Saturday, May 20, 2006

Έντεκα (από τα πιο προβλέψιμα κλισέ του Ρετιρέ)


Για τον ΧΘ που ζει εδώ και χρόνια με τους γονείς και τη γιαγιά του το δικό του Ρετιρέ.

"Το Ρετιρέ [όπως και οι άλλες σειρές του Δαλιανίδη] αναπαράγει σε μεγάλο βαθμό τα ίδια κλισέ, τους ίδιους τύπους, ενίοτε τα ίδια περιστατικά και διαλόγους... Ακριβώς εδώ έγκειται το μυστικό του μεγαλείου της σειράς! Είναι διασκεδαστικά αναχρονιστική, εκτός πραγματικότητας, απόλυτα προβλέψιμη σε βαθμό αστειότητας!"
- από το Fantastic 80s

1) Η ανιψιά της Κατερίνας θέλει κάτι. Ψήνει την γιαγιά να το απαιτήσει αυτή. Όταν η Κατερίνα γυρίζει πεινασμένη σπίτι η γιαγιά αρχίζει τα «Κοίταξε να δεις Κατερίνα μου, πρέπει να…». Η Κατερίνα (που συνέχεια λέει «Το φαΐ μου, πού είναι το φαΐ μου») εκρήγνυται. Επαναλαμβάνει δύο φορές την τελική φράση του επεισοδίου (την δεύτερη με περισσότερη έμφαση) και, καθώς παγώνει η εικόνα, ακούγεται το χαρακτηριστικό Τιρι τιρί τι τι της μουσικής τέλους.

2) Αυτό υπάρχει σ’ όλες τις σειρές του Δαλιανίδη: Κάποιος παίρνει φάρσες τον ήρωά μας. Μια, δυο, τρεις… Στο τέλος ο ήρωας τον βρίζει, μόνο που στο τηλέφωνο ήταν ο εργοδότης ή το object of desire.

3) Όποτε κάποιος πηγαίνει στο εξωτερικό, την προηγούμενη εμφανίζονται απρόσκλητοι στο σπίτι του φίλοι και συγγενείς με παραγγελίες. Λίστες με δερμάτινα μπουφάν, κρέμες νυκτός, γυαλιά ηλίου κλπ. Στο τέλος ο ήρωας τους πετάει όλους έξω, ακυρώνοντας το ταξίδι στο Λονδίνο, φωνάζοντας: "Άμα είναι έτσι, δεν πάω πουθενά! Δεν πά-ω που-θε-νά!" (Τίρι τιρί τι τι)

4) Κάποιος ενοχλητικός έρχεται σπίτι κι αρχίζει να τηλεφωνεί στην Αμερική μιλώντας με το πάσο του. Η Κατερίνα κρατιέται με νύχια και με δόντια για δυο-τρία λεπτά. Τελικά, σε έξαλλη κατάσταση, κόβει το καλώδιο του τηλεφώνου και πετάει (με verbal abuse) το άτομο έξω απ’ το σπίτι.

5) Η κυρία Σοφία, μετά από ώρες ταπεινωτικής κουβέντας, έχει πείσει την Κατερίνα να δεχτεί να έρθουν στο σπίτι όλοι οι γείτονες-κομπάρσοι, για να παίξουν χαρτιά ή να κάνουν επίδειξη τάπερ. Η Κατερίνα κλείνεται στην κουζίνα για να φάει απερίσπαστη. Σύντομα οι καλεσμένοι θα κάνουν κάτι που θα την ταράξει και θα ξεσπάσει πάνω τους λέγοντας με έμφαση: «Βρε έξω απ’ το σπίτι μου, είπα, έ-ξω απ’ το σπί-τι μου!! (Τίρι τιρί τι τι) [Στην περίπτωση χαρτοπαιξίας καλεί και την αστυνομία]

6) Έξοδος σε ταβέρνα: (ας πάρουμε την Κατερίνα). Την έχει πείσει η μητέρα της ότι «Είναι Παρασκευή βράδυ, μέχρι κι η κουτσή Μαρία βγαίνει, εμείς ποτέ δεν βγαίνουμε κλπ κλπ» και όλοι μαζί κατευθύνονται σε ταβέρνα: Αρχικά δεν υπάρχει τραπέζι κι ο σερβιτόρος είναι αγενέστατος. Η ζοχαδιασμένη Κατερίνα υπομένει - με συγκρατημένη γκρίνια ("Πάμε να φύγουμε είπα!"). Τελικά κάθονται, όμως ο σερβιτόρος αργεί να πάρει την παραγγελία - η Κατερίνα πλέον βράζει και προτείνει να γυρίσουν σπίτι. Κατά σατανική σύμπτωση όλα τα φαγητά που θέλει έχουν τελειώσει – νιώθει κάπως δικαιωμένη. Αρχίζει το ρεφρέν «Ταβέρνα δεν θέλατε;» Κάποτε έρχονται τα φαγητά αλλά είναι φριχτά. Η μαμά της Κατερίνας, που επέμενε να έρθουν, αηδιάζει με το απαίσιο φαγητό και δεν μπορεί να το φάει... ΕΚΡΗΞΗ!! Η Κατερίνα, πλήρως δικαιωμένη, αρπάζει το κουτάλι της μαμάς της και, καθώς νιώθει ότι πλησιάζει το τέλος του επεισοδίου, αρχίζει να μπουκώνει την κυρία Σοφία με το ζόρι. Αυτή αντιστέκεται αλλά η Κατερίνα συνεχίζει λέγοντας: "Θα το φααας… Ταβέρνα δεν ήθελες; Τώρα θα το φααας!" [Τίρι τιρί τι τι]

7) Λαχείο: Ήταν το Λαϊκό κι όχι το Εθνικό (αλλά αυτό πρέπει να αποκαλυφθεί αφού το λαχείο χαθεί και –πανηγυρικά- ξαναβρεθεί).

8) Από τα πιο προβλέψιμα κλισέ όταν ένας ήρωας κάνει πάρτι: όλοι οι καλεσμένοι, χωρίς να έχουν συνεννοηθεί, θα του φέρουν το ίδιο δώρο. Στην πέμπτη καφετιέρα που θα λάβει, ο ήρωας θα πρέπει να εκραγεί, πετώντας έξω τους φίλους του.

9) Κάποιος (έχει συμβεί και με Χαρούλα και με Κατερίνα) καλεί κόσμο στο σπίτι του για επίσκεψη. Ο κόσμος αρχίζει να βλέπει ελληνική ταινία ή ματς και αγνοεί τον οικοδεσπότη. Η αντίδρασή του είναι η αναμενόμενη…

10) «Η καρδιά μου!» Το παθαίνουν η Ξυνή, η κυρία Θάλεια, κι η κυρία Σοφία, όταν ακούν κάτι που δεν τους αρέσει. «Θα πάτε διακοπές χωρίς εμένα; Αχ,αχ, αχ η καρδία μου». Υπάρχει και σε πιο μεγαλόψυχη version: «Πηγαίνετε, παιδιά μου, στην έκθεση επίπλων για τη νέα κρεβατοκάμαρά σας, τι δουλειά έχω εγώ η γριά μαζί σας;… Να, θα καθίσω εδώ πέρα ολομόναχη, που έχω και την καρδιά μου… Πηγαίνετε…».

11) Μετά από άπειρα προβλήματα, η ηρωίδα -ας πιάσουμε την Χαρούλα- κατορθώνει να πάει διακοπές μόνη στην ησυχία της φύσης, σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Μαντεύετε τη συνέχεια: εμφανίζεται ο Φοίβος, για να κατσικωθεί. Ορκίζεται ότι δεν το έχει πει σε κανέναν – αυτό είναι το cue για να μπει η κυρία Ζαχαροπούλου λέγοντας «Ααα Χαρούλα, ωραία είστε εδώ!» Ακολουθεί και το υπόλοιπο καστ της σειράς (ένας-ένας) μέχρι που η Χαρούλα, τα μαζεύει, και τους αφήνει σύξυλους ουρλίαζοντας: «Καλύτερα στην πόλη. Καλύ-τε-ρα στην πό-λη!!» [Τίρι τιρί τι τι]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ 'ΡΕΤΙΡΕ'

38 comments:

the ibt said...

Αχαχαχαχα! Μα πού τα θυμήθηκες; Περιττό να πω πως μου μετέδωσες φοβερά όλη αυτή τη σκουπιδίλα του Ρετιρέ! Ήταν σαν να το είδα μπροστά μου ξανά!

Συμπληρώνω και δύο τρία που μου ήρθαν καθώς σε διάβαζα:

1. Η Έλντα Πανοπούλου πάει σε τηλεπαιχνίδι και βρίζεται με τον παρουσιαστή/ με τον αντίπαλο.

2. Χάνονται χρήματα/χρυσαφικά και ξαφνικά αρχίζουν να υποψιάζονται ο ένας τον άλλον. Στη συνέχεια κάνουν σωματικό έλεγχο και τελικά ξεκατινιάζονται για να ανακαλύψουν πως τα "κλοπιμαία" είναι παραπεταμένα σε κάποιο συρτάρι.

3. Πηγαίνουν στις γιορτές δώρα που κάποτε είχαν λάβει οι ίδιοι αλλά ποτέ δεν είχαν ανοίξει. Όλως τυχαίως ξεχνούν τις κάρτες μέσα στα κουτιά και ο τελικός παραλήπτης διαπιστώνει σοκαρισμένος πως το δώρο:

a. Περιέχει κάρτα που γράφει "Ευτυχισμένο το 1989"

ή

b. Είναι το ίδιο δώρο με αυτό που είχε αγοράσει ο εορτάζων για την περσινή γιορτή του καλεσμένου του!

Παράξενος said...

Από τα πιο κουλά "έντεκα".

Και εις ανώτερα.

enteka said...

iblog, απλά, τα κλισέ σου είναι φανταστικά!!! (και τόσο υπαρκτά σε ένα σωρό επεισόδια και του Ρετιρέ και των Μικρομεσαίων)
Με τα χρήματα που χάνονται θυμήθηκα και το εξής επεισόδιο [που ξαναείδα πρόπερσι σε ένα ανήλιαγο Κεπίκ του Ε.Σ.] Η Αμαλία φιλοξενείται στης Κατερίνας γιατί έσπασε το πόδι της, και την κατηγορεί για ένα χαμένο πεντοχίλιαρο. Κι η Κατερίνα στο τέλος της λέει: "Ψάξε Αμαλία μου μήπως σου παράπεσε σε κανένα συρτάρι, μην το βρεις πάλι όπως κι εκείνο το κατοστάρικο που με κατηγορούσες χτες!" [και είχα γελάσει γιατί ακόμα και για το 1991 οι 100δρχ ήταν εξευτελιστικό ποσό για να κατηγορήσεις κάποιον ότι στο έκλεψε]

Anonymous said...

Καλά,δεν το πιστεύω ότι τα θυμάσαι όλα αυτά!!Πάντως ξέρω κάποιον με κρίσεις επιληψίας, που μετά από τέλος επεισοδίου 200στης επανάληψης πέρσι το καλοκαίρι(την ώρα που πέφτουν οι τίτλοι τέλους και ξεκινάει το παρακμιακό αρμονιάκι),έχει αυξήσει τη δόση του Αταράξ κατά 1\4!

Η Μικρή Ολλανδέζα said...

Λατρεύω Ρετιρε!!!!
Είδα και τις περσινές επαναλήψεις και πάω για άλλη μία άμα λάχει.
Τρελό φετίχ οι ενδυματολογικές επιλογές. Κολάν, βάτα και γκέτες φλουό!!!
Θεεεεεεελωωωωωωω

nanakos said...

Get this!! Ο Ιασόνας και η Ελένη ετοιμάζονται να δεχτούν κόσμο στο σπίτι. Θα μαγειρέψει η Ελένη. Στη προσπάθεια της συνεπικουρούν η θεία Πηνελόπη και η μαμά Θάλεια βρίζοντας η μια την άλλη. Στο τέλος ο Ιάσονας τις πετάει και τις δυο όξω. Σε λιγότερο από 2 λεπτά ξαναέρχονται μια μια (υποτίθεται κρυφά μεταξύ τους) για να βοηθήσουν την άσχετη γκαμούζα- τριχωτή Ελένη. Ο Ιάσονας τις βρίζει και παίρνει την Ελένη να φύγουν! [τίρι τι τι τιρι]

enteka said...

she-bishop: LOL! πάντως σε μένα λειτουργεί τελείως σαν xanax, άμα το δω χαλαρώνω τελείως και μπαίνω στον κόσμο της ασφαλούς επανάληψης.
Μικρή Ολλανδέζα: Τι άμα λάχει; Άρχισε ήδη! weekdays στις μία το μεσημέρι... (Summer is here) :)
Νανακος: ναι ναι! Κάτι σχετικά παρόμοιο: ο Ιάσονας θα μαγειρέψει (έχοντας κι ένα ύφος "Μαγείρεμα... σιγά τη δουλειά" προς την Ελένη), και αρνείται όλες τις προσπάθειές της να τον βοηθήσει. Στο τέλος δεν καταφέρνει να βράσει ούτε ένα αυγό και κάνει την κουζίνα χάλια. Εκνευρισμένος τραβάει απ' το χέρι την Ελένη για να πάνε σε ταβέρνα, πράγμα που αυτή απ' την αρχή υποστήριζε.
Τέλος, να προσθέσω στο comment του iblog (για την Χαρούλα σε τηλεπαιχνίδι, που όντως έχει συμβεί πάνω από δύο φορές) ότι το επίθετό της (Πεπονάκη) θα γίνει η αφορμή για σωρό κρύων αστείων, πράγμα που θα την κάνει να χάσει την ψυχραιμία της μια ώρα αρχύτερα.

enteka said...

στο Fantastic '80s συζητήθηκε η λίστα μου από τον cobden. Παραθέτω το σχόλιό του:

"Ο φίλος enteka,νομίζω πως κάλυψε με έξοχο τρόπο όλα τα κλισέ του ΡΕΤΙΡΕ...Κάποια επιπλέον σχόλια, παρατηρήσεις και (γιατί όχι) σκέψεις που μου γέννησε η αγαπημένη σειρά
1. Το κλισέ νούμερο 3, που αναφέρει και ο enteka!Να βάλω και μια πολιτική παράμετρο στο θέμα..Εκείνα τα δύσκολα χρόνια , υπήρχε αν θυμάστε όριο στο συνάλλαγμα που μπορούσες να βγάλεις στο εξωτερικό..Γι αυτό και η οργή της Κατερίνας, όταν έβλεπε πως το συνάλλαγμα της θα εξανεμίζοταν για αγορές που της ζητούσαν οι άλλοι ήρωες της σειράς. Αυτό ήταν διαχρονικό "αστείο" του Δαλιανίδη, όσο κρατούσαν οι συναλλαγματικοί έλεγχοι( το χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία και στην ΟΔΟ ΑΝΘΕΩΝ)...Δυστυχώς από το 1992, το συνάλλαγμα που μπορούσες να βγάλεις στο εξωτερικό, έγινε απεριόριστο, και έτσι το απολαυστικό σκετσάκι, που χάριζε αβίαστο γέλιο, σε γενιές ελλήνων τηλεθεατών έγινε outmoded...:-( Ποίος είναι υπέρ της επαναφοράς του περιορισμού συναλλάγματος;;;
2.Το μπαράκι της Χαρούλας..."Στέκι καλλιτεχνων" , όπως είπε σε ανύποπτο χρόνο η Ελένη...Με έναν χαμηλό φωτισμό και καταθλιπτική μουσική, σε έφερνε στα όρια της αυτοκτονίας...Παρόλα αυτά, όλοι οι ήρωες της σειράς το προτιμούσαν για τις εξόδους τους..Ειδικά η Κατερίνα και ο Χρήστος, σε τρυφερά ενσταντάνε, πίνοντας on the rocks (το αγαπημένο ποτό της Κατερίνας)
3. Θυμάμαι καλά;;Τον τελευταίο χρονο της σειράς, το ρόλο της γειτόνισσας που δημιουργεί προβλήματα στην Κατερίνα, έπαιζε με μοναδικό τρόπο η cult Καίτη Ιμπροχώρη, μούσα του Γιάννη Δαλιανίδη, μιας και την έχει προτιμήσει σε πολλές ταινίες του , άλλα και στο Τριτο Στεφάνι...( Η Πετρούτσου ή η Γκολεμά, δεν θυμάμαι ποια, είχε γράψει μετά το πρώτο επεισόδιο του ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ,"Το ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ειναι αυτό που βλέπουμε ή το ΤΡΙΤΟ ΡΕΤΙΡΕ;;"
4.Ερωτήματα που με στοιχειωνουν , τόσα χρόνια μετα:ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΚΛΑΙΡΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, η τηλεοπτική Ελένη του Ρετιρε;;; Ο Κωστάκης;;Ξέρει κανείς;;;"
3:20 AM

Ιφιμέδεια said...

Έντεκα, είσαι καταπληκτικός!!!!!

Υπέροχη η δουλειά που έκανες! Μου πήρε λίγη ώρα να συνέλθω από τα γέλια και να σου γράψω σχόλιο!

Ομολογώ ότι δεν μπορώ να προσθέσω πολλά στον εξαιρετικό κατάλογο των κλισέ. Διότι εσύ και οι απαράμιλλοι σχολιαστές σου κάνατε το πράγμα πολύ δύσκολο.

Θυμίζω μόνο τα εξής:
1. Ενώ ο ήρωας-τεχνικός (τηλεοράσεων ή ηλεκτρολόγος) φλερτάρει το καλό κορίτσι, η μητέρα του είναι στρίγγλα και διαφωνεί και του ρίχνει από δίπλα μια πεταχτούλα τσαπερδώνα της γειτονιάς (με προίκα), νά'χει να πορεύεται!

2. Στο σπίτι της ηρωίδας μένουν πολλά άτομα και συνωστίζονται το πρωί στο μπάνιο.

Καλό μας καλοκαίρι!

enteka said...

Ιφιμέδεια, ευχαριστώ:)
Καλά, αυτό με το μπάνιο το έζησα στο πατρικό μου που πήγα πριν δυο μέρες και τους έλεγα τη σκηνή απ' τη σειρά... Το Ρετιρέ (με την απλοϊκότητά του) και οι Simpsons (με την ιδιοφυΐα τους) μου προσφέρουν άφθονες τηλε-παραβολές που λέει κι ο D. Coupland.
Πάλι στο σπίτι των γονιών μου, χτες, πιάνοντας τον μπαμπά μου να αδειάζει το ψυγείο στα κρυφά αφού είχαν όλοι πάει για ύπνο, του διηγήθηκα τη σκηνή που η Κατερίνα κι ο Χρήστος υποκρίνονταν τους υπνοβάτες, για να τρώνε ελεύθερα. Νομίζω η ανιψιά επιστράτευσε κάτι κουβάδες με νερό στο πάτωμα αλλά αυτοί τους απέφευγαν.]
χχχ

the ibt said...

Έντεκα, πρέπει οπωσδήποτε να μπεις στο monitor διότι έχασα πολλά επεισόδια και κάθομαι τώρα -νυχτιάτικα- να καλύψω τα κενά μου.

(Και τι νύχτα... Μετά τον όλεθρο! :P)

enteka said...

bookmark me:)
iblog ευχαριστώ για τα διάσπαρτα σχόλια σε ποστς: 1) το Dr.90210 το αποφεύγω (βλέπεται;) 2) Coaster Constructions θα το ψαξω, 3)Νο kitty this is my potpie! σούπερ 4) για το monitor (πέρα από το bookmark που συστήνω για σιγουριά) έχω κάνει αίτηση κοντά 3 βδομάδες. Είδα ότι προστέθηκαν χτες 30 blogs - ίσως να είμαι στην επόμενη φουρνιά.
καληνύχτα (μετά τον όλεθρο, lol)

so-de-lovely said...

Ρετιρε=απολυτη βεβαιοτητα οτι το καλοκαιρι ειναι εδω ΑΤ LAST! Αυτο που με σαγηνευε προσωπικα και κολλουσα απιστευτα ειναι οι ΜΠΛΕ ΤΟΙΧΟΙ ! Ναι οι τοιχοι ειναι μπλε κανονικο μπλε προς το λουλακι της ελληνικης σημαιας. Κι αναρωτιομουν, ενω ο αδερφος μου παρακολουθουσε με θρησκευτικη προσήλωση και ξεκαρδιζοταν στα γελια σαν να μην ειχε ξανακουσει το αστειο ποτε μα ποτε, ΠΟΙΟΣ ανθρωπος βαφει τους τοιχους του σπιτιου ΜΠΛΕ;

Anonymous said...

Αυτό το "τίρι τιρί τι τι" με τρέλανε...;)
Και για μέτρα,πόσα από αυτά τα κλισέ επαναλήφθηκαν στο μεταγενέστερο "Οι μικρομεσαίοι"..
Όρεξη νά'χεις!

enteka said...

so-de-lovely: οι μπλε τοίχοι από φελιζόλ! lol
aenaos: τέλεια, η φωτό με Lordi στο μπλογκ σου! περιμένω ποστ με gossip και γνώμες
evelina_z13: :) τα μέτρησα και ΟΛΑ επαναλήφθηκαν και στους Μικρομεσαίους!
Προσθέτω κι ένα που μου είπε ένας φίλος για την Ξυνή (ιάνει και με κυρία Θάλεια). Μαθαίνει ότι ο Χρήστος θα αγοράσει κάτι για την Κατερίνα και ζηλεύει. Χτυπώντας τον στο φιλότιμο ("γι' αυτές όλα τα δίνεις, σε μας τίποτα, που έχεις και ανύπαντρη ανιψιά και δεν της δίνεις τίποτα") κατορθώνει είτε να αγοράσουν το ίδιο αντικείμενο και σ'αυτήν, είτε να μην το αγοράσει κανένας.

loretta said...

enteka, γέλασα μέχρι δακρύων - στην κυριολεξία - με το post σου. Μου έδωσες μεγάλη έμπνευση και ίσως γράψω κι εγώ κάτι σχετικό...

azrael said...

Aααααχαα χα χα χα LOL LOL

Tι είπες τώρα ρε άνθρωπε!!

RESPECT μέχρις εσχάτων!!

azrael said...
This comment has been removed by a blog administrator.
enteka said...

loretta: na grapseis!!
azrael: respect! :)

Anonymous said...

Άπαιχτο - Α-ΠΑΙ-ΧΤΟ!!!!
Όλο το blog είναι πολύ όμορφο βεβαίως βεβαίως, αλλά αυτό το post ήταν όλα τα λεφτά (ιδίως γιατί λίγες ώρες πριν το ηρωικό "ρετιρέ" έπαιζε στην tv)!!!
Και όπως είπε και κάποιος άλλος πιο πριν, Ρετιρέ=SUMMER IS HERE AT LONG LAST!!!!!
Με εκτίμηση,
Ένα ακόμη πιστό μέλος του fan club των λιστών με τα enteka στοιχεία ;))

enteka said...

λολ, ευχαριστώ, το είδες σήμερα;

Anonymous said...

Σημερινό επεισόδιο (σε ν-οστή επανάληψη):
ντριιιιιν - τηλέφωνο
Χαρούλα: Cosmos, λέγετε.
------------
Χαρούλα: Γραφείο τελετών; Ναι κυρία μου, καλά πήρατε, περάστε να σας πάρουμε μέτρα!!!!!!!!

looooooooooooooooooooooooooollllll!

enteka said...

lol, μόλις πρόσθεσες ένα ακόμη κλισέ: απο τη στιγμή που η Χαρούλα θα σηκώσει το τηλέφωνο (με το χαρακτηριστικό Κόσμοςλεγεταιπαρακαλώ) θα εμπλακεί σε καβγά με όποιον την κάλεσε, εκτοξεύοντας ειρωνίες μεγατόνων.
:)

Sleeper in Metropolis said...

Συγκινητικό. Δεν ξέρω τι να γράψω. ;)))
Χιλιάδες εικόνες ζωντανεύουν μπρος στα μάτια μου!

Anonymous said...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»

cartoon said...

enteka, θυμήθηκα κι ένα άλλο κλισέ. Το ζευγάρι, Ιάσωνας-Ελένη, παίρνει πρωινό, όμως ο Ιάσωνας, αντί να ασχολείται με την Ελένη, διαβάζει εφημερίδα. Η Ελένη κάνει διάφορα τσαλίμια για να του αποσπάσει την προσοχή, όμως τίποτα δεν πιάνει. Έτσι, φτάνει στην έσχατη λύση του μπουρλότου. Κοινώς, παίρνει τον αναπτήρα και του καίει την εφημερίδα. Η ίδια ακριβώς σκηνή επαναλαμβάνεται στην Οδό Ανθέων με τη Ράντου.

enteka said...

cartoon, super! αυτό το Οδός Ανθέων πρέπει να το δω οπωσδήποτε...

2 ακόμη εν συντομία:
1) (νόμιζω ότι το είχα γράψει κάπου αλλά μάλλον όχι εδώ)Η Κατερίνα περιμένει στην ουρά του περιπτέρου για να τηλεφωνήσει και όλοι αργούν και μιλούν με τις ώρες κι αυτή τους βρίζει, αλλά όταν έρχεται η σειρά της αργεί περισσότερο απ' όλους.
2) παίρνει ταξί κι ο ταξιτζής σταδιακά παίρνει κι άλλους πέντε που πάνε όλοι σε διαφορετικές κατευθύνσεις και στο τέλος γίνεται της κακομοίρας.
3) Κάποιος πηγαίνει για δουλειά στην εφορία... φαντάζεσαι τη συνέχεια! (Αν αυτός ο κάποιος είναι η Κατερίνα όλοι θα την αναγνωρίζουν από την τηλεόραση και τις συνεντεύξεις που παίρνει, αλλά όλοι την αποκαλούν κυρία Κανέλλη ή Παναγιωταρέα.)
χχχ

cartoon said...

Επίσης, στους γάμους συμβαίνουν κάποια ΙΔΙΑ ευτράπελα, αλλά τώρα δεν μου έρχεται κάποιο. Νομίζω πάντως πως έχουν σχέση με αργοπορίες της νύφης, του γαμπρού, τέτοια... Αυτό το σκηνικό δεν το θυμάμαι από Ρετιρέ, αλλά από Οδό Ανθέων. Ναι, πρέπει να το δεις οπωσδήποτε. Επαιζε σε κρατικό κανάλι; Ποιος ήταν όμως ο συμπρωταγωνιστής της Ράντου? Δε τον θυμάμαι καθόλου!

enteka said...

Οδός Ανθέων με Κατρανίδη-Ράντου-Γαρδέλη-Μάρθα Βούρτση-Αλίκη Αλεξανδράκη. (από το ίντερνετ)
Πάντως ήταν μόνο 13 επεισόδια, πολύ bbc αυτό, λες κι ήταν κάποια πανάκριβη μίνι σειρά εποχής. Πάντως την έχασα. Τα Λιονταράκια του κυρ Ηλία δεν ήταν Δαλιανίδης; (που ήταν πριν το Οδός Ανθέων) Αυτό το θυμάμαι πολύ καλά, και είχε όλα τα αστεία και τα κλισέ του ρετιρέ (including το να εξαπατιέται κάποιος και να πηγαίνει να ταχυδρομήσει λεφτά σε φάκελο και τότε οι άλλοι μαθαίνουν ότι ήταν απάτη και πάνε να τον προλάβουν). Περισσότερα για το Ρετιρέ εδώ

:)

Anonymous said...

Καταπληκτικό!!!!
Αντικείμενα φετίχ του "Ρετιρέ":
1. Η βίδα του Άλκη. Τμήμα μιας ανοιγμένης τηλεόρασης που δεν θα επιδιορθωθεί ποτέ (γιατί μπαίνει ξαφνικά η κυρία Θάλεια).
2. Η μπλε μοκέτα με το χαλί από πάνω στο σαλόνι της Κατερίνας. Και σε όλα τα υπόλοιπα δωμάτια (στοίχημα ότι είχαν και στο μπάνιο).
3. Το μικρό σαν-τραπεζάκι στη μέση του φαρμακείου του Χρήστου. Κάτι μεταξύ κομοδίνου και μισού τραπεζιού δεν εξυπηρετεί σε τίποτα ένα φαρμακείο αλλά η δράση περιστρέφεται γύρω του.
4. Οι κόκκινες χάρτινες μπάλες-φωτιστικά του σαλονιού της Ελένης. Συνδυασμένες με χαρακτηριστικές μπορντοροδοκόκκινες πολυθρονίτσες.
5. Τόμοι της εγκυκλοπαίδειας Γιοβάνη διασκορπισμένοι σε όλα τα ράφια όλων των βιβλιοθηκών όλων των δωματίων της σειράς.
6. Τα έπιπλα του μπαρ. Μαύρες μεταλλικές καρέκλες με λευκά μαξιλαράκια, τραπεζάκια ψαροταβέρνας, κόκκινα τραπεζομάντηλα (με κερί) και από κάπου θα σκάσει μύτη ο Μπίλιας και η Τέτα Ντούζου. Ασχολίαστα (και είπα αρχικά να μην τα σχολιάσω).
7. Το γράφημα στον τοίχο του γραφείου της Ζαχαροπούλου με την πορεία της Κόσμος-λέγετε-παρακαλώ (ανοδική).
8. Τα σηκωμένα μανίκια των σακακιών του Κωστάκη.
9. Μία πελάτισσα της εταιρίας καθισμένη στο κόκκινο σαλονάκι της εισόδου που ποτέ δεν εξυπηρετήθηκε (γιατί κέρδισαν το λαχείο ή τους έκλεψαν ή έπιασε τη Χαρούλα το δόντι της).
10. Η αφίσα Duran Duran στο υπνοδωμάτιο της Ειρήνης.

Άντε γιατί νόμιζα μόνο εγώ είχα φετίχ το "Ρετιρέ".
Gusgsus

enteka said...

χθ: :)
gus gus: teleio! thimamai kai ta fotistika sto baraki.
Ola ayta pou eipes einai ena ki ena! To agapimeno mou einai to 7 pou den to eixa prosexei pote!
Episis panta anarotiemai gia tous pelates: to grafeio einai tileoptiki etairia paragogon, ti poulaei se olous tous kakomoirides komparsous kai panta oi iroes mas tous exipiretoun me toso zilo (mexri na symvei kati opos les kai na min xanaendiaferthoun pote gia aytous!)
sorry gia ta greeklish kati exei to pc mou.

Anonymous said...

kala exw pesei katw apo ta gelia.to retire to eblepa tote ka8ws kai kapoies epanalhpseis.twra pia den antexw.pros8etw allo ena klise ayto me tis arrwsties.pou panta otan arrwstaine kapoios oi alloi perigrafane th proswpikh tous martyria apo kati pou eixe sumbei se kapoion allo kai to antistoixo giatrosofi.sto telos o pa8wn protimouse na ponaei para ..

enteka said...

Η Κούλα Αγαγιώτου, η γιαγιά Σοφία του Ρετιρέ, πέθανε πριν λίγες ημέρες. Ήταν 85. http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=80687524

Anonymous said...

http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%A4%CE%BF_%CE%A1%CE%B5%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%AD#.CE.95.CE.BB.CE.AD.CE.BD.CE.B7

Anonymous said...

Συμπληρώνω

1) Η μόνιμη ατάκα του Χρήστου εξερχόμενου από το υπνοδωμάτιο και βρίσκοντας τις γυναίκες μεζεμένες στο σαλόνι:
Τίιιιιιι λέτε εσεις εδώ;

2) το νικητήριο προ-πο της χαρούλας που το έπαιξε όλα Χ.

3) Το εξοχικό στο οποίο καταλύει η Κατερίνα με τη κυρία Σοφία, και όλως τυχαίως όλοι οι γνωστοί και άγνωστοι εμφανίζονται την ίδια μέρα για επίσκεψη και την πέφτουν στους κεφτέδες που έχει ετοιμάσει η κυρά Σοφία. Η σκηνή κλείνει με ατάκα Κατερίνας:
"Μαμα! Κεφτέδες" - σηκώνοντας το χέρι και δείχνοντάς της τον δρόμο προς την κουζίνα.

4)Το bf της Ειρήνης που η Κατερίνα τον φωνάζει "Αλέξη ή Αλέκο, Θανάση ή Θανο" (και τα 4)

5)Οι αφίσες με γυμνόστηθες γυναίκες στο εργαστήριο του Ιάσωνα που δεν ενόχλησαν ποτέ κανέναν.

6) Η Κατερίνα αναλαμβάνει χρέη συμβούλου υποψηφίας βουλευτού (με εντελώς ράντομ όνομα) και όλοι θέλουν κάποιο ρουσφέτι και την επισκέπτονται στο γραφείο (κάποιος της ζητά ανάλυση ούρων) και τους πετά κλασσικά όλους κλωτσηδόν έξω.

7)Η κα Ζαχαροπούλου χτυπά παλαμάκια για να τους στείλει όλους πίσω στη δουλειά τους μετά κάποια προκληθείσα αναστάτωση λες και απευθύνεται σε προσκοπάκια ή παιδιά νηπιαγωγείου.

"Πίσω στις δουλειές τώρα!"

Αμέσως όλοι υπακούουν πειθήνια.

8)Η κυρία Σοφία μεθά από το ουίσκυ της προσφέρει η Ειρήνη για να πάρει θάρρος και να ζητήσει από την Κατερίνα χρήματα για μια σιδερώστρα, για κάποιο ταξίδι αναψυχής. Κλασσική ατάκα:

"Τώρα θα δει την πραγματική κυρία Σοφία"

9) Ο Χρήστος και η Αμαλία θα ξεκινάν ή θα διακόπτουν καυγά στο φαρμακείο σχεδόν πάντα με την εμφάνιση κάποιου πελάτη. Η αποχώρησή του μετά από σύντομη εξυπηρέτηση και την χαρακτηριστική άσπρη σακούλα, θα σημαίνει την συνέχεια/ξεκίνημα του καυγά.

10) Η εικόνα της πολυκατοικίας στην οποία μένει η Κατερίνα, μετα μητρός και ανηψιάς είναι απέναντι από το νοσοκομείο του Συγγρού στην περιοχή του Χίλτον πίσω από το Caravel. Σε κείνο το συγκρότημα πολυκατοικιών διέμενε κι ο σημερινός πρωθυπουργός την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτής της Ν.Δ. και στην αρχή της εκλογής του ως αρχηγός. Η περιοχή ήταν πάντα γεμάτη από αστυνομία και ειδικούς φρουρούς. Το φαρμακείο του Χρήστου, η εξωτερική του εικόνα που χρησιμοποιείται στη σειρά, είναι ακριβώς απέναντι από την ανατολική έξοδο του ίδιου νοσοκομείου.

11) Μου τη σπάει που τα θυμάμαι όλα αυτά...

ekhtsasy said...


Effective pest control services are available in the market that not only contain the growth of pests but also eliminates their infestation to the core. The major factor that determines this aspect is how they are being countered. This involves a series of effective steps being taken in controlling their growth. Most of the pests remain where there are damp conditions. Hence, the first big step that should be taken in eliminating them would be damage avoiding strategies. Keeping the surroundings clean and sprinkling of chemicals that prove to be detrimental in the case of pests will help a lot.
شركة مكافحة حشرات بالرياض - شركة مكافحة حشرات
شركة رش مبيدات بالرياض - شركة رش مبيدات
شركة مكافحة فئران بالرياض - شركة مكافحة بق الفراش بالرياض
مكافحة صراصير المنزل

Anonymous said...

Moving from house to another to change the house from time to time for several reasons; something that can not be denied and no one can say he was not subjected to such a situation, especially in the cities and regions that are known for its population abundance move from house to house Examples of such cities Riyadh, capital of Saudi Arabia , and perhaps change the house or replace the house of their last requires the resident to begin immediately in search of assisted in the transfer of the old house furniture to the new house and then begin the process and a journey to find a company specializing in moving furniture in Riyadh, and a person will start to determine where to find these and whether the company is looking for through classified ads in newspapers or whether it will shorten the distance and immediately start using the Internet to reach his goal and Bgith, and perhaps some people looking for شركة نقل اثاث بالرياض
to the task of the transfer of home furniture and all his things into his head a set of conditions that should be available in that company companies are moving furniture and many multi-Riyadh but word to the wise from looking for these ingredients and their availability in the transport company Furniture and these terms and ingredients, for example, but not limited to:
* The quality of the available labor the company
شركة تخزين اثاث بالرياض
* The extent of the employment experience in this field
شركة مكافحة حشرات بالرياض
Quality of the cars used in the transport operations
* Transport prices the company
* The extent of achievement and speed in moving furniture process take and how much time
* Do you have a decoder technicians specialize in furniture and installed?
شركة كشف تسربات المياه بالرياض
* Company dates and the extent of its commitment to those appointments

Unknown said...

companies in Riyadh cleaning workers technical coach at the highest levelشركة تسليك مجارى بالرياض