Saturday, May 06, 2006

Έντεκα (θέματα που διάβασα σ' ένα Πάνθεον του '72 που βρήκα στην ανακύκλωση)

pantheon '72 1) Με τυπωμένη τη φράση ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ απ’ άκρη σ’ άκρη του κειμένου για την γυναικεία στειρότητα, ο Βασίλης Καββαθάς (διάσημος μετέπειτα μαχητικός δημοσιογράφος) προβλέπει πως «δεν είμαστε μακριά από την τελική νίκη κατά της στειρότητας».
2) Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νικης 1972: «Καλό» το ‘Προξενιό της Άννας’, το ‘Θανάση πάρε το όπλο σου’ η απογοήτευση του Φεστιβάλ («ιστορία τελείως συμβατική και αυθαίρετη»), έκπληξη του Φεστιβάλ ο Παύλος Τάσιος («η αίθουσα, εσείετο επί ώρα, από τα χειροκροτήματα»), ενώ οι δυο ταινίες του Τζέιμς Πάρις έμειναν χωρίς βραβεία αυτή τη χρονιά γιατί «είχαν κοινό παρονομαστή το κακό σενάριο!». ‘Οι Μέρες του ’36’ του Αγγελόπουλου ήταν «καλή ταινία με σοβαρή σκηνοθεσία…όμως η Αναπαράστασι είναι ακόμα αξεπέραστη». Τα ‘Διαμάντια στο Γυμνό της Σώμα’, «μολονότι δεν είχε τίποτε το φεστιβαλικό, το κοινό την παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον – χάρις κυρίως στη σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία του Όμηρου Ευστρατιάδη».
3) Άρθρο με τίτλο ‘Προίκα…τέλος! Ένας θεσμός πνέει τα λοίσθια’. «Μια μελλοντική ελληνική κοινωνία χωρίς την προίκα, θα ήταν σαφώς ανθρωπινότερη…Μόνον η ενθρόνισις του έρωτα, της αγάπης και του σεξ στο θρόνο του γάμου, θα καταργήσει την προίκα.»
4) Διαφήμιση για τη Σχολή Ναυτιλιακών Σπουδών: «Δήτε τη ζωή με σιγουριά! Για κάθε κοπέλα δύο είναι οι μεγάλες και κρίσιμες στιγμές στη ζωή της. Η στιγμή που γνωρίζει τον μελλοντικό της σύζυγο κι η στιγμή που διαλέγει το μελλοντικό της επάγγελμα!»
5) Αφιέρωμα στις γυναικείες εκπομπές της TV: ‘Κάτι για την Γυναίκα’ (κάθε Τρίτη από το ΕΙΡΤ), ‘Για σας Κυρία’ (Πέμπτη στο ΕΙΡΤ), ‘Η Γυναίκα, το Παιδί κι η Εποχή μας’ (Πέμπτη στην ΥΕΝΕΔ), ‘Υγεία –Μόδα – Ομορφιά’ (Πέμπτη – ΥΕΝΕΔ) και ‘Σύγχρονη Εύα’ (Δευτέρες στην ΥΕΝΕΔ). Το Πάνθεον κριτικάρει την εμμονή των εκπομπών με ζητήματα εξωτερικής εμφάνισης και τις ψιλοκατηγορεί για προώθηση υπερκαταναλωτικών προτύπων.
6) Αφιέρωμα στο χορό και το θέατρο με συνέντευξη της χορογράφου Ραλλού Μάνου, [θρηνεί για την σημερινή νεολαία που θέλει να τα έχει όλα και γρήγορα και καταλήγει: «Δεν μπορείς να τα έχεις όλα απ’ την αρχή. Και, το μπιφτέκι και το ταξί δεν είναι απαραίτητα κάθε μέρα.»], και της μεγάλης Κατίνας Παξινού [πικραμένη και μόνη, απογοητευμένη που η χούντα την παραγκωνίζει και που δεν μπορεί να βρει υπηρέτρια. «Είναι τόσο δύσκολο για μια ηθοποιό να βρει καλή υπηρέτρια!…Έχω τέσσερις ανθρώπους που με βοηθούν και ζητώ τα γυαλιά μου και μου φέρνουν αυτά που δεν φορώ. Τί να πης;»]
7) Tips για την τουαλέτα. «Αέρας χειμωνιάτικος και στο μπάνιο σας! Γιατί να μη βάλετε κι εκεί τον τόνο του γούστου και της νοικοκυροσύνης σας; Πλέξτε, λοιπόν ένα χαρούμενο, φωτεινό σετ, με το βελονάκι, διαλέγοντας τα χρώματα που θα ταίριαζαν αρμονικά με τα πλακάκια του τοίχου…Κάνετε 70 γαϊτ. στον αέρα και πλέκετε πλέξι φανταιζί σε ρίγες επί 29 εκ…Τελειώνετε πλέκοντας απλώς 2 σειρές άρριχτα γαϊτ. και μια σειρά πλέξι κάβουρα».
8) Θέμα: Το Παιχνίδι της Ταπετσαρίας. «Η ταπετσαρία έχει πάρει τη θέσι της σε κάθε μοντέρνο σπίτι. Σαν διακοσμητικό στοιχείο προσφέρεται ακόμη και για τις μικρές επιφάνειες».
9) Ολοσέλιδη διαφήμηση παπουτσιών του Οίκου ΒΑΒΟΥΛΑ. [Λεζάντα κάτω από φωτογραφία τερατόμορφου παπουτσιού: «Πολύ νεανικό μοντέλο του Οίκου ΒΑΒΟΥΛΑ, φτιαγμένο για τηνέϊτζερς! Η σόλα του είναι από πολυαιθάνιο δουλεμένη έτσι ώστε να θυμίζει άγριο ξύλο! (Δραχμές 480)»].
10) Ρεπορτάζ ΣΟΣ για αχαΐρευτες νοικοκυρές: «Πώς να δεχθήτε την πεθερά σας». Με λίγα λόγια: Οι ετοιμασίες θα διαρκέσουν 7-10 μέρες (!). Ελέγξτε τα σερβίτσια πορσελάνης, αγοράστε εμπριμέ τραπεζομάνδηλο και σιδερώστε το την παραμονή, φτιάξτε πιλάφι γαρίδες με κάρυ, ή γκούλας ουγγαρέζικο. Δείξτε στον άνδρα σας πού έχετε ανοιχτήρια και ό,τι άλλο «για να μην σηκώνεται και σας φωνάζει όλη την ώρα». Τα σερβίτσια μπαίνουν κατά το αγγλίκό σύστημα κι η πεθερά κάθεται δεξιά απ΄ τον γιο της. Ένα κυλιόμενο τραπεζάκι σάς είναι απαραίτητο. Ρωτήστε την πεθερά για την ζωή της. «Ακόμη κι αν βαρυέσθε, υποκριθήτε μεγάλο ενδιαφέρον!» Και το άρθρο τελειώνει αισιόδοξα: «Ανάβετε εύκολα; Τότε πιήτε κανένα καταπραϋντικό ή ηρεμιστικό εκ των προτέρων…Προσπαθήστε. Στο κάτω-κάτω, σκεφθήτε, τέτοιες επισκέψεις δεν πρόκειται να γίνονται συχνά!»
11) Mουσικές σελίδες με φοβερούς τίτλους όπως «ΑΧ, ΑΥΤΗ Η ΠΟΠ!» (για την αναρχία που προκαλεί στο ακροατήριο η μουσική των Jethro Tull) και «Η ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΗ ΟΨΙΣ ΤΗΣ ΠΟΠ!» (για τον "υπερβολικό και ανυπόφορο" Άλις Κούπερ).

9 comments:

YO!Reeka's said...

Ενα εχω να πω. Ο Αλις Κούπερ θα μας θάψει όλους.

enteka said...

αχ αυτή η ποπ...

sorry_girl said...
This comment has been removed by a blog administrator.
sorry_girl said...

Και το ξαναγράφω γιατί ήταν βιαστικό.
Προσέχετε τι λέτε για τον Alice!Πέρυσι (ή μήπως πρόπερσι;χμμμ η μνήμη μου ασθενεί σε αντίθεση με εκέινον!) που τον είδα live ήταν υπέροχος και αγέραστος και βγήκε και στη σκηνή και με έναν πύθωνα!!Δικαιούται να είναι ντίβα (θα πάρει και την ανάλογη σύνταξη!)
Χα!

enteka said...

sorry-girl se zilevo ligo...

sorry_girl said...

Καλημέρα!Όπως βλέπεις εγώ είμαι πρωινός τύπος!Να μη ζηλεύεις απλά να τα κυνηγάς κάτι τέτοια.Έχουν την αξία τους όσο κι αν μη τους φαίνεται!Κι ας τα κοροιδέυουν οι πιο ψαγμένοι ροκάδες!Ωραίο το blog σου , έξυπνη ιδέα!

Idάκι said...

Έλιωσα στο γέλιο με το νούμερο 10... Χτυπιόμουν κάτω χωρίς πλάκα!!

Βρίσκεις πάρα πολύ ενδιαφέροντα θέματα για τους ενδεκαλόγους σου, και ξέρω πως κάθε φορά θα βρω μια ευχάριστη έκπληξη - εύγε!

Anonymous said...

Καλά, τό 7 ξεπερνάει τη φαντασία. Εγώ νόμιζα οτι αυτά είχαν κοπεί στην εποχή της γιαγιάς μου αλλά...Τρελλό γέλιο! Πάω να πιάσω το βελονάκι (τσιγκελάκι δεν το λέτε στη Θεσσαλονίκη?).

Helix Nebulae said...

Η lifestyle συνέντευξη του Παττακού με τίτλο "η εξουσία δεν επηρέασε τον συναισθηματικό μου κόσμο" ήταν σε προηγούμενο τεύχος;