Μπουένος Άιρες να ψάξει στα αρχεία του για το φιλμ. Το Μουσείο αρνείται. Ο σινεφίλ ήρωας επιμένει για τα επόμενα 28 χρόνια. Και μια μέρα οι υπεύθυνοι του Μουσείου τον παίρνουν στα σοβαρά. Τον Απρίλιο του 2008 η χαμένη κόπια/θρύλος βρίσκεται καταχωνιασμένη σε μια μικρή αίθουσα.
Και, τελικά, την περασμένη εβδομάδα η πραγματική εκδοχή του Metropolis, αυτή των 3.5 ωρών, προβλήθηκε για πρώτη φορά δημοσίως, 80 ακριβώς χρόνια μετά τη δημιουργία της.
[Αν υποθέσουμε ότι στις δύο ‘κομμένες’ ώρες που αναζητούσε ο ήρωας υπήρχαν μυστικοί συμβολισμοί και αποκαλύψεις για κρυφές συνωμοσίες τότε έχουμε στα χέρια μας το επόμενο παγκόσμιο μπεστ-σέλερ.]

2) Σήμερα βγήκαν τα εισιτήρια για τη συναυλία της Λένας Πλάτωνος στο Ηρώδειο. Εδώ είναι η εξαιρετική συνέντευξή της στον ggl (η ίδια άφησε και σχόλιο στο ποστ! Απ’ τα απίστευτα των blogs.) // Σήμερα είναι τα εγκαίνια της έκθεσης Connected, στη γκαλερί spilioti projects, με live chat στο http://artistschat.blogspot.com/ και πολλούς καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους και ο greekgay-lolita με την εικαστική σύνθεση Corporate Cannibal και με το blogproject Ν.Ε.Ο. (not exactly oblivion), που παντρεύει την Εφηβεία της Λήθης της Δημουλά με τον Andy Warhol και με όψεις από το ελκυστικό σκουπιδαριο της Μεγάλης Αμερικάνικης Εικόνας.

3) prince Όταν το Κλικ βρέθηκε στον άλλο κόσμο των περιοδικών, δεν καταλάβαινε τι ακριβώς συνέβαινε. Πέρα από το ότι έτρεμε από το φόβο του, κατά τα άλλα αισθανόταν μάλλον καλά…[τώρα στο ίντερνετ με τα καλύτερα εξώφυλλα που είχε ποτέ.]

4) Η συνάδελφος μου (όχι απαραίτητα στα δημοσιογραφικά) Μερόπη Κοκκίνη έγραψε στη Lifo αυτά ακριβώς που ήθελα να μάθω απ’ αυτήν: τα παραλειπόμενα της do-it-yourself μόδας των ‘90ς και τις ιστορίες απ’ την εποχή του 01. Και τα έγραψε πολύ καλά: Μερόπη Κοκκίνη – Οι Αναμνήσεις μου.


5) Σήμερα η Gloria Gaynor στην Θεσ/νίκη, στο Θέατρο Γης (εκτός αν το κλείσουν για «λόγους ασφαλείας»). Διάφορες εκτελέσεις του I Will Survive: από τον Jesus Christ, από την Miss Piggy, στα Κορεάτικα, εκτέλεση σε banjo ukulele, από έναν μίμο που το λέει με τις φωνές των Billy Holiday, Bob Dylan κλπ και τέλος από μια κυρία η οποία αντί να πει I was petrified, λέει (με μεγάλη αυτοπεποίθηση κιόλας) I was prettified.

6)

(Όποιο απόσπασμα και να έβαζα από το Koyaanisqatsi θα ήταν το ίδιο: Αριστούργημα)

7) Από την εφημερίδα Καθημερινή: ΕΧΟΥΝ μέλλον τα θερινά σινεμά; Ο γενικός διευθυντής της Odeon Cineplex λέει μάλλον όχι, εγώ λέω μάλλον ναι! [από πριν δυο καλοκαίρια: Έντεκα (ταινίες που είδα σε θερινό σινεμά) /// Έντεκα (αγαπημένα θερινά σινεμά)]

8) Bits & Pieces: Πράγματα που δεν περιμένεις να συμβούν ενώ κάνεις μια σοβαρή ομιλία (να σε διακόψει ένα ιπτάμενο πέος!) /// optical illusion /// Κουίζ: rappers or preachers? /// H πολύτιμη ψηφιοποίηση της εφημερίδας Μακεδονία (1957-1981) /// πειραγμένο κλιπ με ξανθόπουλο και βούρτση + τέλεια μουσική = ντολμάδες /// Μεθυσμένος ‘συζητάει’ με το Θεό [Τελείως Ακατάλληλο] /// Τρελό! They FAQed us /// Στις τρεις το απόγευμα (από την Κουρούνα)

2571042476_a34e4c80b1_o

9) Την περασμένη εβδομάδα έγινε η Γιορτή Μνήμης για τον Μέγα Αλέξανδρο. Τον underrated Βασιλιά τίμησαν μπροστά στο άγαλμά του πολίτες μαζί με τοπικούς άρχοντες και ιεράρχες - φοβερά βίντεο στο ‘http://www.thess.gr/’! Επειδή όμως η κάθε πόλη έχει δύο όψεις -και μη ξεχνάμε ότι το 52% των πολιτών δεν ψήφισε Ψωμιάδη- την περασμένη εβδομάδα έγινε και το 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στη Νέα Παραλία. Κύριο αίτημα των εκδηλώσεων: πιστοποιητικά γέννησης σ’ όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

10) Η Espresso έχει διαφημίσει με καταγγελτικά πρωτοσέλιδά της από βιβλία και κόμικς μέχρι τους Locomondo: τώρα ήρθε η σειρά των ναρκωτικών σε mp3. Ένα κραυγαλέο πρωτοσέλιδο έγραφε «ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕ ΗΧΟ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ». Νομίζω δεν ήμουν ο μόνος που, αφού είδε το πρωτοσέλιδο στα περίπτερα, έψαξε την «είδηση» και κατέβασε μερικές «δόσεις». Νομίζω ότι είναι απλά placebo, αλλά φοβάμαι λίγο (στην ηλικία μου) να τις ακούσω. Ακόμα όμως αναρωτιέμαι για τα κίνητρα της Espresso. Τι ήλπιζε με το εξώφυλλό της (πέρα απ’ το να κάνει το i-doser διάσημο); Να κλείσει το ίντερνετ για πάντα λόγω της αποκάλυψής της, ή να απαγορευτεί το adsl στην Ελλάδα; [Ψάχνοντας το λινκ βρήκα κι άλλο καυτό νέο: H Σαμάνθα Φοξ (δήθεν) ερωτεύτηκε έναν δασκαλάκο από τη Ζάκυνθο! Αν τον δείτε θα καταλάβετε γιατί η Σαμάνθα έγινε στρέιτ για χάρη του…]

11) Το νέο Π είναι τώρα online!

---------------------------------------------------------------

Έντεκα της Δευτέρας (δεύτερο μέρος)

img021

1) Με πήραν οι γονείς μου μια μέρα στη δουλειά. Είχαν βρει έναν παπαγάλο στο μπαλκόνι του σπιτιού τους. «Μάλλον χάθηκε, τι να κάνουμε;» Χάρηκα σαν μικρό παιδί και έτρεξα να τον δω. Ήταν μάλλον φοβισμένος και ασχημούτσικος: γκρι με κόκκινη ουρά.
«Τι;;;;» μου είπε ο ιδιοκτήτης PetShop όταν πήγα να ζητήσω τη βοήθειά του. «Μα αυτός είναι Ζακό… Κρατήστε τον», με συμβούλεψε συνωμοτικά.
«Όχι, θέλουμε να βρούμε τον ιδιοκτήτη του, θα τον ψάχνει.»
«Καταλαβαίνεις τι σου λέω; Είναι αφρικάνικος, ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ, το είδος Ζακό είναι στο βιβλίο Γκίνες. Λέει μέχρι και χίλιες λέξεις!... Κρατήστε τον.»
[Όπως είδα μετά στο ίντερνετ ο ασχημούτσικος παπαγάλος που δεν μας γέμιζε το μάτι κόστιζε από 1400 μέχρι 2000 ευρώ]
Την επόμενη μέρα τυπώσαμε φυλλάδια, ‘βρέθηκε παπαγάλος στην τάδε περιοχή’ κλπ. Διάφορα συνέβησαν. Μετά από τρεις βδομάδες μας βρήκε επιτέλους ο ιδιοκτήτης του.
«Πώς τον λένε;» τον ρώτησαν στο τέλος οι γονείς μου.
«Άρη! Άρη τον λένε» απάντησε αυτός (κι εμείς κοιταχτήκαμε μεταξύ μας, κάπως έκπληκτοι απ’ τη σύμπτωση).

2) Ρετιρέ online // To theme song εδώ // Και απ’ τα παλιά: Έντεκα (από τα πιο προβλέψιμα κλισέ του Ρετιρέ)

3) Η κυβέρνηση λέει συνέχεια πως αυτή αποκαλύπτει και απομακρύνει τα στελέχη της. Άραγε με την σοβαροφανή επανάληψη αυτού του ισχυρισμού θα καταφέρει να τον περάσει ως Αλήθεια στο συλλογικό υποσυνείδητο;

4) img099 Αυτό το τσίγκινο πραγματάκι με τις φωτογραφίες ήταν για χρόνια στο οικογενειακό μας αυτοκίνητο. Όταν ήμουν μικρός δεν καταλάβαινα τι σημαίνει. Τις προάλλες το είδα στο πατρικό μου. Και εντυπωσιάστηκα: είθισται οι πατεράδες να έχουν φωτογραφίες των παιδιών στο αυτοκίνητο που να τον εκβιάζουν συναισθηματικά λέγοντάς του «Μπαμπά Μην Τρέχεις». Απ’ ό,τι φαίνεται η αδερφή μου κι εγώ τον εκλιπαρούσαμε: «ΠΑΤΑ ΤΟ ΜΠΑΜΠΑ!»

5) Από την Καθημερινή: Ο Ντέιβιντ Μπερν γράφει για τη φιλία του με τον Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ, τον καλλιτέχνη της ποπ-αρτ που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή: Πλησίασα τον Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ στα μέσα της δεκαετίας του '80 για το εξώφυλλο ενός δίσκου των Talking Heads, του «Speaking in Tongues»… Το πακέτο που πρότεινε αποτελούνταν από ένα εννοιολογικό κολάζ στο οποίο τα διαφορετικά στρώματα των χρωμάτων -οι κυανές, βαθυκόκκινες και κίτρινες εικόνες που συνδυάζονταν για να δώσουν την πλήρη σύνθεση- θα αποδομούνταν.

fadingad wordpress
Μόνο περιστρέφοντας το διαφανές LP και τους τρεις διαφορετικού χρώματος πλαστικούς δίσκους θα μπορούσε κανείς να δει -κι αυτό μόνο κατά διαστήματα- τις τρίχρωμες εικόνες που περιείχε το κολάζ. Ήταν μια πολύ «διαυγής» εξήγηση του πώς λειτουργεί η διαδικασία ανάμιξης των χρωμάτων, ωστόσο σ' αυτή την περίπτωση δεν μπορούσε να δει κανείς όλες τις εικόνες του κολάζ παρά μόνο εν κινήσει. Περιττό να πω ότι το σχέδιο έθετε κάποια προβλήματα παραγωγής στη δισκογραφική εταιρεία μας, τη Warner Bros. Records, κι έτσι κατέληξε σε μια περιορισμένη, αλλά αρκετά μεγάλη, έκδοση 50.000 αντιτύπων, που κυκλοφόρησε μαζί με τη μαζική, συμβατική εκδοχή. (περισσότερα).

6) Οι πιο πρόσφατες λίστες του Mic.gr: ο Λένος Χρηστίδης γράφει για Τα 10 καλύτερα mockumentaries και ο Λύο Καλοβυρνάς για Τα 10 τραγούδια που τον έσωσαν



7) self-playing robot band

8) Την 4η Ιουλίου (την ώρα που όλη η Αμερική γιόρταζε περήφανη με πυροτεχνήματα) βγήκε στις αίθουσες η ταινία/ντοκιμαντέρ για τον Hunter S. Thompson την οποία περιμένω πώς και πώς: GONZO. [H άλλη ταινία που περιμένω είναι το Wall-e, κυρίως λόγω αυτού του ποστ.]

9) Bits & Pieces: Γατούλα... /// Το μπλογκ της Λένας Μαντά (!) /// Η Ζωή Τατόπουλος, με το Οceania της Βjork (και το hyperballad) /// «Click here to watch Amy Winehouse racism video» /// απίστευτα Now & Then: από gsus και α,μπα? /// Γραμμένοι Τοίχοι στη Θεσσαλονίκη /// Debbie Harry & Kermit the Frog ντουέτο

10) O Bill Gates όταν δε μπορούσε να κατεβάσει το Moviemaker απ’ το σάιτ της Microsoft έστειλε ένα εξοργισμένο mail στους τεχνικούς του. Τώρα κάποιος το διαβάζει στον αέρα λέξη προς λέξη με τρόπο απολαυστικά δραματικό.

11) Flashback - Πριν από ένα χρόνο στο Έντεκα της Δευτέρας: H Bjork εμπνέεται από παντού / Μενέλαος Καραμαγγιώλης / Μόρισεϊ / Δακτυλογραφημένα Όνειρα /Ο Κραουνάκης δίνει παντού μουσική / Κατερίνα Γώγου / «Είναι αληθινό το μαλλί του Σπύρου Ρέβη; Κι αν ναι, είναι το τέλος της λογικής όπως την ξέραμε;»/ Περιμένοντας την ταινία των Simpsons / Ένα σημείωμα που θα μπορούσα να το είχα γράψει εγώ + ποιος καθηγητής με φώναζε ‘Σουπιά’ και γιατί; /// όλο εδώ
-
-

15 comments:

greekgaylolita said...

θα τα πουμε εκ του συνεγγυς στο Ηρωδειο αγαπητε(κερκιδα Γ,σειρα 10;-)
Καλη επιτυχια στο 11οραμα!:-)

Anonymous said...

καλή βδομάδα! (μια βδομάδα θα χρειαστεί κάποιος για να διαβάσει όλο αυτό το πράγμα...)

ZlatkoGR said...

Ωραίο το διπλό, σήμερα! (Και εννοείται πως θέλω να δω το Wall-e τώρα!)

Stratos Bacalis said...

Άρης ο παπαγάλος λοιπόν ε? Ευτυχώς δε του μοιάζεις!!! :-P

Καλή εβδομάδα!

bunnysuicides said...

ωχ! είπα να μπω "μπας και..." χωρίς πολλές ελπίδες κ βλέπω διπλό ποστ, ωραία! μόνο μην αναρτήσεις τπτ την άλλη βδομάδα, για να προλάβουμε να το διαβάσουμε!

Unknown said...

Γειά!
Χορταστικό ποστ, όπως πάντα!
Σου ξέφυγε το καλύτερο βιντ για το I will survive -κατά τη γνώμη μου-, που είναι
εδώ.

Καλή εβδομάδα, και καλά μπάνια!

vague tourist said...

Ωραίο είναι και το "Gonzo". ;-)

Α, μπα? said...

EEE επιτέλους! τέλεια όσα γράφεις-δεν τα έχω ερευνήσει ακόμα όλα, αλλά η ιστορία με τον παπαγάλο είναι η καλύτερη! μπήκα στον πειρασμο να διαβάσω γι'αυτόν και εντάξει δεν τον λες και ασχημούτσικο μωρέ

το καλύτερο που διάβασα όμως είναι το εξής

"Αν νιώσει ότι χάνει τον αυτοσεβασμό του οδηγείται σε ακραίες μορφές συμπεριφοράς, όπως αυτοτραυματισμό. Δαγκώνεται και ξεπουπουλιάζεται προς ένδειξη διαμαρτυρίας."

enteka said...

καλή βδομάδα σε όλους, ευχαριστώ για τα σχόλια :)

ds said...

Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά νομίζω ότι η εναλλασσόμενη εικόνα της Britney περιέχει τα χαρακτηριστικά αυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα σε άτομα με τάσεις φωτοευαίσθητης επιληψίας (π.χ. βλ. το συμβάν με τα Pokemon στην Ιαπωνία).

(http://en.wikipedia.org/wiki/Photosensitive_epilepsy#Web_design)

Δεν παραπονιέμαι, απλά μια αθώα παρατήρηση :-)

Όναρ said...

Φαίνεται τελικά ότι 11 δεν είναι ποτέ αρκετά..σήμερα η Gaynor στας Αθήνας φίλε μου..Καλησπέρες διασκεδαστικές..

Anonymous said...

kala re papara..''teleios mousikokritikos o karabeazis''?
eisai me ta kala sou?

enteka said...

lol, controversial loipon o karabeazis.
den eimai me ta kala mou, alla ontos ton vrisko teleio mousikokritiko

:)

Anonymous said...

μετά το απολαυστικό διπλό ποστ ξαναδιάβασα τα εντεκα αγαπημένα θερινά σινεμά και πήγα στο mamma mia! Είμαι σίγουρη πως θα απολάυσεις.
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες κατευθυντήριες γραμμές, που μας αφυπνίζουν από τις καρέκλες μας.

Stratos Bacalis said...

τέλεια η νέα στήλη στη Lifo, congrats!