Wednesday, May 24, 2006

Έντεκα (ταινίες που είδα σε θερινό σινεμά)


Δεν υπάρχει ωραιότερο σινεμά από το θερινό. Τα καλοκαίρια των ‘80ς, όταν παραθερίζαμε σ’ ένα χωριό με δύο θερινά, η ξαδέλφη μου κι εγώ πηγαίναμε σχεδόν κάθε βράδυ. Κάναμε τα πρώτα μας βήματα ως σινεφίλ, υπομένοντας στωικά τον αυγοπόλεμο απ’ τα γύρω σπίτια και τις θείες που μας ρεζίλευαν φέρνοντάς μας ζακετούλες για να μην κρυώσουμε. Με τα χρόνια τα σινεμά του χωριού έκλεισαν, ο εθισμός όμως είχε μείνει. Σήμερα στην πόλη υπάρχουν δυο-τρία ωραία θερινά (και το ομορφότερο είναι στην πλαζ κάτω απ’ το σπίτι μου).

1. ΕΤ, Ο Εξωγήινος (καλοκαίρι 1983): Το πρώτο θερινό αλλά και η πρώτη ταινία γενικώς που θυμάμαι. Έκπληξη, συγκίνηση, γέλιο, αγωνία: το ET τα είχε όλα και σημάδεψε για πάντα τον πεντάχρονο θεατή.
2. Ο Κροκοδειλάκιας (καλοκαίρι 1986): Όλη την μέρα, περιμέναμε με αγωνία την προβολή του Καράτε Κιντ Nο2. Όταν πήγαμε ήταν γεμάτο, με όρθιους. Το διπλανό σινεμά έπαιζε τον Κροκοδειλάκια και αυτό είδαμε. Θυμάμαι μόνο μια σκηνή που ο ήρωας (έκπληκτος όσο κι εγώ) συναντούσε κάτι τραβεστί σε ένα πάρτι.
3. Ο Πρίγκιπας της Παλίρροιας (καλοκαίρι 1991): Διάβαζα το ογκώδες βιβλίο (Bell μάλλον) χωρίς να ξέρω καν ότι έχει γυριστεί σε ταινία. Την ημέρα που το τελείωσα, είδα την αφίσα: «Σήμερα το βράδυ στο πάνω σινεμά». Δεν έχει υπάρξει καλύτερο timing.
4. Κίνηση του Ιππότη (καλοκαίρι 1992): Με φιλοξενούσε ένας φίλος στην Αθήνα. Το σινεμά ήταν σε ταράτσα πολυκατοικίας. Δεν θυμάμαι τίποτα απ’ την ταινία, μόνο την τεράστια πανσέληνο πάνω απ’ τον Λυκαβηττό.
5. Sliver (καλοκαίρι 1993): Μου έχει μείνει έντονα γιατί ήταν από τις πιο σέξι ταινίες που είχα δει ποτέ.
6. Manhattan Mystery Murder (καλοκαίρι 1994): Σε θερινό στο Μαρούσι με μια καλή φίλη: άπειρο γέλιο, μια απ’ τις αγαπημένες μου ταινίες.
7. Clerks (καλοκαίρι 1995): Σε έναν πολύ ωραίο χώρο, στην ταράτσα του Δημαρχείου της Νεάπολης (ή της Σταυρούπολης). Για να πάμε στο Clerks είχα πει ψέματα ότι δεν το ’χα ξαναδεί, και υποκρινόμουν σ’ όλη την ταινία. Άξιζε όμως, είναι τέλεια ταινία (με φρίκη διάβασα ότι φέτος το καλοκαίρι κυκλοφορεί το Clerks No2!).
8. Armageddon (καλοκαίρι 1998): Ούτε η βασανιστική διάρκεια της ταινίας (με το που λυνόταν ένα πρόβλημα έβγαινε άλλο μεγαλύτερο - επί τρεις ώρες!) ούτε εκείνος ο εκνευριστικός κύριος που μας φλέρταρε άκομψα - έως επικίνδυνα, δεν χάλασε το κέφι του ΧΘ ή το δικό μου. Νομίζω ότι δεν έχω ξαναγελάσει έτσι σε μη κωμική ταινία.
9. Chicken Run και ο Δρόμος για το Ελ Ντοράντο (Καλοκαίρι 2001): Με ένα εισιτήριο (στο πλαίσιο ενός μπε-μπε φεστιβάλ). Στο ταμείο ήταν μια παλιά φίλη απ’ το φροντιστήριο. Και οι δύο ταινίες μου άρεσαν (κυρίως το Chicken Run).
10. Star Wars Episode III (πέρσι το καλοκαίρι): Υπάρχουν άνθρωποι που ντρέπονται να πάνε σινεμά μόνοι. Ο κολλητός μου είναι ένας απ’ αυτούς. Αν και ήταν ο μεγαλύτερος φαν των Star Wars (τα οποία εγώ δεν αντέχω) δεν είχε κατορθώσει να δει το Episode III όλο το καλοκαίρι γιατί δεν έβρισκε παρέα. Θυσιάστηκα τελικά, αλλά δεν νομίζω ότι εκτίμησε τις συνεχείς ερωτήσεις μου («αυτός ποιος είναι; ποιανού μητέρα; με ποιους είναι αυτή; τι είχε γίνει στα πέντε προηγούμενα; γιατί μιλάει έτσι ασύντακτα το τερατάκι;») και σε κάποια στιγμή έπαψε να απαντάει κι εγώ έπαψα να προσέχω.
11. Shrek 2 (πέρσι το καλοκαίρι): Πήγαμε την πεντάχρονη Α. για πρώτη φορά σινεμά (και μάλιστα θερινό) και όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι. Μέχρι που αρχίζει η ταινία και η Α. λέει: «Ααα, τώρα θα βγει από μια κορνίζα και θα φιλήσει την άλλη κλπ». Οι προφητείες της επαληθεύονταν με μαθηματική ακρίβεια: το είχε δει σε dvd «πάνω από δέκα φορές». Οπότε, από κάποια στιγμή και μετά την αφήσαμε να κοιμηθεί και διασκεδάσαμε με την (πραγματικά διασκεδαστική) ταινία.

30 comments:

Anonymous said...

Ενδιαφέρον έχουν επίσης μερικές κάλες ταινίες οι οποίες όμως προβλήθηκαν κατευθείαν στα θερινά.

Ως γνωστόν μέχρι πριν μερικά χρόνια, ταινίες πρώτης προβολής στα θερινά παιζόντουσαν σχεδόν αποκλειστικά ταινίες β' διαλογής και που οι διανομείς πίστευαν πως μάλλον στην κανονική περίοδο δεν θα φέρναν τα λεφτά τους.
Θερινές εκπλήξεις όπως το "Gataca" ή το "Ένα απλό σχέδιο".
(Νομίζω ήταν και το "Κίκα" του Αλμοδοβάρ πρώτης προβολής σε θερινό. Εγώ τουλάχιστον το είδα στο θερινό (!) Αθήναιον.)

Το θυμάστε άραγε το χειμερινό Αθήναιον που άνοιγε μια μικρή τρύπα στην οροφή και γινόταν... θερινό;

enteka said...

lol ναι, κάτι απειροελάχιστο άνοιγε, ο θεός να το κάνει θερινό...

averel said...

Τι ανεσυρες απο το μυαλο μου δεν λεγεται. ΠΡωτη ταινια, η Αρκουδα σε θερινο με την μανα μου. Δευτερη ΕΤ. Παλι θερινο. Ομορφιες.

so-de-lovely said...

Καλοκαιρι του ¨86 νομιζω. Νταλα Ιουλιος με καυσωνα και γω φανατικη Κνιτισα εκεινη την περιοδο που μισει αμερικανιες.
Με φοβερη πιεση πρωην συμμαθητριας πειθομαι να παω σε θερινο στην Καισαριανη.
Και παθαινω την πλακα μου. Τεραστιο φεγγαρι, πανσεληνος κατακιτρινη και Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΤΑΙΝΙΑ για teenagers: Dirty Dancing και "Nobody puts baby in the corner" !

enteka said...

averel: τώρα που το λες κι εγώ την Αρκούδα σε θερινό την είδα!
so-de-lovely: καλά, τι happening!!

Anonymous said...

Tο θέμα των θερινών κιν/γράφων και,γενικότερα,των κιν/γράφων με πληγώνει πολύ...Κάποτε είχαμε γύρω στους 9.Τώρα τη βγάζουμε με έναν χειμερινό κι έναν θερινό,ο οποίος βρίσκεται σε λάθος μέρος.Άστα να πάνε...:(

Miss Anthropy said...

Ξέχασες το Crossroads το κινηματογραφικό νρεμπούτο της 'we love to hate her' Britney, πριν 2 καλοκαίρια? Το έπαιζε στην Μπομπονιέρα στην Κηφισιά και εγώ που οδηγούσα χάθηκα χωρίς να ξέρω το γιατί...Είχαμε κατα-αγχωθεί, έβριζα,μέχρι που βρήκαμε να παρκάρουμε και τρέξαμε σαν τρελοί προς το σινεμά τελευταία στιγμή. Θυμάμαι με το που κάτσαμε κατα-απολαύσαμε αυτο το chick flick, την απόλυτη cheesy αμερικανιά, με την ψυχή μας. We laughed, we cried...Θυμάμαι στο γυρισμό έτρεχα πάρα πολύ καθ'ότι καλοκαίρι και άδειοι οι δρόμοι...και ακούγαμε στην διαπασόν το Overprotected...Αχ...

enteka said...

LOL, το Crossroads ναι! Cruella, κάθε φορά που πάμε σινεμά μαζί χανόμαστε με το αμάξι. But still, I Love to Love you!!!
xxx

Anonymous said...

Ωραία και νοσταλγική αυτή η λίστα enteka :-). Κάποιες ταινίες που είδα κι εγώ σε θερινό:

Ο πρίγκιπας της παλίρροιας (Καμμένα Βούρλα)
Ξυπνήματα (Καμμένα Βούρλα)
Tremors (Καμμένα Βούρλα)
Gods and Monsters (Γκάζι)
Existenz (Εξάρχεια)
Σατανικοί εραστές (Ψυρρή)

divebomb djingle said...

καποιο καλοκαιρι στην αιγινα: Jaws
μετα απο αυτην την ταινια, προσπαθουσα να τους κραταω ολους στα ρηχα.

θερινη προβολη με καταρρακτωδη βροχη: The War of the Roses

ιδιωτικη προβολη σε συνοικιακο σινεμα, εριχνε ψιλοβροχο και δεν ειχε πατησει κανεις: Τροια

και τοσες αλλες και ποσες ακομα...

enteka said...

με την ευκαιρία των ωραίων comments από rapaz και divebomb (ευχαριστώ!), να πω ότι μου ήρθε τρομερή όρεξη να πάω σε θερινό, και μάλιστα αύριο. [με κίνδυνο να ακουστώ γραφικός ή/και εξηντάρης, θα πω ότι πιστεύω πως είναι καλό να ενισχύουμε και τα non-multiplex σινεμά, - κι αυτό το καλοκαίρι...]

averel said...

Καθολου γραφικος, σε στηριζω μεχρι τελους. Επισης για τους Αθηνεζους, ο καλυτερος θερινος εκτος κεντρου ειναι στην Φιλοθεη. Οι μερακληδες ζητηστε γρανιτα με βοτκα.

Η Μικρή Ολλανδέζα said...

Μακρυα η Φιλοθέη βρε Αβερελ αλλά μια Γλυφάδα....μια Βούλα θα την 'κτυπήσω'...

Έντεκα, Γραφικός? Εξηντάρης? Ουάου!! το target group μου :ΡΡΡΡ

Miss Anthropy said...

Ναι ναί! Η Φιλοθέη, εμένα είναι δίπλα μου, και πάντα όταν ανοίγει σηματοδοτεί για μένα την αρχή του καλοκαιριού! Όλο το σινεμά είναι μια πλατεία με τεράστια δέντρα και ποταμάκι γύρω γύρω, τέλειο μπαρ με απίστευτα χοτ-ντογκ, τραπεζάκια...Νομίζω οτι τις περισσότερες ταινίες που έχω δει σε θερινό εκεί τις έχω δει!Προσπαθώ να θυμηθώ έστω μία και μπλοκάρω γιατί είναι πάρα πολλές. Το πρώτο θερινό που πήγα ποτέ ήταν στην Ακράτα και νομίζω είχα δει Star Wars! Έπος!

An-Lu said...

Άσχετο, αλλά τον Κωδικά, τον Ειδα σε θερινό προχθές (το παλιό-καλό Λιλά)...ΤΕΛΛΛΕΙΟ!

An-Lu said...

Τι θα έλεγες για follow-up για τους 11 θερινούς που υπάρχουν ακόμα στην Αθήνα; πχ
Λιλά
Αίγλη (Ζαπείου)
Θησείον
Δεξαμενή

cobden said...

Αρχές Σεπτεμβρίου 1994...Τελευταίες μέρες λειτουργίας του θερινού στην μικρή επαρχιακή πόλη που μεγάλωσα...Ο καιρός δεν είναι πια τόσο ζεστός, τα σχολεία θα άνοιγαν την επόμενη μέρα, ετοιμάζομαι για την τελευταία χρονιά του Λυκείου...Βλέπω το ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ, ταινία-αποκάλυψη για μένα, άλλαξε τον τρόπο που βλέπω σινεμά και με έκανε φανατικό σινεφίλ...Από τότε κάθε φορά που την βλέπω, μου έρχεται η αίσθηση εκείνης της φθινοπωρινής ψύχρας στο θερινό που την πρωτοείδα, κάτω από τις τεράστιες λεύκες...

cobden said...

Πλάκα όμως έχει και η πρώτη μου ανάμνηση από θερινό...Καλοκαίρι 1983, νομίζω...Από μικρός μέσα στην ποιότητα, με πηγαίνουν να δω τη....ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ με τη Ρένα Βλαχοπούλου...Η ταινία έχει μια σκηνή όπου μια δημόσια υπηρεσία, πιάνει φωτιά...Ακόμη θυμάμαι πόσο είχα φοβηθεί!

enteka said...

an-lu: δεν ξέρω πολλά αθηναικά θερινά (αν θέλεις γράψε μου γιατί σου αρέσει το καθένα, αυτό ισχύει και για τους άλλους σχολιαστές. νο1 βλέπω να βγαίνει η φιλοθέη ;)

averel: thanks! μόλις έρθω θα πάρω την cruella και θα πάμε φιλοθέη

cruella: i love to love you (pt2)

mikri ollandeza: σε ένα στη Βούλα είχα δει το few good men. αν θες γράψε ονόματα (και 2-3 λέξεις) για τα θερινά που υπάρχουν ακόμα εκεί (βλ. την πρόταση της an-lu)

cobden: τέλειες αναμνήσεις, τι πλάκα με την φωτιά!!

An-Lu said...

Λιλά (Πατήσια)
Έχει κρατήσει το συνοικιακό χαρακτήρα του και οι μάντρες του είναι καλυμένες με κισσό, όπου πάνω σουλατσάρουν γατίνια...
Αίγλη (Ζαππείου)
Καλό και κεντρικό αλλά ίσως σας ενοχλήσει ο θόρυβος από το πρακείμενο μπαρ-κλαμπάκι.
Θησείον
Αναπνέεις και νιώθεις την Ακρόπολη γύρω σου.
Δεξαμενή (Κολωνάκι)
Είναι αυτό που υπόσχεται το όνομά της. Ιδανικό για σινεφίλ.
Παλλάς (Πλατεία Παγκρατίου)
Είναι το μόνο από όσα ανέφερα, το οποίο βρίσκεται στην ταράτσα του ομώνυμου χειμερινού. Δεν σε πλακώνουν οι παρακείμενες πολυκατοικίες και το δάπεδο έχει αρκετή κλίση, ώστε να μην στραβολαιμιάζεις αν καθίσεις πίσω και έχεις ψηλούς μπροστινούς.

An-Lu said...

Σινέ Γαλάτσι (στο Άλσος της Βεϊκου)
Είναι λίγο μακριά από το κέντρο, αλλά έχει πολύ άπλα και έχεις ψευαίσθηση εξοχής καθώς βρίσκεται μέσα στο άλσος.


Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα άλλο....
Ελπίζω να βρεθούν άλλα 5 για τη λίστα σου...ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Idάκι said...

Φιλοθέη rulez!! Τέλειο θερινό, και φροντίζω να πηγαίνω όποτε γυρνάω καλοκαίρι. Επίσης αγαπάω αρκετά το θερινό της Αβάνας, καθώς κι ένα μικρούλι στο Χαλάνδρι που μου διαφεύγει το όνομα τώρα. Στο Θησείο είχα δει νομίζω 2-3 έργα, όλα με πανσέληνο, και δεν θυμάμαι κανένα!!

Πρώτο θερινό που θυμάμαι, Αμόρε στην Ευελπίδων (Γαλάτσι/Κυψέλη), 2 συνεχόμενα βράδια, Βαρώνος Μυνχάουζεν και Αρκούδα (καλά τρομερό πόσοι θυμούνται αυτό πρώτο! τι κλάμα έριξα με το αρκουδάκι και το μαγικό μανιτάρι δεν λέγεται...)

Για άλλη μια φορά, υπέροχη ιδέα για λίστα, Έντεκα!

Idάκι said...

Α!! Να ναι καλά ο κολλητός-σινένοχος!! Αμίκο λένε το μικρούλι στο Χαλάνδρι.

enteka said...

id, σ' ευχαριστώ. τα σινεμά που γράφεις θα τα συμπεριλάβω στην επόμενη λίστα για την προώθηση των θερινών:)
επίσης, είναι τυχαίο που οι ταινίες που είδαμε (σχεδόν) όλοι στο πρώτο μας θερινό ήταν ταινιάρες;

so-de-lovely said...

Σινε Παρι στην Πλακα στην Πλατεια Φιλομουσας, πανω απο το Ζυγο. Για μενα το καλυτερο. Ταρατσα, φοβερο μπαρ, λουλουδια και η Ακροπολη φωτισμενη κυριολεκτικα διπλα σου. Εχω δει απιθανες μπουρδες και μαλιστα μονη στην δευτερη προβολη για να χαζευω με την ησυχια μου την Ακροπολη πινοντας.
Βοξ, επισης ταρατσα στα εξαρχεια στην Πλατεια, λιγο παλιακο αλλα αγαπημενο
Ριβιερα, παλι στα Εξαρχεια λιγο πιο πανω απο την πλατεια στην Βαλτετσιου, απιθανος κηπος αναμεσα σε νεικλασσικα και πολυκατοικιες με σταθερα σινεφιλ ρεπερτοριο.
Ισως το πρωτο θερινο για μενα καθως το γραφειο της μαμας μου εβλεπε μεγαλειωδως στην οθονη

enteka said...

so-de-lovely σ'ευχαριστώ, οι προτάσεις σου καταγράφονται :)
το σινέ παρί ακούγεται τέλειο.
Στο Βοξ έχω πάει, τώρα που το λες... είχα δει με την cruella μια ταινία του Οζόν, με ένα ζευγάρι στο δάσος, πρέπει να ήταν το Criminal Lovers. Πολύ ωραίο το Βοξ!

sorry_girl said...

Καλοκαίρι στο χωριό και πρώτο ραντεβού στη ζωή μου.Με το Σπύρο και το "Κοκταίιλ".Αχ τί μου θύμισες τώρα;!

enteka said...

ααα, πολύ καλοκαιρινό το Κοκτέιλ, ότι πρέπει για θερινό
:)

alximist said...

εγώ πάλι όταν είδα σε μη θερινό σινεμά το
ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ
με έπιασε μια τέτοια κατάθλιψη που είναι από τις ελάχιστες ταινίες που σηκώθηκα και έφυγα πριν το τέλος...

Anonymous said...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»