Monday, January 15, 2007

Έντεκα (ξεχωριστοί αριστερόχειρες - #2: Marshall McLuhan)

marshallmcluhanani
M.McLuhan

Ο Καναδός φιλόσοφος (1911-1980) πιέστηκε να γράφει με το δεξί, όμως στην εφηβεία του ακολούθησε τη φύση του κι έγινε ένας απενοχοποιημένος αριστερόχειρας. Μ’ αυτό το χέρι έγραψε και το προφητικό του βιβλίο The Medium is the Massage (1967), στο οποίο υποστήριξε πως το Μέσο είναι το Μήνυμα και πως τα ηλεκτρονικά μέσα θα μετατρέψουν τη Γη σ’ ένα ‘πλανητικό χωριό’ (με την κακή έννοια).
«Instead of tending towards a vast Alexandrian library the world has become a computer, an electronic brain, exactly as an infantile piece of science fiction. And as our senses have gone outside us, Big Brother goes inside.»
Τα βιβλία του είναι, ή θα έπρεπε να είναι, Ευαγγέλιο για τους φοιτητές δημοσιογραφίας - οι ιδέες του είναι τόσες πολλές και οι αναλύσεις του τόσο δυνατές που δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο ΜακΛούαν είναι ο γκουρού των Mass Media.

* Πλήρης βιογραφία και περιγραφή του έργου του
* κλιπ: Marshall McLuhan on YouTube
* Μια συνέντευξη στο περιοδικό Playboy, 1969
* Η φοβερή σκηνή απ' την ταινία Annie Hall όπου ο Γούντι Άλλεν λογομαχεί με κάποιον σχετικά με το τι εννοούσε μια θεωρία του ΜακΛούαν κι ο φιλόσοφος εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά τους και τους λύνει την απορία. Ο Γ. Άλλεν, που τελικά είχε δίκιο, λέει για το απο μηχανής cameo του Μ.: "Boy, if life were only like this"

dick ford - video art
Dick Ford - video art


Ένώ ο γνωστός αφορισμός του ΜακΛούαν λέει: "The Medium is the Message", ο τίτλος του βιβλίου ήταν "The Medium is the Massage". Για χρόνια έσπαγα το κεφάλι μου μέχρι που διάβασα αυτό (στο επίσημο site)
Actually, the title was a mistake. When the book came back from the typesetter, it had on the cover "Massage" as it still does. The title should have read "The Medium is the Message" but the typesetter had made an error. When Marshall McLuhan saw the typo he exclaimed, "Leave it alone! It's great, and right on target!" Now there are four possible readings for the last word of the title, all of them accurate: "Message" and "Mess Age," "Massage" and "Mass Age."”

9 comments:

YO!Reeka's said...

αυτό με
Το μέσοείναι το Μήνυμα
είναι ένα από τα 5 πράγματα που θυμάμαι από τις σπουδές μου χα χα χα

enteka said...

περιμένω με αγωνία τα άλλα τέσσερα ;)

[καλή βδομάδα σ' όλους]

Anonymous said...

Καλή εβδομάδα έντεκα ..άντε να φύγει και αυτή :)

Rodia said...

Περιμένω με αγωνία τα άλλα εννιά!:-)

[Το μέσο είναι η μάσα]

Urban Tulip said...

enteka μου :) καλημέρα.
Έπιασες ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Υπέροχα και τα δύο post, as always!

Unique Fish said...

Συμφωνώ μαζί σου enteka - όντως τα βιβλία του θα έπρεπε να ήταν ευαγγέλια σ' όλους τους επίδοξους δημοσιογράφους (και όχι μόνο). Ο McLuhan είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε με τα ΜΜΕ ως προέκταση του ανθρώπου. Πρόσφατα βρήκα ;) κάτι ντοκιμαντέρ άκρως εκπαιδευτικά για το έργο του.

Εύγε για το ποστ

Trilian said...

χα καταπληκτικο...: )

alienlover said...

πολύ ωραίο το ποστ!! η ιστορία του συγγραφέα μου θύμησε την ιστορία μιας καθηγήτριάς μου που με λύπη μας εκμυστηρεύτηκε πως πραγματικά ήταν αριστερόχειρας αλλά οι γονείς της την πίεζαν να γράφει με το δεξί και τώρα πια έχει "ξεχάσει" να γράφει με το αριστερό, αφού ουσιαστικά ποτέ δεν εξασκήθηκε..
Καλή εβδομάδα και σε σένα ντίαρ 11!

Xilaren said...

πω πω, γιατί εγώ στην πρώτη ανάγνωση του τίτλου διάβασα "έντεκα αριστεροί αυτόχειρες";;;; να ανησυχώ, γιατρέ μου;